Copilul agresiv: cauze, prevenire și cum reacționăm - sfatul psihologului

Copilul agresiv: cauze, prevenire si cum reactionam - sfatul psihologului

Copilul agresiv: cauze, prevenire și cum reacționăm - sfatul psihologului

Ai un copil agresiv? Toți copiii se comportă agresiv în anumite momente... unii mai rar, alții mai des, unii mai intens, alții mai discret.

Agresivitatea copilului se datorează furiei și frustrării, dar o puteți folosi în mod constructiv, dacă știți cum. Ajutați copilul să se confrunte cu furia și frustrarea în mod constructiv. Iată câteva sfaturi utile de la un specialist.

- veti citi:
Copilul agresiv este si furios
Cum reactionam fata de agresivitatea copilului
Cum prevenim comportamentul agresiv al copilului
Ce se afla in spatele furiei extreme?
Sfatul psihologilor de la Desprecopii
Despre psihologia copilului

Copilul agresiv este si furios

Toti copiii se manifesta uneori agresiv. Copiii mici sunt printre cele mai agresive creaturi de pe planeta in permanenta ating, lovesc, musca, trag, imping si arunca diverse lucruri deoarece sunt frustrati de lipsa controlului, a puterii sau a abilitatii de a spune ce doresc. Dar numai fiindca acest comportament este normal nu inseamna ca trebuie sa-l permiteti. Ca sa va faceti lectiile de parinte bine, cititi si: Copiii au nevoie de disciplina.

Trebuie sa ajutati copilul sa invete cum sa se confrunte cu propriile emotii intr-un mod mai productiv (si mai civilizat!).

Cum reactionam fata de agresivitatea copilului

De fiecare data cand copilul loveste, impinge, inghionteste sau raneste in alt mod pe cineva, aveti grija sa:

Reactionati prompt. Imediat ce vedeti (sau simtiti!) ca micutul musca sau se poarta agresiv, spuneti,  Nu e voie sa musti. Doare. Nu muscati si dumneavoastra copilul, pentru ca asta nu va duce decat la accentuarea comportamentului sau agresiv.

Pedepsiti-l. Daca are peste 2 ani, poate intelege consecintele comportamentului sau  deci o scurta perioada de izolare in camera lui il poate ajuta sa-si recapete controlul. Puteti incerca si sa-i interziceti temporar un privilegiu, ca timpul petrecut la TV.

Invatati-l sa ceara iertare.
Dupa pedeapsa, invatati copilul sa ceara iertare persoanei pe care a ranit-o. La inceput, va spune numai cuvintele, dar cu cat o face mai des, cu atat va intelege mai bine ce inseamna sa-i para rau si de ce merita sa ceara iertare.

Oferiti-i o cale mai buna de a se exprima. 
Dupa ce s-a calmat, explicati-i ca-i intelegeti frustrarea, apoi ajutati-l sa si-o exprime. Ati putea spune 

Erai furios, de asta l-ai lovit pe Ionut. Dar alta data nu-l mai lovi! Data viitoare spune-i ca te infurie daca iti ia jucariile. Invatati copilul sa spuna ce doreste, de exemplu sa zica 

Te rog da-mi camionul inapoi acum sau Poti sa te joci cu papusa dupa ce termin eu .

Ajutati-l sa-si inteleaga sentimentele.
Daca are cel putin 4 ani, intrebati-l cum se simte cand este furios  ii bate inima mai repede, respira mai des? Invatati-l sa respire adanc, sa numere pana la zece sau sa cante incet un cantecel astfel ca atunci cand se infurie din nou sa poata aplica aceleasi tehnici.

Pe forumul cel mai citit al parintilor, sunt foarte multe subiecte fierbinti despre agresivitatea copilului, si va recomandam sa cititi din experienta parintilor:

Copil agresiv la gradinita
agresivitatea la copii
Copil agresiv la gradinita - pag 15
Copii agresivi, mame depresive
Copil neobisnuit de agresiv
Coleg agresiv - nu asculta nici de educatoare - pag 2
Agresivitatea la copii - cum ne purtam?
Fetita mica agresiva - pag 3

Cum prevenim comportamentul agresiv al copilului

Copilul experimenteaza diferite comportamente. Intr-o zi isi poate manifesta furia prin cuvinte, in alta se poate exprima dand cu jucaria de masa. Pentru a-l ajuta sa se exprime intotdeauna prin vorbe in loc de a ataca, procedati astfel:

Urmariti semnele prevestitoare. Multi copii devin frustrati cand sunt obositi, suprastimulati sau cand se afla intr-un mediu nou. De exemplu, in cazul in care copilul are tendinta de a-si pierde controlul la sfarsitul unei vizite la alti copii, scurtati durata unor astfel de vizite.

Temperati actiunile cu semnificatii negative. Cand copilul il face pe Batman sa-l omoare pe Mr. Freeze, intrebati-l de ce trebuia sa fie ucis Mr. Freeze si sugerati-i ca Batman l-ar putea trimite la inchisoare. Prezentandu-i comportamente alternative il veti ajuta sa inteleaga ca si el poate alege un alt comportament decat cel agresiv.

Planificati un timp numai pentru copil. Unii copii simt nevoia sa se poarte agresiv pentru a atrage atentia. Deci acordati-le atentia dupa care tanjesc jucandu-va cu ei si laudandu-i pentru buna purtare cat mai des posibil.

Mentineti un nivel realist al asteptarilor. A-i cere unui copil mic sa mestece numai cu gura inchisa sau unui copil mai mare sa-si faca toata tema odata este prea mult. Iar cand copilul pur si simplu nu poate face ceea ce ii cereti, ar putea recurge tot la furie pentru a-si exprima frustrarea.

Controlati-va propriul comportament. Daca tipati si injurati de fiecare data cand alt sofer va taie calea, cum veti putea convinge copilul sa nu se poarte la fel cand este suparat? Citit pe larg si: Ce facem cand copilul are tendinte agresive 

Ce se afla in spatele furiei extreme?

Uneori, agresivitatea copilului are forme mai serioase. Poate lovi intentionat un prieten cu o jucarie sau se poate supara asa de tare ca un turn Lego nu ii iese cum vrea, incat sa loveasca peretele.

Cel mai adesea cauzele ar putea fi:

Faptul ca se simte supraincarcat de activitatile programate

O mare schimbare in viata lui, cum ar fi un nou bebelus in familie

Faptul ca altii copii  se iau de el

Faptul ca are probleme la scoala

Excesul de filme, muzica, jocuri video si de calculator cu continut violent

Incercati sa intelegeti care este cauza furiei copilului, apoi incercati sa o eliminati  discutati cu profesorul copilului daca se simte timorat sau daca ramane in urma la scoala; supravegeati cu atentie programele pe care le urmareste la TV. In cazul in care agresivitatea copilului isi mentine nivelul ridicat, discutati cu pediatrul sau cu un pshilolog.

Sfatul psihologilor de la Desprecopii

Copiii mici au tendinta de a ataca muscand sau lovind deoarece ajung usor sa fie frustrati si nu stiu sa comunice.

In jurul varstei de 3,5-4 ani - cei mai multi copii dobandesc aptitudinile de adaptare si de limbaj care le sunt necesare pentru a-si controla agresivitatea. Nu o vor face perfect: copiii adesea invata sa faca asa cum e bine dupa ce incearca mai intai sa faca asa cum e rau.

Este important ca dumneavoastra, ca parinti, sa fiti fermi si consecventi si sa ajutati copilul sa invete metode mai bune de a-si administra emotiile.

Tot despre psihologia copilului va recomandam sa mai cititi:

Este personalitatea copilului stabilita la nastere? 
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti? 
Timiditatea: cum sa ii ajutam? 
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare 
Sa intelegem depresiile copilariei 
Copii avantajati la scoala si in viata 
5 calitati pe care sa i le cultivi copilului tau 
Pregatirea copilului pentru societate

Mai multe despre psihologia copilului aici >

 Forumum dedicat psihologiei copilului

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori. 

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: The Journal of Child Psychology and Psychiatry

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. Simona
    Simonatrimis la 16/4/2016

    Buna .am un baietel de 6 ani si 8 luni..am divortat in urma cu 3 ani .copilul a reactional foarte bine in urma divortului insa de cateva luni a inceput sa se compoarte ciudat cand merge la tatal sau in vizita..a inceput sa minta si sa spuna ca eu ii spun sa fie rau sa nu il asculte si sai faca prostioare.( mentinez ca niciodata nu am spun niciodata vorbe urate despre tatal sau din contra ii vorbesc lucruri bune despre el).de fiecare data cand il sun imi spune ca ii este dor de mine si vrea sa vina acasa.oare e dependent de mine?? Sau problema e ca merge la tatal lui doar o data sau de 2 ori la el pe luna un weekend??de ce a inceput sa minta ??mai spun doar ca fostul sot dupa ce am divortat a inceput sai spuna lucruri ingrozitoare despre mine..ajutati-ma va rog multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. Maria
    Maria trimis la 28/2/2016

    Buna ziua! Sunt mama a 2 baieti unul de 9 ani si altul de 11 ani, ma aflu in proces de divort cu tatal lor in monentul despartirii copiii au cerut sa mai stea putin cu tatal lor timp in care eu sa amenajez oarecum ap in care urma sa locuies. dupa cateva ore in au stat cu tatal lor, au refuzat sa mai vina pentu a locui cu mine. ei isi doreau mult telefon performant, si l-au primit de la tatal lor, inclusiv timp de joaca mai mult lejeritatea de a face ce doresc, lipsa temelor la scoala... si tot ce nu aveau voie sa faca cu mine. Acum problema s-a agravat copilul cel mare refuza cu desavarsire sa ma vada sustine ca nu sunt mama sa, distruge tot ce ii ofer,si asa mai departe. Tatal sustine ca nu ii influenteaza in nici un fel insa copilul cel mic sustine ca e aspru monitorizat sa nu comunice cu mine. DE CE ? VA ROG SA MA AJUTA-TI CU UN SFAT!

    Raspunde la acest comentariu
  3. carmen
    carmentrimis la 21/11/2013

    Am un baiat de 9ani care uneori isi loveste colegii fara intil bata in fata clasei santie, pentru ca acestia sa vorbeasca cu el.Invatatoareal-L-a pedepsit punand fetele pe care la-a impins la un joc sa IIl bata in fata clasei sa vada cum e sa gi batut. ESte osre normal ca un pedsgog sa aiba asemenea atitudine.?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Desprecopii
    Desprecopiitrimis la 17/9/2013

    Draga Alexandra,este greu sa-ti dam un sfat cu asa de putine informatii. Cred ca cel mai bine te inregistrezi in COMUNITATEA noastra si intrebi acolo. Sunt mii de parinti care pot sa-ti raspunda. Te asteptam: comunitate.desprecopii.com

    Raspunde la acest comentariu
  5. alexandra
    alexandratrimis la 17/9/2013

    buna sunt alexandra si sunt mamica unui baietel de 4 ani si 3 luni..Problema este ca e foarte energic,nu prea asculta de cea ce ii zicem.il pedepsim mai tot timpul,merge la camin,nu stiu ce sa mai fac ..este foarte activ din toate punctele de vedere..un raspun daca se poate ..va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. andreea marco
    andreea marcotrimis la 23/10/2012

    buna am o fetita de aproape 3 ani ,merge la gradi si cam o data la 2 sapt educatoarea se plange ca impinge,se comporta urat cu alti copii,deranjeaza activitatile si nu acorda importanta pedepsei.tinem sedinte serioase amandoua(avand in vedere ca sunt mama singura)cu explicatii conform varstei ei.cat este pedepsita este cea mai cuminte fetita,cand pedeapsa trece o ia de la capat.ce ar trebui sa fac sa fie un pic mai receptiva?daca nu se calmeaza in 4 sapt o va da afara de la gradinita datorita comportamentului mai energic

    Raspunde la acest comentariu
  7. cristina paun
    cristina pauntrimis la 17/9/2012

    Buna ziua,am un baietel dr 2 anisori si avem o problema grava:musca,pisca si bate toate persoanele din jurul lui mai putin pe mine,mama lui.cum sa procedez cu el ca sa nu mai faca aceste lucruri?

    Raspunde la acest comentariu
  8. chiuzan angela
    chiuzan angelatrimis la 13/2/2012

    Am in grija un nepotel de 2 ani si am observat in ultimul timp un comportament violent la el , ma loveste si se loveste cu palma si pe el.Am incercat sa-i vorbesc explicandu-i ca nu e frumos l-am pedepsit punandu-l la colt dar parca pentru el e o joaca.Imi fac grijifiindca nu am mai intalnit un asemenea comportament nici la copiii mei si nici la cunoscutii mei

    Raspunde la acest comentariu
  9. laviniagavrilesc
    laviniagavrilesctrimis la 10/11/2011

    buna ziua! ma numec lavinia gavrilescu si am si eu o problema cu baietelul de 4 anisori.si nu stiu cum so rezolv . e foarte agresiv si loveste si tipa . la gradinita e un exemplu , acasa cand e cu mie vb frumos , suntem politicosi. dar cand vine sotul acasa devine foarte furios. si nu mai tine cont de mine. , e un copli foarte activ pu sta locului o clipa. astept raspuns . buna ziua

    Raspunde la acest comentariu
  10. elisabeta
    elisabetatrimis la 19/10/2011

    buna ziua am si eu o problema cu baietelul neu si nu stiu cum sa o rezolv. Totul a inceput de cind merge la scoala parca se transforma nu stiu ce sa fac am incercat tot felu de lucruri dar nu a mers nu stiu ce sa fac sunt disperata imi este frica sa nu il scap de sub control daca ma puteti ajuta cu un sfat ceva va multumesc din suflet m-am saturat de plins ca nu stiu ce este de facut adresa mea e saly_mitoi@yahuu.com

    Raspunde la acest comentariu
  11. dalina
    dalinatrimis la 24/2/2011

    chiar daca am terminat un profil psihopedagogic, m-am regasit la

    Raspunde la acest comentariu
  12. Letia N.
    Letia N.trimis la 24/3/2010

    Daca copilul e cam agresiv , invatati-lsa se ocupe bine de o rozatoare , hamster pentru inceput , e mic , gingas , inteligent , trebuie sa consultati dr.veterinar despre hrana si curatenie , si apoi , pe masura ce creste copilul , sa-i cumparati un porcusor de Guineea sau alt patruped daca va permite salariul .

    Raspunde la acest comentariu
  13. raducanu ionut
    raducanu ionuttrimis la 31/1/2010

    aceasta pag. de web m-a ajutat la multe proiecte la dirigentie

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII