Imi cresc dintișorii, mami ajută-mă. Iată cum ajutăm bebelușul să treacă mai ușor peste simptomele creșterii dințișorilor

Imi cresc dintisorii, mami ajuta-ma

Imi cresc dintișorii, mami ajută-mă. Iată cum ajutăm bebelușul să treacă mai ușor peste simptomele creșterii dințișorilor

Aparitia dintisorilor la bebelusi este unul dintre procesele ce dau adesea batai de cap parintilor. Si asta pentru ca, dincolo de procesul in sine, care este dureros si care poate genera simptome variate, aparitia dintilor de lapte nu se desfasoara la fel la toti copiii.

→ Iată care sunt simptomele aparitiei primilor dințisori si cum putem ajuta bebelusul să se simta mai bine si mai relaxat (si noi mămicile la fel).

-veti citi:
Mami, imi cresc dintisorii! Ajuta-ma!
Care sunt semnele posibile ale aparitiei dintisorilor?
Cum ajutam bebelusul sa treaca mai usor peste simptomele cresterii dintisorilor?
"Remedii" ce trebuie evitate!
Cum avem grija de dintisori?
Dintii de lapte ai bebelusului: cand apar, simptome si ce e de facut
Ghid complet de ingrijire dentara din primul an de viata al copilului
Forum de intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copiilor

Mami, imi cresc dințisorii! Ajută-mă!

Aparitia dintisorilor la bebelusi este unul dintre procesele ce dau adesea batai de cap parintilor. Si asta pentru ca, dincolo de procesul in sine, care este dureros si care poate genera simptome variate, aparitia dintilor de lapte nu se desfasoara la fel la toti copiii.

Varsta la care apare primul dinte variaza intre 6 si 10 luni, dupa cum se poate poate vedea in infograficul nostru. Iata pe larg, cum apar primii dintisori, ce fel de dureri au bebelusii si cum se ingrijesc dintisorii de lapte.

De regula, primii dintisori apar in jurul varstei de 6 luni, dar ei pot aparea foarte bine si la 3 luni sau la 14 luni. Acest lucru depinde de mai multi factori, printre care ereditatea este unul important. De asemenea, de regula, dintisorii apar mai tarziu la bebelusii nascuti prematur, insa aceasta nu este neaparat o regula.

Mai cititi primul anisor pe luni:  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 

Asa ca, dupa varsta de 3 luni, fiti pregatiti in orice moment sa faceti fata simptomelor de aparitie a dintisorilor, care, de obicei, nu sunt deloc placute. Nici in aceasta privinta nu exista insa o regula  in timp ce unii bebelusi au simptome accentuate cu cateva saptamani inainte de eruptie (saliveaza excesiv, au mancarimi ale gingiilor, sunt mereu mofturosi etc.) altii nu au niciun semn care sa prevesteasca aparitia dintisorilor.

De obicei, dintisorii vin in perechi, primii fiind incisivii centrali din partea inferioara. Nici aceasta nu este insa o regula generala, unii copii iesind din tipar. De aceea, lunile la care se presupune ca ar trebui sa iasa anumiti dintisori sunt relative.

Care sunt semnele posibile ale apariției dințisorilor?

Dupa cum spuneam, simptomele pot varia de la un bebelus la altul. De aceea este bine sa urmariti cateva zile la rand anumite semne care ar putea indica faptul ca dintisorii sunt gata sa apara.

Nevoia de a musca - Presiunea exercitata de dintele care sta sa iasa este deranjanta si poate fi atentuata printr-o contrapresiune. De aceea, nevoia de a musca si de a mesteca poate fi un semn al aparitiei dintisorilor in scurt timp. Oferiti-i copilului jucarii speciale pentru dentitie, care il vor calma cel putin pentru o perioada.

Gingii inflamate - Inainte de eruptie, gingiile se inrosesc si au un aspect inflamat. Nu trebuie sa va ingrijoreze acest fenomen. De obicei inflamatia dispare in momentul in care dintisorul iese la suprafata.

Saliva in exces - Este un simptom ce poate fi inselator. Salivatul in exces este specific bebelusilor in genere si, chiar daca este asociat cu iesirea dintisorilor, nu poate fi intotdeauna un semn sigur al iesirii acestora.

Agitatia (in special noaptea) - Eruptia dintisorilor, mai exact miscarea dintelului pentru a iesi la suprafata prin interiorul gingiei este un proces care se defasoara in stadia, fiind mai activ noaptea decat ziua. Astfel se explica faptul ca bebelusii sunt mai nervosi noaptea in aceasta perioada.

Schimbarea obiceiurilor alimentare - Bebelusii care deja sunt hraniti cu alimente solide s-ar putea sa manifeste in perioada aparitiei dintisorilor o preferinta pentru biberon sau pentru san, daca sunt inca alaptati. Acest lucru se explica prin faptul ca lingurita s-ar putea sa le creeze un disconfort atunci cand sunt hraniti. Altii, dimpotriva, s-ar putea sa prefere sa manance mai multe alimente solide din cauza contrapresiunii pe care acestea o exercita asupra gingiilor. Bebelusii care nu sunt inca hraniti cu alimente solide s-ar putea sa manifeste o lipsa de pofta de mancare, intrucat suptul (indiferent ca este de la san sau din biberon) exercita o presiune neplacuta asupra gingiilor si asupra canalelor urechii.

Trasul de urechi - Durerea se resimte adesea la nivelul canalului auricular si de aceea, unii bebelusi se trag de urechi sau isi duc frecvent mana la ureche inainte de aparitia unui dintisor. Acesta nu este insa un semn relevant, intrucat poate fi vorba si de o infectie a urechii, care poate genera o astfel de reactie. 

Cum ajutam bebelușul să treacă mai usor peste simptomele creșterii dintișorilor?

La fel ca si simptomele, metodele de a face sa dispara disconfortul creat de aparitia dintisorilor difera de la un bebelus la altul. De aceea, este important sa aveti rabdare, multa rabdare, si sa descoperiti ce functioneaza cel mai bine pentru bebelusul dumneavoastra. Uneori durerea poate fi calmata chiar si cu o imbratisare mai lunga sau un pupic pe frunte.

Masajul - Daca dintisorul nu a erupt si nu s-a format inca o zona inflamata la nivelul gingiei, puteti masa usor zona afectata, fie cu degetul liber, dupa ce l-ati spalat si tinut cateva secunde pe un cub de gheata, fie cu un gel special, calmant.

Medicamentele - Desi exista medicamente speciale pentru simptomele legate de aparitia dintisorilor, este bine sa le utilizati cu precautie si sa intrebati intotdeauna medicul in legatura cu utilizarea lor. De obicei efectul pe care il au este temporar, pentru o perioada relativ scurta.

Distragerea atentiei - Durerea cauzata de aparitia dintisorilor este asemanatoare durerii de cap, cauzand un disconfort care variaza de la un moment la altul. De aceea, uneori, distragerea atentiei poate fi un medicament mai bun decat oricare altul. O jucarie noua, un cantecel, o mangaiere prelungita pot face minuni.

Jucariile pentru dentitie - Jucariile pentru dentitie se gasesc in orice magazin cu produse pentru bebelusi si sunt foarte eficiente in indepartarea disconfortului creat de aparitia dintisorilor, satisfacand nevoia bebelusului de a musca si de a mesteca. De multe ori insa bebelusii se plictisesc rapid de ele daca nu sunt suficient de interesante incat sa ii captiveze de fiecare data cand le sunt oferite. Iata cateva trucuri pentru alegerea unei jucarii de dentitie potrivite:

-Alegeti jucarii cat mai colorate , cu forme variate, care sa ii distraga atentia si sa il tina ocupat suficient timp.
-Cautati si jucarii din material textil . S-ar putea  ca bebelusul sa prefere sa muste mai degraba o bucata de material textil, decat un obiect din cauciuc.
-Alegeti jucarii care sa se poata prinde de carut sau de patut. Veti scapa astfel de grija de a le culege mereu de pe jos.

-Cele mai noi modele de jucarii pentru dentitie sunt confectionate din mai multe tipuri de material plastic. Texturile diferite il ajuta pe bebelus sa aleaga ceea ce i se potriveste cel mai bine in anumite momente in care simte nevoia sa muste ceva.
-Nu pastrati jucariile in congelator , deoarece riscati sa devina prea dure pentru gingiile bebelusului. Este suficient sa le tineti pe un raft din frigider sau sa le tineti cateva minute sub un jet de apa rece.

"Remedii" ce trebuie evitate!

Chiar daca pe moment vi se pare o idee buna sa ii dati bebelusului sa roada biscuiti, bucatele de morcov sau alte alimente tari care sa ii satisfaca nevoia de a musca ceva, este de preferat sa evitati astfel de practici. Alimentele, oricat de dure ar fi, se pot sfarama la un moment dat si pot fi inghitite. O alta practica  din popor , aceea a tamponarii jucariilor de dentitie cu un strop de alcool, trebuie evitata cu desavarsire. Alcoolul, chiar si in cantitati foarte mici, este o adevarata otrava pentru bebelus.

Cum avem grija de dintisori?

Odata aparuti, dintisorii au nevoie de o ingrijire adecvata , chiar daca peste cativa ani vor fi schimbati. Pentru a va asigura ca dintisorii bebelusului dumneavoastra sunt frumosi si sanatosi, aveti grija de cateva aspecte:

- Mergeti cu copilul la dentist in jurul varstei de 1 an sau, daca acest lucru nu este posibil, rugati medicul pediatru sa ii examineze dintisorii.

- Stergeti gingiile o data sau de doua ori pe zi cu o bucata de material textil moale, curata, umezita in prealabil.

- Obisnuiti-va copilul sa foloseasca periuta de dinti! Dupa ce ii apar dintisorii, cumparati-i o periuta pe masura dimensiunilor acestora si incurajati-l s-o foloseasca. Ideal este sa ajungeti cat mai rapid la un periaj corect, insa pentru inceput este suficient daca il convingeti pe copil macar sa isi atinga dintisorii cu periuta.

- Nu este nevoie sa folositi pasta de dinti pana la implinirea varstei de 2 ani, dar daca copilul este curios si vrea sa va imite, oferiti-i o pasta de dinti speciala pentur varsta sa, fara fluor.

Dintii de lapte ai bebelusului: cand apar, simptome si ce e de facut

Primii dinti ai bebelusului incep sa se formeze foarte devreme, chiar din timpul sarcinii. Deci ingrijirea dintilor copilului incepe mult inainte de nastere, cand este foarte important ca alimentatia mamei sa fie corecta si sa contina toate elementele necesare pentru ea si viitorul copil. Desi dureaza cateva luni pana apar “dintii de lapte”, ei cresc constant inca de la nastere. Parintii pot urmari pozitia lor marcata de mici umflaturi la nivelul gingiilor. Varsta la care apare primul dinte variaza intre 6 si 10 luni, dupa cum se poate poate vedea in imaginile de la desprecopii.com. 

Ghid complet de ingrijire dentara din primul an de viata al copilului

Educatia copiilor este responsabilitatea noastra ca parinti. Iar deprinderea unor obiceiuri sanatoase nu poate fi invatata de catre cei mici decat de la noi. De aceea, una dintre preocuparile permanente ale mamelor trebuie sa fie mentinerea igienei dentare corecte a copilului.

De asemenea, trebuie sa invatati copilul sa aiba o igiena alimentara buna; evitand sa-i dati zahar (nu adaugati zahar in alimentele pe care le consuma, sau adaugati foarte putin, nu-i dati siropuri aromate, prea mult suc de fructe, biscuiti, dulciuri…) mai ales, inainte de culcare citeste aici acest ghid.

Recomandare pentru cea mai moderna clinica stomatologica pentru copii din Romania: DENTESTET 4 KIDS

 Forum de intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copiilor, 

Cabinet stomatologic pentru copii

autor: Dr.Alina Neagoe -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. Diaconu ionela
    Diaconu ionelatrimis la 23/12/2020

    Buna seara . Fetița mea are 4 luni și 2 sapt , de ceva timp se trezește des noaptea să sugă , a devenit foarte agitată salvează în exces și are tendinta de a musca , plânge . Va rog să mi spuneți și mie e posibil să înceapă erupția dentara?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adina
    Adinatrimis la 7/3/2019

    Buna seara, bebelusul meu are 2 luni si 3 saptamani si deja avem simptome ale eruptiei dentare, salivari in exces, nevoia de a mesteca ceva( prosopelul de pus la gat, bavetica),manutele tot timpul sunt la gurita sau in gurita, si bineinteles nu omitem disconfortul in timpul noptii(cazul in care el dormea si 5 ore fara a se trezi).Am luat legatura cu medicul nostru si am cerut ceva pentru calmare, dar ni s-a ca este prea devreme pentru dintisori.Intr-un final ne-a recomandat Calgel, dar din pacate pe prospect scrie ca nu se poate folosi la bebelusi mai mici de 3 luni, ce putem face? Mai precizam ca avem si tot felul de jucarioare pentru dentitie, suzete ortodontice....etc.Multumin!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Diaconu ionela
    Diaconu ionelatrimis la 8/11/2016

    Buna seara . Fetița mea are 4 luni și 2 sapt , de ceva timp se trezește des noaptea să sugă , a devenit foarte agitată salvează în exces și are tendinta de a musca , plânge . Va rog să mi spuneți și mie e posibil să înceapă erupția dentara?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII