Fratii: cum ii ajutam sa se inteleaga bine - sfatul psihologului

Fratii: cum ii ajutam sa se inteleaga bine - sfatul psihologului

Fratii: cum ii ajutam sa se inteleaga bine - sfatul psihologului

Frații trebuie să fie prieteni. Tovarăși de joacă. Confidenți. Sunt numai câteva dintre minunatele roluri pe care frații și surorile le pot juca unul în viața celuilalt. Dar mărirea familiei înseamnă și multe întrebări. Cum valorificăm diferența de vârstă dintre copii? Ce ar trebui să facem pentru a pregăti copilul pentru venirea pe lume a încă unui copil? Și, mai târziu, cum veți face să puneți capăt certurilor dintre ei?

 Adesea, diferența de vârstă dintre frați poate aduce provocări și îngrijorări pentru părinți. Este important să încurajați legătura și interacțiunea pozitivă între ei, oferindu-le ocazii de a petrece timp împreună și de a dezvolta relații de încredere și sprijin reciproc. În pregătirea copilului pentru venirea unui nou frate sau soră, este util să-i explicați despre schimbările care vor avea loc și să îi implicați în pregătirea pentru venirea bebelușului. Pe măsură ce cresc, este important să învățați copiii să comunice și să rezolve conflictele într-un mod respectuos și să încurajați valorile de respect, empatie și colaborare între ei = Iată sfatul psihologului și veți avea răspunsurile.

- veti citi:
Cand vine al doilea, sau al treilea copil, avem responsabilitatea de a ne ajuta copiii sa se inteleaga bine
Cand vine al doilea copil.
Adaptarea la sosirea unui nou copil in casa
Ordinea nasterii si personalitatile copiilor
Valorificarea diferentei de varsta dintre frati
Aplanarea conflictelor intre frati
Sfatul de la Desprecopii
6 sfaturi de parenting care merita citite

Cand vine al doilea, sau al treilea copil, avem responsabilitatea de a ne ajuta copiii sa se inteleaga bine

Cresterea si educarea unui copil este o mare provocare, o noua meserie pe care o invatam cu totii, ca parinti. Adesea, venirea pe lume a unui al doilea sau al treilea copil e diferita: avem deja experienta primului, suntem mai intelepti si cam stim ce avem de facut... Insa adevarata provocare vine din alta directie, de data aceasta: trebuie sa-l pregatim pe cel mare pentru aceasta schimbare, iar mai apoi, tot timpul, sa-i ajutam sa se inteleaga bine si sa se dezvolte psihic armonios impreuna. 

Cand vine al doilea copil...

Adesea, venirea pe lume a unui al doilea sau al treilea copil e diferita: avem deja experienta primului, suntem mai intelepti si cam stim ce avem de facut... Insa adevarata provocare vine din alta directie, de data aceasta: trebuie sa-l pregatim pe cel mare pentru aceasta schimbare, iar mai apoi, tot timpul, sa-i ajutam sa se inteleaga bine si sa se dezvolte psihic armonios impreuna.

Aceasta noua provocare poate fi uneori mult mai mare pentru parinti, iar Desprecopii.com va ofera cateva sfaturi.

► Adaptarea la un nou bebelus:

► Ordinea in care s-au nascut si personalitatile copiilor

► Valorificarea la maxim a diferentei de varsta

► Aplanarea conflictelor

Adaptarea la sosirea unui nou copil in casa

Iata ce puteti face pentru a atenua derutarea si anxietatea copilului mai mare:

Cand aduceti bebelusul acasa, lasati pe altcineva sa il aduca in casa si faceti in asa fel ca sa aveti bratele disponibile pentru o mare imbratisare din partea copilului mai mare. Sau aranjati ca acesta sa nu fie acasa cand veniti cu bebelusul de la maternitate astfel ca atunci cand vine cel mare, sa fiti deja instalati acasa si gata sa-l intampinati.

Aratati-i copilului poze cu el de cand era mic (si inainte si dupa ce se naste fratele sau sora lui mai mica) si povestiti-i ce facea cand era mic. Ii puteti spune ca plangea mult pentru ca nu putea vorbi, iar mami si tati trebuia sa-i acorde multa atentie. Subliniati ca desi bebelusul va necesita o mare parte din timpul dumneavoastra, se va face si el mare, exact ca fratele sau sora lui mai mare.

Desemnati fratele sau sora mai mare ca protector al bebelusului. Explicati-i ca este treaba lui sa se asigure ca toata lumea se poarta foarte delicat cu degetele de la maini si de la picioare ale bebelusului. Se va simti important si va invata astfel si elementele de baza legate de siguranta bebelusului.

Invitati-l pe cel mare sa ia o gustare cu dumneavoastra in timp ce hraniti bebelusul si dati-i voie sa tina cartea din care ii cititi bebelusului. Tineti o mica rezerva de gustari si niste carti intr-un loc accesibil celui mare.

Ordinea nasterii si personalitatile copiilor

Desigur, multe trasaturi si tendinte individuale ale fratilor sunt rezultatul aranjarii genelor. Dar ordinea in care s-au nascut joaca si ea un rol important in formarea personalitatii unui copil. Iata la ce ar trebui sa va asteptati:

Primul nascut:

Avantaje: Toata atentia concentrata asupra lui poate il poate transforma intr-un adult plin de succes.

Provocari: Punctele forte ale primului nascut pot deveni si obstacole. De exemplu, un copil care este un lider innascut ar putea avea greutati in a-si face si a-si pastra prietenii daca o face mereu pe seful cu ei. Primii nascuti pot deveni si perfectionisti deoarece adesea se ambitioneaza sa reuseasca sau din cauza exigentei parintilor, care, desi pot fi bine intentionati, se pot concentra pe mici defecte fara importanta ale copilului.

Ce puteti face: Evitati sa le tot corectati micile imperfectiuni. Cand cuvertura de pe patul copilului este stramba, nu o indreptati. Eliminati criticile folosind replica „Buna incercare“. Si oferiti-i un model privind modul in care reactionati la critici – acceptati complimentele cu eleganta, cereti iertare cand faceti o greseala si spuneti-i copilului cand ceva nu merge asa cum v-ati propus.

Mijlociul:

Avantaje: Un copil care are un frate mai mare si unul mai mic are pe cineva de la care poate invata si e cineva de care poate avea grija – si are doi tovarasi de joaca. Ca si fratele mai mare, are ocazia de a deveni un lider si de a-si concolida increderea in sine. Fiind unul din cei trei (sau mai multi) copii, va invata cum sa imparta cu altii ce are, sa-i asculte pe cei din jur si sa participe la activitatile lor – deci probabil se va intelege bine cu ceilalti.

Provocari: Copiii mijlocii se pot simti dati la o parte si uitati, deci pot resimti anxietate si nesiguranta. Daca acest model este perpetuat de-a lungul copilariei, il poate determina pe copil sa nu se apere singur sau sa nu vorbeasca pentru el insusi.
Ce puteti face: Straduiti-va sa faceti ca fratele mijlociu sa se simta special. Incercati sa petreceti macar putin timp impreuna cu el in fiecare zi – la fel ca si cu fiecare dintre copii. O harjoneala de zece minute inainte de culcare in camera copilului are o mare valoare. De asemenea, cereti-i parerea despre lucrurile care ar putea sa-i mareasca increderea in sine.

Mezinul:

Avantaje: Ca si copilul mijlociu, mezinul beneficiaza de parinti mai relaxati si de frati al caror exemplu il poate urma. De asemenea, are mai multa experienta decat alti copii de varsta lui deoarece isi vede fratii si surorile dezvoltandu-se si repurtand succese prin atingerea unor repere importante. Fiindca doreste sa fie ca ei, va insista sa faca lucrurile singur.

Provocari: Deoarece familia ar putea fi mai relaxata in privinta cresterii si educarii copilului mai mic, este posibil ca mai tarziu sa-i fie greu sa respecte autoritatea altora sau a institutiilor. Si deoarece altii isi tot asuma raspunderea pentru el, ar putea deveni prea dependent de altii si i-ar putea fi greu sa-si rezolve singur problemele. Ar putea si sa se simta mai putin capabil decat fratii si surorile lui mai mari – desi el invata de la ei, ei intotdeauna pot face mult mai multe decat el.

Ce puteti face: Interveniti in cazul in care copilul se simte intimidat – copiii au nevoie de ajutor pentru a-si dezvolta capacitatea de a iesi din aceasta situatie. Daca fratele cel mare, deja elev, domina conversatia la masa, intrebati-l pe cel mic cum a fost la gradinita. Dati-i responsabilitati – chiar si o sarcina mica precum stransul mesei va avea un efect pozitiv. Faceti in asa fel incat sa va auda cand le amintiti fratilor mai mari ca si lor le lua candva mai mult timp sa se imbrace si le-a fost greu sa invete sa joace Piticot.

Valorificarea diferentei de varsta dintre frati

Iata ce puteti face pentru a ajuta copiii intre care exista variate diferente de varsta sa se dezvolte si sa se inteleaga:

Un an diferenta
Transformati aceasta diferenta in avantaj. De exemplu, introduceti noile concepte, cum este antrenamentul pentru olita, ambilor copii odata. Cel mic poate sa nu fie pregatit inca, dar faptul ca participa – si exemplul fratelui mai mare – il pot ajuta sa progreseze mai repede.

Doi ani diferenta
Desi sunt atat de apropiati ca varsta, tranzitiile si progresele pe care le face unul dintre ei pot fi dificile pentru celalalt. Incercati sa usurati trecerea fratelui mai mic prin aceste schimbari – cum ar fi faptul ca sora lui mai mare trece in grupa pregatitoare pentru scoala – inscriindu-l si pe el la un curs (ca muzica sau inotul). Si tineti cont ca si un copil de patru ani trece prin propriile schimbari, care ar putea fi neglijate prin nasterea inca unui copil in familie.

Trei ani diferenta
Invatati-va copiii sa-si rezolve singuri conflictele. Desigur, cand cel mare, de 6 ani, este pe punctul de a-l lovi pe cel de 3 ani, este evident ca este nevoie de interventia parintilor. Dar a va invata copiii sa-si rezolve singuri micile certuri – cum ar fi sa decida cine foloseste creionul rosu, de exemplu – va scuteste de efortul de a interveni mereu intre ei.

Cel putin patru ani diferenta
Amuzati-va – impreuna si separat. Incercati sa gasiti macar o activitate – ca excursiile, plimbarile cu bicicleta, sau joaca la nisip – de care se pot bucura impreuna. Apoi nu uitati sa planificati timp pentru a petrece activitati specifice varstelor lor cu fiecare copil individual.

Aplanarea conflictelor intre frati

Incercati sa-i lasati sa-si rezolve singuri problema ca sa invete sa negocieze. Dar interveniti daca vreunul dintre ei se afla in pericol.

Daca chiar trebuie sa interveniti, incercati sa nu fiti arbitru. Permiteti fiecarui copil sa-si exprime plangerea fara a se smiorcai, apoi ajutati-i sa gaseasca o cale catre o solutie cu care sa fie multumiti amandoi. De exemplu, cand trebuie sa imparta ceva (o prajitura, sa zicem), sugerati ca unul dintre ei sa o rupa in doua, iar celalalt sa-si aleaga partea.

Nu raspundeti la para. Nu va face decat sa incurajeze paraciosul sa parasca in continuare.

Daca nimic altceva nu merge, folositi o banda de atentionare galbena pentru a delimita spatiul fiecaruia si spuneti-le ca nu pot trece in partea de camera a celuilalt. Faceti-i sa creada ca ati ajuns la locul unei crime, iar chicotelile lor ar trebui sa ajute sa uite de ce se certau!

Sfatul de la Desprecopii

In afara de dragoste si suport, fratii ofera o permanenta experienta de relationare cu ceilalti.

Faptul ca dati atentie nevoilor fiecarui copil si ca oferiti fiecaruia un timp petrecut numai cu el este foarte important pentru a va ajuta copiii sa-si consolideze increderea de care au nevoie pentru a reusi in viata. Si invatand copiii sa-si rezolve singuri certurile, ii ajutati sa capete aptitudini importante, cum sunt cele de rezolvare a problemelor si de relationare cu altii; in acelasi timp, ii ajutati sa fie si mai apropiati ca frati. 

Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?

Ce mesaj dam copilului nostru? Ai bani ai parte sau ai carte ai parte? Haideti sa ne gandim la faptul ca noi, parintii avem responsabilitatea de a ne pregati copiii pentru societatea in care vor trai. Si ca daca noi crestem acum o generatie de copii materialisti, chiar ei vor suferi de golurile de caracter ale acelei civilizatii. .. citeste mai departe 

6 sfaturi de parenting care merita citite:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Nu cumpara copilului tau o masina, daca il iubesti
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil
Cum sa-ti ruinezi copilul pe viata: 10 sfaturi
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Copilul-rege (printisor): afla daca ai si tu unul acasa

  Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta. 

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate 2023
referinte
psychologytoday.com
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. gabriela duceag
    gabriela duceagtrimis la 28/6/2007

    nu ma gandeam sa gasesc acest articol exact cand am cea mai mare nevoie!am doi pici,danut de 2ani si 8 luni,monica de 1an si o luna.chiar aveam mare nevoie de sfaturi!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII