3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului

3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului

3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului

Cand invatati un copil abilitatile inteligentei emotionale, il invatati cum sa-si identifice si sa-si recunosca propriile sentimente. Ajutati-va copilul sa-si identifice propriile sentimentele. Acesta este primul pas. Iata 3 sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului dvs.

Ajutati-va copilul sa-si identifice propriile sentimentele.

Ganditi-va putin, in cazul in care copilul dumneavoastra nu-si  poate identifica propriile sentimentele, cum este posibil pentru el sa monitorizeze sau sa citeasca sentimentele altora?

Acesta este punctul in care multi parinti esueaza, deoarece ei au fost crescuti de catre parintii lor sa-si inabuse sau sa-si nege sentimentele. Permiteti copiilor sa aiba propriile sentimente si ajutati-i sa le identifice. Utilizati afirmatii clarificatoare, cum ar fi, "Stiu ca esti suparat ca iti este greu sa-ti inchei pantofii. Imi amintesc cum e. Sa inveti sa-ti inchei pantofii poate fi dificil, dar continua sa incerci si vei reusi. Lasa-ma sa-ti arat un truc pe care-l cunosc, s-ar putea sa-ti placa sa-l folosesti mai mult decit pe cel pe care-l stii."

 

Inteligenta emotionala si calatoria catre propriile sentimente

1. In primul rand, nu spuneti copiilor sa se abtina. Un copil care este determinat sa-si interiorizeze sentimentele, sau va exploda, batandu-si joc de dumneavoastra si de altii, sau se va interioriza si, incet, se va distruge.

Cand invatati un copil abilitatile inteligentei emotionale, il invatati cum sa-si identifice si sa-si recunosca propriile sentimente. Odata ce el este capabil sa faca acest lucru, el va invata ca sunt momente cand nevoile unei situatii ii pot dicta sa reactioneze impotriva sentimentelor lui pentru binele celor implicati. Dupa cum puteti vedea,sa-ti inveti copilul sa se poarte asa e un proces diferit de cel in care ii ceri sa se abtina.

2. Interactionati cu copilul dumneavoastra pozitiv. Cand il corectati, discutati, nu tipati. (O discutie este o conversatie care are loc intre doi oameni, nu este o prelegere). Amintiti-va, copilul dumneavoastra invata cum sa se inteleaga cu altii, ceea ce este un proces care are loc de-a lungul timpului. Strigand la el, ii oferiti un model a ceea ce inteligenta emotionala NU este. Cand tipati la el il invatati ca, pentru a-si atinge scopul el trebuie sa tipe la altii.

In schimb, atrageti-i atentia si corectati-l usor, captivati-l, subliniind ceea ce a facut corect si consultati-va cu el asupra ceea ce ar fi putut sa faca pentru a tine seama si de sentimentele altora. Parcurgerea acest proces alaturi de copilul dumneavoastra il ajuta sa-si dezvolte abilitatile de auto-reflectie care conduc spre inteligenta emotionala.

3. Dati-i copilul dumneavoastra feedback-ul specific, de sustinere despre interactiunile sale cu ceilalti. Utilizati aceste declaratii pentru a-l ajuta sa-si descopere propria identitate, ca individ caruia ii pasa de el insusi si de altii. Nu-i spuneti, aratati-i printr-o selectie atenta a cuvintelor. De exemplu, puteti spune ceva de genul: "Am observat cum l-ai  ajutat pe fratele tau atunci cand el se simtea frustrat, chiar daca el a fost neprietenos cu tine. Am fost impresionat de faptul ca l-ai ajutat si i-ai dat ceea ce-i trebuia si nu ai reactionat la comportamentul lui." Cum e sa stii ca poti alege sa actionezi cu rabdare in fata furiei altcuiva?

Daca ati citit acest articol, atunci veti intelege importanta dezvoltarii inteligentei emotionale la copii. Daca  fiecare parinte ar accepta responsabilitatea de a-si invata copii sa navigheze in adincurile emotiilor lor, lumea ar fi un loc mult mai bun.

Va recomandam sa mai cititi si:

Inteligenta academica vs. Inteligenta emotionala Ce este inteligenta emotionala?

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Mai cititi despre inteligenta si emotii urmatoarele:

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.