Moartea subită a bebelușului: cauze posibile și sfaturi de prevenire

Moartea subita a bebelusului: cauze posibile si sfaturi de prevenire

Moartea subită a bebelușului: cauze posibile și sfaturi de prevenire

Sindromul mortii subite a sugarului este o durere fara margini care lasa o trauma adanca in inima parintilor care trec prin aceasta tragedie.  Sindromul mortii subite la bebelus reprezinta moartea bebelusului cu varsta sub 1 an, fara o cauza cunoscuta. De obicei, decesul copilului survine in timpul somnului.

Cu toate ca este foarte rar, Sindromul Mortii Subite la Sugar este una din cauzele cele mai comune de moarte a copiilor cu varsta intre 1 si 12 luni.

Moartea subita a bebelusului - trauma si soc
Moartea subita a sugarului - fara explicatii medicale
Moartea subita a bebelusului necesita autopsie
Cum apare decesul bebelusului in cazul mortii subite
Cauzele mortii subite a bebelusului
Sfaturi pentru a preveni moartea subita a bebelusului
Sindromul mortii subite, mai frecvent in cazul bebelusilor nascuti prematur
Despre somnul bebelusului in primul an de viata cititi
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali

Moartea subita a bebelusului - trauma si soc

Moartea subita a bebelusului este un deces brutal si neasteptat. Acest deces este cu atit mai traumatizat si socant cu cat bebelusul era considerat absolut normal si nu prezenta simptome a caror natura ar fi putut permite prezicerea unui eveniment rapid fatal.

Moartea subita a sugarului - fara explicatii medicale

Se vorbeste de moarte subita inexplicabila a sugarului atunci cand ancheta clinica, bacteriologica si mai ales autopsia nu permit gasirea unei explicatii medicale a decesului.

Moartea subita a bebelusului necesita autopsie

Moartea subita a unui sugar reprezinta un traumatism major pentru familia bebelusului, care incearca intotdeauna un sentiment de vinovatie. Este insa un accident imprevizibil si familia nu are, prin urmare, nici o responsabilitate in aparitia lui. Autopsia copilului este necesara, chiar daca adesea ea pare „agresiva" in mod inutil in ochii parintilor si care poate sa duca la cunoasterea cauzelor mortii si deci sa contribuie la o mai buna supraveghere a copiilor care vor veni ulterior pe lume.

Riscul de aparitie a mortii subite a sugarului nu este mai ridicat intr-o familie care a suferit aceasta drama decat in populatia generala.

Cum apare decesul bebelusului in cazul mortii subite

Sindromul mortii subite la sugar  reprezinta moartea sugarului cu varsta sub 1 an, fara o cauza cunoscuta. De obicei, decesul copilului survine in timpul somnului. Cu toate ca este foarte rar, Sindromul mortii subite la sugar este una din cauzele cele mai comune de moarte a copiilor cu varsta intre 1 si 12 luni. Cele mai multe cazuri apar la copiii cu varsta intre 2 si 4 luni.

Cauza Sindromului mortii subite la sugar este necunoscuta. Sunt considerati a fi factori de risc urmatoarele: greutatea scazuta la nastere, prematuritatea, multiparitatea (nasteri multiple ale mamei ), lipsa ingrijirii adecvate a mamei pe timpul sarcinii, mama mai tanara de 20 de ani, expunerea la fumul de tigari, baietii sunt mai predispusi decat fetele.

Cercetarile medicale arata ca Sindromul mortii subite la sugar poate fi rezultatul inabilitatii creierului de a controla temperatura sau respiratia in timpul primelor luni de viata, riscul reducandu-se o data cu maturarea creierului.
Sindromul mortii subite la sugarnu are simptome premonitorii. Doar 5% din bebelusii care mor de SMSS au un istoric de evenimente amenintatoare de viata, dar relatia acestor evenimente cu Sindromul mortii subite la sugar nu a fost dovedita. In timpul acestor evenimente bebelusii au perioade de apnee (oprirea respiratiei mai mult de 20 de secunde), corpul se rigidizeaza, apoi devine moale. In perioadele de apnee se poate observa schimbarea culorii pielii in jurul gurii bebelusului in nuante de alb pana la vinetiu, semn de scadere a concentratiei de oxigen in sange.

Cauzele mortii subite a bebelusului

In Marea Britanie, cazurile de moarte subita s-au injumatatit dupa ce Guvernul a facut recomandarea de a plasa sugarii pe spate sau pe o parte si nu cu fata in jos, asa cum spunea o recomandare anterioara. Si totusi In fiecare saptamana, sunt 10 cazuri de moarte subita.

Studiile au evidentiat ca:

    mai cititi Moartea subita ramane principala cauza de deces la sugarul de peste o saptamana de viata.   

    mai cititi 80% din copiii care mor subit au varsta intre 1-6 luni.

    mai cititi Varsta la care frecventa mortii subite este mai mare, este intre doua si trei luni; dar aproximativ un sfert din cazuri au sub doua luni.

    mai cititi Sunt mai multe cazuri la baieti decat la fete.

    mai cititi Riscul cel mai mare de risc de moarte subita il au prematurii, copiii mici pentru varsta lor, copiii mamelor foarte tinere si copiii din familii extrem de sarace

    mai cititi Riscul de moarte subita este crescut pentru copiii a caror mame fumeaza in timpul sarcinii sau care traiesc intr-o atmosfera plina de fum dupa nastere.

    mai cititi In cele mai multe cazuri copiii sunt gasiti morti in patut, dimineata.

    mai cititi Dar sunt cazuri de morti subite in care copiii au murit in bratele parintilor si in cursul zilei

    mai cititi Aproximativ doua treimi din cazuri au loc in timpul iernii, cand infectiile respiratorii sunt mai frecvente

   mai cititi Studii de cercetare au aratat ca de multe ori nu se realizeaza severitatea bolii, in special cand copilul are febra

    mai cititi Cel mai mare risc de moarte subita este considerat a fi infasarea prea stransa a corpului alaturi de pozitionarea lui in pat cu fata in jos, mai ales atunci cand copilul are febra sau supraincalzit.

    mai cititi Supraincalzirea, mai ales cand capul este acoperit, impiedica pierderile normale de caldura la un copil care nu are inca dezvoltate alte mecanisme de reglare termica. 

Sfaturi pentru a preveni moartea subita a bebelusului

1. Bebelusul nu trebuie lasat sa doarma pe suprafete moi (pilota, plapuma, perna). In primele luni de viata nu poate sa-si ridice capsorul si nici sa se intoarca de pe o parte pe alta. Cea mai sigura pozitie de somn pentru el este intins pe spate.

Citeste cu atentie Greșelile mămicilor de bebeluși: nu cunosc riscurile majore legate de somnul bebelusului

2. Patul bebelusului trebuie sa aiba o saltea tare, sa fie prevazut cu grilaj si sa fie pus intr-o camera in care nu se fumeaza deloc. Il poti gazdui in dormitorul tau, mai ales daca-l alaptezi noaptea.

3. Sunt bebelusi carora nu le place de la inceput sa doarma pe spate, dar se obisnuiesc foarte repede. Daca in camera sunt mai putin de 20 de grade il poti inveli cu o paturica speciala pentru nou-nascuti si sugari.

Citeste cu atentie Iata care este pozitia corecta de somn pentru bebelusi si ce riscuri au alte pozitii - sfatul medicului pediatru

4. Micutul trebuie pus cu picioarele cat mai aproape de capatul patului, iar paturica fixata pe laturile saltelei, nu trebuie sa-l acopere mai sus de piept si nici sa fie impaturita. Manutele copilului raman in afara paturii.

Sindromul mortii subite, mai frecvent in cazul bebelusilor nascuti prematur

Bebelusii nascuti prematur prezinta un risc mai mare de a muri subit, potrivit oamenilor de stiinta. In aceste conditii, parintii acestor bebelusi ar trebui informati de medici despre pericolul aparitiei sindromului mortii subite. Conform unui institut de cercetare britanic, cel mai mare risc de moarte subita il prezinta bebelusii cu o greutate sub 2,5 kilograme la nastere, in special in prima luna de viata.

In aceste conditii, familiile nou-nascutilor cu o greutate mica la nastere ar trebui sa urmeze recomandarea de a utiliza un patut separat pentru bebelusi situat in aceeasi camera cu cea a parintilor, in primele luni de viata. Potrivit statisticilor, sindromul mortii subite apare in special la nou-nascutii de sex masculin, dar si la cei nascuti din parinti extrem de tineri. Mai cititi: Semne ingrijoratoare la nou nascut

Primul anisor pe luni

Luna:  123456789101112 |

  Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: Desprecopii.com, - Toate drepturile rezervate (c) 2022
material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir
referinte : Academia Americana de Pediatrie - norma de sanatate si prevenire a mortii subite a sugarului SIDS

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 14 comentarii

  1. anca
    ancatrimis la 4/12/2020

    Buna fetelor! Eu am auzit ca in urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca sindromul morții subite apare si ca reacție secundară în urma vaccinarii. Acestea insa sunt destul de controversate... îmi pare rău pt cele care ati pățit, nu stiu cum o astfel de mămica ar putea sa fie vreodată consolata!

    Raspunde la acest comentariu
  2. alexandra
    alexandratrimis la 28/7/2016

    La vârsta mai mare de 6 luni se poate intampla?băiețelul meu are 6 luni jumate si câteodată ca am impresia ca nu respira...(apnee?)

    Raspunde la acest comentariu
  3. Cristina
    Cristinatrimis la 26/3/2014

    De ce nu se vorbeste in articol despre monitorul de respiratie? Noi am cumparam imediat dupa nastere monitor de respiratie si chiar in maternitate fiecare patut era prevazut cu monitor de respiratie. Am primit chiar instructaj ce trebuie sa facem in caz ca porneste alarma la monitor. In Slovakia poti imprumuta chiar de la compania de asigurari monitorul de respiratie pentru o perioada de 6 luni dar trebuie sa anunti in primele 3-4 luni de sarcina ca vrei.

    Raspunde la acest comentariu
  4. mirela
    mirelatrimis la 16/1/2013

    S-au implinit 8 ani de cand fetita noastra (al doilea copil) a murit sufocata in patut, moarte subita fiind diagnosticul pediatrului, pentru ca la IML nu se recunoaste acest diagnostic. Avea 2 luni si 6 zile si a fost un soc foarte mare pentru noi. Dormea pe burtica atunci cand s-a intamplat. Incepuse sa se roteasca in pat si a intrat sub paturica. Pe prima noastra fetita am culcat-o pe burtica multa vreme, chiar si acum la 11 ani tot pe burta doarme cel mai bine. Dar nu as mai recomanda cuiva sa culce bebelusul pe burtica. Mai ales daca bebele nu doarme in aceeasi camera cu parintii, cum a fost cazul nostru.Anul trecut Dumnezeu ne-a binecuvantat cu inca un copilas, o scumpete de baietel, care doarme pe spate si chiar daca se mai trezeste sau adoarme mai greu pentru ca se formeaza bule de aer in stomac, nu ma deranjeaza. Dnei Nicoleta ii recomand sa nu renunte la lupta, eu am nascut prin cezariana a treia oara, e drept ca nu mi-au legat trompele dupa cea de-a doua cezariana si nici dupa a treia. Daca nu reuseste pe cale naturala, poate infia un bebelus. Dumnezeu ii binecuvinteaza pe cei care infiaza copii. Ingerasii sa ne aiba in paza copilasii! Multa sanatate si putere tuturor, Mirela

    Raspunde la acest comentariu
  5. livia
    liviatrimis la 23/5/2012

    imi pare rau ptru doamna nicoleta ptr ceea ce i sa intamplat!!mult curaj ai doresc in continoare nu am inteles treaba cu trompele de ce i s-au leget?ai incredere in tine!si eu am o fetita de 10 luni si tare ai mai place sa mai doarma pe burtica,de cand am nascuto asa a dormit intotdeauna .

    Raspunde la acest comentariu
  6. iulia
    iuliatrimis la 14/12/2011

    eu sunt mamica de 2 luni si o supraveghez mereu.am auzit prea multe si mor de frica.a mea se intoarce noapre pe burta.precizez ca de 3 sapt ne confruntam cu voma.am gasit-o odata plina de voma in nas si gura si nu vreau sa risc

    Raspunde la acest comentariu
  7. cristina_edi
    cristina_editrimis la 5/1/2009

    eu am nascut pe 13 august 2008.ce'i drept copilasului meu ii placea mult sa doarma pe burtica dar nu il lasam niciodata singur.dormea cam cate o ora si doar in timpul zilei.mergand la controalele pediatrice care aici(in it)se fac in fiecare luna,pediatra m'a intrebat daca il pun pe bebe sa doarma pe burta.i'am zis ca doarme numai ziua si atunci putin si supravegheat d mine.mi'a zis asa:copiii mor in general cand sunt lasati cu fata in jos pentru ca isi amintesc de pozitia din uter si inceteaza sa mai respire.nu e moarte prin asfixiere....pur si simplu nu mai respira ei.edi are 5 luni si d la 3 luni doame pe o parte.sunt cazuri si cazuri......

    Raspunde la acest comentariu
  8. ionescu nicoleta
    ionescu nicoletatrimis la 20/1/2007

    Fetita mea Sara-Andreea a murit in urma cu trei luni ,pur si simplu la 4 dim. cand m-am trezit sa-i dau lapticul mi-a intrat in convulsii desi nu mai facuse asa ceva nimeni nu se astepta in special noi ,am nascut-o bine cu 3.450kg este al doilea copil al meu .Am fost de urgenta la spital cu ea ,doctorii ziceau ca o sa-i treaca si in doua zile facea tatea convulsii ca mi-au dus-o la la reanimare de fapt in numai 7 zile mi sa stins copilasul fara ca un medic din spital sa stie ce tratament sa-i dea,iar la necropsie mi-au spus ca nu avea imunitate si ca nu stiau cu ce anume se confrunta dar intrebarea mea este pe care am tot pus-o CUM ESTE POSIBIL CA UN COPIL CRESCUT BINE MANCA RADEA ,ABIA II DADUSE UN DINTISOR SI AVEA GREUTATEA DE 8.300KG SA I SE INTAMPLE UNA CA ASTA .NU AM FUMAT IN TIMPUL SARCINII ,NU AM BAUT CA DOAR NU ERAM LA PRIMUL COPIL SI CE SA MAI ZIC DOAMNA DOCTOR CU CARE AM NASCUT,EU AM NASCUT PRIN CEZARIANA SI PE PRIMUL COPIL MI-A SPUA CA O SA-MI FACA LEGARE DE TROMPE DAR EU NU STIAM CA PROCEDURA ESTE DE FAPT SA-MI TAIE TROMPELE CEEA CE NU ESTE CORECT IN TOATE SPITALELE ,IAR ACUM DINTR-O MAMA FERICITA SI O FEMEIE IMPLINITA SUNT DISTRUSA FIZIC SI PSIHIC SI ACUM INCERC PRIN TOATE CAILE POSIBILE SA STRANGEM BANI CA SA POT FACE FERTILIZARE IN VITRO ,BAIETELUL MEU INTREABA DE SURIOARA LUI, SI TOT TIMPUL IMI SPUNE CA SA MA FAC BINE LA BURTICA SA MAI FAC O SURIOARA SI PENTRU EL ,CINE SA NE AJUTE SPER CU AJUTORUL OAMENILOR SI LUI BUNUL DUMNEZEU

    Raspunde la acest comentariu
    • Elena
      Elenatrimis la 11/5/2023

      Buna te rog daca vrei te pot ajuta cu ceva banuţi sa pui şi din parte me

  9. silvana
    silvanatrimis la 16/1/2007

    nu va fie teama fetelor eu am o fetita de 3an si patru luni si de cnd s-a nascut doarme pe burta si nu a patit nimic fiti increztoare

    Raspunde la acest comentariu
  10. Adimercedes
    Adimercedestrimis la 19/12/2006

    Fetelor, exista si aparate de monitorizare a bebelusului. Sunt ca niste walkie-talkie. Insa are si un dispozitiv ca un cip care pe pune pe burtica bebelusului (e f mic, e ca o carte de vizita) si monitorizeaza respiratia. Daca respiratia inceteaza, dispozitivul da alarma in walkie-talkie si alerteaza parintii. Unele dintre aceste aparate au incorporata si functia de vibrare: daca bebelusul nu respira coerent, dispozitivul da alarma, dar si vibreaza pt a-l scoate pe bebelus din

    Raspunde la acest comentariu
  11. catutza
    catutzatrimis la 16/12/2006

    Eu pe Bianca am culcat-o intotdeauna numai pe o parte.II puneam o paturica la spate. Asa am obisnuit-o inca din maternitate si asa a dormit si acasa pana a invatat sa se intoarca singura de pe o parte pe alta sau de pe burta pe spate. Acum doarme mai mult pe burta, dar e deja fata mare, are un an si o luna.

    Raspunde la acest comentariu
  12. gina
    ginatrimis la 13/12/2006

    dragele mele eu am nascut prematur si bebe al meu din cauza colicilor nu putea sa doarma decat pe burtic.acum are 7 luni si tot asa doarme.daca doarme cu fata in sus se trezeste din 10 in 10 min.deci nu iti fa griji trebuie doar supraveghiat un pic .astept intrebari de la voi

    Raspunde la acest comentariu
  13. Andreea Patrascu
    Andreea Patrascutrimis la 8/10/2004

    Salut! Am citit multe comentarii referitoare la S.M.S. ( sindromul mortii subite) si in aprope toate am regasit recomandarea ca bebelusul sa doarma pe spate. Am o fetita in varsta de 2 luni si sunt in dilema deoarece nu suporta sa stea sau sa doarma cu fata in sus, drept pentru care doarme foarte bine pe burta. Ar trebui sa ma ingrijorez? Precizez ca as fi incercat sa o obisnuiesc cu fata in sus daca nu as fi auzit de 2 cazuri in care copii au murit tocmai ca fiind culcati cu fata in sus au regurgitat in somn, inecandu-se cu propria voma. Ce sa fac in acest caz?

    Raspunde la acest comentariu
  14. ionela
    ionelatrimis la 19/7/2004

    Baietelul meu are 3 luni si de vreo 2 saptamini doarme numai pe burta, daca il pun pe spate se trezeste. Ma ingrijoreaza acest lucru. Ce se poate face in acest caz?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII