10 complimente de care are nevoie copilul tău pentru a fi mai sigur pe el

10 complimente de care are nevoie copilul tau pentru a fi mai sigur pe el

10 complimente de care are nevoie copilul tău pentru a fi mai sigur pe el

Complimentele pe care le adresăm copiilor au o importanță majoră în construirea stimei de sine și în dezvoltarea armonioasă a caracterului acestora, aflat în plin proces de formare. De felul în care știm să apreciem calitățile copiilor noștri depinde în mare măsură modul în care aceste calități se vor dezvolta și perpetua ulterior.
→ Iată 10 complimente de care are nevoie copilul tău.
😘

- despre 10 complimente de care are nevoie copilul tau, veti citi:
Ajuta-ti copilul sa isi cladeasca increderea si stima de sine
Apreciaza-i caracterul
Ascultarea si respectul

Faptul de a face parte din familie

Contributia la treburile casnice

Calitatea muncii

Efortul

Rezultatele positive

Stilul (mai ales cel vestimentar)

Pasii facuti pentru indeplinirea unui obiectiv

Prietenii

Temperamentul copilului: 9 caracteristici majore si cum il putem intelege mai bine
Inteligenta emotionala a copilului
Forum de Parenting modern

Ajuta-ti copilul sa isi cladeasca increderea si stima de sine

Complimentele adresate copiilor au o importanta majora in construirea stimei de sine si in dezvoltarea armonioasa a caracterului acestora, aflat in plin proces de formare. De felul in care stim sa apreciem calitatile copiilor nostri depinde in mare masura modul in care aceste calitati se vor perpetua ulterior.

Desigur, unui copil i se pot face foarte multe complimente, in diverse circumstante si nu exista o lista obligatorie a acestora, care ar trebui urmata. Exista insa cateva complimente care sunt absolut necesare si pe care parintii nu ar trebui sa uite niciodata sa le faca la momentul oportun.

Iata, asadar, ce ar trebui sa apreciezi la copilul tau in mod special:

Apreciaza-i caracterul

Traim intr-o lume in care caracterele frumoase sunt din ce in ce mai greu de construit, asa ca atunci cand copilul tau arata ca este onest, politicos, de incredere, civilizat, invata sa apreciezi cum se cuvine acest lucru.

/Images/complimente-mama-si-fiica.jpg

Asculta-ti copilul si ofera-i respect

Parintii au adesea tendinta sa fie cicalitori, drept pentru care copiii devin neascultatori si lipsiti de respect. La randul ei, neascultarea provoaca reactii parintilor, care vor sa isi educe copiii, ceea ce ii face sa fie si mai cicalitori. Solutia este sa  te focalizezi pe momentele in care copilul tau este respectuos si ascultator, in loc sa le scoti in evidenta doar pe cele negative. Apreciaza cum se cuvine aceste momente si ele se vor inmulti.

Faptul de a face parte din familie

Desi poate parea exagerata, o replica precum “De cate ori te vad sunt mandra ca sunt mama ta!” este importanta pentru un copil, deoarece aduce cu sine constientizarea faptului ca este apreciat pentru ceea ce este.

Apreciaza-i contributia la treburile casnice

Apreciaza cu voce tare atunci cand copilul tau face curatenie in bucatarie, duce gunoiul sau face orice altceva ce are legatura cu treburile casnice. Este foarte important sa subliniezi si ideea ca aceste lucruri, odata facute, fac diferenta.

/Images/copii-curatenie-complimente.jpg
 

Apreciaza-i calitatea muncii

Atunci cand un lucru este finalizat, merita sa fie apreciat. Iar atunci cand un lucru este finalizat si facut fara greseala, aprecierea trebuie sa fie si mai consistenta.

Lauda-i efortul (chiar daca rezultatul nu este intotdeauna bun)

Indiferent de circumstante, efortul unui copil de a face ceva pozitiv, este de apreciat. In fond, copiii sunt in plin proces de invatare, asa incat ceea ce conteaza este mai degraba lungul proces de formare a caracterului prin care ascesta ttreece.

Observa rezultatele pozitive

Indiferent ca este obtinut la o ora de clasa, la un extemporal sau la un examen extrem de important, un rezultat foarte bun, trebuie laudat. Un compliment bine plasat poate avea un rol mobilizator fantastica, facandu-l pe copil si mai ambitios si dornic sa ramana mereu la acelasi nivel.

Stilul (mai ales cel vestimentar)

Nu trebuie sa ii fortam pe copii sa devina clonele noastre. De aceea este absurd ca un parinte sa ii impuna copilului sau propriile gusturi, cel putin in materie de vestimentatie. Nu uita ca moda este schimbatoare si ca fiecare generatie are preferintele ei, diferite de cele al generatiilor anterioare. Asa ca nu ezita sa apreciezi stradaniile copilului tau in ceea ce priveste modul in care se imbraca, chiar daca gusturile voastre nu coincid.

/Images/complimete-copii-vestimentatie.jpg
 

Pasii facuti pentru indeplinirea unui obiectiv

Uneori, pentru a atinge un obiectiv anume este nevoie de mai multi pasi mici care trebuie facuti. Incurajarile pentru fiecare dintre acestia sunt binevenite si stimuleaza increderea in sine si dorinta de a atinge scopul final. Nu astepta ca un copil sa fie perfect de la inceput si nu ii reprosa micile nereusite, ci incurajeaza-l in permanenta in drumul sau catre perfectiune.

Prietenii copilului tau

Este important sa ii apreciezi pe prietenii copilului tau, pentru ca asta il va face sa se apropie de tine si sa aiba mai multa incredere in tine. Este de dorit insa ca aprecierea sa fie sincera, pentru ca in cazul in care vei face o apreciere formala si copilul isi va da seama de acest lucru, dezamagirea va fi foarte mare.

merita citit si: Stii cine sunt prietenii copilului tau?

Nu uita, asadar, sa faci copilului tau complimente! Are nevoie de ele! Nu uita, de asemenea, sa faci complimentele in momentele potrivite, Nu le amana, pentru ca efectul lor pozitiv este cu atat mai puternic cu cat sunt facute mai aproape de situatia care le genereaza.

Temperamentul copilului: 9 caracteristici majore si cum il putem intelege mai bine

La 7 ani, temperamentul copilului este bine definit. Temperamentul nu prezinta posibilitatea de a se schimba mult in viitor. Insa aceste caracteristici innascute nu au nici o legatura cu abilitatile tale de parinte.

Cu toate acestea, ajustarea comportamentala a unui copil de varsta scolara depinde foarte mult de interactiunea dintre temperamentul sau si al tau, de modul in care ceilalti ii raspund, de cat de confortabil se simte in mediul sau si cu oamenii din jurul lui.
Iata  9 caracteristici majore ale temperamentului unui copil si cum il putem intelege mai bine.

Inteligenta emotionala a copilului - merita sa citesti si:

Inteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
Ce complimente facem copiilor
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului 

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate 2023
referinte: 
Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect (English Edition) Kindle Edition - autor Jonice Webb
theconversation.com, psychologytoday.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Tincuta Fulger
    Tincuta Fulger trimis la 12/9/2022

    Mulţumim pentru sfaturi, sunt foarte utile!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII