Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme

Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme

Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme

Baietii ating pubertatea cu 2 ani mai repede decat o faceau pana acum, iar unii incep sa arate primele semne de maturizare de la 6 ani, sustin medicii.

- vei citi:
Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme decat in trecut
Baietii sunt mai predispusi decat fetele sa aiba o cauza fizica pentru pubertatea precoce
Pubertatea la fete
6 schimbări emoționale prin care trece copilul adolescent

Baietii ajung la pubertate cu 2 ani mai devreme decat in trecut - unii incep sa se maturizeze de la varsta de 6 ani     

Baietii ating pubertatea cu 2 ani mai repede decat o faceau pana acum, iar unii incep sa arate primele semne de maturizare la 6 ani, sustin medicii. Desi este bine stiut ca fetele ating pubertatea de mai mici, acest studiu sugereaza ca si baietii incep sa cresca mai devreme. Datele obtinute de la 4000 baieti din SUA au aratat ca, in medie, baietii albi si cei hispanici, intra in pubertate in jurul varstei de zece ani, in timp ce varsta medie pentru cei de culoare este de 9 ani.

Cercetatorii de la Academia Americana de Pediatrie sustin ca o tendinta similara a fost observata si in alte tari, inclusiv Marea Britanie. Medicii care s-au oferit voluntari pentru studiu au examinat semnele de pubertate la pacienti tineri, de sex masculin. 9% dintre baietii albi au aratat unele semne de pubertate la 6 ani, ca si cei 20% dintre baietii de culoare si 7% dintre cei hispanici.

Mai cititi: Ce le spunem baietilor despre pubertate?

In general, varsta medie de debut a pubertatii a fost cu 18 luni mai devreme decat cea de 11 ani si jumatate pentru baietii albi, mai devreme cu 2 ani la baietii de culoare care, in mod normal incep sa se dezvolte la 11 ani.

Motivele acestei schimbari sunt neclare, dar expertii au avertizat ca rezultatele ar putea fi denaturate, deoarece medicii care s-au oferit voluntar pentru a lua parte la acest studiu ar fi putut avea un interes special in subiect, unii dintre ei avand pacienti care au intrat in pubertate mult mai devreme decat majoritatea.

Dr. William Adelman, un specialist in medicina adolescentilor din zona Baltimore, spune ca acest studiu este primul care a gasit dovezi solide care demonstreaza ca baietii se maturizeaza mai devreme, desi studiul ridica inca o multime de intrebari. Cercetari anterioare bazate pe date vechi de 20 de ani sugereaza tendinta de intrare in pubertate precoce la baieti, dar se bazeaza pe informatii mai putin riguroase. Noul studiu implica masuratori ale testiculelor la peste 4.000 de baieti. Marirea testiculelor este primul semn de pubertate la baieti.

Dr. Neerav Desai, un specialist in medicina adolescentilor de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, a declarat ca a remarcat o tendinta subtila de aparitie a pubertatii la baieti. El considera ca este important atat pentru medici, cat si pentru parinti, sa constientizeze acest aspect pentru a ajuta copiii sa fie pregatiti emotional pentru schimbarile care vin cu pubertatea. Medicii considera, in general, pubertatea precoce cea care incepe inainte de varsta de 8 ani la fete si inainte de varsta de 9 ani la baieti.

Unele studii sugereaza ca si fetele intra la pubertate mult mai repede

Baietii sunt mai predispusi decat fetele sa aiba o cauza fizica pentru pubertatea precoce

Dar e probabil ca cei mai multi dintre baieti, daca nu toti, sa nu aiba nici o afectiune care sa explice rezultatele, crede autorul principal Marcia Herman-Giddens, cercetator la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.

Probleme cum ar fi anomaliile tiroidiene si tumorile cerebrale au fost legate de pubertatea precoce. Dar baietii cu afectiuni medicale cronice, sau cei care care au luat medicamente care ar putea afecta pubertatea, au fost exclusi din cercetare. La fete, pubertatea precoce a fost legata cu sanse sporite de a dezvolta cancer de san, dar faptul ca aceasta ar putea prezenta riscuri de sanatate la baieti nu este deloc o certitudine. Unii oameni de stiinta cred ca dezvoltarea timpurie a testiculelor poate creste riscul de cancer testicular, dar o analiza recenta nu a gasit nici o astfel de legatura.

"Daca e adevarat ca baietii incep pubertatea mai devreme, acest lucru nu inseamna ca ar putea avea implicatii negative pe termen lung", a spus Adelman, membru al Comisiei pentru Adolescenti din Academiei Americana de Pediatrie.

Pentru noul studiu, cercetatorii au recrutat medici pediatri din 41 de state care fac parte din reteaua de cercetare a Academiei. Medicii au invitat parintii si baietii lor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani sa ia parte la controale regulate. Vizitele au avut loc intre anii 2005 si 2010. Jumatate dintre baieti au fost albi. Restul au fost aproape egal impartiti intre negri si hispanici.

In medie, baietii albi au inceput pubertatea la varsta de 10 ani, cu un an si jumatate mai devreme decat ceea ce a fost mult timp considerata varsta medie normala. Pentru baietii de culoare, varsta medie a fost de aproximativ 9 ani, cu 2 ani mai devreme decat in cercetarile anterioare. Printre hispanici, varsta de 10 ani a fost similara cu cercetarile anterioare. Noul studiu a inclus baieti hispanici din alte medii.

Dezvoltarea testiculelor a fost observata la 9% dintre baietii albi de 6 ani, 20% dintre cei de culoare si 7% hispanici. Cresterea parului pubian, un alt semn precoce de pubertate, a inceput la un an dupa dezvoltarea testiculelor in toate grupurile, dar mai devreme decat se credea anterior.

Mai cititi: Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

Pubertatea la fete

La fete, dezvoltarea sanilor este primul semn, iar cercetarile recente au sugerat ca aceasta incepe la varsta de 7 ani, la aproximativ 10% din fetele albe, 23% la cele de culoaresi 15% la cele hispanice. Aceste procente sunt substantial mai mari decat cele raportate cu un deceniu in urma. Dar unii experti au pus la indoiala metodele utilizate in studiile pe fete, mentionand ca varsta la care fetele incep menstruatia nu s-a schimbat prea mult si ramane in jurul valorii de 12 ani, in medie.

Dr. Dianne Deplewski, medic endocrinolog pediatru la Universitatea din Chicago, nu a vazut nici un semn de pubertate precoce la baieti. Ea a spus ca e posibil ca rezultatele studiului sa fi fost denaturate de catre familiile care au dus baietii la medic, care erau deja ingrijorate cu privire la sanatatea lor.

Studiul a avut alte limitari. Testiculele au fost masurate doar o singura data, iar medicii nu au fost recrutati aleator, dar s-au oferit voluntar pentru a participa. Acest lucru inseamna ca exista posibilitatea ca pacientii cu pubertate timpurie sa fi fost reprezentati excesiv, dar Herman-Giddens crede ca e putin probabil ca baietii din studiu sa fie diferiti de cei din SUA. Ea declara ca  metodele de cercetare nu au fost perfecte, dar ca acestea sunt cele mai bune pana in prezent. Ea a subliniat, de asemenea, ca rezultatele nu ar trebui sa fie folosite pentru a stabili o "noua varsta normala" pentru inceperea pubertatii la baieti. "Doar pentru ca acest lucru se intampla, nu inseamna ca este normal sau sanatos", a spus cercetatorul.

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

6 schimbări emoționale prin care trece copilul adolescent

Pubertatea este o perioadă dificilă pentru cei mai multi adolescenti (dar mai ales pentru părintii lor). Iar schimbările prin care trece copilul sunt majore. Atat fizice cât mai ales emotionale...

Odată ce copilul tău ajunge la pubertate, multitudinea de schimbari care au loc atat in interiorul, cat si in exteriorul său pot avea un puternic impact asupra comportamentului emotional pe ansamblu. Adolescentii nu se lupta numai cu multele schimbari fizice pe care le sufera corpurile lor, caci ei trebuie sa faca fata si .... mai departe aici

autor: redactor Desprecopii.com A.G.  Toate drepturile rezervate (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII