Când buna educație de acasă nu se traduce în rezultatele așteptate - cine este de vină atunci când copilul nu ia Bac-ul?

Cand buna educatie de acasa nu da roadele asteptate  - cine e de vina cand copilul nu ia Bac-ul?

Când buna educație de acasă nu se traduce în rezultatele așteptate - cine este de vină atunci când copilul nu ia Bac-ul?

Într-o zi toridă de vară, exact după ce s-au aflat rezultatele de la Bac, m-am întâlnit cu o veche prietenă de liceu. Dupa cateva formalitati - mi-a spus ca e foarte trista. Fiica ei, tocmai căzuse la BAC și își exprima neînțelegerea și disperarea. Nu intelegea de ce...

Adevărul este că e greu să accepți că un copil nu reușește să treacă un examen atât de important ca Bac-ul. Există întotdeauna mai mult decât o simplă întâmplare în spatele acestui rezultat, poate mai mulți factori care au contribuit la acest deznodământ. Este momentul să ne întrebăm dacă, poate, și noi - părintii -  suntem într-un fel responsabili pentru această situație..

Cand buna educatie nu aduce rezultatele dorite:
Prima ratare a vietii: Bacul
Cand anturajul isi spune cuvantul
Acces la subiectele examenului
Acum, fiul meu ma invinovateste
Experienta ei m-a atins
Sunt parintii vinovati cand educatia nu da roade?
Realitatea este ca un parinte poate face atat de multe
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect

Prima ratare a vietii: Bacul

In vară, chiar dupa afisarea rezultatelor de la Bac, am intalnit o veche prietena de liceu care a inceput sa imi impartaseasca cu pasiune, necazul care o framanta: fiica ei tocmai cazuse la BAC ...  si nu intelegea de ce.

Imi spunea ca facuse absolut tot ce putuse pentru a ajuta si ca rezultatul a luat-o prin surprindere. Se astepta ca fata ei sa ia BACul cu succes.

Cand anturajul isi spune cuvantul

Cu cateva luni inainte de examenul national, o trimisese la preparatori. Insa, mai stia ca toate prietenele ei - au luat note extrem de mici la BAC si ca in general sunt interesate numai de moda, posete, si baieti, fiind adeptele teoriei ca vor gasi ele cu sigiranta niste barbati cu bani care sa le intretina.

Am putut face doar ce am putut. Cred insa ca prietenele ei au tras-o in jos... spunea ea, neconsolata.  

Nu poți schimba ceea ce s-a întâmplat; nu poți merge înainte decât cu sprijin pozitiv și constructiv.

– O idee pentru ceea ce ai putea spune unui copil care cade un examen

Alte motive pentru care copiii cad la examenele includ:

🔸 lipsă de interes - pur și simplu nu au nicio dorință de a studia și/sau nicio pasiune pentru materia lor

🔸 tergiversare - amânarea studiilor cade sub umbrela managementului timpului

🔸 perseverență - inițial dornic să învețe, copilul nu este suficient de perseverent

🔸 exces de încredere - „Nu am nevoie să studiez, stiu asta!”

🔸 distragere a atenției - telefoane, prieteni, mâncare... întotdeauna ceva mai atrăgător decât acele cărți ...

🔸 materiale de studiu slabe/improprii: orice, de la notițe ilizibile până la schemele de notare greșite ale comisiei de examen

Acum, tot parintii sunt de vina ?

Insa problemele acestei mame nu se opresc aici. Acum - fata ei o acuza ca nu a ajutat-o 'cu adevarat' Ca nu a incercat sa faca 'rost de subiecte' inainte de bac...

Asadar, iata o adevarata problema de rezolvat. De ce astepta fiica ei ca rezolvarea sa fie in acest fel? De ce aceasta abordare? Nu ar trebui BACul sa fie si un examen de maturitate?

Am facut tot posibilul pentru a creste acest copil bine, si nu reusim sa intelegem de ce s-a transformat intr-un asemenea copil.

Ceea ce mi se pare un semnal greu de digerat este ca acum fiica mea crede ca e bine si confortabil sa incalci legile, sa inselil si sa mergi pe scurtaturi ilegale, atat timp cat scopul scuza mijloacele. Nu ezita niciodata sa faca ceea ce este gresit din punct de vedere moral, atat timp cat i se potriveste, indiferent pe cine raneste in proces. Noi nu asa am crescut-oi. Eu si sotul meu suntem innebuniti de durere de comportamentul sau,” imi spunea ea.

Experienta ei m-a atins

M-a facut sa fiu foarte trista pentru acesti parinti. Asta deoarece, oricat de mult am fi tentati sa ii stabilim pe ei ca fiind vinovati si sa presupunem ca ei au gresit undeva astfel incat copilul s-a transformat in acest fel, adevarul este ca chiar si cei mai silitori parinti care fac totul pentru a creste copii sinceri, responsabili si muncitori nu obtin intotdeauna rezultatele dorite.

Cunosc copii care au fost crescuti intr-un mediu sanatos, in care parintii lor erau intotdeauna prezenti, cultivandu-i pe caile virtutii, si care au avut frati care s-au dovedit a fi cetateni modeli in societate, si totusi, ei insusi s-au dovedit a fi complet opusi.

Sunt parintii vinovati cand educatia nu da roade?

Copii ale caror actiuni au adus rusine si dezonoare familiei. Persoane care nu rescpecta nici o norma morala sau etica. De multe ori, aceasta ma face sa ma intreb in ce masura sunt responsabili parintii pentru persoana in care se transforma copiii lor. Trebuiesc ei invinovatiti intotdeauna in cazul in care copiii nu urmeaza calea corecta?

Realitatea este ca un parinte poate face atat de multe dar nu tot

Ne putem ghida bine copiii, ii putem cultiva si creste in medii sanatoase si le putem oferi tot sprijinul de care au nevoie, dar in cele din urma, ei sunt aceia care vor lua decizii in privinta tipului de persoana care vor sa fie si a tipului de viata pe care vor s-o traiasca ca adulti. Cel mai important lucru este sa le oferi o fundatie buna, restul depinde de ei. 

Cand nu iti plac prietenii copilului tau

Cand nu iti plac prietenii copilului tau adolescent, e nevoie sa aduci aminte copilului tau ca prietenia inseamna sa ai o suma de calitati si norme care trebuiesc respectate.

E important sa intervii atunci cand acei prieteni pot avea o influenta negativa asupra lui - si e important sa il ajuti sa isi faca alti prieteni 

Ai gria sa nu faci o ruptura intre tine si copilul tau

Incercand sa blochezi brutal orce activitate a copilului tau cu acei copii - poti crea o ruptura in relatia cu copilul tau. E mai util ca, in loc de a bloca relatia lor, sa ai rabdare. Ignora sau treci cu vederea pe acei copii doar nesuferiti sau galagiosi sau obraznici - pana la urma si copilul tau se va satura de ei si ii va ignora.... articolul integral AICI 

7 lucruri importante pentru parintii de adolescenti 

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, curaj si lumea lor nebuna
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
11 reguli ale unui parinte de adolescent

Forumul parintilor de adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani) 
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Redactor: Eli Pietraru, psiholog pentru copii si adolescenti - Desprecopii.com 2024 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII