Jucariile muzicale pot afecta auzul copiilor

Jucariile muzicale pot afecta auzul copiilor

Jucariile muzicale pot afecta auzul copiilor

  • In varietatea lor de forme si culori, jucariile reprezinta mereu un punct de atractie pentru cei mici. Chiar daca adesea se plictisesc rapid de o jucarie, copiii sunt fascinati de tot ce este nou si isi activeaza la maxim simturile pentru a descoperi toate tainele obiectelor special create pentru ei.

Atentie! Jucariile muzicale pot afecta grav auzul copiilor!

In varietatea lor de forme si culori, jucariile reprezinta mereu un punct de atractie pentru cei mici. Chiar daca adesea se plictisesc rapid de o jucarie, copiii sunt fascinati de tot ce este nou si isi activeaza la maxim simturile pentru a descoperi toate tainele obiectelor special create pentru ei. Ca parinti, ne dorim sa le oferim copiilor nostri jucarii interesante, amuzante, educative, care sa le stimuleze simturile si imaginatia. V-ati gandit insa ca unele jucarii, inofensive la prima vedere, pot fi extrem de daunatoare ?

Mai cititi: Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 ani
 
Jucariile sonore ii atrag in mod special pe cei mici si de aceea se afla mereu in topul preferintelor cumparatorilor de jucarii. Foarte multe dintre ele pun insa in pericol auzul micutilor. Cel putin asa arata o ancheta facuta recent de publicatia 60 millions coonsommateurs, care ii avertizeaza pe parinti in privinta pericolului pe care il reprezinta jucariile care produc sunete prea puternice, pentru copiii. In 2011, fundatia Hear the World, al carei obiectiv este acela de a sensibiliza populatia cu privire la pierderea auzului, in colaborare cu Universitatea Aalen, din Germania, au tras un semnal de alarma in aceasta privinta. Un grup de cercetatori, coordonat de cate Annette Limberger, a studiat intensitatea sonora a unui mare numar de jucarii populare in Europa, ajungand la o concluzie alarmanta: cele mai multe dintre aceste jucarii produc un sunet a carui intensitate poate ajunge la 130 de decibeli, echivalentul zgomotului produs la o decolare. Avand in vedere ca orice sunet ce depaseste 90 de decibeli devine periculos pentru auzul unei persoane, aproape ca nici nu mai este nevoie sa subliniem de ce unele jucarii reprezinta un pericol pentru copii.

Jucariile muzicale si efectele lor asupra auzului

Animale care scot tot felul de sunete, telefoane de jucarie care suna, cutii muzicale - iata doar cativa dintre dusmanii urechilor copiilor. In plus, pe langa faptul ca par a fi din ce in ce mai zgomotoase, toate aceste jucarii sonore au si cusurul de a crea o anumita dependenta. Copiii si adolescentii adora sa asculte muzica la maxim. Acest lucru nu ii deranjeaza, ci dimpotriva le creeaza niste senzatii sonore placute. Ceea ce ignora multa lume este insa faptul ca aparatul auditiv al copiilor si adolescentilor nu este pe deplin maturizat si de aceea expunerea repetata la sunete puternice poate afecta semnificativ auzul inca din tinerete. Consecinta pe termen lung este, desigur, pierderea auzului. In plus, se pare ca jucariile muzicale au un efect negativ si asupra comportamentului copiilor, facandu-i sa fie mai agitati.

Reguli de urmat atunci cand alegeti o jucarie sonora

E greu sa rezisti tentatiei de a-i cumpara copilului o jucarie atragatoare, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. Si mai geu este sa-i impiedici pe cei dragi sa ofere anumite jucarii. Si totusi nimic nu este imposibil.

Sensibilizati-va anturajul in privinta cadourilor oferite copiilor! - Nimeni nu se va supara daca veti oferi sugestii de cadouri pentru propriii copii. Dimpotriva, multa lume se va simti usurata, asa ca nu ezitati sa le impartasiti celor dragi temerile in legatura cu jucariile prea zgomotoase.

Testati jucariile! - Nu cumparati niciodata o jucarie fara a o testa, indiferent daca este vorba de o jucarie muzicala sau de un alt gen de jucarie. Este bine sa va asigurati ca nu reprezinta un pericol, fie si potential, pentru copilul dumneavoastra.

Folositi-va smartphone-ul pentru a testa decibelii! - Exista aplicatii pentru smartphone care permit masurarea intensitatii sunetului. Folositi-le inainte de a va decide asupra achizitionarii unei jucarii.

Obisnuiti-va copilul cu jucarii silentioase! - O jucarie frumoasa nu trebuie sa fie neaparat si foarte zgomotoasa. Exista jucarii care nu produc niciun sunet si care pot fi mult mai interesante decat toate celelalte la un loc.

Verificati caracteristicile sonore ale jucariei! - In mod normal, pe eticheta ar trebui sa se specifice intensitatea maxima a sunetelor produse de respectiva jucarie. Nu cumparati nicio jucarie ale carei sunete depasesc 90 de decibeli.

Nu putem ignora faptul ca jucariile sonore, adaptate corect varstei copiilor, contribuie la dezvoltarea auzului. Daca insa acesta este singurul motiv pentru care le cumparati copiilor jucarii care scot sunete, atunci amintiti-va ca auzul poate fi dezvoltat si daca le cantati sau le vorbiti mai mult. Alegerea va apartine.

autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Cititi despre dezvoltarea sociala intre 1 - 4 ani:

Activitati si miscare

 Forumuri specializate ale comunitatii

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4ani

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII