Procedura de inseminare intrauterina si tehnica de injectare intracitoplasmatica a spermei

Procedura de inseminare intrauterina si tehnica de injectare intracitoplasmatica a spermei

Procedura de inseminare intrauterina si tehnica de injectare intracitoplasmatica a spermei

  • S-a demonstrat ca putem plasa cu usurinta sperma direct in cavitatea uterina prin intermediul inseminarii intrauterina (IUI). Aceasta presupune trecerea unui cateter mic flexibil prin canalul cervical in uter si apoi injectarea spermei in uter. Pentru o inseminare intrauterina (IUI), de succes, avem nevoie de 3-5 milioane de spermatozoizi disponibili pentru injectarea in uter.

Procedura de inseminare intrauterina (IUI) si tehnica de injectare intracitoplasmatica a spermei ICSI


Ce este inseminarea intrauterine (IUI)?
Ce implica procedura IUI

Injectarea intracitoplasmatica a spermei sau ICSI
Metode de tratare a infertilitatii

S-a demonstrat ca putem plasa cu usurinta sperma direct in cavitatea uterina prin intermediul inseminarii intrauterina (IUI). Aceasta presupune trecerea unui cateter mic flexibil prin canalul cervical in uter si apoi injectarea spermei in uter. Pentru o inseminare intrauterina (IUI), de succes, avem nevoie de 3-5 milioane de spermatozoizi disponibili pentru injectarea in uter.
 

Ce este inseminarea intrauterine sau IUI?


Inseminarea intrauterina, numita si inseminare artificiala, inseamna plasarea a milioane de spermatozoizi direct in uter in perioada de maxima fertilitate a femeii, imediat inainte si in timpul ovulatiei.

Spermatozoizii sunt in prealabil spalati si alesi cu solutii speciale, apoi concentratia lor in lichidul seminal este marita pentru a mari astfel numarul spermatozoizilor care ajung in trompele falopiene, in care se produce fertilizarea. Astfel, sansele de conceptie sunt mai mari. Inseminarea artificiala poate fi efectuata cu ajutorul sau in lipsa medicamentelor pentru fertilitate administrate femeii. Cand sunt administrate astfel de medicamente, terapia este numita Hiperstimulare Ovariana Controlata. Inseminarea artificiala insotita de hiperstimulare ovariana controlata au in general sanse mai mari de a obtine sarcina.
 

Procedura de IUI este foarte simpla


Sotul va produce o proba, care este apoi prelucrata in laborator. Sperma este procesata pentru a elimina celulele spermatice (partea lichida ejaculata). Apoi, sperma normala este concentrata intr-o picatura, care este plasata in uter. Prelucrarea unui specimen de sperma dureaza de obicei, 1-2 ore, in functie de metoda utilizata. IUI efectiva se face in birou si este similara cu un test Papanicolau de rutina. Folosind un speculum pentru a vedea deschiderea canalului cervical, un cateter subtire de plastic flexibil este introdus in cavitatea uterina. Odata ajuns in loc, picatura de sperma este injectata prin cateter. Cele mai multe femei nu simt nimic, desi unele pot experimenta o crampa usoara atunci cand cateterul intra in cavitatea uterina.

/Images/PROCEDURA-IUI.jpg

Desi, in mod normal, avem nevoie de 3-5 milioane de spermatozoizi pentru ca IUI sa reuseasca, exista exceptii de la aceasta regula. Ocazional, poate sa apara o sarcina dupa o inseminare cu doar cateva sute de mii de sperma. Cu toate acestea, in cazul in care intr-un esantion avem mai putin de 3 milioane de spermatozoizi, cuplul ar trebui sa ia in considerare alte metode alternative. De obicei, in cazul in care un cuplu are un numar disponibil mai mic de spermatozoizi, se recurge la alte terapii mai agresive cu rata de succes mai mare si costuri mai mici.
 

Injectarea intracitoplasmatica a spermei sau ICSI


In 1992, tehnica de injectare intracitoplasmatica a spermei (ICSI) a fost dezvoltata in Belgia. Aceasta tehnica presupune injectarea unui singur spermatozoid in ovul, in momentul fertilizarii in vitro (un proces prin care un ou este eliminat din mama, fecundat de sperma intr-un laborator, iar apoi revine la mama). Aceasta tehnologie a revolutionat tratamentul infertilitatii masculine.

/Images/procedura-icsi.jpg

/Images/PROCEDURA-icsi-poza2.jpg

Acum, atat timp cat sotul are sperma, sarcina este posibila. ICSI a fost folosita cu succes in situatiile in care sotul are un numar extrem de redus de spermatozoizi, chiar si in situatiile in care nu exista spermatozoizi la ejaculare (atat timp cat exista productia de sperma in testicule). Barbatii care au avut reveniri nereusite de vasectomie, s-au nascut, fara vasul deferent (structura tubulara care conecteaza testiculele de uretra si de"lumea exterioara"), sau cei care au o dezvoltare anormala a spermei pot fi ajutati de aceasta tehnica. In timp ce ICSI are nevoie de cuplu pentru fertilizarea in vitro, aceasta tehnica permite cuplurilor care nu au reusit anterior sa aiba un copil.

 

Va recomandam sa cititi si urmatoarele despre tratarea infertilitatii:

Fertilitatea femeii: cum poate fi stimulata

Fertilitatea femeii: cum poate fi stimulata

Daca doriti sa va stimulati fertilitatea, e bine de stiut ca niste schimbari simple ale stilului de viata – precum renuntarea la alcool si cafea – va pot imbunatati sansele de…

Viitorul tratamentelor de fertilitate

Viitorul tratamentelor de fertilitate

Medicina a deschis larg usa reproducerii asistate. Infertilitatea nu mai este un diagnostic care inchide femeilor fara sperante dorinta de a avea copii. Insa, ca intotdeauna, apar si critici si alte…

Inseminarea intrauterina sau inseminare artificiala

Inseminarea intrauterina sau inseminare artificiala

Inseminarea intrauterina, numita si inseminare artificiala, inseamna plasarea a milioane de spermatozoizi direct in uter in perioada de maxima fertilitate a femeii, imediat inainte si in timpul…


 

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.


autor: Redactor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. parascovia
    parascoviatrimis la 17/8/2015

    Ma scuzati de intrebare, da la ce pret este aceasta procedura???

    Raspunde la acest comentariu
  2. Andreea
    Andreeatrimis la 16/4/2014

    Am auzit si eu de la prietena unei prietene ca tot la medicul Andreas a fost. FIV s-a facut in Grecia. Am inteles ca el face parte din echipa de acolo si procentul de reusita e de 60%, fata de Romania - 30%

    Raspunde la acest comentariu
  3. corina
    corinatrimis la 16/2/2014

    sora mea a facut aceasta procedura (cu succes) si acum are un baietel frumusel foc.ea a mers pe mana dr Andreas Vythoulkas, de care a fost foarte multumita si caruia ii este recunoscatoare pt minunea - cu ochi albastri -din viata ei :)

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII