Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice.

Iata cum putem depista alergiile la copil.

Alergiile la copii - cum le depistam si cum le tinem in frau - veti citi:
Cum depistam o alergie?
Alergii comune cauzate de factori prezenti in mediul inconjurator
Simptomele nazale ale alergiilor
Tratamentul medicamentos pentru controlarea simptomelor produse de alergii
Mai multe detalii despre alergii
 
Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar simptomele nu sunt intotdeauna identice. Cat despre tratamente, acestea sunt utile doar pentru a calma efectele unei alergii, pentru ca, in genere, alergiile nu sunt afectiuni care se trateaza.

Cum depistam o alergie?

Desi manifestarile unei alergii pot fi variate, in functie de persoana si in functie de factorul care a produs-o, exista totusi cateva elemente comune pe care le intalnim la copiii suspecti de o anumita alergie. Daca constati una sau mai multe dintre aceste manifestari la copilul tau, atunci ar fi cazul sa te gandesti daca nu cumva este alergic la ceva anume:

Simptome repetate ale racelii (precum mancarimi ale nasului, stranut, raguseala, ochi inflamati etc.), care dureaza mai mult de 1 - 2 saptamani si apar cam in aceeasi perioada a anului.

Tuse, respiratie dificila, dureri in piept si alte simptome respiratorii pot constitui semne ale astmului. Tusea nu este neaparat un simtpom al astmului, insa daca intensitatea ei creste noaptea sau in timpul efectuarii unor exercitii fizice, atunci este posibil sa fie vorba despre astm.

alergie copil

Iritatii frecvente ale pielii in zona coatelor sau a genunchilor, pe gat, pe fese sau in zona incheieturilor mainii si a gleznelor, indifferent daca pielea este uscata sau umeda.

Simptome care apar dupa consumul unui aliment anume si care includ furnicaturi, umflarea brusca a anumitor parti ale corpului, tuse, respiratie dificila, voma sau dureri abdominale.

Iritatii sau senzatia de intepatura in gura, gat sau urechi in anumite perioade ale anului sau dupa consumul anumitor alimente.

Alergii comune cauzate de factori prezenti in mediul inconjurator

Este foarte cunoscut faptul ca alergiile sunt provocate adesea de factori banali, cu care intram in contact in permanenta. Multi dintre acesti factori se gasesc in interiorul locuintei sau in mediul inconjurator si de aceea este destul de dificil sa ferim copiii de contactul cu ei. Iata cativa dintre factorii cu potential alergenic foarte mare:

Praful - Alergia la praf este produsa, de fapt, de acarienii de praf, fiinte microscopice care se gasesc mai ales in lenjeria de pat, in tapiteria canapelelor, fotoliilor etc., in covoare, paturi si alte obiecte).
Blana animalelor - Canii, pisicile, porcusorii de guinea, hamsterii, iepurii reprezinta un potential factor care cauzeaza alergiile.
Parazitii - Gandacii de bucatarie, soarecii, sobolanii sunt un real pericol nu doar prin bolile pe care le transmit, ci si prin faptul ca pot provoca alergii.
Polenul - Poate fi vorba de polen de la copaci, iarba, plante decorative sau alte plante.
Mucegaiul si fungii - Chiar si atunci cand este vorba despre elemente care nu se vad cu ochiul liber.
Anumite alimente - Laptele de vaca, ouale, alunele, nucile, soia, capsunile, faina de grau, peste si fructele de mare se numara printre alimentele cu un potential alergenic ridicat.

Simptomele nazale ale alergiilor

De foarte multe ori, alergiile se manifesta prin simptome respiratorii si mai ales simptome care vizeaza zona nazala. Acarienii de praf, polenul, mucegaiul etc. pot provoca reactii alergice ale caror simptome se manifesta in zona nasului, fie ca este vorba de stranuturi repetate, de iritatii sau de respiratie dificila. Pentru a preintampina efectele neplacute ale acestor simptome, trebuie efectuate teste alergologice care sa determine in primul rand ce factor anume produce alergia. 

/Images/alergie-copil-poza1.jpg

Un pas important in controlarea simptomelor alergiei este evitarea factorilor care o produc. Daca in cazul alergiilor la animale, spre exemplu, lucrurile sunt mai simple, in sensul ca trebuie evitat pur si simplu contactul direct cu animalele in cauza, atunci cand este vorba de alergia la acarienii de praf situatia se complica. Ea poate fi totusi mentinuta sub control daca sunt urmate niste reguli stricte ce includ folosirea unor lenjerii de pat speciale, antialergice, capitonarea tapiteriilor cu materiale speciale, ce nu permit trecerea prafului prin ele, precum si spalarea lenjeriei de 2 ori pe saptamana in apa fierbinte (la minim 130 de grade).

Alergiile provocate de factori exteriori, cum ar fi polenul, sunt si ele dificil de controlat, insa exista, de asemenea, reguli care pot imbunatati acest control. Spre exemplu, evitarea plimbarilor in aer liber in anumite perioade ale anului, cand infloresc copacii sau (daca este vorba de o alergie la mucegai) evitarea jocurilor in zone in care sunt multe frunze cazute pe jos etc. De asemenea, este foarte importanta igiena, spalarea mainilor si dusul zilnic, inainte de culcare, pentru a indeparta de pe corp eventualele urme ale factorilor alergenici din natura.

Tratamentul medicamentos pentru controlarea simptomelor produse de alergii

In primul rand, orice tratament pentru o alergie trebuie stabilit cu ajutorul medicului. Pediatrul sau alergologul este cel care stabileste medicamentul adecvat pentru alergia copilului, dupa ce efectueaza anumite teste sau dupa ce analizeaza simptomele. Alergiile nu se trateaza definitiv, insa pot fi controlate cu succes combinand tratamentul medicamentos cu regulile deja idicate pentru evitarea potentialilor factori alergenici. Cele mai des folosite medicamente pentru controlarea alergiilor sunt:

Antihistaminicele - Se iau sub forma de pastile si ajuta la combaterea stranutului, a inflamarii ochilor, a iritatiilor pielii precum si a furnicaturilor resimtite ca urmare a unei alergii. Pot cauza somnolenta.
Corticosteroizii nazali - Sunt medicamente foarte eficiente, mai ales daca simptomele sunt cronice. Sunt adesea indicate in tratamentul copiilor si trebuie administrate zilnic.
Imunoterapia - Este recomandata pentru a reduce simptomele produse de alergii, insa ea trebuie aplicata doar la persoanele care au fost deja diagnosticate in acest sens si la care evitarea factorilor alergenici si tratamentul medicamentos nu dau roade. Imunoterapia include un tratament injectabil, cu substante ce contin elementele alergenice pentru a obisnui organismul cu ele. Tratamentul poate fi eficient, insa este de lunga durata.

Aflati mai multe despre alergii aici:

Alergia la lapte a bebelusului: simptome, cauze si tratare - cum hranim bebelusul in aceasta situatie

Alergia la lapte a bebelusului: simptome, cauze si tratare - cum hranim bebelusul in aceasta situatie

Alergia la lapte, cunoscută și sub numele de alergie la proteinele din lapte de vacă (APLV), se produce atunci când sistemul imunitar al unui bebeluș sau al unei persoane…

Totul despre alergii

Totul despre alergii

Alergiile sunt frustrate, iritate, iar uneori pun viata in pericol. De ce unii oameni sunt sensibili la cele mai obisnuite lucruri – ca laptele, nucile si praful – iar altii nu? Cum…

Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare

Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare

Copii care locuiesc la oras au mai multe sanse sa dezvolte alergii alimentare decat cei care traiesc la tara - sustine un nou studiu recent.

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII