Cum sa fii un parinte singur fericit

Cum sa fii un parinte singur fericit

Cum sa fii un parinte singur fericit

  • A fi parinte singur nu e, cu siguranta, usor, cum, de altfel, a fi parinte, in general nu e usor. Suna, desigur, a cliseu, insa, ne place sau nu, viata este uneori plina de clisee carora trebuie sa le facem fata cum stim mai bine tocmai pentru a nu ne pierde in monotonia ei.

Cum sa fii un parinte singur fericit


Focalizeaza-te pe copil!
Cunoaste-te pe tine insuti!
Ofera-i modele copilului tau!
Lasa-ti copilul sa stie ca te completeaza!
Nu evita explicatiile!
Accepta ca nu poti fi totul pentru copilul tau! 

A fi parinte singur nu e, cu siguranta, usor, cum, de altfel, a fi parinte, in general nu e usor. Suna, desigur, a cliseu, insa, ne place sau nu, viata este uneori plina de clisee carora trebuie sa le facem fata cum stim mai bine tocmai pentru a nu ne pierde in monotonia ei.

Motivele care au condus la statutul de parinte singur umbresc adesea orice incercare de regasire a fericirii. Timpul rezolva de cele mai multe ori majoritatea problemelor, insa asta nu garanteaza si gasirea fericirii, a carei cautare se transforma intr-o cursa de lunga durata. Nu uita insa ca este insa o cursa in care nu esti singur… Ai langa tine cea mai importanta fiinta din viata ta – pe copilul tau!

Primul pas pentru a fi un parinte singur fericit este sa abordezi pozitiv problema, oricat de dificil ar parea acest lucru. Iata cateva instructiuni de pornire:

Focalizeaza-te pe copil!

Nu te teme de riscul de a-l sufoca. Nu se va intampla asta! Lasa-ti copilul sa simta ca el este centrul universului tau. Bucura-te de orice lucru marunt alaturi de el. Daca il vei lasa sa vada ca esti traumatizat de noul statut, acela de parinte singur, reactia va fi de frica si de nesiguranta. A fi parinte singur nu este un blestem si daca stii cum sa vezi partea buna a lucrurilor, atunci si copilul tau o va vedea.
 

Cunoaste-te pe tine insuti!

Chiar daca suna a cliseu, ar trebui sa iti dai seama ca a fi singur inseamna a avea si ragazul de a te cunoaste mai bine pe tine. In loc sa te gandesti tot timpul ca esti o persoana singura si ca trebuie sa stai acasa fara sa ai cu cine conversa, invata sa exersezi confortul personal: citeste  cartea pe care iti doreai de mult timp sa o citesti sau uita-te la filmul pe care ti-ai dorit mereu sa il vezi, dar nu l-ai vazut pentru ca partenerului tau nu ii placea. In loc sa te grabesti sa gasesti mai repede un nou partener de viata, in speranta ca aceasta este solutia pentru a gasi fericirea, acorda-ti ragazul de a te cunoaste pe tine insuti mai bine.
 

Ofera-i modele copilului tau!

Gaseste modele care sa suplineasca lipsa parintelui lipsa, in cercul tau de prieteni, in familia ta. Nu cauta un substitut pentru parintele lipsa, pentru ca nu va functiona. Incearca, in schimb, sa ii oferi insa copilului tau posibilitatea de a cunoaste modele pozitive in jurul sau. Asta ii va da siguranta de sine.

/Images/parinte-singur-poza.jpg

Lasa-ti copilul sa stie ca te completeaza!

Daca iti afisezi disperarea si teama de a trai in continuare fara un partener, copilul tau va percepe tot timpul lucrurile deformat si va considera ca familia sa este “defecta”. O familie monoparentala este cat se poate de normala, atata timp cat membrii ei simt ca se completeaza unul pe altul.
 

Nu evita explicatiile!

Mai devreme sau mai tarziu, in functie de varsta copilului, intrebarile referitoare la statutul tau de parinte singur vor aparea oricum. La fel si reactiile fata de un posibil nou partener. Asa ca cel mai bine este sa-i explici copilului, in cuvinte simple, faptul ca a fi parinte singur nu este o tragedie, la fel cum a-ti gasi un nou partener de viata nu este ceva iesit din comun.
 

Accepta ca nu poti fi totul pentru copilul tau!

Oricat de bine ai face fata situatiei, accepta ca nu poti fi si mama si tata pentru copilul tau. Apeleaza la prieteni, la rude care sa te ajute cu lucrurile pe care le-ar fi facut un partener de viata. Daca esti tatic singur si trebuie sa organizezi o petrecere, spre exemplu, nu ezita sa-ti suni sora sau cea mai buna prietena. La fel, daca esti mamica singura si vrei sa-i oferi celui mic sansa de a face o activitate masculina, apeleaza la un prieten de familie pentru o partida de fotbal sau de pescuit. Invata sa valorizezi ajutorul celor din jur.

Desigur, lista sfaturilor poate fi interminabila. Dincolo de ele, intervine insa modul de a simti si de a percepe lucrurile al fiecaruia. Indiferent care iti este starea de spirit, nu uita totusi 3 lucruri esentiale, care s-ar putea sa iti scape:

Ia din cand in cand cate o pauza! Nimeni nu-i perfect!
Bucura-te acum de copilul tau! In curand nu va mai fi copil!
Nu exista niciun timp mai bun decat prezentul pentru a afla ce vrei de la viata!
 

Merita sa cititi si urmatoarele:

Despărțită, dar nu singură. Drumul unei mămici singure incepe cu un urcuș insă va veni și soarele

Despărțită, dar nu singură. Drumul unei mămici singure incepe cu un urcuș insă va veni și soarele

S-a dus. Persoana cu care te-ai străduit să-ți construiești viața, în jurul căreia gravita întreaga lume și care era punctul tău de reper, a plecat.…

5 greșeli pe care le fac părinții divortați și lasă răni in sufletul copiilor

5 greșeli pe care le fac părinții divortați și lasă răni in sufletul copiilor

Divortul este un lucru dificil si complicat pentru un cuplu. Iar furtunile de emotii care ii coplesesc pe protagonisti poate duce si la multe greseli care se pot rasfrange asupra celor mai dragi…

Părinți singuri: alegeri, căutarea fericirii, ințelepciune. Când afli că lumea se împarte la 2 - confesiuni

Părinți singuri: alegeri, căutarea fericirii, ințelepciune. Când afli că lumea se împarte la 2 - confesiuni

Fericire, nefericire, singuratate, implinire... sunt notiuni atat de relative, incat ma intreb daca incercarea de a le defini teoretic in vreun fel sau altul si-ar mai avea rostul. Fiecare dintre…

   Forumuri specializate ale comunitatii

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

/Images/parintisinguri.jpgClubul mamicilor si taticilor singuri
Si mama si tata la un loc. Suport, experiente, atitudine si mai ales infratire. Aici nu sunteti singuri!

 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. denisia
    denisiatrimis la 12/2/2014

    buna ziua sunt o mama divortata cu doi copii care sunt viata mea dar uneori ma simt ca nu reusesc sa fac fata acestei situatii .Penru a depasi trebuie sa am si o situatie mai buna ,Iar situatia mea este.stau in chirie fata face naveta la scoala iar copilul cel mic are doar 6luni eu sunt singura nu am parinti nu am unde sa ma duc la munca nu pot nu am cu cine sami las copilul .Tot ce am realizat in timpul casatoriei a ramas la fosul sot ptr.ca totul ce sa facut a fost trecut pe numele soacrei sa vazut cat a tinut el la propria lui familie..va las nr tel daca vreti sami dati un sfat pe e-mail nu prea pot 0753474259.Va multumesc sper ca cele doua randuri ale mele vor fi citite cu mult respect ptr.toti D .am 41 ani

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII