Ce facem in cazul în care copilului îi este teamă de medicul dentist?

Teama de medicul dentist este o reacţie absolut naturală. Poate fi un loc bizar, populat de imagini, sunete şi persoane ostile.


Copiii se simt întotdeauna mai confortabil în cazul în care cunosc locul în care se află şi ştiu cu certitudine ce se întâmplă acolo. Iar dacă medicul dentist este necunoscut şi nu sunt obişnuiţi cu el, nu este surprinzător că sunt puţin speriaţi. Dacă veţi acorda timpul necesar pentru a avea o discuţie cu copiii veţi putea ajunge să înţelegeţi care este sursa fricii. Astfel puteţi oferi sprijinul, dragostea şi confortul care îi vor ajuta să o depăşească.


Un joc simplu, interpretare de roluri....


frica dentist

Un joc simplu de tip interpretare de roluri este excelent pentru a combate teama micuţilor. Jucaţi unele dintre aceste jocuri ca o repetiţie pentru drumul la medicul dentist. Vă veţi distra şi veţi beneficia de o experienţă trăită împreună — iar teama poate dispărea pur şi simplu. Ce-ar fi să tipăriţi un certificat înainte de a merge la medicul dentist pe care la finalul vizitei acesta din urmă să îl înmâneze micilor pacienţi care s-au comportat cum trebuie?




Dacă doriţi ca micuţii să nu fie cuprinşi de teamă la gândul consultaţiei medicului dentist, iată cum aţi putea proceda:


1. Asiguraţi-vă că nu vă trădaţi propria teamă în cazul în care aveţi această stare atunci când mergeţi dumneavoastră la medicul dentist. O vor percepe şi vă vor imita comportamentul.


2. Duceţi-i periodic la medicul dentist — o dată la 6 luni. Copiii care sunt duşi la medicul dentist doar atunci când există o problemă vor începe să asocieze neîntârziat prezenţa lor acolo cu primirea unor veşti neplăcute referitoare la dantură. În plus, controalele efectuate frecvent sunt metoda optimă pentru a surprinde problemele înainte de a deveni dureroase sau de a necesita tratament ulterior.


3. Dacă teama este reală, discutaţi cu copiii. Când aflaţi cauza fricii, o puteţi rezolva mai uşor.


4. Ştiţi deja faptul că oboseala îi determină pe copiii să fie dificili. Încercaţi să programaţi vizita dimineaţa.


5. În cazul în care există o problemă reală, puteţi merge la medicul dentist pediatru. Aceşti specialişti au beneficiat de instruire suplimentară pentru a putea lucra cu copiii.


Mai cititi: Prima vizita cu copilul la medicul dentist


De la ce varsta incepem sa spalam copiii pe dinti?
Testeaza-ti cunostintele
intr-un test de 5 minute.