Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dăm bebelusului și de ce

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dăm bebelusului și de ce

Lapte de la sân sau lapte praf formulă? Laptele de mamă este, incontestabil, cel mai bun aliment pentru un nou-născut. Și totuși, nu toate femeile pot alăpta. De exemplu, unele femei care au fost supuse unor operații la sân pot avea dificultăți la alăptare. În alte cazuri, există și femei care, dintr-o mulțime de motive, nu doresc să alăpteze. Și, mai există o categorie de mămici care nu reușesc să treacă cu brio peste greuțățile de început ale alăptării. Din fericire, pe piață sunt disponibile numeroase ajutoare pentru alăptat. 😊🍼

→ Iată sfatul, absolut independent,  de la Desprecopii.

- veti citi:
Lapte de la san sau lapte praf? Ce este mai sanatos pentru bebelus?
Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului
Orice mama are dreptul de a alege hrana bebelusului
Cand mama nu doreste sa alapteze
De ce este mai bine sa alaptam bebelusul
Hranirea bebelusului cu lapte formula: despre costuri, timp si intoleranta
Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?
Cum aleg formula de lapte praf: ghid pentru mamici
Cand se incepe diversificarea alimentatiei bebelusului

Lapte de la san sau lapte praf? Ce este mai sanatos pentru bebelus?

Laptele de mama este, incontestabil, cel mai sanatos aliment pentru un nou-nascut. Laptele matern are in compozitia sa elemente care NU se pot regasi in laptele formula. Contine elemente de nutritie si mai ales anticorpi pentru imunitatea bebelusului. Indiferent de cata reclama vei vedea despre laptele formula, nu te lasa pacalita - draga mamica - si fa tot ce se poate pentru a-ti alapta bebelusul.

Nu spunem ca alaptarea e usoara insa atunci cand esti mama, nimic nu conteaza mai mult decat sanatatea bebelusului tau. Merita orice efort. Ofera-i acest inceput sanatos in viata.

Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului.

Leucocitele sunt celule care se găsesc numai în laptele matern viu. Ele ajuta la lupta impotriva infectiilor. Asadar sunt anticorpii , celulele vii, enzimele și hormonii care fac ideal laptele matern . Acestea nu pot fi adăugate formulei de lapte oricat de mult ar incerca producatorii de lapte formula. Citeste pe larg: Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Si totusi, nu toate femeile pot alapta. De exemplu, unele femei care au fost supuse unor operatii la san pot avea dificultati la alaptare. Din fericire, pe piata sunt disponibile numeroase ajutoare pentru alaptat.

Exista si femei care, dintr-o multime de motive, nu doresc sa alapteze. Discutarea acestui aspect cu un specialist va poate ajuta sa scapati de temeri sau de critici si va poate oferi posibile alternative.

Orice mama are dreptul de a alege hrana bebelusului

Este adevat ca mamele au dreptul de a alege ceea ce considera ca este mai bine pentru ele si copiii lor. Totusi, se recomanda insistent sa se informeze cat mai mult posibil, astfel incat sa ia o decizie bazata pe realitate.

Cand mama nu doreste sa alapteze

Nu exista subiect care sa starneasca valuri mai mari de pasiune intr-o comunitate de mamici asa cum reuseste sa o faca de fiecare data cuvantul magic: alaptarea. Apar doua tabere: mamele care de indata ce au pus bebelusul la san au fost invadate de un val de endorfine care le-au facut sa uite durerile, ragadele, obstacolele… si cele care s-au speriat, s-au gandit mult dinainte de a naste daca vor fi in stare sa isi alapteze pruncii ori daca pe termen lung beneficiile alaptarii sunt mai mici decat neplacerile pe care mama trebuie sa le depaseasca. Sa fim realisti: ce se intampla deci cand mama nu doreste sa alapteze?

Pe forumul desprecopii.com exista constant grupuri de suport pentru sustinerea alaptarii - si discutii din care puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara citeste despre ce se intampla cand mama nu doreste sa alapteze aici,

De ce este mai bine sa alaptam bebelusul

Alaptarea este modul natural de a hrani un bebelus. Natura a creat o metoda inteligenta de a avea laptele la locul potrivit, avand temperatura si compozitia ideale.

Laptele de mama contine cantitatile exacte de nutrienti de care are nevoie un bebelus, intr-o forma pe care o poate digera usor. Asta inseamna ca bebelusul nu va suferi de probleme digestive cum ar fi constipatia.  

Laptele mamei contine si anticorpi importanti – celule care lupta impotriva bolilor – care pot ajuta la protejarea bebelusului de infectii in timpul primelor sale luni de viata. Aceasta inseamna, de exemplu, ca micutul va raci mai rar. Citeste Laptele matern poate ajuta la vindecarea cancerului

Laptele de mama il va feri pe bebelus de alergii

Daca exista antecedente de alergie in familie, alaptarea are o alta functie importanta. Laptele de mama rareori provoaca o alergie. Daca bebelusul este alaptat cel putin sase luni, preferabil 12 luni, nu va fi expus alergenilor (factorii care provoaca alergiile) din alte produse de lapte.

Amanarea introducerii alergenilor in corpul copilului pana cand acesta este ceva mai mare reduce riscul dezvoltarii unei alergii.

Alaptarea este timp de calitate cu bebelusul tau

Alaptarea nu este doar un mod de a hrani copilul, este si un mod relaxant si placut de a petrece timpul pentru mama si bebelus. Cand alaptati, este creat si mentinut un contact apropiat cu copilul. In timpul alaptarii, mama are in mod automat contact vizual si tactil cu bebelusul. In acelasi timp, bebelusul asculta bataile inimii, respiratia si vocea linistitoare ale mamei.

Alaptarea este GRATIS

Alaptarea este usoara, incredibil de practica si este GRATIS. Nu este necesar sa pregatiti laptele in vreun fel, sa sterilizati biberoanele sau sa va faceti griji pentru temperatura si conpozitia laptelui. Laptele este mereu la indemana – chiar si noaptea.  

🔹Citeste  7 componente speciale din laptele matern care NU există în laptele formula și care aduc o mulțime de beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea optima bebelusului

Hranirea bebelusului cu lapte formula: despre costuri, timp si intoleranta

Este OK sa imi hranesc bebelusul cu lapte praf? Aceasta este o intrebare pe care o primim aproape in fiecare zi la Desprecopii. 
Raspunsul este DA, este suficient  - desi nu este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelus.

Daca intentionezi sa ii dai bebelusului lapte praf pentru sugari, iata inca 3 argumente foarte importante de luat in considerare: costuri, timp si intoleranta.

Este vital sa cumparati laptele praf adecvat varstei bebelusului.

Este, de asemenea, extrem de important ca la prepararea laptelui sa folositi cantitatea corecta de lapte praf pentru varsta copilului. Cantitatile corecte sunt prezentate in indicatiile produsului. Folositi masurile pe care le gasiti in cutie. „O lingura“ inseamna o lingura rasa. Daca amestecul este prea puternic sau prea slab bebelusul se poate imbolnavi.

Igiena este importanta

La folosirea laptelui praf este important sa respectati curatenia si igiena. Tetinele si biberoanele trebuie sterilizate si fierte in fiecare zi. Cand amestecati laptele praf folositi intotdeauna apa fiarta si RACITA. Este posibil sa preparati mai multe biberoane o data dar amintiti-va ca daca apa este fierbinte, trebuie sa raciti imediat amestecul in apa rece curenta. Citeste Despre igiena alimentatiei bebelusului: Sterilizarea si incalzirea biberonului

Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?

Daca te-ai hotarat sa iti hranesti bebelusul cu lapte formula, te intrebi  desigur care este cel mai bun pentru el.

Iata o prima clasificare a categoriilor de lapte formula pentru bebelusi si ce trebuie sa stii - dintr-un punct de vedere absolut independent.

Cum aleg formula de lapte praf: ghid pentru mamici

Laptele formula pentru bebelusi este a doua varianta - in ordinea sanatatii - de hrana a bebelusului. Dar cum o alegem pe cea potrivita?

Varietatea produselor existente pe piata produce adesea dileme in randul mamicilor care au decis sa isi hraneasca bebelusul cu formula de lapte praf. Pentru a putea face o alegere corecta, mamicile ar trebui sa se informeze din surse obiective si variate si ar trebui sa stie, in primul rand, care sunt tipurile de formula existente pe piata (nu ne referim aici la marci de produse, ci la tipuri, in functie de compozitia lor). Iata un ghid util pentru mamici despre cum se alege formula de lapte praf si alte sfaturi importante.

Atentie la pastrarea laptelui

Sticlele preparate pot fi pastrate in frigder dar niciodata mai mult de o zi. Daca bebelusul nu goleste biberonul, aruncati ce ramane. Resturile pastrate la temperatura camerei mai mult de o ora trebuie si ele aruncate.

Nu pastrati niciodata laptele preparat intr-un ambalaj vidat deoarece ii poate face rau la stomac bebelusului. Amestecul are temperatura de 37 grade Celsius si exact la aceasta temperatura bacteriile se dezvolta mai repede.

Un ambalaj vidat poate fi folosit pentru pastrarea apei fierte cand hraniti copilul in alt loc decat acasa, dar apa ar trebui sa fie amestecata cu cantitatea corecta de lapte praf atunci cand hraniti bebelusul. Nu uitati sa lasati amestecul sa se raceasca inainte de a-l da bebelusului.

Temperatura amestecului trebuie sa fie de 37 grade Celsius. Cea mai simpla metoda de a testa temperatura este sa puneti cateva picaturi pe mana sau pe antebrat. Laptele nu ar trebui sa para nici fierbinte nici rece pe piele. Daca nu sunteti sigura, folositi un termometru.

Atentie la microunde

Daca folositi un cuptor cu microunde pentru a incalzi biberoanele, nu uitati ca laptele din centrul biberonului va fi mult mai cald decat cel din margine. Agitati bine biberonul inainte de a-i verifica temperatura. Intotdeauna verificati temperatura cu atentie astfel ca sa nu fie nevoie sa o „verificati“ pe bebelus.

Legatura de nepretuit cu mama

Si un bebelus hranit cu biberonul are nevoie de apropiere si de contact cu mama. Deci, intotdeauna cand hraniti bebelusul cu biberonul, tineti-l in brate si vorbiti-i, pastrand contactul vizual si tactil cu el. Daca bebelusului doar i se da biberonul in patutul lui, va simti lipsa contactului, a apropierii si a atingerii care sunt atat de importante pentru fericirea si dezoltarea lui.

Cand se incepe diversificarea alimentatiei bebelusului 

Bebelusul mananca cu entuziasm si cu mare placere exclusiv lapte pina in jurul varstei de 5-6 luni. In jurul acestei varste, bebelusul incepe sa pofteasca si la alte alimente pe masura ce aparatul sau digestiv de maturizeaza si are nevoie  de hrana din ce in ce mai variata. Bineinteles, diversificarea, se face cu atentie, cu rabdare si pe parcursul a citorva luni. Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara.

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
articol coordonat de Medic pediatru Stefana Zamfir - in exclusivitate pentru Desprecopii
referinte - Academia Americana de Pediatrie
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. anca
    ancatrimis la 2/7/2012

    salut si eu sunt PRO ALAPTAT dar de o luna am dureri groaznice, rana la sani si parca nu mai vrea sa se vindece CE SA FAC ? sunt foarte trista ca nu o pot alapta cum trebuie pe bebita mea dar ce sa fac? ii dau NAN 1 si san cam de 3 ori pe zi dar as vrea sa ii dau numai san. fac tratamen cu antibiotic si ma mulg pentru a nu pierde laptele si cu toata durerea ii dau de 2 -3 ori pe zi san da nu se satura. vreun sfat?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nicole
    Nicoletrimis la 7/12/2011

    Ce se intampla daca ai lapte dar nu doresti sa alaptezi si nici sa-l mulgi de la sanul tau? Poti pati ceva rau,chiar trebuie eliminat ori nu trebuie sa ne facem griji?!Stie cineva,nici nu stiu pe cine sa mai intreb ptr.ca nimeni n-a stiut sa-mi raspunda pana acum....Chiar as multumi din toata inima ptr.acest raspuns....

    Raspunde la acest comentariu
  3. Mariana
    Marianatrimis la 14/8/2011

    Buna,Atentie mare de unde cumparati lapte praf, eu am cumparat de pe site www.lapteprafhumana.ro. Se pare ca este adus din Ungaria insa NU ESTE BUN.Copilul nu prea vrea sa-l bea si mai grav vomita de fiecare data cand bea, imediat bupa ce-l bea.Desi laptele inca era in perioada de valabilitate, cred ca fie acel lot era cu probleme, fie conditiile de depozitare nu au fost conforme.Nu comandati de pe acest site !

    Raspunde la acest comentariu
  4. diana
    dianatrimis la 10/5/2010

    Buna! sunt 101% PRO ALAPTAT!!desi multe mamici nu doresc sa alapteze din comoditate(dureri insuportabile la inceput)sau din dorinta de a-si pastra forma fizica sau de a-si pastra independenta eu consider ca nimic nu poate inlocui laptele matern si dragostea si siguranta pe care o simte un copilas la sanul mamei sale.eu am o fetita de 1 an si jumatate si inca alaptez desi sunt gravida in 4 luni,ii voi da san pana se va opri laptele,intentionam sa o alaptez peste 2 ani dar bebe2 ne-a luat prin surprindere.este un copil sanatos si foarte inteligent insa si extrem de afectuos si apropiat de mine.doresc sa cred ca si datoritita alaptarii.Mamici,lasati comoditatea si ALAPTATI_VA PRUNCII !!LAPTELE VOSTRU E DREPTUL LOR!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII