Luna noiembrie este luna diabetului!


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

Analize pentru inceperea gradinitei

Intrarea unui copil in colectivitate implica un risc de transmitere mult mai ridicat al infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare. Pentru…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Luna noiembrie este luna diabetului!

19/11/2012

Luna noiembrie este luna diabetului!Diabetul este o boala cronica, care apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta insulina sau atunci cand utilizarea insulinei este ineficienta.

Ce este diabetul?
 
Diabetul este o boala cronica, care apare atunci cand organismul nu poate produce suficienta insulina sau atunci cand utilizarea insulinei este ineficienta. Insulina este un hormon produs de pancreas. Ca urmare a actiunii insulinei, glucoza din alimente ajunge in celule unde este convertita in energie necesara muschilor si tesuturilor pentru a functiona.
 
Ca urmare, o persoana cu diabet nu poate folosi adecvat glucoza, astfel incat aceasta se acumuleaza in sange (hiperglicemie) cu distrugerea in timp a tesuturilor si aparitia unor complicatii amenintatoare de viata.
 
Exista trei tipuri principale de diabet: diabet tip I, diabet tip II si diabet gestational (care apare in sarcina):

- Pacientii cu diabet tip I vor muri fara insulina
- Pacientii cu diabet tip II pot ramane nediagnosticati timp de multi ani
- Diabetul prost controlat poate duce la complicatii serioase si la deces prematur
- Managementul eficient al diabetului presupune un parteneriat intre pacienti, medici si asistentele medicale
 
Complicatiile diabetului
 
Pacientii cu diabet au un risc mare de a suferi de probleme de sanatate serioase. Persistenta unui nivel ridicat de glucoza in sange poate duce la afectiuni severe la nivelul inimii, vaselor de sange, rinichilor, nervilor si ochilor. In plus, persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face infectii. In multe din tarile cu nivel crescut de viata, diabetul este cauza principala de boli cardiovasculare (infarct de miocard, etc.), orbire, boala cronica de rinichi si amputatia membrelor.
 
Mentinerea unui nivel cat mai aproape de normal al glicemiei, colesterolului si tensiunii arteriale ajuta la prevenirea sau intarzierea aparitiei acestor complicatii. Pacientii cu diabet necesita urmarirea regulata a acestor parametri.

Cum te putem ajuta noi
 
Specialistii nostri folosesc neurometria, un test de mare finete, care depisteaza neuropatia diabetica chiar din stadiile subclinice, cand nu ai nici un simptom. Studiile recente au aratat ca aceasta complicatie poate fi reversibila cu conditia depistarii cat mai devreme, ceea ce va permite tratamentul adecvat. Este un test nedureros, care nu foloseste ace si care poate fi repetat ori de cate ori este nevoie.

Va recomandam sa cititi mai multe despre  Diabet AICI 

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)