Cum incurajam creativitatea copiilor?

Cum incurajam creativitatea copiilor?

Cum incurajam creativitatea copiilor?

Din primii ani, pana la pre-adolescenta, trebuie sa invatam cum sa incurajam partea creativa a copilului nostru, lasandu-i imaginatia sa zburde libera.

Creativitatea stimuleaza stima de sine si individualitatea copilului, iar oamenii creativi sunt cunoscuti ca fiind mai independenti, inventivi si sensibili. Iata sfatul de la Desprecopii.

- veti citi:Jucaria nepotrivita
Pana la varsta de 4 ani
Jucarii nestructurate
Murdariti-va
Intre 5 - 11 ani
Jucati-va cu mancarea
La 12 ani si dupa
Explorati-va identitatea

Incurajeaza tot timpul creativitatea copilului

Din primii ani, pana la pre-adolescenta, trebuie sa invatam cum sa incurajam partea creativa a copilului nostru, lasandu-i imaginatia sa zburde libera.

Iata ce spune o mamica de la Desprecopii:

Fiica mea de 3 ani este o micuta "terorista", ca marea majoritate a prichindeilor a carei placere majora este sa cauzeze haos si dezordine. Chair o lasa sa faca tot ce vrea ea?

Jucaria nepotrivita?

Unul dintre lucrurile ei preferate este sa deschida usa dulapului din bucatarie, facand sa zboare pe jos tot ce gaseste acolo. Primele dati in care am vazut-o facand asta, am mormait si blestemat in liniste dezordinea pe care a creat-o. Si asta, pana cand am privit-o cum construia un palat din plastic, folosind ambalajele de la spaghete, moment in care am realizat ca fiica mea invata sa fie creativa.

Creativitatea stimuleaza stima de sine si individualitatea, iar oamenii creativi sunt cunoscuti ca fiind mai independenti, inventivi si sensibili.

Elibereaza talentul artistic al copilului tau:

Iata cum poti elibera talentele artistice, inventivitatea si inteligenta copilului tau:

Pana la varsta de 4 ani

Cea mai grozava caracteristica la acest grup de varsta este acela ca acesti copii se joaca cu cele mai nesteptate lucruri. Pentru un copil, o rola de prosoape de hartie poate fi o sabie de lumina si o farfurie de hartie poate fi o masca. Aceasta inventivitate si imaginatie este coplesitoare.

Cei mici graviteaza spre jucarii nestructurate, "se joaca cu materiale care se concentreaza pe procesul in sine si pe experienta, nu rezultatul final sau obiectiv", spune Judy Arnall, autor si expert in cresterea copiilor. "Copiii mei ar pune nisip in Play-Doh pentru a face chiftele pane. Acest lucru a stricat Play-Doh-ul, dar au invatat o multime de lucruri despre nisip si proprietati de aderenta", spune ea.

Jucarii nestructurate

Deci, in loc sa cumparati jucarii care pot limita creativitatea la aceasta grupa de varsta (cum ar fi carti de colorat, seturi de pictat si truse de constructii), achizitionati jucarii nestructurate, cum ar fi caramizi LEGO, haine penru papusi, lipici, cutii de carton, oale, linguri, galeti, papusi si vopsele, care sunt toate grozave, deoarece sunt potrivite pentru orice copil care are aceasta varsta, functioneaza datorita copilului si nu a bateriei. Aceste materiale, de asemenea, permit copiilor sa-si proiecteze sensul propriului joc. Il ajuta sa-si exprime sentimentele, temerile si ceea ce se intampla in viata lor la acel moment.

Murdariti-va

Alexandria, o mamica din Comunitatea Desprecopii, stabilita in Canada isi incurajeaza copiii sa faca ceea ce multi parinti interzic copiilor lor: sa faca mizerie! Cu cat copiii sunt mai murdari, cu atat sunt mai creativi. Pregatiti-va pentru asta si lasati copiii sa se distreze. Creativitatea are loc atunci cand se simt fara inhibitii.

/Images/creativitate-copil-murdar.jpg

De exemplu, fiica Alexandriei, Maria, iubeste sa  picteze cu degetul, dar in loc de vopsea, ea a folosit budinca. "In timpul verii, copiii inmoaie pensule de toate marimile in apa si "vopsesc" tot gardul nostru de lemn", adauga Alexandria.

Un sfat: "Politica de utilizare" Daca copiii dvs. se joaca pe un computer, introduceti o regula. Desprecopii recomanda definirea clara a timpului pe care copiii il petrec in fata calculatoruli, cat si a ceea ce nu au voie sa faca online.

Intre 5 - 11 ani

Sigur, e comod sa lasam copiii de varsta scolara sa "vegeteze" in fata televizorului, a dvd-ului sau a unui joc video doar pentru a-i sti ocupati, dar exista si alte multe modalitati prin care ii putem tine intr-un loc, dar in acelasi timp, sa ii determinam sa fie creativi pe masura ce cresc.

"Parintii impacheteaza de obicei materialele creative, cum ar fi hainele pentru papusi, truele de arta si meserii, pentru ca isi inchipuie ca sunt aceleasi cu care copiii se joaca la scoala, dar nu intotdeauna este asa. Tindem sa preferam ecranele calculatorului si al televizorului pentru ca ele nu provoaca mizerie, dezordine cum ar provoca, spre exemplu, pictatul pe covoare".

Acum este timpul potrivit sa incurajam interesele unui copil in crestere. In cazul in care al dvs. adora sa va vada cum coaceti in bucatarie, de exemplu, lasati-l sa decoreze tot ce iese din cuptor.

Jucati-va cu mancarea

Adaugati cateva picaturi de colorant alimentar peste glazura, apoi apucati tot ce aveti prin dulap: chips-uri de ciocolata, nuca de cocos, bomboane, stafide -si lasati copiii sa decoreze cu ele. Copiii mai mari pot umple un sac de patiserie cu glazura. Si tot ei prefera sa faca esarfe sau pormoneie mici. Ai mei, prefera in mod special sa-si confectioneze singuri gentile. Folosim genti sau sacose vechi, fabricate din material textil, aplicam diferite culori si forme de pasla, pe care le lipim deasupra si gata.

/Images/creativitate-copil-mancare.jpg

Cat despre copiii care de abia asteapta sa se intoarca la jocurile video de fiecare zi, nu va agitati prea tare. Psihologii sunt de parere ca acestia vor trai experientele de programe TV, filme si jocuri, prin creatiile lor. "Copiii mei au cusut personajele din Nintendo, a facut replici din lemn si au scris povesti despre persnaje cum ar fi: Kirby, Mario si Printesa Zelda dupa ce au jucat jocuri video", spune o mamica de la Desprecopii.

Un sfat: Implicati-va. Fie ca copiii dvs. sunt innebuniti dupa un cantaret chitarist, fie ca joaca "Farmville" sau posteaza un album intreg cu instantanee cu prietenii lor, fiti interesati, jucati-va alaturi de ei si ajutati-i.

La 12 ani si dupa

Daca puteti sa-i tineti departe de iPhone sau de Facebook mai mult de 10 minute, s-ar putea sa ii convingeti ca a fi creativi este inca distractiv, si nu este deloc o pedeapsa! ( Opreste calculatorul si exerseaza la clarinet! nu ii va incanta prea tare. La aceasta varsta, copiii isi manifesta creativitatea online.

"M-am lamentat cand fiica mea a renuntat la a scrie si la proiectele de arta cum obisnuia sa faca in anii de scoala anteriori, dar creativitatea ei continua, doar ca intr-un alt mod", spune Alina, o mamica de la Desprecopii. . O mare parte dintre tinerii de azi folosesc internetul pentru generarea de continut, mai degraba decat pentru utilizarea continutului. Ea spune ca fiul ei a creat site-uri, a scris si a proiectat benzi desenate. Exista jocuri interactive pe calculator (cred ca The Sims), galerii de arta on-line in care adolescentii pot posta opere de arta si fotografii, blog-uri si programe de compozitie de muzica," a adaugat ea.

/Images/creativitate-copil-blog.jpg

Psihologii sunt de acord: Realizarea unei pagini web, producerea si editarea un videoclip, si adaugarea de elemente grafice si muzica sunt creative.

Explorati-va identitatea

Deoarece adolescentii gasesc tot felul de moduri de a se exprima si de a-si explora in mod constant identitatea, cautandu-si locul in lume, este important pentru parintii sa accepte creativitatea copiilor lor mari - chiar daca adolescentii o arata in moduri ne-traditionale.

Sfatul Desprecopii este ca si copiilor mai mari sa li se ofere sanse de a-si eliberera creativitatea, prin cursuri.  Avantajul acestor cursuri este acela ca adolescentul poate sa vina cu prietenii lui. Ei pot invata si isi pot insusi o abilitatate, si, in acelasi timp, sa socializeze,.

Despre stimultarea creativitatii copilului, mai poti citi:

21 de jocuri in interior pentru copii

21 de jocuri in interior pentru copii

21 din cele mai interesante jocuri si activitati pe care le puteti desfasura in interior cu copiii vostri (sau ei intre ei). Activitatile de interior de mai jos - sunt pentru copiii de toate varstele,…

Jocurile interactive - un mod perfect de a-ți cunoaște și stimula copilul - iată cum

Jocurile interactive - un mod perfect de a-ți cunoaște și stimula copilul - iată cum

Oare acordam suficient timp de calitate copiilor nostri? Serviciul, cursa după un trai mai bun, stresul cotidian sunt factori pe care îi întâlnim cu toții în…

Teatrul si magia sa: cum stimuleaza imaginatia copilului si il face mai sigur pe el

Teatrul si magia sa: cum stimuleaza imaginatia copilului si il face mai sigur pe el

Teatrul ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine viata pentru ca teatrul este o versiune mai sofisticata a unor instincte umane de baza, asa cum este mima sau identificarea cu personajele din…

 Forumuri specializate ale parintilor

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: Redactor  Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII