Doua cauze controversate ale infertilitatii

Doua cauze controversate ale infertilitatii

Doua cauze controversate ale infertilitatii

Cercetarile legate de infertilitate sunt o procupare constanta in medicina ultimlor decenii. Chiar daca procedurile FIV au evoluat si succesele inregistrate in acest domeniu sunt din ce in ce mai numeroase, incercarile specialistilor de a determina cu exactitate cauzele care determina infertilitatea sunt la fel de intense.

Doua cauze controversate ale infertilitatii

Cercetarile legate de infertilitate sunt o procupare constanta in medicina ultimlor decenii. Chiar daca procedurile FIV au evoluat si succesele inregistrate in acest domeniu sunt din ce in ce mai numeroase, incercarile specialistilor de a determina cu exactitate cauzele care determina infertilitatea sunt la fel de intense. Desigur, exista deja o intreaga literatura de specialitate, care leaga infertilitatea de anumite afectiuni ale organismului. Problema care se pune este daca in lipsa acestora si facand apel la un stil de viata foarte sanatos, problema infertilitatii nu ar mai exista.

Sunt chimicalele o cauza a infertilitatii?

Ideea ca substantele toxice din jurul nostru, din alimente, din aer etc. afecteaza capacitatea omului de a procrea nu este noua. Suspiciunea asupra efectului nociv al substantelor chimice si in aceasta privinta exista inca, insa lucrurile sunt destul de neclare in aceasta directie. Cu ceva timp in urma, un cuplu din SUA s-a oferit voluntar pentru cercetarile legate de infertilitate. Molly Jones Gray si sotul sau, Zack, au luat parte la o serie de teste pentru a determina substantele chimice nocive din organismul lor care i-au impiedicat, se pare, sa aiba copii timp de mai bine de 5 ani. Si asta, in ciuda faptului ca aveau un stil de viata sanatos, o alimentatie bio si o aversiune fata de toate produsele ce contin substante chimice periculoase pentru organism. De altfel, moda eco sau bio a devenit un adevarat trend in Europa occidentala si in SUA in ultimii ani. Si acesta nu este, cu siguranta, un fapt intamplator. Socul a venit insa in momentul in care Molly a fost testata pentru a determina cantitatea de mercur din corpul ei. Nivelul acestei substante depasea cu mult pe acela al altor femei, testate in cadrul acelorasi cercetari. Explicatia pare sa aiba legatura atat cu alimentatia (mercurul este folosit pe scara larga in fabricarea mai multor pesticide), cat si cu un lucru de care nu foarte multa lume tine cont si anume acela ca mercurul este folosit la fabricarea amalgamurilor dentare, utilizate pe scara larga in cabinetele stomatologice.

Mai cititi si: Fertilitatea  cum poate fi stimulata

Problema substantelor chimice este inca una controversata , deoarece nu exista dovezi clare care sa lege infertilitatea de aceste substante. Privind insa global lucrurile, nu poate fi trecut cu vederea faptul ca folosirea pe scara larga in ultimele decenii a tot felul de substante chimice, despre care se stie ca sunt nocive, dar care sunt prezente in diverse produse in cantitati mici, permise de legislatia existenta in domeniu, este simultana cu o crestere alarmanta a cazurilor de infertilitate, dar si a cazurilor de autism, ADHD si alte afectiuni la copii. Sa fie oare vorba de o simpla coincidenta?

Bolile autoimune si infertilitatea

Daca in privinta legaturii dintre substantele chimice nocive si infertilitate exista inca numeroase incertitudini, in ceea ce priveste influenta bolilor autoimune asupra capacitatii organismului uman de a procrea lucrurile sunt mult mai limpezi. Studiile arata ca, cel putin in cazul femeilor, bolile autoimune genereaza infertilitatea.

Bolile autoimune (cum ar fi lupusul, artrita reumatoida, bola lui Grave etc.) sunt afectiuni cronice care determina o reactie a sistemului imunitar impotriva anumitor organe din corp. Din nefericire, actualmente nu exista inca un tratament adecvat pentru femeile care au astfel de boli si care isi doresc sa ramana insarcinate.

Mai cititi si: Sarcina dupa un avort: cat de curand?

Pana de curand, desi se stia ca sistemul imunitar are un rol major in avorturile spontane, lucrurile erau inca neclare. Datele problemei au fost semnificativ schimbate de un studiu efectuat de cercetatori de la Centrul de Reproducere Umana din SUA, care au examinat in detaliu legatura dintre bolile autoimune si infertilitate. Concluzia la care s-a ajuns este ca bolile autoimune sunt direct legate de anomaliile genetice. Posibilitatea de a tine in frau sistemul imunitar pe parcursul sarcinii, astfel incat sa nu actioneze negativ asupra fatului exista, cel putin teoretic, insa aceasta presupune un tratament medicamentos drastic, ale carui consecinte pot fi fatale asupra organismului.

autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Sinteti pregatiti? Numai dumneavoastra puteti decide!

 Grupuri de suport si sforumuri specializate care imparasesc experiente si realizari despre Reproducerea Asistata, pe cel mai mare forum al aspirantelor la rolul de mamica

- Forumul special al aspirantelor (cu sute de mii de topicuri - primul si cel mai popular forum independent al aspirantelor la rolul de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

- Forumul specializat pentru procedurile de FIV (cel mai activ forum al femeilor din Romania care povestesc experientele medicale si reusitele lor despre Fertilizarea in Vitro): Forumul FIV

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

 Planificarea unui copil

 Va recomandam sa mai cititi

 Ginecologie

 Femeia: frumusete si relaxare

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)

Transmisiune Directa

forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.