Folosirea aţei dentare de către copii

Folosirea aţei dentare poate ajuta la îndepărtarea resturilor de alimente şi a plăcii bacteriene dintre dinţi, dar şi de pe marginea gingiilor. În momentul în care copilul dumneavoastră are doi dinţi crescuţi unul lângă celălalt, trebuie să începeţi curăţarea spaţiului interdentar — aceasta ar putea însemna chiar şi vârsta de 2 ani şi jumătate. Puteţi cere medicului dentist să vă arate tehnicile adecvate pentru această activitate. Iată câteva recomandări esenţiale.


1. Rupeţi aproximativ 45 de cm de aţă dentară şi înfăşuraţi cea mai mare parte în jurul degetului mijlociu. Înfăşuraţi restul aţei pe acelaşi deget al celeilalte mâini. Pe acest deget veţi înfăşura aţa folosită care se murdăreşte. Ţineţi bine aţa între degetul mare şi arătător.


2. Ghidaţi aţa dentară între dinţii copilului folosind o mişcare blândă de du-te-vino. Nu sprijiniţi niciodată aţa dentară în gingie.



3. Când aţa dentară ajunge la gingie, îndoiţi-o sub forma literei C sprijinind-o de un dinte. Faceţi mişcări blânde de alunecare în spaţiul dintre gingie şi dinte.


4. Ţineţi ferm aţa dentară spirijinită de dinte. Faceţi mişcări blânde de frecare pe latura dintelui, depărtând aţa dentară de gingie printr-o mişcare orientată înspre în sus.


5. Repetaţi această metodă pe restul dinţilor micuţului


6. Nu uitaţi să curăţaţi şi partea posterioară a dinţilor.


În jurul vârstei de 7 ani, copiii trebuie să fie capabili să folosească singuri aţa dentară, sub supraveghere, în fiecare seară la culcare. Dacă nu, trebuie să folosească aţa dentară de minimum două ori pe săptămână.


Copilul dumneavoastră trebuie să folosească apă de gură sau apă de gură cu fluor? Iată recomandările Asociaţiei Americane de Stomatologie (American Dental Association). Asociaţia Americană de Stomatologie (American Dental Association) nu recomandă utilizarea apei de gură pentru copii cu vârsta sub şase ani, deoarece ar putea să o înghită. Pentru copiii de vârstă mai mare, apele de gură care conţin fluor pot asigura protecţie suplimentară împotriva cariilor. Trebuie să citiţi cu atenţie lista de componente, deoarece unele ape de gură pot conţine alcool.


Nu există o anumită ordine în care trebuie să se efectueze periajul dentar, folosirea aţei dentare şi clătirea cu apa de gură — copiii le pot efectua în ordinea pe care o preferă! O alimentaţie sănătoasă este importantă pentru sănătatea dinţilor. Asiguraţi copiilor dumneavoastră alimentaţia corectă pentru a contribui la formarea dinţilor puternici şi a gingiilor sănătoase.

De la ce varsta incepem sa spalam copiii pe dinti?
Testeaza-ti cunostintele
intr-un test de 5 minute.