Cum ne pregatim copilul sa ramana singur acasa

Cum ne pregatim copilul sa ramana singur acasa

Cum ne pregatim copilul sa ramana singur acasa

Un puseu neasteptat de febra, o zi complicata la serviciu sunt situatii neprevazute care te pot pune in situatia-limita de a lua o decizie pe care nu credeai ca o vei lua prea curand – sa iti lasi copilul singur acasa. Iata niste sfaturi utile pentru a-ti pregati copilul sa ramana singur acasa.

Daca te pregatesti din timp pentru aceasta experienta nu va fi chiar atat de stresanta
Ce cred parintii din comunitatea DC
Cum stii insa daca este sau nu cu adevarat pregatit?
Fa o incercare!
Cum sa previi situatiile neasteptate
Inainte de a pleca de acasa...
Experimenteaza!

Cand vine ziua in care trebuie sa isi lasi copilul singur acasa ...

O zi extrem de geroasa sau cu furtuni care nu pot fi stapanite, un puseu neasteptat de febra, o zi complicata la serviciu sunt situatii neprevazute care te pot pune in situatia-limita de a lua o decizie pe care nu credeai ca o vei lua prea curand – sa iti lasi copilul singur acasa. Totul ti se pare deodata extrem de complicat si, cu toate ca stiati ca va veni si acest moment, simti cum stresul atinge cote maxime la gandul ca se poate intampla ceva rau. Te gandesti la filmul Home Alone deja ...:)

Daca te pregatesti din timp pentru aceasta experienta nu va fi chiar atat de stresanta

Si poate ca ar trebui sa incepi prin a constientiza ca statul singur acasa poate fi o experienta pozitiva pentru copilul tau, o experienta care sa ii mareasca increderea in sine si sa il faca sa devina mai independent. Pentru parintii din comunitatea DC, aceasta problema reprezinta un subiect de dezbatere, in care cei aflati in aceasta situatie isi impartasesc propria experienta si au ocazia sa cunoasca diferite perspective asupra unei astfel de situatii in care, la un moment dat, orice parinte este pus.

Ce cred parintii din comunitatea DC

 “Cred ca e important sa ii invatam de la varsta asta ca lumea nu e un loc perfect si sa invete sa recunoasca anume pericole.” (redactor)

 “Hmmmm nu as vrea sa dezamagesc, Daria mea e un pic mai mare (11 ani), dar isi gateste mancare pe aragaz singura - chiar o invat sistematic noi retete de mancare dintre cele care-i plac deci mi se pare bizar sa iti dau sfaturi cand vad ce restrictii pui (nu foarfeca, cutite aragaz sa nu se uite pe geam sa nu raspunda la telefon) ma depaseste total ... dar ce are voie sa faca?” (marius)

 “Abia acum realizez cat s-au schimbat vremurile, mai ales ca si eu am crescut cu cheia de gat si fiindca nu avea cine sa stea cu noi stateam doar eu cu frate-meu, eu aveam 6 ani el 4. Tin foarte bine minte chiar si acum zilele alea, stateam cate opt ore singuri si pe atunci inca nu aveam nici macar tv nici telefon fix macar, butelia o lasa mama inchisa la fel si cutitele, nici macar chei nu aveam, mancarea era pe masa. Privind in urma, realizez ca mama a avut poate prea mare incredere in mine, fiindca practic un an de zile a trebuit sa am grija si de mine si de frate-meu. Dar nu a avut niciodata probleme, cum ne lasa asa ne gasea, efectiv nu a avut de ales.” (blue_starr)

 “Din pacate la noi legile sunt mai stricte. In State nu e voie sa lasi un copil singur in casa sub 12 ani (varsta e putin diferita de la stat la stat), la 10 ani in nici un caz nu e voie sa lasi un copil singur in casa. Legal vorbind. Din cauza asta mie mi-ar fi frica sa ii spun sa sune la 911, pentru ca daca vine politia si il gaseste singur sau spune el la telefon ca e singur in casa, politia vine cu cineva de la protectia copilului, social servicies dupa ei. “ (Carmenbr)
Ce trebuie sa ai in vedere

Este evident ca un copil de 4 - 5 ani nu poate fi lasat singur acasa, insa un adolescent de 16 ani cu siguranta va putea sa se descurce singur. Problema nu este insa in acest caz, ci mai degraba in cazul copiilor cu varste mijlocii, care nu par inca suficient de mari pentru a se descurca in anumite situatii. Decizia, in acest caz, tine de felul in care parintele percepe capacitatea propriului copil de a se descurca singur acasa. La fel de important este felul in care copilul insusi percepe aceasta experienta. De un lucru poti fi sigur insa – la un moment dat, frica ta va fi contracarata de dorinta copilului de a ramane singur. In general, copiii se simt si sunt pregatiti sa treaca prin aceasta experienta cu mult timp inainte ca parintii lor sa se obisnuiasca cu ideea.

Cum stii insa daca este sau nu cu adevarat pregatit?

In general, este preferabil ca un copil lasat singur acasa sa aiba peste 10 ani. Desigur, nu este o regula, pentru ca sunt destule exceptii, insa trebuie tinut cont de faptul ca pana la o anumita varsta copiii nu reusesc sa faca fata singuri anumitor situatii de urgenta.

In primul rand, ia in considerare zona in care locuiesti. Ai vecini care stau in apropiere si care l-ar putea ajuta pe copil in caz de nevoie sau vecinii sunt mai degraba straini? Locuiesti pe o strada aglomerata, cu trafic infernal sau intr-o zona linistita? Locuiesti intr-un cartier central sau intr-unul marginas?

De asemenea, este important sa stii dinainte cum se descurca copilul tau in anumite situatii pentru a vedea daca este capabil sa faca fata tuturor provocarilore pe care le presupune ideea de a ramane singur acasa:

- Este un copil responsabil care isi face constiincios temele si ajuta la treburile casei, respecatand indicatiile?
- Cum reactioneaza in situatii neprevazute? Isi pastreaza calmul?
- Este capabil sa inteleaga si sa urmeze niste masuri de siguranta?
- Este un copil prudent sau unul caruia ii place sa isi asume riscuri?
- Cunoaste tehnici de baza pentru acordarea primului ajutor?
- Este capabil sa respecte instructiuni cu privire la indepartarea de persoane straine?

Copil singur acasa

 “Eu mai am o regula: dupa ce plecam din casa, incuie si sus si jos, scoate cheile din usa - chei pe care obligatoriu trebuie sa le aiba la-ndemana. Iar daca e cutremur trebuie sa stea intr-un loc stabilit - sub o grinda.” (viviana)

 “Eu i-am lasat pe baieti (8 si 11 ani) singuri. Uneori 10-15 minute, alteori chiar si o ora. Intotdeauna au ramas pentru ca nu vroiau sa vina cu noi. […] Reguli? Nu deschid usa nimanui. Bunicii au cheie, iar restul nu ne intereseaza. De obicei abia asteapta sa ramana singuri ca sa stea pe tablete sau la desene animate. Stiu ca atunci ii las (scopul meu e sa stea cuminti si cand au tabletele nici nu respira). Cutit? Ai mei ma ajuta la bucatarie. Ca sa zic doar de cel mic (8 ani), el face salata si taie legumele (rosii, castraveti, ardei...). Cu foarfecile lucreaza toata ziua. Gasesc bucatele de hartie sau banda adeziva prin cele mai nebanuite locuri. Microundele sunt plasate la nivelul lor si se descurca cu incalzitul. Cel mare stie sa  umble la aragaz ,dar nu prea are nevoie.” (anya)

Fa o incercare!

Inainte de a experimenta lasatul copilului singur acasa, fa un experiment de proba. Lasa-ti copilul singur acasa pentru jumatate de ora sau o ora, astfel incat sa fii prin apropiere si sa te poti intoarce in orice clipa, daca va fi nevoie. La intoarcere discuta cu copilul despre lucrurile pe care ar trebui sa le schimbe in comportamentul sau si despre ceea ce ar trebui sa invete din experienta asta. Nu uita sa il lauzi daca s-a descurcat bine.

Cum sa previi situatiile neasteptate

Pentru a te simti mai confortabil la gandul ca ti-ai lasat copilul singur acasa, asigura-te ca l-ai invatat sa se descurce in anumite situatii de urgenta. Incurajeaza-l sa urmeze cursuri de prim ajutor la scoala sau in alta parte, spre exemplu. De asemenea, inainte de a-ti lasa copilul singur acasa, asigura-te ca:

- stie cand sa sune la 112 si stie cum sa explice o anumita situatie dispecerului;
- stie sa porneasca sistemul de alarma (in cazul in care aveti acasa asa ceva) daca se opreste accidental;
- stie sa incuie si sa descuie usile;
- stie sa foloseasca telefonul fix si telefonul mobil;
- stie sa umble la intrerupatoarele de curent electric si la prize;
- stie sa porneasca si sa opreasca cuptorul cu microunde;
- stie ce sa faca daca: ia ceva foc in bucatarie, se declanseaza alarma de fum, vine o furtuna, bate un strain la usa, suna cineva care ii cauta pe parinti, este o pana de curent.

Pentru a-l pregati pe copil pentru diverse situatii de criza, discuta eventuale scenarii cu el. Intreaba-l cum ar proceda in anumite situatii si, in functie de raspunsuri, discuta cu el cum ar trebui sa procedeze de fapt.

 “Eu l-am lasat de cand avea 8 ani, deoarece refuza cu obstinatie sa mai mearga cu noi la cumparaturi. Nu l-am lasat niciodata mai mult de 3 ore singur si in afara de sfaturile deja mentionate, gen “nu da drumul la usa, nu da drumul la aragaz etc.”, i-am spus ca are cheia pe masuta de linga usa in caz ca trebuie sa iasa de urgenta afara si ii lasam telefonul linga el (telefon fix, fara fir, ca pe atunci nu avea mobil) si i-am spus sa ne sune de cate ori vrea. Noi il sunam cam la fiecare 30 de minute la inceput, dupa aia ne suna el cind se plictisea si intreba cand venim. N-am avut nicio problema niciodata, am avut tot timpul incredere in el, altfel nu l-am fi lasat.” (Letitia1)

 “Depinde foarte mult de felul copilului. A mea de vreun an asa a hotarat ca ea nu vrea sa mearga nicaieri singura sau sa ramana in casa singura. Decat cand va implini 12 ani (are prietene de varsta asta si ele circula singure, de aici legatura) si va avea centura neagra, pentru ca atunci va fi in siguranta (asta ultima e absolut irealist ever after). In casa mai ramane, dar ma cronometreaza pe celular pana fug la magazin si vin inapoi, sa nu cumva sa depasesc 10 minute.” (szivarvany)

Inainte de a pleca de acasa...

Chiar daca ai decis ca este timpul sa iti lasi copilul singur acasa, este firesc sa te simti stresat atunci cand vei pune in practica acest lucru. Pentru a diminua starea de stres este indicat sa urmezi cativa pasi:

Organizeaza-ti programul pentru a putea controla situatia!

Stabileste dinainte ore la care copilul sa te sune sau sa il suni. Fa in asa fel ca acest lucru sa nu fie perceput ca o forma de control, ci ca o masura de siguranta. De asemenea, explica-i copilului ca nu te poate suna tot timpul, pentru ca vor fi momente in care nu vei putea raspunde la telefon.

Stabiliti impreuna reguli de urmat!

Cat timp este singur acasa, copilul trebuie sa stie ca va trebui sa respecte un set de reguli stabilite de comun acord. Decideti impreuna daca are voie sa primeasca in vizita prieteni sau colegi, daca are voie sau nu sa stea pe internet si sa se uite la televizor, daca are voie sa foloseasca ustensilele din bucatarie pentru a gati singur, daca are voie sa iasa din casa sau sa spuna cuiva ca este singur acasa.

Fa provizii!

Asigura-te ca atunci cand pleci de acasa copilul are de mancare astfel incat sa nu fie nevoie sa utilizeze aragazul sau cuptorul cu microunde prea mult. Daca ia medicamente, asigura-te ca i-ai lasat doza exacta si nu lasa la indemana lui flaconul intreg. Lasa la indemana o lanterna si posteaza la vedere numerele de telefon importante pe care copilul le-ar putea folosi in caz de urgenta (numarul tau, al medicului, numere ale prietenilor, numarul de la politie, pompieri, salvare etc.)

Indeparteaza eventuale pericole!

Oricat de bine ar urma regulile, copilul lasat singur acasa este expus, inevitabil, la o serie de de pericole accidentale, cum ar fi ingerarea de substante periculoase. De aceea, este bine sa incui astfel de substante sau sa le depozitezi in locuri in care copilul nu are acces. Este vorba despre: alcool, medicamente, tigari, chei de la masina, chibrituri, cutite si obiecte foarte ascutie etc.

Asigurari suplimentare

Pentru orice eventualitate, ia masuri de precautie suplimentare care sa il oblige pe copil sa respecte anumite lucruri. Puteti crea impreuna o lista cu persoanele pe care le poate suna sau primi in vizita cat este singur. Fa-i un orar cu sarcini precise pe care le are de indeplinit, astfel incat sa ii ocupi practice timpul cat sta singur acasa. Nu uita, de asemenea, de masurile de siguranta in ceea ce priveste televizorul si internetul. Programele de control parental te pot ajuta in acest sens. Si nu uita sa ii lasi copilului, la plecare, ceva bun impreuna cu un biletel in care sa ii spui cat de mult il iubesti si ca ai incredere in el ca se va descurca.

 “Si eu tot de pe la 8 ani am inceput sa il las singur. la inceput cate o jumatate de ora, apoi treptat treptat cat mai mult. Nu imi fac griji pt ca nu se clinteste din fata laptopului sau tv-lui... unde il las acolo il gasesc.“ (giulia81)
 
 “Eu o las singura pe fii-mea in casa, de cand avea cativa anisori. Intai, cand trebuia sa fug pana la farmacie, fiindca simptomele de raceala se agravasera si, nu am avut incotro, apoi, incet, incet, am lasat-o singura chiar si 2 ore. In timpul asta, o sun la fiecare sfert de ora. Nu a facut niciodata traznai; a stat la calculator, tv sau si-a facut lectiile. Stie sa-si taie singura feliile de paine pentru sandvisuri si ii face mare placere, la fel cu a-si rade singura morcovi pentru a face salata sau a taia rosii felii.” (Alizee)

Experimenteaza!

Pentru a face tranzitia mai usoara, la primul experiment de acest gen, poti chema pe cineva sa stea cu copilul - un prieten, o ruda, etc. Nu ii spune acestei persoane “babysitter”, pentru ca in acest mod ii vei stirbi copilului increderea in sine. Spune-i mai degraba copilului ca aceasta persoana vine ca sa ii tina companie. In cazul in care chemi un prieten de-al copilului, asigura-te ca parintii acestuia stiu ca ei vor sta singuri acasa. Nu uita, de asemenea, ca animalele de casa pot fi uneori cei mai buni tovarasi in astfel de situatii. Copilul se poate simti mult mai sigur pe sine daca are langa el un prieten necuvantator. Si nu uita sa te relaxezi. Cu cat vei fi mai putin stresat de situatie, cu atat copilul va capata mai repede incredere in sine si veti reusi impreuna sa treceti peste acest experiment. Nu uita, de asemenea, ca in comunitatea DC gasesti oricand un sprijin pentru astfel de probleme, impartasind experienta cu parinti care, la randul lor, au trecut sau trec prin astfel de situatii. Invata din experienta lor si impartaseste-o pe a ta in topicul dedicat acestui subiect

Despre pregatirea pentru viata a copilului tau, merita sa cititi:

Fericirea este cea mai buna investitie pentru viitorul copilului

Fericirea este cea mai buna investitie pentru viitorul copilului

Copiii fericiti au mai multe sanse de a deveni adulti bogati. Asa ca, poate cea mai buna investitie in viitorul copilului tau este sa il faci fericit.

3 soluții simple pentru a comunica cu un copil tăcut

3 soluții simple pentru a comunica cu un copil tăcut

Comunicarea este esențială în relația dintre părinți și copii. Ni se spune asta încă de când suntem copii, iar atunci când ajungem să…

11 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa devina independent!

11 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa devina independent!

Un copil independent va fi mai tarziu un un copil responsabil, capabil sa faca alegerile potrivite. Invers, un copil care nu a exersat deloc independenta, va deveni nesigur, temator, pentru ca nu-si…

Forum dedicat psihologiei copilului

Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

 autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII