Donarea de ovocite

Donarea de ovocite

Donarea de ovocite

  • Introducerea si utilizarea pe scara larga a tehnologiei de reproducere avansate a permis milioanelor de cupluri sa-si realizeze visul de a avea o familie. La un procent mic de femei tratamentul traditional nu are succes deoarece ovarele lor nu pot produce ovocite sau nu sunt capabile sa produca ovocite care sa duca la crearea de embrioni si copii sanatosi, in final.

Donarea de ovocite

Introducerea si utilizarea pe scara larga a tehnologiei de reproducere avansate a permis milioanelor de cupluri sa-si realizeze visul de a avea o familie. La un procent mic de femei tratamentul traditional nu are succes deoarece ovarele lor nu pot produce ovocite sau nu sunt capabile sa produca ovocite care sa duca la crearea de embrioni si copii sanatosi, in final. Din 1984, dupa primul succes raportat al unui donator de ovocite, mii de cupluri au conceput copii ajutati de aceasta tehnologie. In cel mai recent raport, donarea de ovocite reprezinta 8% din toate metodele de reproducere asistate.

Cine sunt candidatele pentru donarea de ovocite?

La inceput, donarea de ovocite a fost recomandata femeilor cu insuficienta ovariana, adica celor ale caror ovare sunt incapabile sa produca oua pentru fertilizare. Aproximativ 10% din femeile tinere au insuficienta ovariana prematura (menopauza inainte de varsta de 40 de ani). Acest grup include femei care au dezvoltat insuficienta ovariana, din motive necunoscute, femeile care si-au pierdut functia ovariana ca rezultat al tratamentului de chimioterapie pentru cancer, si femei a caror ovare au fost indepartate chirurgical. Acest grup include, de asemenea, femeile care nu au functia ovariana, din motive genetice, cum ar fi sindromul Turner (o afectiune in care defectele genetice provoaca anomalii multiple, inclusiv absenta ovarelor). Desigur, cu toate acestea, femeile pot beneficia de aceasta tehnologie. Femeile care sunt purtatoare de boli genetice pot alege sa utilizeze ovocite donate pentru a preveni riscul de a concepe un copil, fie afectat de boala sau care ar putea fi purtator al unei boli genetice. Mai recent, cererile pentru donarea de ovocite provin de la femei care raspund slab la stimularea ovariana, au fost supuse mai multor tentative de fertilizare in vitro, sau au o probabilitate extrem de slaba de succes cu propriile ovocite din cauza varstei lor. Limita superioara de varsta pentru a fi donator de ovocite variaza de la un loc la altul, cele mai multe centre stabilesc limita superioara intre 45-50 de ani.

Mai cititi si: Viitorul tratamentelor de fertilitate

Cine sunt femeile care doneaza ovule?

Fertilitatea foloseste ambele donatoare (cum ar fi o sora, alta ruda, o prietena) si donatoare anonime. Donarea ovocitului de catre persoane anonime a castigat popularitate prin furnizarea unei mari baze de ovocite care vine in intampinarea cererii tot mai mare din partea cuplurilor infertile. In anumite situatii, femeile care sunt in curs de FIV ele insele, si nu intentioneaza sa foloseasca toate ovocitele, le pot dona. Alte centre au recrutat femei care sunt supuse unor proceduri ginecologice (cum ar fi ligaturarea trompelor uterine pentru a preveni sarcinile ulterioare) pentru a dona ovocite in timpul procedurii chirurgicale.

Mai cititi si: Noutati despre FIV

Controlul donatoarelor de ovocite

Societatea Americana de Medicina Reproductiva a stabilit liniile directoare pentru recrutarea de donatoare de ovocite pentru a maximiza rata de succes de donare a ovocitelor si pentru a minimiza rata de anomalii fetale. Se recomanda ca donatoarele sa aiba intre 18 si 35 de ani. Donatoarele sunt supuse unui control medical amanuntit pentru depistarea unor eventuale boli medicale, boli ereditare, boli psihiatrice, abuz de substante, si alte comportamente cu risc ridicat. Toate donatoarele ar trebui testate pentru boli infectioase cum ar fi HIV, HTLV-1, Hepatita B si C, sifilis, gonoree si Chlamydia. De asemenea, se recomanda ca donatoarele sa fie testate pentru boli genetice des intalnite la anumite populatii, cum ar fi fibroza chistica (caucazieni), Sickle Cell (Africa, hispanici), Thallasemias (mediteranean, african, si asiatice), precum si maladia Tay-Sachs (evreiesc, Canada franceza si Cajun).

Toate donatoarele sunt supuse unei evaluari psihologice. In cazul in care o donatoare este considerata un canidat bun, ea este consiliata cu privire la detaliile procedurii medicale pe care o va suferi, cu explicatii complete ale riscurilor si eventualelor complicatii care apar in urma tratamentului cu medicamente de fertilitate si a procedurii chirurgicale de recoltare a ovocitelor. Donatoarea este evaluata cu ajutorul unor teste psihologice. Odata ce se constata ca donatoarea poate continua procedura, ea este consiliata pentru a se afla daca a inteles toate informatiile medicale si poate sa-si dea consimtamantul in cunostinta de cauza. Acest lucru o ajuta pe donatoare sa inteleaga rolul ei in acest proces.

Controlul destinatarelor ovocitelor

Screening-ul medical al unei beneficiare al ovocitului include un istoric medical si genetic amanuntit. Evaluarea ei ar trebui sa includa o examinare a uterului pentru a stabili daca este normal si sanatos. Ea ar trebui sa faca un test Papanicolau normal si analize pentru rubeola, varicela, hepatita B si C, sifilis, gonoree, chlamydia, HIV, HTLV-1. Screening-ul genetic ar trebui sa fie in aceeasi maniera cu cel al donatoarei. Recomandat este ca beneficiarele de peste 45 de ani sa fie testate pentru riscuri cardiovasculare, hipertensiune arteriala si diabet zaharat, avand in vedere rata mai mare de complicatii ale sarcinii dupa aceasta varsta. In plus, beneficiarele mai in varsta ar trebui sa aiba o mamografie normala si o consultatie obstretica mai speciala.

Consilierea psihologica include asigurarea ca cuplul intelege procesul de donatie a ovocitului si sceening-ul limitat al donatoarei. Sesiunea de consiliere permite cuplului sa exploreze motivatiile lor pentru a deveni un destinatar, sentimentele pe care le pot avea cu privire la primirea ovocitelor de la o alta femeie, atitudinile si asteptarile lor cu privire la copiii conceputi ca urmare a ovocitelor donate. Sesiunea de consiliere  ofera, de asemenea, recomandari cu privire la cum si cand sa imparta informatia cu privire la originile bilogice ale copilului lor. Cuplurile sunt adesea sfatuite sa se consulte cu un avocat pentru a discuta chestiuni juridice si pentru a stabili, eventual, un contract cu donatoarea, in cazurile in care identitatea acesteia este cunoscuta.

autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013

Ce altceva mai putem face pentru a stimula fertilitatea?

Foarte multe, conform parerii expertilor, care cred ca niste schimbari simple ale stilului de viata  precum renuntarea la alcool si cafea  va pot imbunatati sansele de conceptie, ajutandu-va si sa nasteti un copil mai sanatos.Cititi neaparat: Fertilitatea  cum poate fi stimulata si  Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata dar si acest tratament special care a dat rezultate bune la multe membre ale comunitatii Desprecopii: Tratamentul Liviei impotriva sterilitatii

 Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii

Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

Interesant de citit in continuare:

Mai cititi despre fertilitate si infertilitate

 Infertilitatea la femei

Infertilitatea la barbati

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Despre Conceperea unui copil sanatos:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Girl
    Girltrimis la 21/2/2017

    NU! Donatoarele de ovocite trebuie sa fie sanatoase la 100%!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. elena
    elenatrimis la 31/10/2013

    as dori sa stiu daca pot dona ovocite daca sunt purtator de virus hepatic b??

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII