Cum citim bebelușului: tehnici pentru succes ș tipuri de cărti recomandate

Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes si tipuri de carti recomandate

Cum citim bebelușului: tehnici pentru succes ș tipuri de cărti recomandate

A citi bebelusului este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le putem face pentru creierul sau aflat in dezvoltare. Dar tehnica pe care o folosim este la fel de importanta ca si cititul insusi.

→ Iata care sunt cele mai bune tehnici de citit povesti bebelusului, cum il putem face sa fie atent si sa indrageasca cititul...precum si ce carti sunt ideale pentru bebelusi - la anumite varste.

veti citi:

Cititul dezvolta creierul bebelusului
La ce varsta putem incepe sa citim bebelusului
Cititi cu intonatie
Petreceti destul timp la fiecare pagin
Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea
Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?
Povesti pentru copii: cea mai frumoasa colectie
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Cititul dezvolta creierul bebelusului

Stim cu totii ca a-i citi bebelusului este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le putem face pentru creierul sau aflat in dezvoltare. Dar tehnica pe care o folosim este la fel de importanta ca si cititul insusi.

A trece de la o pagina la alta – fara, cum s-ar zice, fara a va opri sa mirositi trandafirii – nu ajunge. „Interactiunea cu copilul in timp ce-i cititi este cruciala“, afirma Miriam Bar-on, doctor in medicina, presedinte al Comitetului de Educatie Publica al Academiei Americane de Pediatrie. „Daca nu va implicati, cititul devine echivalent cu plantarea copilului in fata televizorului“.

Iata de ce va oferim un curs rapid al regulilor cititului corect:

La ce varsta putem incepe sa citim bebelusului

Daca va intrebati pe la ce varsta ati putea citi bebelusului - psihologii spun ca putem incepe asta in jurul varstei de 4 luni. Serios vorbind, puteti incepe chiar atat de devreme. Va va ajuta sa induceti o asociere pozitiva cu cartile – si este o metoda grozava de a crea o legatura cu copilul.

Cu cât îi citești mai mult copilului tău, cu cât copilul tău aude mai multe cuvinte, iar vocabularul sau crește.

Cum și ce citim unui bebe: după vârstă - infografic

cum citim unui bebelus

Cititi cu intonatie

Accentuati sunetele cuvintelor, insistand lent asupra vocalelor si consoanelor. Copilul dumneavoastra nu poate intelege povestea, deci aveti libertatea de a improviza!

Cititi ce face bebelusul la 6 luni aici.

Faceti tot felul de fete in timp ce cititi. Bebelusul va putea sa va vada mai degraba pe dumneavoastra decat imaginile din carte. Daca faceti mutre, il veti ajuta sa invete diferite expresii faciale.

Incurajati explorarea. Bebelusul poate fi atent un timp mai indelungat si poate vedea mai bine. Lasati-l sa atinga cartea si imaginile, lucru care il va ajuta sa-si imbunatateasca aptitudinile motorii. 

Petreceti destul timp la fiecare pagina

Petreceti destul timp la fiecare pagina. Nu uitati sa stabiliti contact facial si sa faceti o multime de comentarii in timp ce bebelusul priveste imaginile.

Aratati-i toate partile unei ilustratii. Daca petreceti 15 minute la doua-trei pagini este la fel de bine ca daca ati termina cartea.

Urmati indiciile pe care le da copilul. Incercati sa stabiliti o rutina, dar cand incepe agitatia, schimbati activitatea. Nu este necesar sa fortati. Important este sa fiti atenti la reactiile lui si sa va asigurati ca faceti suficient teatru si ca il stimulati.

Lasati bebelusul sa ia decizii

Lasati copilul sa ia decizii. Incurajati-l sa-si aleaga cartile si sa intoarca singur paginile.

Puneti intrebari. Dezvoltarea limbajului trece la o viteza superioara, deci ajutati micul cicitor sa identifice obiectele din imagini in timp ce spuneti cuvintele respective simultan.

Copilul nu este niciodata prea mic pentru povesti

Bebelusii nu au de unde sa stie ce spuneti, insa oricum va asculta cu mare placere vocea (de fapt, stim ca pe masura ce asculta, isi dezvolta pe la patru-sase luni capacitatea de a recunoaste si de a-si aminti cuvintele individuale. Mai tarziu, ei fac legatura dintre sensuri si cuvintele pe care le stiu deja.) Ei analizeaza sunetele, ritmul vorbirii si expresiile faciale care insotesc povestile si invata sa le placa sa asculte povestile.

Citeste mai multe sfaturi aici: Cum sa citim bebelusului: 9 sfaturi utile pentru parinti

Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea

Creierul unui bebelus este un mecanism foarte complex si sofisticat care se dezvolta cu o viteza uimitoare. De fapt, primul an de viata al bebelusul este esential pentru dezvoltarea sa ulterioara.

Inca din burtica mamicii, in cele 9 luni ale Odiseei Sarcinii, creierul bebelusului inca ne-nascut se dezvolta cu o viteza imposibila de egalat de-a lungul vietii sale. La bine si la rau - ceea ce se intapla in burtica mamicii, toate procesele si legaturile celulelor creierului sau = vor fi esentiale pentru destinul acelui mic omulet citeste 5 lucruri esentiale care stimuleaza dezvoltarea creierului bebelusului,

Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?

La nastere, creierul bebelusului tau contine deja 100 miliarde de neuroni - aproape toti neuronii pe care creierul sau ii va avea desi desi in primul an de viata creierul sau se dubleaza ca volum.

Incepand cu momentul nasterii, si odata cu procesul educational al copilului, evolutia creierului sau e continua. La nastere, numarul de sinapse per neuron sunt in jur de 2500 pentru ca in jurul varstei de 3 anisori, numarul sinapselor per neuron sa fie in jur de 15.000.

Care sunt primele semne ca bebelusul tau e special ? De ce sunt unii bebelusi mai inteligenti decat altii? Afla in continuare.

Povesti pentru copii: cea mai frumoasa colectie

Motanul Incaltat
Alba ca zapada
Cenusareasa
Ursul pacalit de vulpe
Pupaza din tei
Scufita Rosie
Printesa si bobul de mazare
Punguta cu doi bani
Capra cu trei iezi
Frumoasa din padurea adormita
Praslea cel Voinic si merele de aur
Zana apelor
Aleodor Imparat
Tom Degetel 

Citeste si: Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII