Este copilul tău în siguranță pe net? Despre CYBERBULLYING și cum să ne protejăm copiii

Este copilul tau in siguranta pe net? Despre CYBERBULLYING si cum sa ne protejam copiii

Este copilul tău în siguranță pe net? Despre CYBERBULLYING și cum să ne protejăm copiii

Cyberbullyingul este o problemă actuală de parenting, pentru că noi - părinții - suntem responsabili pentru protejarea copiilor de astfel de comportamente agresive și pentru educarea lor cu privire la modul corect de a se comporta în mediul online.

Întrucât copiii petrec din ce în ce mai mult timp online, este important ca părinții să înțeleagă și să monitorizeze comportamentul acestora pe internet, să îi învețe cum să gestioneze situațiile de cyberbullying și să îi sprijine în cazul în care sunt victime ale acestui fenomen. De aceea, salutăm inițiativa ORANGE - Mai mult loc pentru încredere - o campanie de conștientizare a pericolelor online, printre care și fenomenul de cyberbullying. Ce este cyberbullyingul, unde îl întâlnim și cum îl putem evita? Aflați mai multe din acest material.

Cyberbullying este o problemă actuală și îngrijorătoare de parenting

Cyberbullyingul sau hărțuirea online reprezintă comportamentul agresiv și intenționat de intimidare, jignire, umilire sau atacare a unei persoane prin intermediul tehnologiei digitale, cum ar fi rețelele sociale, mesageria instantanee, forumurile online, e-mail-ul sau jocurile video online. Mai exact, cyberbullying se manifestă prin postarea de mesaje ofensatoare la adresa altor persoane pe rețelele sociale, mesaje de intimidare sau e-mail-uri ce conțin informații răutăcioase, distribuirea de poze sau video compromițătoare fără permisiunea persoanei în cauză, crearea de site-uri web sau conturi fake pentru a-i jigni sau umili pe alții.

Cyberbullyingul poate avea consecințe serioase pentru copii, cum ar fi stresul, anxietatea, depresia, pierderea încrederii în sine, izolarea socială sau chiar gânduri suicidare. De aceea, este important ca părinții, educatorii și autoritățile să ia măsuri pentru a preveni și combate acest fenomen, prin informarea și educarea tinerilor cu privire la comportamentele online acceptabile, promovarea unui mediu online pozitiv și sigur și sancționarea agresorilor.

Despre cyberbullying și cum ne putem proteja - 7 sfaturi pentru părinți

1. Cyberbullying este un termen din ce în ce mai folosit și mai auzit astăzi. Deși există multe materiale dedicate subiectelor bullying și cyberbullying pe Desprecopii.com și nu numai, încă sunt mulți părinți care nu știu ce înseamnă acest fenomen, așa că ar fi bine să începem prin a explica ce este cyberbullyingul și sub ce forme poate apărea în viața copiilor noștri:

⦿ Internetul este un spațiu al beneficiilor, al oportunităților și experiențelor nelimitate, însă sub masca anonimatului pe care îl oferă se pot ascunde și amenințări la care trebuie să fim atenți.

Cyberbullyingul este unul dintre cele mai frecvente pericole care se află în mediului online. Mai exact, cyberbullying este o acțiune de hărțuire, de rănire a unei persoane prin utilizarea tehnologiilor digitale. Acest tip de comportament agresiv intenționat se manifestă cu predispoziție între copii, se întâmplă repetat, este public și are o expunere crescută în timp, precum și impact emoțional, fizic și social.

Poate să aibă loc pe rețelele de socializare, pe forumuri, bloguri, prin aplicații mobile, e-mail, SMS, precum și pe platformele de jocuri. Practic, oriunde în mediul online, iar publicul poate fi numeros, deoarece tot ce se publică poate fi ușor copiat, replicat sau distribuit nelimitat. Nu poate fi controlată nici reacția utilizatorilor, care printr-un singur comentariu pot deveni complici la hărțuire. Potrivit unui studiu UNICEF, aproximativ 79% dintre copiii și adolescenții care petrec timp în spațiul virtual se confruntă la un moment dat cu situații de hărțuire.

2. Nu mai este un secret faptul că adolescenții și copiii sunt mari iubitori de gaming – o activitate care aduce numeroase beneficii, dar vine la pachet și cu o serie de riscuri, printre care și cyberbullying. Este cyberbullyingul în gaming cel mai comun tip de cyberbullying? Să vedem ce spun studiile:

⦿ Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra jucătorilor, permițându-le acestora să își îmbunătățească abilitățile de rezolvare a problemelor, de elaborare de strategii, de cooperare și nu numai. Însă, în timp ce reprezintă un spațiu în care copiii socializează, își cultivă creativitatea și dau frâu liber exprimării emoțiilor, studiile recente ne arată că cyberbullyingul își face loc și în jocuri din ce în ce mai mult.

În aceste medii, cyberbullyingul apare din cauza competitivității dintre jucători, precum și a violenței pe care unele jocuri online o promovează, ceea ce conduce la un comportament abuziv al utilizatorilor. Ascunzându-se în spatele unei identități online, al unor avataruri fictive, unii jucători devin violenți în raport cu cei care par vulnerabili. În plus, unele persoane rău intenționate pot utiliza jocurile pentru a obține, prin intermediul unor link-uri, informații personale, precum numele de utilizator și parole.

De aceea, este important ca părinții să fie la curent cu ce tipuri de jocuri accesează copiii lor și chiar să se joace cu ei, să discute, pentru a înțelege mai bine realitatea virtuală cu care aceștia intră în contact, precum și problemele care pot apărea și, mai ales, ce pot face pentru a-i ști în siguranță pe internet.

3. Tentativele și formele prin care cyberbullyingul are loc sunt diverse și ai să fii mirat/ă să afli despre cum se manifestă, unde are loc și - la fel de important, ce simt cei care cad pradă acestui fenomen.

⦿ Cyberbullyingul se referă la orice formă de hărțuire care are loc în mediul online. Tentativele și formele prin care cyberbullyingul are loc sunt diverse, de la mesaje răutăcioase, de intimidare sau chiar amenințări în privat sau pe canale publice, acolo unde pot fi văzute de mai mulți utilizatori care se pot alătura actului de agresiune, până la publicarea de fotografii intime. Acestea au ca scop denigrarea sau defăimarea unui copil. În același timp, cyberbullying este și furtul de identitate prin crearea unor profiluri false pe rețelele sociale sau chiar excluderea din anumite grupuri online.

Cei rău intenționați pot obliga o persoană să părăsească un anumit grup - cerc de prieteni, grupuri de interese sau jocuri - adresându-i mesaje și comentarii care au scopul de a scoate în evidență diferența față de cei din grup.

Indiferent de forma sub care are loc, cyberbullyingul poate avea consecințe foarte grave asupra sănătății psihice și uneori fizice, în special asupra copiilor și adolescenților, care sunt mult mai vulnerabili. De aceea, este important să fie mereu informați, să discute cu părinții sau cu adulți în care au încredere, poate chiar cu personal pregătit pentru a le oferi suportul de care au nevoie în astfel de situații. Nu în ultimul rând, cazurile de cyberbullying trebuie raportate pe platformele unde se întâlnesc.

► 4. Studiile  arată ca 90% dintre copii nu se adresează unui adult atunci când se confruntă cu fenomenul. Părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor, să le ofere confortul și înțelegerea necesară pentru a se deschide și a vorbi despre acest subiect.

⦿ Adolescenții tind să nu vorbească despre experiențele pe care le au cu cyberbullyingul, fie pentru că nu le consideră relevante sau importante, fie de teama unor repercursiuni. De asemenea, sentimentele pe care le pot resimți, de tristețe, furie, neputință, deznădejde sau frică, pot reprezenta bariere în a vorbi deschis despre astfel de întâmplări. Ce fac însă este să se retragă din grupurile din care fac parte: familie, prieteni și mediul școlar – lipsesc de la ore, nu își mai dau interesul pentru învățat, refuză să meargă la școală, iar performanțele lor scad.

Este important ca aceștia să înțeleagă că nu este vina lor dacă sunt victime ale cyberbullyingului și să aibă încredere în părinți.

► 5. Mulți părinți nu înțeleg cele mai noi jocuri și nu știu faptul că în aceste jocuri copiii comunică cu alți jucători. Mulți dintre acești jucători sunt adulți, lucru de asemenea mai puțin cunoscut de părinți. Cum abordăm situația cel mai bine?

⦿ Părinții trebuie să rămână informați cu privire la mediile în care copiii lor își petrec timpul online, să aibă acces la conținutul pe care îl consumă și la conturile pe care și le creează, atât în social media, cât și în jocurile online și pe platformele de gaming. Mulți părinți știu deja de pericolele din spatele rețelelor sociale, dar mai puțini se gândesc și la amenințările din jocurile online.

Tinerii preferă acum să se joace în spații multiplayer, unde cunosc persoane din toată lumea și simt că fac parte dintr-o comunitate. De aceea, este important ca părinții să le atragă atenția copiilor asupra faptului că în spatele unui utilizator din mediul online se pot afla persoane care nu au cele mai bune intenții. Totodată, este important ca părinții să discute cu cei mici despre cum să se comporte în mediul online, inclusiv să-i învețe să nu acceseze linkuri trimise de străini sau pe care le întâlnesc în forumuri, să nu împărtășească informații personale, cum ar fi e-mail-uri, numere de telefon, adrese și parole, să nu participe la comportamente de intimidare a altor utilizatori, și, mai ales, ce trebuie să facă dacă observă sau experimentează hărțuirea online, adică să ceară sprijin din partea unui adult.

► 6. Pe lângă partea de comunicare și sprijin din partea părinților, știm că este esențial ca adolescenții și copiii să fie îndrumați către spații de gaming mai sigure, astfel încât riscurile de a se confrunta cu fenomenul de cyberbullying să fie eliminate. Am aflat că Orange face demersuri în acest sens și astfel a luat naștere proiectul inovator Safe Zone – iată ce este și ce soluții găsesc copiii acolo:

⦿ Tinerii petrec mult timp în spațiul virtual, în special în jocurile online, un mediu care am văzut că nu este ferit de acțiunile de hărțuire. Astfel, Orange a lansat campania „Mai mult loc pentru încredere” prin care atrage atenția asupra fenomenului cyberbullying. Pentru ca adolescenții să se poată bucura în siguranță de avantajele lumii digitale, Orange a creat Safe Zone, un refugiu virtual integrat în Fortnite și Roblox, două dintre platformele de gaming cele mai populare în rândul acestora. În Safe Zone, gamerii află informații despre cyberbullying și cum pot primi ajutor de la specialiști, totul în mod interactiv.

Odată ce intră în Safe Zone, copiii sunt întâmpinați de un bot, Orange Droid, care îi ghidează către un quiz despre cyberbullying sau către informații care îi pot ajuta într-o situație de cyberbullying. Dacă jucătorii răspund corect la quiz deblochează recompense în joc, având astfel parte de un dublu câștig: recompense și detalii despre cyberbullying, sfaturi și informații despre numărul de telefon la care pot suna pentru a cere ajutor: numărul unic național 119.

► 7. Pe lângă acest spațiu virtual, există și alte modalități prin care victimele cyberbullyingului pot primi asistență, sfaturi și sprijin:

⦿ Copiii trebuie să știe că pot discuta despre hărțuirea online cu un adult, indiferent că se duc către părinți sau către o altă persoană în care au încredere. Împreună pot găsi cele mai bune soluții pentru situația cu care se confruntă. În plus, pot păstra conversațiile și imaginile dăunătoare, care pot constitui dovezi în cazul în care doresc să raporteze acțiunea de cyberbullying.

Adolescenții care se confruntă cu hărțuirea în mediul online și au nevoie de asistență sau vor să raporteze un caz pot suna gratuit, din orice rețea din România, la 119, numărul unic național dedicat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului.

⇒ Mai multe informații despre cum pot adulții și copiii să rămână în siguranță în mediul online sunt disponibile pe pagina dedicată campaniei Mai mult loc pentru încredere”.

 Poți citi în continuare: Hartuirea online: este copilul tau o victima sau chiar agresorul?

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII