Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite

Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite

Infertilitatea masculina, noi frontiere depasite

  • Visul de a deveni tatic al milioanelor de barbati carora le este practic imposibil sa aiba copii s-ar putea sa devina in curand realitate, datorita unor experimente neobisnuite ale unor cercetatori japonezi care au demonstrat ca sperma poate fi creata in mod artificial .

Infertilitatea masculina - noi frontiere depasite in crearea spermei artificiale

Visul de a deveni tatic al milioanelor de barbati carora le este practic imposibil sa aiba copii s-ar putea sa devina in curand realitate, datorita unor experimente neobisnuite ale unor cercetatori japonezi care au demonstrat ca sperma poate fi creata in mod artificial . Pentru prima data de cand se fac cercetari pe aceasta tema, specialistii au reusit sa-si duca experimentul al bun sfarsit, in sensul ca urmasii obtinuti in urma testelor facute pe soareci, au supravietuit si au ajuns sa aiba ei insisi succesori.
 
Se pare ca inclusiv barbatii care raman sterili in urma tratamentului pentru cancer isi pot produce artificial sperma . Descoperirea deschide noi oportunitati pentru industria medicamentelor, insa odata cu ea au aparut si numeroase dileme de ordin etic. Procesul de creare a vietii se poate transforma in ceva cu totul artificial pentru barbati. Exista numerose voci care critica experimentele, considerand ca nimeni nu are dreptul sa se joace cu vieti, nici macar pentru a satisface dorinta unui cuplu de a avea copii.

Mai cititi si: Varsta tatalui este importanta pentru conceperea unui copil

Pe de alta parte, pentru oamenii de stiinta, rezultatele obtinute in ultimii ani in aceasta directie sunt adevarate succese in domeniu. Incercarea de a folosi celule stem in tratamentul infertilitatii este mai veche, insa rezultatele nu au fost in trecut cele asteptate, in sensul ca urmasii nascuti prin astfel de procedee nu reuseau sa supravietuiasca. Cercetatorii japonezi par sa fi rezolvat erorile din experimentele anterioare. Utilizand celule stem recoltate din din embrioni de soareci in in primele zile de viata, precum si un coctail de chimicale si de vitamine, cercetatorii au reusit sa transforme aceste celule in sperma, in stadiile ulterioare de dezvoltare. Sperma obtinuta a fost trasferata apoi in testiculele soarecelui infertil, unde s-a transformat in sperma functionala. Sperma artificiala a fost apoi utilizata pentru a fertiliza ovule, conducand in cele din urma la nasterea a 60 de soricei sanatosi care, ulterior au avut propriiile familii , reproducand-se in mod natural.

Cercetatorii japonezi, de la Universitatea din Kyoto, spera sa poata repeta experimentul folosind mostre de piele ca punct de plecare si permitand barbatilor care au probleme legate de infertilitate sa aiba copii care sunt ai lor in punct de vedere genetic. Pasul urmator este acela de a crea medicamentele minune care sa stimuleze fertilitatea si care sa ajute cuplurile infertile sa conceapa copii fara proceduri complicate.

Actualmente, unul din sase cupluri care doresc sa conceapa copii are probleme legate de infertilitate , fapt ce face ca cercetarile in acest domeniu sa asipre mereu spre depasirea unor noi frontiere. Experimentele facute de cercetatorii japonezi pe soareci reprezinta un pas urias in domeniu insa, cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt rezervati in privinta aplicabilitatii lor in reproducerea umana. Ideea ca barbatii infertili si-ar putea produce in mod artificial sperma, putand avea astfel urmasi este revolutionara in domeniul medical, insa aceasta descoperire ridica multe semne de intrebare morale intrucat sperma ar putea fi practic obtinuta din orice mostra de piele, indiferent ca ea ar proveni de la un barbat sau de la o femeie, ceea ce ar bulversa total ideea procesului de reproducere in sine.

 

Informatii si suport pentru familiile care se confrunta cu probleme de infertilitate  

Destul de des, o familie tanara se poate confrunta cu probleme de infertilitate.  Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infrunta cu curaj drumul acesta. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2013

Va recomandam sa mai cititi si:

Infertilitatea la barbati

Forum de suport in problema infertiltatii la barbati

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII