Parentingul minimalist sau cum sa te bucuri mai mult facand mai putin

Parentingul minimalist sau cum sa te bucuri mai mult facand mai putin

Parentingul minimalist sau cum sa te bucuri mai mult facand mai putin

Statutul de parinte ne schimba adesea intreaga perceptie asupra lumii, ne face sa fim mai responsabili, mai precauti si mai stresati in legatura cu deciziile pe care le luam, mai putin preocupati de pasiunile proprii, de lucruri care inainte sa apara un bebelus ne faceau viata mai frumoasa si mai palpitanta.

Vei citi:

Ce inseamna parentingul minimalist?
Cura de parenting minimalist
Cunoaste-te pe tine insuti!
Cunoaste-ti familia!
Increderea in propriile decizii
Optimizarea modului in care sunt filtrate informatiile
Din greseli se invata...
Concluzie...

Statutul de parinte ne schimba adesea intreaga perceptie asupra lumii, ne face sa fim mai responsabili, mai precauti si mai stresati in legatura cu deciziile pe care le luam, mai putin preocupati de pasiunile proprii, de lucruri care inainte sa apara un bebelus ne faceau viata mai frumoasa si mai palpitanta. Pentru unii, aceasta schimbare este un echivalent al maturizarii depline, pentru altii insa maturizarea este echivalenta adesea cu o viata monotona, fara ragaz pentru micile bucurii. In acest context, parentingul minimalist, un concept la moda in Occident, pare sa fie o solutie perfecta pentru a imbunatati starea de spirit familiala.

Ce inseamna parentingul minimalist?

In putine cuvinte, parentingul minimalist, inseamna sa te bucuri mai mult de viata, facand mai putine lucruri sau petrecand mai putin timp pentru luarea deciziilor de orice natura. Asta nu inseamna a ne transforma in parinti iresponsabili, care fac totul la intamplare, ci mai degraba inseamna a ne optimiza modul in care folosim efectiv timpul. Parentingul minimalist, un concept detaliat de Christine Koh si Asha Dornfest, autoarele unei carti de succes in domeniu (Minimalist Parenting: Enjoy Modern Family Life More by Doing Less) se traduce in felul in care ne directionam atentia si timpul catre tot felul de lucruri pe care le presupune cu siguranta meseria de parinte.

Timpul si trairile noastre sunt prea pretioase pentru a fi risipite

Un prim pas in adoptarea lui este acela de a constientiza ca timpul si trairile noastre sunt prea pretioase pentru a fi risipite in lucruri care au o importanta limitata. Ti s-a intamplat vreodata sa stai 10 minute in fata unui raft cu cereale pentru bebelusi, in incercarea de a alege ceea ce e mai bun pentru propriul copil, pentru ca apoi, cand ai ajuns acasa sa te gandesti daca nu cumva era mai bine sa fi luat alta marca? Desigur, 10 minute pare ceva nesemnificativ, dar gandeste-te ca adunate, mai multe astfel de reprize de cate 10 minute se transforma in ore... ore pierdute pentru a lua decizii marunte, care, de fapt nu au importanta pe care avem tendinta sa le-o acordam pe moment.

Da la o parte lucrurile inutile pe care le faci zilnic

Pentru a incepe o cura de parenting minimalist incearca, pentru inceput, sa dai la o parte acele lucruri inutile pe care ai tendinta sa le faci zilnic, desi te enerveaza si constinetizezi ca nu sunt vitale. Economiseste timp sau, altfel spus, fa loc in programul zilnic pentru mai multe lucruri bune si frumoase. Filozofia nu este deloc una noua, insa modul acesta de abordare a ideii ca iti poti imbunatati viata facand curatenie in ea este o provocare pentru un parinte. Problema este cum stim care lucruri trebuie pastrate si de care trebuie sa scapam?

Cunoaste-te pe tine insuti!

Da, este un dicton vechi, aplicabil si in cazul de fata.  A-ti directiona atentia catre lucrurile care te fac fericit, nu inseamna a te bucura doar de lucrurile de moment, ci a trai in permanenta conform propriilor valori. Ca parinti, suntem adesea sufocati de sfaturile binevoitoare ale celor din jur si de foarte multe ori luam decizii impotriva vointei proprii, doar pentru ca ceilalti ne dau sfaturi din propria experienta sau din cine stie ce alte considerente binevoitoare. Ideea este ca ar trebui sa constientizam ca fiecare dintre noi isi traieste propria experienta, prin  urmare, sfaturile celor din jur ar trebui sa fie doar puncte de reper si nu litera de lege. A decide in conformitate cu ceea ce simti, cu ceea ce crezi tu si nu ceilati ca este bine, este unul dintre lucrurile esentiale in parentingul minimalist. Incearca sa-ti stabilesti propriile valori in ceea ce priveste familia, raspunzand la cateva intrebari care nu sunt deloc simple, dar care iti vor limpezi gandurile:

Pentru ce le esti recunoscator parintilor tai?
 Ce lucruri vrei sa le faci intr-un mod diferit fata de modul in care le-au facut parintii tai?
 Ce vrei sa reprezinte familia ta in universul existentei tale?
 Care sunt lucrurile de care iti pasa?
 Ce vrei sa ii inveti pe copiii tai?
 Ce rol vrei sa joci ca sot/sotie, ca persoana care are niste indatoriri profesionale?

Raspunsurile nu vor veni intotdeauna pe moment, insa e de ajuns sa reflectezi la ele din cand in cand, in timp ce-ti savurezi cafeaua, si sa incerci sa le gasesti in timp.

Cunoaste-ti familia!

In timp ce iti stabilesti propriile valori parentale, nu uita ca membrii familiei tale au si ei propriile opinii in aceasta privinta, care pot fi diferite. Daca inainte de aparitia unui copil diferentele intre parteneri sunt mai usor de trecut cu vederea, odata cu capatarea statutului de parinte, ies la iveala lucruri neasteptate. Uneori diferentele sunt atat de mari, incat cu greu pot fi armonizate, insa nimic nu este imposibil. In plus, pe masura ce copiii cresc, incep sa aiba propriile preferinte, opinii, care nu sunt neaparat in acord cu cele ale parintilor. Pentru a avea o viata de familie armonioasa si pentru a sta departe de stresul pe care il pot genera diferentele intre membrii unei familii, incearca sa faci compromisuri doar atat cat este necesar, fara a-i forta pe ceilalti sa faca la randul lor prea multe compromisuri. Si, inainte de toate, raspunde sincer la urmatoarele intrebari:

 Daca ar trebui sa iti descrii partenerul de viata intr-un singur cuvant, care ar fi acesta?
 In ce privinte va asemanati tu si partenerul tau?
 Care sunt diferentele cele mai vizibile intre voi?
 Ce il face cel mai fericit pe partenerul tau? Dar pe copilul vostru?
 Ce activitati ii plac cel mai mult partenerului tau? Dar copilului tau?

/Images/parinti-distractie.jpg

Compromisul nu inseamna sa renunti la ceea ce iti place tie in favoarea celorlalti membri ai familiei, ci sa stabiliti de comun acord lucrurile pe care le faceti, astfel incat sa existe un echilibru in care fiecare sa se regaseasca sub o forma sau alta.

Increderea in propriile decizii

Acesta este unul dintre ingredientele cheie ale unui parenting minimalist eficient. Odata ce o decizie a fost luata, a te consuma pentru ce spun cei din jur inseamna pur si simplu pierdere de timp si de energie. Familia ta este unica si tu, impreuna cu partenerul tau, stiti cel mai bine ce este bun pentru ea. Asa ca nu apleca urechea la ce spun ceilalti. E treaba lor daca au prea mult timp la dispozitie incat sa poarte grija altora in loc sa-si vada de propriile vieti. Nu te compara cu alti parinti, care au copii de aceeasi varsta cu al tau. Daca ei stiu ce e mai bine pentru copilul lor, atunci tu stii ce e mai bine pentru al tau (sau macar te straduiesti sa afli), asa ca este inutil sa iti faci procese de constiinta din cauza unor comparatii inutile.

Optimizarea modului in care sunt filtrate informatiile

Tendinta generala a parintilor este ca atunci cand au de luat o decizie referitoare la propriii copii sa se informeze cat mai bine in legatura cu absolut toate aspectele referitoare la problema respectiva. In esenta, acesta nu este un lucru rau, insa de multe ori bunele intentii se transforma intr-o chinuitoare si inutila absorbtie de informatii mai mult sau mai putin utile. Iata cateva exemple concrete:

Pentru cumpararea unui obiect (patut, carut etc), in loc sa navighezi in nestire pe net in cautarea obiectului perfect, adopta o solutie mai simpla. Stabileste clar ce criterii trebuie sa indeplineasca obiectul respectiv si fa o alegere intre 3 - 4 obiecte care intr-unesc criteriile stabilite. Cautand la nesfarsit ceva perfect, vei gasi mereu cate ceva care sa nu iti placa, asa ca, de ce sa te complici inutil?

Pentru luarea unei decizii in privinta unui tratament controversat (spre exemplu - in privinta vaccinarii), inainte de a citi o mie de articole pro si contra, care te vor zapaci mai tare, intreaba-te in cine ai incredere, de fapt - intr-o sursa anume de pe net, in experienta altor parinti sau in medicul personal. In functie de raspuns, tine cont doar de opinia in care ai incredere si ia propria decizie.

Filtrarea eficienta a informatiilor inseamna economie de timp si de neuroni irositi in aflarea solutiei perfecte. Perfectiunea nu exista, prin urmare, este inutil sa gonim continuu in cautarea ei.

Din greseli se invata...

In mod cert, fiecare parinte isi doreste sa ia cele mai bune decizii pentru copilul sau. De multe ori insa, indiferent cat de mult au fost cantarite inainte, deciziile se pot dovedi a fi proaste. Nu dispera,, fiecare greseala inseamna o experienta in plus, din care se poate invata! Asat nu inseamna ca nu trebuie sa ne pese de deciziile pe care le luam, ci doar ca ar trebui sa fim un pic mai relaxati atunci cand ne punem problema daca am facut bine sau nu un lucru anume. Daca l-am facut bine, atunci e foarte bine, asta va creste increderea in propriile capacitati de parinte, daca am luat o decizie gresita, atunci nu e un capat de lume. Lucrurile pot fi reparate de cele mai multe ori din mers, iar daca asta este imposibil, atunci situatia poate fi ameliorata in viitor, prin invataturile trase din esecurile anterioare. Nimic nu este definitiv atunci cand cresti un copil.

Nu putem controla viitorul copiilor nostri

Oricat de mult ne-ar placea sa credem ca responsabilitatea noastra de parinti si deciziile pe care le luam le vor asigura copiilor nostri un viitor luminos, adevarul este ca viitorul copiilor este o chestiune care tine de circumstante si de felul in care ei insisi vor lua decizii si vor actiona intr-un sens sau altul. Desigur, noi ii putem ajuta in formarea unui set de valori care le sunt insuflate de mici, suntem alaturi de ei si ii sustinem in fiecare clipa a vietii lor, insa, ceea ce ar trebui, poate, sa constientizam mai bine este faptul ca nu noi, ca parinti, suntem cei care le traim vietile. Oricat de mult ne dorim un lucru pentru propriul copil, oricate vise ne facem in legatura cu viitorul sau, ar trebui sa fim pregatiti sa infruntam la un moment dat adevarul - copiii au propriile aripi si de la un moment incolo tot ce putem face este sa le privim zborul.

Concluzie...

A alege sa faci mai putin, sa te stresezi mai putin, nu inseamna ca iti pasa mai putin, ci doar ca optezi sa traiesti mai mult in prezent, ca poti face ca lucrurile sa se intample acum si nu peste un timp anume. Si asta poate fi uimitor… pentru ca tot timpul economisit il poti folosi ca sa te bucuri mai mult de viata, alaturi de familia ta.

Va recomandam sa cititi si urmatoarele informatii utile:

Unde ar fi mai fericit copilul tau ?

Unde ar fi mai fericit copilul tau ?

Mediul in care ne crestem copiii depinde, in mare masura, de convingerile personale, dar si de posibilitatile financiare de care dispunem. Dar, unde crezi totusi ca ar fi mai fericit copilul tau?…

13 Replici pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău

13 Replici pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău

Comunicarea cu propriul copil este unul dintre cele mai importante si mai sensibile aspecte ale provocarii de a fi parinte. Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa…

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Când părintii preferă unul dintre copii - de ce se intâmplă asta și cum gestionăm situația

Pentru foarte multi oameni, fie ca sunt sau nu in masura sa judece aceasta situatie, ideea ca un parinte isi iubeste copiii in mod diferit, favorizandu-l pe unul sau pe celalalt, este ceva…

 Comunitate, Forumuri recomandate

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.


autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII