Transfuzie intrauterina fetala


Stiri si Noutati

De ce apare osteoporoza?

Desi nu se cunoaste exact care este cauza osteoporozei, stim cum apare ea. Osul este un tesut viu, dinamic, in continua schimbare. Pentru ca oasele sa ramana…

Transfuzie intrauterina fetala

Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga…

Scorul ROMA in cancerul ovarian

Cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate din toate cancerele ginecologice. Scorul ROMA: un nou instrument in evaluarea riscului de malignitate in…

Articole recente

Implantul cohlear: daruieste copiilor fara auz bucuria sunetelor

La spitalul Baneasa, in parteneriat cu specialistii Clinicii Urechii, s-a efectuat primul implant cohlear la o fetita de 10 ani. Emilia (stanga) impreuna cu…

Analize pentru inceperea gradinitei

Intrarea unui copil in colectivitate implica un risc de transmitere mult mai ridicat al infectiilor, tinand cont de sistemul sau imunitar in dezvoltare. Pentru…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Tocmai pentru ca stim ca aveti multe intrebari despre aceasta investitie de sanatate pentru puiul din burtica, am invitat alaturi de noi pe Dna Ionela Horeanga,…

Transfuzie intrauterina fetala

11/2/2013

Transfuzie intrauterina fetalaTransfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga maturitatea necesara de care are nevoie pentru a se naste si supravietui in afara uterului.

Aceasta procedura presupune transfuzia de sange prin cordonul ombilical la un copil aflat inca in uterul mamei.
 
Anemia poate fi cauzata de o infectie virala sau, cel mai frecvent, se datoreaza izoimunizarii Rh. Fiecare persoana are un anumit grup sanguin si antigene specifice la nivelul celulelor rosii. Unul dintre aceste antigene este antigenul Rh. 85% din populatie are Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ. Daca mama are Rh negativ, iar fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, la prima sarcina nu este neaparat un risc, insa in corpul mamei se formeaza anticorpi anti Rh. La o noua sarcina cu fat Rh pozitiv, anticorpii formati ajung in circulatia fatului si distrug globulele rosii ale acestuia, copilul devenind anemic.
 
In aceste circumstante, daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange. Transfuzia intrauterina are ca scop:
- prevenirea sau tratarea hidropsului fetal, o complicatie severa a anemiei, in care fatul dezvolta insuficienta cardiaca cu acumularea de lichid in exces la nivelul cavitatilor organismului
- continuarea sarcinii, asfel incat copilul sa se nasca cat mai aproape de termen
 
Transfuzia intrauterina se efectueaza sub control ecografic,   care permite medicului sa introduca cu precizie in vasele din cordonul ombilical un ac fin,  prin intermediul caruia se va transfuza sange special pregatit direct la copil. Aceasta procedura va furniza fatului sange suficient pentru 2-3 saptamani, moment in care poate fi nevoie de transfuzii suplimentare.
 
Procedura de trasfuzie fetala se efectueaza in centre specializate , de catre medici obstetricieni cu expertiza in medicina materno-fetala. Acestia vor stabili indicatia pentru un astfel de tratament si vor efectua  procedura. Este o tehnica dificila si de mare finete, deoarece necesita transfuzia unei cantitati precise de sange printr-un cordon ombilical fragil.  Daca mama este constienta in acest timp, transfuzia facandu-se sub anestezie locala, fatul este sedat temporar, ceea ce reprezinta o provocare suplimentara.

Va recomandam sa cititi mai multe despre Transfuzia intrauterina fetala AICI

Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Va recomandam sa cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)