Planificarea unui BEBE: analize de laborator care trebuie făcute înainte de a concepe un copil

Planificarea unui bebe: analize de laborator care trebuie facute inainte de a concepe un copil

Planificarea unui BEBE: analize de laborator care trebuie făcute înainte de a concepe un copil

Ce analize de laborator ar trebui să faci înainte de a avea un copil - se intreaba multe femei in momentul in care se horarasc sa faca un copil.

În ultimul timp, se discută din ce în ce mai mult despre planificarea familială care, în primul rând îi ajută pe viitorii părinţi să fie pregătiţi şi să-şi asume responsabilităţile pe care le generează naşterea unui copil.

Iata ce informatii despre analizele de laborator recomandate - am primit de la Dr. Cristina Mambet - de la Laboratorul Synevo din Bucuresti despre ce analize medicale sunt recomandate inainte de a va hotara sa aduceti pe lume un copil.

- veti citi:
Planificarea familiala
Daca va hotarati sa concepeti un copil - se recomanda un set de analize
Care sunt infecţiile congenitale?
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina

Planificarea familiala

În ultimul timp, se discută din ce în ce mai mult despre planificarea familială care, în primul rând îi ajută pe viitorii părinţi să fie pregătiţi şi să-şi asume responsabilităţile pe care le generează naşterea unui copil.

Daca va hotarati sa concepeti un copil - se recomanda un set de analize

Efectuarea unui screening corect pre-concepţie, ar trebui să facă parte obligatoriu din acest proces de pregătire, pentru a diagnostica din timp anumite afecţiuni şi a evalua posibilitatea unor complicaţii ce ar putea surveni pe parcursul sarcinii. De asemenea, efectuarea anumitor investigaţii de laborator în perioada dinaintea sarcinii scuteşte viitoarele mame de îngrijorări inutile în timpul sarcinii.

În primul rând este foarte important să existe o evaluare corectă a riscului de infecţii congenitale.

Care sunt infecţiile congenitale?

Rubeola

Rubeola, infecţia primară cu virusul citomegalic, toxoplasmoza, sifilisul sunt infecţii care dacă sunt contractate în anumite perioade din sarcină prezintă riscul de a fi transmise la făt şi de a produce avorturi, moartea fătului în uter sau malformaţii fetale. Citeste pe larg despre rubeola si sarcina.

În laborator sunt disponibile teste serologice care pun în evidenţă anticorpii îndreptaţi împotriva agenţilor patogeni care declanşează aceste infecţii. În funcţie de tipul anticorpilor depistaţi se poate aprecia stadiul infecţiei, prezenţa sau absenţa imunităţii.

Astfel în cazul rubeolei, prezenţa anticorpilor de tip IgG cu anticorpi IgM negativi semnifică faptul că pacienta are imunitate faţă de acest virus şi nu mai necesită testări ulterioare.

Uneori anticorpii de tip IgG sunt prezenţi în titru (cantitate) înalt, în absenţa anticorpilor de tip IgM şi ei vor rămâne la acest nivel o perioadă de timp îndelungată (imunitate cu titru înalt). Este bine ca acest lucru să fie cunoscut în prealabil, pentru ca depistarea lor în primul trimestru de sarcină ar putea crea confuzii şi chiar duce la întreruperi de sarcină nejustificate.

Dacă atât anticorpii de tip IgG cât şi anticorpii IgM sunt negativi, înseamnă că pacienta nu are imunitate faţă de virusul rubeolei şi trebuie să evite contactul cu persoanele infectate mai ales în cursul epidemiilor de rubeola.

Toxoplasmoza in sarcina

Acelaşi tip de serologie se aplică şi în cazul infecţiilor cu Toxoplasma gondii. Anticorpii IgG pozitivi cu IgM negativ demonstrează prezenţa imunităţii şi nu mai este necesară în general repetarea testelor în cursul sarcinii. Deoarece în ultimul timp, în literatura de specialitate s-au descris unele cazuri fie de reinfecţie, fie de reactivare a unei infecţii latente, o atenţie deosebită va fi acordată prezentei de anticorpi IgG în titru foarte mare sau într-un titru care creşte semnificativ în cursul a 2-3 săptămâni.

Pentru a depista aceste cazuri rare este nevoie de o colaborare stransă între medicul ginecolog-obstretician, parazitolog şi medicul de laborator. Dacă atât IgG cât şi IgM sunt negative pacienta nu prezintă imunitate faţă de Toxoplasma şi trebuie monitorizată atent pe perioada sarcinii, recomandându-se evitarea strictă a contactului cu animale şi respectarea măsurilor de igienă referitoare la prepararea alimentelor. Citeste si Despre gravidute si pisici

Infecţia cu virusul citomegalic este mai puţin investigată comparativ cu celelalte infecţii congenitale. Totuşi trebuie menţionat faptul că virusul citomegalic poate determina malformaţii la făt la fel ca şi virusul rubeolic. Infecţia cu virusul citomegalic este foarte răspândită în populaţie dar s-a demonstrat că numai infecţia primară, survenita în cursul sarcinii şi nu reactivarile unei infecţii deja existente, prezintă risc asupra fătului. De aceea, dacă pre-concepţional pacienta prezintă anticorpi de tip IgG în absenţa anticorpilor de tip IgM (situaţia cea mai frecvent întâlnită) nu există nici un risc la viitoarea sarcină.

Sifilisul si sarcina

Serologia pentru sifilis (VDRL si TPHA) trebuie efectuată obligatoriu pre-concepţie la ambii parteneri. Sunt foarte frecvente cazurile de sifilis secundar depistate întâmplător cu ocazia efectuării serologiei la angajare sau prenupţial. Treponema pallidum - agentul etiologic al sifilisului, poate traversa placenta şi afecta fătul după săptămâna 20 de sarcină.

Infectia HIV

De asemenea, serologia pentru HIV ar trebui efectuată la ambii parteneri, bineînţeles cu acordul acestora.
Infecţiile genitale cu Chlamydia trachomatis constituie cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Printre complicaţiile ce se pot instala în lipsa tratamentului adecvat se numără şi avortul spontan. Din acest motiv diagnosticul precoce, înainte de concepţie şi tratarea corectă a ambilor parteneri previne apariţia acestor complicaţii.

Infectia cu Chlamydia

Uneori, o infecţie cronică cu Chlamydia trachomatis constituie cauza infertilităţii pentru care un cuplu solicită consult medical. Pentru diagnosticarea infecţiilor cu Chlamydia se poate recurge la teste serologice sau la detectarea directă a antigenului în secreţiile genitale. Prezenţa anticorpilor de tip IgA se asociază întotdeauna cu o infecţie activă.

Hemograma si analizele de RH

Printre alte analize curente recomandate a fi efectuate pre-concepţie se numără şi hemograma, utilă în special pentru diagnosticarea anemiilor (cel mai frecvent a anemiei feriprive, a betatalasemiei minor sau a altor hemoglobinopatii).
Efectuarea grupului sanguin şi a factorului Rh la ambii parteneri este foarte importantă pentru a evalua riscurile de incompatibilitate. Citeste pe larg Factorul Rh in sarcina

Concluzie si recomandare

Aceste analize de laborator efectuate înainte de a avea o sarcină nu au rolul de a crea "panică" viitoarelor mame, ci au rolul de a le informa pentru a preveni şi trata posibile afecţiuni cu repercursiuni asupra stării de sănătate a cuplului, dar mai ales, asupra sănătăţii unui viitor copil.

Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina

Testul TORCH, numit si panelul TORCH este practic o analiza a sangelui recomandata femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, femeilor insarcinate, dar si nou-nascutilor (daca acestia prezinta simptome ale unei infectii din grupa TORCH). In cazul sarcinii, ideal este ca testul sa se faca in perioada pre-conceptiei, deoarece depistarea anumitor agenti patogeni in primul trimestru de sarcina ar putea crea confuzii, determinand uneori intreruperi de sarcina nejustificate citeste in continuare aici >

► Cititi despre toate testele din timpul sarcinii aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI  

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Cristina Mambet,
medic specialist laborator Laboratorul Synevo Bucureşti
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. VIOLETA
    VIOLETAtrimis la 9/9/2013

    santem casatoriti de 16 ani, am pierdut o sarcina acum 11 ani de atunci nu am mai ramas sotul meu are un copil cu prima sotie am facut tratamente degeaba mi sa spus ca am sterilitate secundara si anecsita bilaterala cronica am facut trat. degeaba eu am 37 de ani si sotul 45 de ani mai am freo speranta de a avea un copil. daca poate freun medic sa ma ajute cu ceva noi santem an spania acum multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. laura
    lauratrimis la 15/4/2013

    buna ziua am fost insarcinata la o luna jumatate si am avut un avort spontan am fost la medic si miam facut analize impreuna cu sotu si e totul bine.putem sa facem copii asa devreme de la sarcina ce am pierduto. e vreo problema raspuns urgent

    Raspunde la acest comentariu
  3. diana
    dianatrimis la 8/10/2012

    buna ziua,in urma cu un an am pierdut prima mea sarcina oprita din evolutie in 8 saptamani.Am facut analize si eu si sotul si totul e ok dar de atunci nu mai raman insarcinata.Ce ar trebui sa fac la medici am mai fost si mi-au zis stati linistiti ca o sa vina dar cand nu stiu.

    Raspunde la acest comentariu
  4. MARIANA
    MARIANAtrimis la 27/6/2012

    BUNA SEARA CEAR TREBUIBISA FACEM CA SA PUTEM AVEA UN COPIL AVAND IN VEDERE CA SUNTEM TRECUTI DE PESTE 40 ANI MENTIONEZ CA SUNTEM RECASATORITI DE 2 ANI SI FIECARE AVEM COPII

    Raspunde la acest comentariu
  5. ina
    inatrimis la 21/3/2012

    ce analize trebuie sa fac/facem pt a avea un copil?incercam de 4luni si nu am reusit pana acum....:(

    Raspunde la acest comentariu
  6. carola
    carolatrimis la 11/12/2011

    in urma cu o saptamana am pierdut o sarcina oprita din evolutie la 6 saptamani.Ce analize pot efectua pentru a fi sigura ca totul este in regula.

    Raspunde la acest comentariu
  7. valentina
    valentinatrimis la 21/9/2010

    ce analize imi trebuie sa pot avea un copil si sotul daca trebuie si el

    Raspunde la acest comentariu
  8. anca
    ancatrimis la 1/6/2010

    buna seara,ce analize trebuiesc facute pt a stii daca putem sau nu avea copii? ne-am hotarat sa avem un copil dar nu am putut concepe pana acum desi toate contactele sexuale au fost neprotejate!

    Raspunde la acest comentariu
  9. munteanu
    munteanutrimis la 14/12/2005

    se stiu prea putine despre Toxoplasma gondii si urmarile unei sarcini afectate de toxoplasmoza! din proprie experienta - 3 medici diferiti specialitate ginec-obst. m-au vazut , nu tratat ca pe

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII