Aftele bebelușului pot semnala candida - iată cum le identifici și ce trebuie să faci pentru a le trata

Aftele bebelusului pot semnala candida - iata cum le identifici si ce trebuie sa faci pentru a le trata

Aftele bebelușului pot semnala candida - iată cum le identifici și ce trebuie să faci pentru a le trata

Bebelușul tau are afte in gurită?
Daca bebelusul pare sa aiba afte ca niste pete albe si dense in gurita, in special pe interiorul obrajilor sau pe gingii, acestea ar putea fi un simptom al candidozei bucale. Iata cum identifici aceste afte, cum se trateaza si ce legatura au cu durerile ascutite ale mameloanelor lui mami..

Iată de ce aftele bebelușului pot semnala candida - deci află cum le identifici și ce trebuie să faci pentru a le trata.

veti citi
Bebelușul are afte in guriță? Aftele bebelusului pot semnala candida - iată ce trebuie să știi
Deci cum putem fi siguri că este vorba despre Candida?
Candidoza de scutec
Infecția cu candida pe sfărc (candida mamara)
Candidoza bucală la bebeluși: simptome și tratament
Despre candida și candidoză, mai puteți citi pe larg

Bebelușul are afte in guriță? Aftele bebelusului pot semnala candida - iată ce trebuie să știi

Daca bebelusul pare sa aiba niste afte - pete albe si dense in gurita, in special pe interiorul obrajilor dar pot fi si pe gingii, acestea ar putea fi un simptom al candidozei bucale pe care a luat-o de la mamica lui, din canalul nasterii (daca bebe e nascut pe cale vaginala) .

Deci cum putem fi siguri că este vorba despre Candida?

Ei bine, petele albe, proeminente, care par ca niste bobite de branza de vaci in gurita bebelusului si chiar pe gingii, pot fi atinse usurel cu degetul infasat intr-o fașa sterilă. Dacă este vorba despre candidă, pata alba nu se va misca cu usurintă, iar daca se miscâ, vei vedea dedesupt o pata rosie.

Deci daca suspectezi ca bebe are o infectie cu candida in gurita (si exista petele descrise mai sus) contacteaza medicul. Medicul iti poate prescrie un tratament antifungic (Nistatin) care se aplica in interiorul guritei si pe limba. Trebuie sa te asiguri ca aplici acea crema pe toate petele albe din gurita bebelusului, de mai multe ori pe zi - timp de 10 zile.

Candidoza de scutec

Uniii bebelusi cu candida in gurita dezvolta candidoza in zona scutecelor. Aceasta infectie se trateaza cu o crema antifungica specifica pentru zona genitala. Citeste aici un ghid despre iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - ghid

Infecția cu candida pe sfărc (candida mamara)

Daca bebelusul este alaptat, ciuperca (candida) poate trece pe mamelonul mamei. In acest fel, sfarcurile devin extrem de dureroase, cu o senzatie de arsura si pe langa aspectul roz stralucitor - apar cojite, cruste dureroase.  Acestea dau dureri ascutite in timpul alaptarii bebelusului. Iata care sunt simptomele infectiei cu candida a mamicii care alapteaza, cum se trateaza si cum se protejeaza bebelusul alaptat.

Veste buna este ca nu este necesara intreruperea alaptatului daca bebe sau mami au fost diagnosticati cu candidoza. Probabil mamei, medicul va prescrie o crema antifungica care se aplica pe mameloane.

In mod special, mameloanele beneficiaza mult de expunerea la soare - pentru ca candida uraste soarele. 
De asemeni, probioticele pot accelera recuperarea si pot tine ciuperca sub control. Exista si probiotice pentru bebelusi pe care le poate prescrie medicul.

Candidoza bucală la bebeluși: simptome și tratament

Candidoza orala este o infectie cu o ciuperca de fermentatie (candida) care provoaca pete albe pe limba bebelușului tău și face ca suptul și hrănirea să fie incomode.
Vestea bună este că este comună și ușor de tratat. Candidoza este cauzata de o ciuperca drojdie numită Candida albicans. Deși este doar o infecție ușoară, candidoza poate fi incomoda sau chiar dureroasa pentru bebelus - și pentru tine dacă alăptezi și micuțul tău îți transmite infecția. Iata cum poti sti daca bebelusul are candidoza si cum putem trata aceasta infectie.

Despre candida și candidoză, mai puteți citi

Candidoza vaginala: simptome, cauze, tratament si alimentatie specifica

Trateaza vaginita si candidoza vaginala cu Mastrelle

Infectia cu candida in sarcina

11 Remedii simple impotriva Candidei

Ești o mamică ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 Daca ai intrebari de panica - le poti pune si la sectiunea de INTREBARI

autor: Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir, in exclusivitate pentru Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie, WEBMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII