Spina Bifida sau ruptura de coloană la nou-născuti: prevenție, detectare, tipuri și tratament - sfatul medicului

Spina Bifida sau ruptura de coloana la nou-nascuti: preventie, detectare, tipuri si tratament - sfatul medicului

Spina Bifida sau ruptura de coloană la nou-născuti: prevenție, detectare, tipuri și tratament - sfatul medicului

Spina bifida este un defect congenital al bebelusilor -  care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera.

Spina bifida este o malformație congenitală a sistemului nervos care afectează coloana vertebrală și măduva spinării în timpul dezvoltării embrionare. Termenul "spina bifida" se referă la faptul că vertebrele coloanei vertebrale nu se dezvoltă complet, lăsând o deschidere sau o fisură. Denumirea spina bifida provine din limba latina si inseamna in traducere literala coloana „rupta“ sau „deschisa“.

Cauza exactă a spina bifida nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este rezultatul interacțiunii dintre factori genetici și mediu. Acidul folic este un nutrient esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a coloanei vertebrale și s-a constatat că suplimentarea cu acid folic înainte și în timpul sarcinii poate reduce riscul de spina bifida.

Diagnosticul spina bifida poate fi făcut în timpul sarcinii prin teste de screening prenatal sau ultrasunete detaliate. Tratamentul implică, de obicei, intervenții chirurgicale pentru a corecta defectul și pentru a minimiza complicațiile asociate.

despre SPINA BIFIDA, veti citi:
Ce este Spina Bifida?
Tipuri de Spina Bifida
Diagnosticarea bolii spina bifida
Acidul folic si Spina bifida
Simptomele de spina bifida
Tratarea bolii spina bifida
Cum ingrijiti copilul care are spina bifida
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali

Ce este Spina Bifida?

Spina bifida este un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera. Denumirea spina bifida provine din limba latina si inseamna in traducere literala coloana „rupta“ sau „deschisa“.

Spina bifida apare la sfarsitul primei luni de sarcina, cand cele doua parti ale coloanei vertebrale ale embrionului nu reusesc sa se uneasca, lasand o zona deschisa (numita fistula, n. trad.). In anumite cazuri, coloana sau alte membrane pot iesi prin deschiderea din spatele embrionului. Boala poate fi detectata de obicei inainte de nasterea copilului si poate fi tratata imediat.

Tipuri de Spina Bifida

Cauzele bolii spina bifida sunt in general necunoscute. Unele dovezi sugereaza ca poate fi cauzata de gene, dar in cele mai multe cazuri nu exista precedente familiale. Un puseu de febra ridicata in timpul sarcinii poate mari riscurile unei femei de a naste un copil cu spina bifida. Femeile care au epilepsie si carora le-au fost administrate medicamente cu acid valproic pentru a controla crizele pot avea un risc crescut de a naste un copil cu spina bifida.

Exista diverse forme de spina bifida – spina bifida oculta si spina bifida manifesta

Există mai multe tipuri de spina bifida, cele mai comune fiind:

Spina bifida occulta: Este cea mai ușoară formă de spina bifida, în care vertebrele nu se închid complet, dar măduva spinării nu este expusă. De obicei, nu provoacă simptome evidente și poate fi descoperită doar prin teste imagistice.

Spina bifida meningocele: În această formă, membrana protectoare a măduvei spinării (meninge) iese prin fisura coloanei vertebrale formând o umflătură plină cu lichid cefalorahidian. De obicei, măduva spinării nu este afectată și simptomele pot varia în funcție de localizarea și dimensiunea umflăturii.

Spina bifida mielomeningocele: Este forma cea mai severă de spina bifida, în care țesutul nervos și măduva spinării se dezvoltă în afara coloanei vertebrale, formând o umflătură plină cu lichid cefalorahidian. Acest tip poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi paralizia parțială sau completă, probleme de control al vezicii urinare și intestinale, precum și probleme cu funcția musculară și senzorială în membrele inferioare.

spina bifida

Meningocelul implica afectarea meningelor, membranele care acopera si protejeaza creierul si maduva spinarii. Daca meningele ies prin spatiul dintre vertebre (oasele mici, in forma de inel, care formeaza coloana vertebrala), sacul lor se numeste meningocel.

Mielomeningocelul este forma cea mai severa de spina bifida. Apare cand meningele ies prin spatiul din spate, iar maduva spinarii iese si ea. Cei mai multi copii care s-au nascut cu acest tip de spina bifida au si hidrocefalie, o acumulare de fluid in creier si in jurul creierului.

Din cauza dezvoltarii anormale si a afectarii maduvei, un copil care are forma de mielomeningocel a bolii spina bifida are de obicei si o forma de paralizie. Gradul de paralizie depinde foarte mult de pozitia deschiderii (a spatiului) din coloana. Cu cat deschiderea este mai sus pe spate, cu atat paralizia tinde sa fie mai severa.

Copiii care au spina bifida au adesea probleme cu controlarea sfincterelor, iar unii pot manifesta tulburari constand in hiperactivitate sau in deficit de atentie (ADHD – attention deficit hyperactivity disorder) sau alte probleme de invatare, cum ar fi problemele de coordonare mana-ochi.

Diagnosticarea bolii spina bifida

Parintii care asteapta un copil pot afla daca are spina bifida prin intermediul unor teste prenatale. Testul serului matern AFP (alpha-fetoprotein), efectuat intre saptamanile 16 si 18 de sarcina, masoara cantitatea de alfa-fetoproteina produsa de fetus. Medicul va masura cantitatea de AFP din sangele mamei. Daca aceasta cantitate este ridicata, testul va fi repetat deoarece in multe cazuri, nivelurile AFP ridicate sunt false. In cazul in care cantitatea este din nou ridicata, alt test sau alte teste vor fi efectuate pentru a verifica si a confirma diagnosticul.

Medicii pot folosi si ecografia pentru a vedea daca un bebelus are spina bifida; in anumite cazuri, defectul spinal poate fi detectat la examinarea ecografiei. Amniocenteza poate si ea sa ajute la determinarea bolii. Este introdus un ac prin abdomenul mamei in uter pentru a colecta fluid, caruia ii este testat nivelul AFP.

Acidul folic si Spina bifida 

Deficienta de acid folic a mamei a fost legata si ea de spina bifida, iar cercetatorii cred ca multe cazuri de spina bifida pot fi prevenite daca femeile aflate la varsta la care pot fi insarcinate consuma 0,4 miligrame (400 micrograme) de acid folic zilnic si continua sa ia acid folic in timpul primului trimestru de sarcina. Printre resursele bune de acid folic sunt ouale, sucul de portocale si legumele cu frunze de culoare verde inchis. De asemena, multe dintre multivitaminele prenatale contin doza recomandata de acid folic.

► Citeste Esti insarcinata? Iata de ce ai nevoie de acid folic - sfatul medicului

Simptomele de spina bifida

Bebelusii care se nasc cu spina bifida oculta adesea nu manifesta semne sau simptome exterioare. Coloana vertebrala nu iese prin piele, desi pot avea un smoc de par, un semn din nastere sau o gropita pe piele deasupra partii de jos a coloanei.

Dar semnele sunt evidente in alte forme ale bolii. Bebelusii care s-au nascut cu forma de meningocel a bolii au un sac cu fluid vizibil pe spate. Sacul este acoperit adesea de un strat subtire de piele si poate varia intre dimeniunile unui strugure si cele ale unui grapefruit.

Bebelusii care s-au nascut cu mielomeningocel au si ei o umflatura asemanatoare unui sac care iese din spate, dar nu intotdeauana este acoperita de un strat de piele. In anumite cazuri nervii coloanei vertebrale pot fi vizibili. Un bebelus care are si hidrocefalie are un cap mai mare, ca rezultat al excesului de fluid si al presiunii intracraniene.

Tratarea bolii spina bifida

Copiii care au spina bifida oculta de obicei nu necesita tratament.

In cazurile de spina bifida manifesta, tratamentul depinde foarte mult de tipul de spina bifida si de severitatea bolii.

Un copil care are forma de meningocel a bolii este de obicei operat de timpuriu, iar medicul impinge meningele inapoi si inchide spatiul dintre vertebre. Multi copii care au acest tip de spina bifida nu mai au alte probleme de sanatate ulterior, in afara cazului in care sacul contine nervi.

Bebelusii care s-au nascut cu forma de mielomeningocel a bolii necesita imediat o atentie mai mare si de obicei sunt operati in prima sau a doua zi de viata. In timpul acestei prime operatii, medicul de obicei impinge inapoi tubul neural in vertebre si inchide spatiul pentru a preveni infectiile si a proteja tubul neural.

Un bebelus care are si hidrocefalie va necesita o operatie pentru a plasa un sunt (dren) in creier. Acesta este un tub subtire care ajuta la reducerea presiunii asupra creierului drenand si eliminand fluidul in exces.

In plus, unii copii necesita operatii ulterioare pentru a rezolva problemele pe care le au cu picioarele, soldurile sau coloana.

Locatia fistulei din spate dicteaza adesea ce tip de ajutoare sau echipamente adaptive va necesita un copil diagnosticat cu mielomeningocel. Copiii care au fistula in partea de sus a coloanei vertebrale si paralizie extinsa vor avea adesea nevoie de un scaun cu rotile pentru a se deplasa, in timp ce aceia care au fistula ceva mai jos ar putea folosi carje, suporturi pentru picioare sau aparate de mers.

Cum ingrijiti copilul care are spina bifida

Parintii unui copil care are spina bifida vor primi de obicei suport de la o echipa medicala ce poate include mai multi doctori (neurochirurgi, urologi, chirurgi ortopezi, specialisti in recuperare si pediatri), un asistent medical specializat in recuperare, specialisti in terapie fizica si ocupationala si un asistent social. Scopul este de a crea un stil de viata pentru copil si famile astfel ca dizabilitatea sa interfereze cat mai putin cu activitatile zilnice normale ale copilului. 

Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii

Fragili, pretiosi, cu un miros dumnezeiesc, nou nascutii sint relativ diferiti de copii din punct de verere al simptomelor de boala. Simptomele nou nascutillor sunt mai subtile comparativ cu cele clare pe care le prezinta cei care au depasit stadiul de nou-nascut. Aceste diferente sint rezultatul unor combinatii de factori – ca de examplu imaturitatea fiziologica a sistemului lor, capacitatea relativ limitata de a se apara impotriva factorilor patogeni, pierderi importante de temperatura la nivelul pielii si limitele pe care le prezinta nutritia si metabolismul lor.

Iata, cand trebuie sa ne ingrijoram: Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii.

 

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturine dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 19:

  1. Alina ghiurca
    Alina ghiurcatrimis la 7/9/2019

    Buna ziua .am o fetita diagnosticata cu spina bifida .as dori sa stiu unde sa merg cu ea pt un control mai amanuntit deoarece o doare spatele tot mai des.stie cineva unde sunt cei mai buni specialisti?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Jeoana
    Jeoanatrimis la 12/8/2019

    As dori sa vb are dureri fetita dvs ? Je

    Raspunde la acest comentariu
    • Alina ghiurca
      Alina ghiurcatrimis la 7/9/2019

      Da.zice ca o doare spatele in zona de jos

  3. alexandrescu natalia
    alexandrescu nataliatrimis la 26/3/2017

    baiatul meu are 21 ani si inca mai face CACA pe el si nu stiu cauza si nu stiu nici ce diacnostic are ,ma puteti ajuta cu un sfat unde ma pot adresa

    Raspunde la acest comentariu
  4. alexe gabriela
    alexe gabrielatrimis la 9/9/2015

    Enurezisul nocturn se rezolva prin acupunctura.Dr.Badescu Alexandru - cabinet particular in Constanta Bd Lapusneanu Multa sanatate!

    Raspunde la acest comentariu
  5. Custura Camelia
    Custura Cameliatrimis la 2/6/2015

    Buna ziua eu am nascut o fetita cu spina bifida cu fistula am nascut la 38 de saptamani cu scopul de a o opera dar nu sa intanplat.Am operato in italia a decurs totul bine in schimb avem paraplegie flasca si suntem in proces de recuperare acu avem aproape un an pe 6 nu e o stare anume ii atenta percepe rade vorbeste multa sanatate.Speram sa ne recuperam cat de curand.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Costica
    Costicatrimis la 26/1/2015

    Mi-a fost indicat acest diagnostic in jurul varstei de 20 de ani. Nu mai puteam sa ma odihnesc noaptea pentru aveam senzatia de pipi. Nici nu jungeam bine in pat, ca aceeasi senzatie ma trimitea la baie. Mi s-a recomandat injectabil b1 +b6.Am facut pipi pana la 8 ani in pat cand eram mic. Acum acest episod revine in anumite perioade.Nu am stiut de acest diagnostic pana la varsta de ~20 ani. Uneori acest episod revine. Acum am 40 de ani.C.

    Raspunde la acest comentariu
  7. ANDREEA
    ANDREEAtrimis la 14/4/2014

    Buna,ma numesc Andreea raspunde cineva la mesajele astea?

    Raspunde la acest comentariu
  8. maria
    mariatrimis la 6/2/2014

    am un baiat diagnosticat cu spina bifida care face noaptea in pat, stiti un tratament? sau poate pe cale chirurgicala? ajutati-ma!

    Raspunde la acest comentariu
  9. irina S.
    irina S.trimis la 9/12/2013

    Foarte bun articolul ! Intradevar multi părinți nu știu dar nici medicii nu se implică, nu sunt corecți. Am un băiat de 15 ani depistat săptămâna trecută cu Spina bifida oculta S1. Toată perioada sarcinii am fost la medic ginecolog ,la dr Lutescu din Constanța, am luat tot ce mi s-a spus, sunt omul care nu a fumat si consumat băuturi alcoolice toată viata. Nu cafea, cu o dieta echilibrata și la ora actuală, inclusiv copilul meu. Si ca să descopăr acum ? Copilul are deformări ale degetelor de la ambele picioare care s-au declanșat la 13 ani, nu se poate face nimic până la oprirea creșterii.

    Raspunde la acest comentariu
    • Joana
      Joanatrimis la 9/8/2019

      A avut maduva spinarii Atasata?

    • Joana
      Joanatrimis la 9/8/2019

      A avut maduva spinarii Atasata? Ça stiu ça spinabifida oculta este asimptomatica ce a dus la aceste modificari

  10. cristina
    cristinatrimis la 26/7/2012

    Fetita mea are 20 de ani si face noaptea in pat. La varsta de 7 ani a fost diagnosticata cu epilepsie (cea mai usoara) iar la 11 ani a fost diagnosticata cu spina bifida si din aceasta cauza mi s-a spus ca face noaptea in pat. Mi s-a dat tratament cu driptane spunandu-mi ca la vremea aceea este singurul tratament iar osul cu trecerea timpului se va suda la loc. Nici pana in ziua respectiva copilul meu nu s-a vindecat. Am fost de curand la un neurolog si mi-a spus ca este mai bine sa nu fie operata atata timp cat din osul respectiv nu pierde maduva. In momentul de fata tratamentul este cu Kepra. Daca ma puteti ajuta as dori sa mai consult si un alt medic.

    Raspunde la acest comentariu
  11. Gianina
    Gianinatrimis la 23/2/2012

    Am 20 de ani,si de curand am aflat ca am spina bifida,imi pocneste in continu partea de jos a coloanei...am fost la medic si mi-a spus ca nu e asa de grav si ca nu pot face nimic.Mi-a sa zis sa incerc sa nu ma ingras si sa nu fac miscari bruste,sa nu merg foarte mult pe jos si sa nu prea stau in picioare.ma mai doare din cand in cand,dar in rest nu am probleme.

    Raspunde la acest comentariu
  12. carmen tocaci
    carmen tocacitrimis la 19/1/2012

    ma numesc carmen,am 22 ani si doresc sa am un copil!la 18 ani am inceput sa am dureri de spate si am descoperit ca am o umflatura de marimea unui jumatati de mar in partea de jos a coloanei vertebrale!am fost asa in graba la un reumatolog si a zis ca am

    Raspunde la acest comentariu
  13. zorita
    zoritatrimis la 12/1/2012

    am un baiat de 14 ani as vrea sa stiu si eu un tratament pentru spin bifida

    Raspunde la acest comentariu
  14. chifanescu mihaela
    chifanescu mihaelatrimis la 21/12/2011

    multi parinti nu stiu cat este de importnt sa faci analizele necesare in sarcina. trebuie sa stie ca vor avea un copil sanatos.spina bifida consider ca este o afactiune care necesita multa informare este bine venit acest srticol si va multumim. daca coloana vertebrala are probleme viata copilului va fi afectata

    Raspunde la acest comentariu
  15. mircea
    mirceatrimis la 27/6/2011

    am 21 ani si am fost si eu diagnosticat cu spina bifiden acum un an durerile sunt ingrozitoare noaptea.......cum safac sa scap de dureri cu terapii.....cu ce ma pot elibera de dureri

    Raspunde la acest comentariu
  16. Sas Mihaela
    Sas Mihaela trimis la 1/5/2011

    am o fetita care este diagnosticata cu spina bifida are 11 ani si as dori sa mai cunosc mame care se mai confrunta cu un asfel de caz spunetimi cum sa procedez.

    Raspunde la acest comentariu
    • Alina ghiurca
      Alina ghiurcatrimis la 7/9/2019

      Ati.aflat ceva ?ati fost undeva cu ea?intreb ca si eu trec cu fetita mea prin asta si nu primesc rasp

  17.   aniela
    anielatrimis la 13/10/2009

    am un baiat de 15 ani care a fost diagnosticat cu spina bifida in urma unei radiografi si a faptului ca face pe el in timpul nopti dar citind in articolul de sus nu stiu ce sa cred pentru faptul ca la el nu se vede nimic la coloana.spuneti-mi e posibil totusi sa aive aceasta boala/

    Raspunde la acest comentariu
  18. dana
    danatrimis la 10/6/2009

    Cuvintele sunt explicite dar crec ca se puteau da mai multe poze, chiar reale.Articol de nota 9.

    Raspunde la acest comentariu
  19. cosmin
    cosmintrimis la 29/5/2008

    As avea o sugestie cu privire la acest articol , daca in viitor mai tratati o alta tema in care veti mentiona necesitatea consultatrii sau interventiei in procesul de recuperare a unui(citez aici din articolul d-voastra)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII