Salmonela și salmoneloza: intrebări și răspunsuri despre alimentele care ne pot imbolnăvi

Salmonela si salmoneloza: intrebari si raspunsuri despre alimentele care ne pot imbolnavi

Salmonela și salmoneloza: intrebări și răspunsuri despre alimentele care ne pot imbolnăvi

Bacteria Salmonella este cauza cea mai frecventă a bolilor provocate de alimentele contaminate, producând salmoneloza.

Fermierii, lucrătorii din industria alimentară, inspectorii sanitari, magazinele alimentare, angajații și consumatorii sunt, fiecare în parte, verigi critice în lanțul siguranței alimentelor. Pentru a reduce salmoneloza, este necesară o abordare completă a siguranței alimentelor, ce include întregul parcurs – de la fermă la masă.

Iată cum ne putem proteja familia de efectele Salmonellei. 🛡️

despre salmonella si salmoneloza, veti citi:
Bacteria Salmonella locuieste in alimente
Ce este Salmonella?
Ce este salmoneloza?
Care sunt simptomele salmonelozei?
Salmoneloza si Sindromul Reiter
Cum se produce imbolnavirea de salmoneloza?
Ce alimente pot imbolnavi oamenii?
Carnea de pui etichetata (crescuti in libertate), (organic) si salmonella
Cum pot preveni consumatorii imbolnavirea de salmoneloza?
Reguli la bucatarie impotriva salmonellei
Reguli de gatit impotriva salmonellei
Reguli de pastrarea alimentelor - impotriva salmonellei
Despre alimentatia sanatoasa a familiei

Bacteria Salmonella locuieste in alimente

Bacteria Salmonella este cauza cea mai frecventa a bolilor provocate de alimentele contaminate - in asa numitele toxiinfectii alimentare. Pentru a reduce salmoneloza, este necesara o abordare completa a sigurantei alimentelor, ce include intregul parcurs – de la ferma la masa. Femierii, lucratorii din industria alimentara, inspectorii sanitari, magazinele alimentare, angajatii si consumatorii sunt, fiecare in parte, verigi critice in lantul sigurantei alimentelor. 

salmonella se ascunde in alimente

Ce este Salmonella?

Salmonella este un bacil gram-negativ, de forma ovala care provoaca boala diareica la oameni. Bacteriile sunt fiinte vii microscopice care trec din fecalele oamenilor sau ale animalelor in organismele altor oameni sau ale altor animale.

Familia bacteriei Salmonela include peste 2300 de serotipuri de bacterii unicelulare, vizibile numai la microscop. Doua dintre aceste tipuri, Salmonella Enteritidis si Salmonella Typhimurium sunt cele mai frecvente si sunt responsabile de jumatate dintre infectiile umane. Unele dintre ele pot sa nu provoace simptome la animale, dar sa imbolnaveasca oamenii si invers.

 

De obicei, chiar daca sunt prezente in alimente, nu le afecteaza gustul, mirosul sau aspectul. Bacteria traieste in tractul intestinal al animalelor si oamenilor infectati. Este cunoscut de peste 100 de ani faptul ca Salmonella duce la imbolnavire.

Salmonella a fost descoperita de un om de stiinta american, Dr. Daniel E. Salmon.  


 

Ce este salmoneloza?

Salmoneloza este o infectie provocata de bacteria Salmonela. Conform informatiilor oferite de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din S.U.A., salmoneloza provoaca anual in Statele Unite circa 1,4 milioane de cazuri de imbolnaviri prin hrana contaminata si peste 500 de decese.

Institutul american de supraveghere a bolilor a identificat Salmonela ca fiind cea mai frecventa infectie bacteriana raportata de medici (42% Salmonela, 37% Campylobacter, 15% Shigella, 2,6% E. coli O157:H7 si 3,4% altele ca Yersinia, Listeria si Vibrio).

In Romania, site-ul ProTV sustine ca doua treimi din puii sacrificati in Romania, contaminati cu salmonela. La o astfel de concluzie, care ne da fiori, au ajuns specialistii Agentiei Europene de Securitate a Alimentelor.

75% din totalul puilor procesati in Uniunea Europeana ar putea fi infectati cu bacteria campilobacter, dar si cu salmonela. Aceste doua bacterii produc intoxicatii alimentare, febra si diaree.

Contaminate ar fi si mai bine de jumatate dintre pasarile din Romania, au stabilit specialistii europeni in alimentatie in urma unui studiu ale caror probe au fost adunate in anul 2008.

De asemnea, ei ne anunta ca riscurile de intoxicatie pot fi reduse daca puii sunt corect gatiti. Salmonela, spre exemplu, se distruge la caldura la peste 70 de grade, prin fierbere sau prajire.

Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Romania spune insa ca acest procent este exagerat si ca puii care ajung pe piata sunt atent verificati.

Mari probleme au si cei din Ungaria sau din Luxemburg unde toate pasarile verificate au fost gasite infectate.

Care sunt simptomele salmonelozei?

Cei mai multi bolnavi au diaree, crampe abdominale si febra in urmatoarele 8-72 de ore de dupa ingerarea alimentelor contaminate. Alte simptome pot fi frisoane, cefalee, greata si voma. De obicei, simptomele dispar in 4-7 zile. Cei mai multi oameni bolnavi de salmoneloza isi revin fara tratament si fara a consulta medicul.

Totusi, infectiile cu Salmonela pot ameninta viata bolnavilor, mai ales in cazul bebelusilor si al copiilor mici, al femeilor insarcinate si al bebelusilor nenascuti, precum si in cazul adultilor de vârste mai mari, expusi unui risc mai mare de toxiinfectie alimentara daca au sistemul imunitar slabit (cum sunt bolnavii de HIV/SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi si cei care au suferit un transplant).

Salmoneloza si Sindromul Reiter

Persoanele care au diaree isi revin complet de obicei, desi pot trece câteva luni pâna când functionarea intestinelor redevine perfect normala. Un mic numar de persoane infectate cu Salmonela pot avea dureri de incheieturi, iritatii ale ochilor si dureri la urinare. Aceste simptome formeaza ceea ce se numeste sindromul Reiter. Poate dura luni sau ani si poate duce la artrita cronica, o boala dificil de tratat.

Cum se produce imbolnavirea de salmoneloza?

Salmonela traieste in tubul digestiv al oamenilor si al altor animale, inclusiv al pasarilor. Salmonela se transmite de obicei la oameni prin ingerarea alimentelor contaminate cu fecale ale animalelor. Salmonela prezenta pe carnea cruda de porc, vita sau pui poate supravietui daca produsul nu este gatit la o temperatura interna minima sigura, ce poate fi masurata cu un termometru pentru alimente.

Salmonela poate cauza si toxiinfectie alimentara (salmoneloza) prin contaminare incrucisata, de exemplu când sucurile din carnea cruda contaminata vin in contact cu alimentele gata preparate, cum sunt salatele.

Alimentele se pot contamina si prin mâinile nespalate ale unei persoane infectate care le manevreaza. Salmonela poate fi gasita in fecalele unor animale, mai ales ale celor bolnave de diaree. Oamenii se pot infecta daca nu se spala pe mâini dupa ce intra in contact cu aceste fecale. Reptilele sunt gazde foarte probabile pentru Salmonela. Oamenii ar trebui sa se spele intotdeauna pe mâini imediat dupa ce pun mâna pe o reptila, chiar daca este sanatoasa.

Ce alimente pot imbolnavi oamenii?

Orice alimente crude de origine animala, precum carnea, laptele si produsele lactate, ouale, fructele de mare si anumite fructe si legume pot gazdui bacteria Salmonela. Bacteria poate supravietui si apoi imbolnavi oamenii in cazul in care produsele din carne si oua nu sunt gatite la o temperatura interna minima sigura, masurata cu un termometru pentru alimente, iar fructele si legumele nu sunt bine spalate.

Bacteria poate contamina si alte alimente care vin in contact cu carnea cruda. Obiceiurile de manevrare sigura sunt necesare pentru a impiedica bacteria de pe mâncarea cruda sa provoace imbolnaviri.

Carnea de pui etichetata  (crescuti in libertate), „organic“ sau „natural“ de pe carnea de pui arata ca are un continut mai redus de Salmonela?

Acest gen de etichetele nu ofera vreo informatie stiintifica valida care arata ca un anume tip de carne de pui contine mai multe sau mai putine bacterii Salmonela decât alt tip.

In România, siguranta alimentelor este supravegheata de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, conform unor norme de protectie – pe care trebuie sa le respecte operatorii din industria de profil – armonizate cu cele din Uniunea Europeana.

Cum pot preveni consumatorii imbolnavirea de salmoneloza?

Bacteria de pe alimentele crude de origine animala nu provoaca neaparat boala. Solutia pentru prevenirea bolii acasa, la un restaurant, la un picnic sau oriunde in alta parte este de a impiedica inmultirea bacteriei si de a o distruge prin gatire la temperatura interna minima sigura.

Urmati aceste sfaturi pentru a pregati mâncarea in siguranta:

Reguli la bucatarie impotriva salmonellei

PASTRATI CURATENIA: Spalati frecvent mâinile si suprafetele.
Spalati-va mâinile cu apa calda si sapun timp de 20 de secunde inainte si dupa manevrarea alimentelor si dupa ce folositi toaleta, schimbati scutecele sau atingeti animalele.
Spalati ustensilele, tocatoarele, farfuriile si blatul de bucatarie cu apa fierbinte si sapun dupa prepararea fiecarui aliment si inainte de a incepe prepararea urmatorului.
Luati in considerare folosirea prosoapelor de hârtie pentru curatarea suprafetelor din bucatarie. Daca folositi prosoape textile, spalati-le frecvent cu apa fierbinte.
SEPARATI ALIMENTELE: Evitati contaminarea incrucisata.
Separati carnea cruda si fructele de mare de alte alimente in cosul de cumparaturi de la supermarket si in frigider.
Daca este posibil, folositi un tocator pentru produsele proaspete si altul pentru carne si fructe de mare.
Spalati intotdeauna tocatoarele, farfuriile, blatul si ustensilele cu apa calda si sapun dupa ce intra in contact cu carnea cruda sau cu fructele de mare.
Nu puneti niciodata mâncare gatita pe o farfurie pe care ati tinut inainte carne cruda sau fructe de mare.
Interesant de citit:  

Reguli la gatit impotriva salmonellei

GATITI IN SIGURANTA: Gatiti la temperaturi sigure.
Folositi un termometru alimentar curat când masurati temperatura interna a carnii, a mâncarii gatite si a altor alimente pentru a va asigura ca au atins temperatura minima interna de siguranta:
Friptura, gratarul si coastele de vita, miel sau vitel la 62 °C.
Orice fel de carne de porc la 71 °C.
Alimentele pe baza de vita, vitel sau miel la 71 °C.
Felurile de mâncare ce contin oua, la 71 °C.
Orice carne de pui trebuie preparata la temperatura interna minima de siguranta de 74 °C.
Carnea de pui umpluta nu este recomandata. Gatiti separat umplutura la 74 °C.
Resturile la 74 °C.
Pestele ar trebui pregatit la 63 °C, temperatura masurata cu un termometru pentru alimente.
Sosurile si supele trebuie aduse la temperatura de fierbere atunci când sunt reincalzite.
Reincalziti celelalte resturi cu grija la cel putin 74 °C.
 

Reguli de pastrare a alimentelor impotriva salmonellei

CONSERVATI LA RECE: Refrigerati prompt.
Pastrati alimetele in conditii de siguranta acasa, refrigerându-le prompt si corect. Refrigerati sau congelati alimentele perisabile, mâncarurile gatite si resturile timp de 2 ore (1 ora daca temperatura este de peste 32 °C).
In congelator ar trebui sa fie cel mult -17 °C, iar in frigider ar trebui sa fie cel mult 4 °C.
Dezghetati alimentele in frigider in apa rece sau in cuptorul cu microunde. Alimentele nu ar trebui dezghetate la temperatura camerei. Alimentele dezghetate in cuptorul cu microunde sau in apa rece trebuie gatite la temperatura interna minima de siguranta inainte de refrigerare.
Marinati alimentele in frigider.
Impartiti cantitatile mari de resturi in recipiente mici pentru a se raci rapid in frigider.
Nu aglomerati frigiderul. Aerul rece trebuie sa circule pentru a pastra alimentele in siguranta.

Despre alimentatia sanatoasa a familiei mai cititi:

Alimentația sănătoasă crește IMUNITATEA. 15 alimente care trebuie cumpărate mai des pentru că merită

Alimentația sănătoasă crește IMUNITATEA. 15 alimente care trebuie cumpărate mai des pentru că merită

Doriti o metoda mai buna si in acelasi timp sanatoasa de a da jos kilogramele in plus? In plus, o alimentatie sanatoasa creste imunitatea si ea este extrem de importanta pentru a fi sanatos. Mergeti…

Nutella nu este un aliment sanatos pentru copii

Nutella nu este un aliment sanatos pentru copii

Copiii adora Nutella. Insa, se pare ca faimoasa crema de ciocolata Nutella, ai carei fani sunt mai ales copiii, contine o substanta extrem de periculoasa din categoria ftalatilor (saruri sau esteri ai…

Evitati carnatii din comert

Evitati carnatii din comert

Carnatii sunt produse din carne tocata de vita, porc, pasare sau amestecuri ale acestora, impreuna cu alte ingrediente si aditivi specifici. De regula, sunt supusi tratamentului termic prin fierbere…

Tot despre alimentatia familiei cititi sectiunea: Alimentatia sanatoasa a familiei

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023 ©
referinte: https://stirileprotv.ro/stiri/social/doua-treimi-din-puii-sacrificati-in-romania-contaminati-cu-salmonela.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. Xyz
    Xyztrimis la 22/9/2022

    Buna dimineaţa.Am un bebe d 2 luni infectat cu salmonella.d 5 zile ii dau cefaclor la 8 h .este alimentat exclusiv la.san.ae.alimenteaza bine.doar ca scaunele moi inca persista.este normal?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ilie
    Ilietrimis la 18/5/2016

    Mergi la medic cu bebelusul.Simplu

    Raspunde la acest comentariu
  3. Diana
    Dianatrimis la 12/3/2016

    CE REGIM SI CAT SE TINE LA O PERSOANA INFECTATA CU SALMONELA ?

    Raspunde la acest comentariu
  4. ionascu niculina
    ionascu niculinatrimis la 1/4/2014

    daca se poate depista salmonela in orocultura

    Raspunde la acest comentariu
  5. aura
    auratrimis la 3/12/2012

    buna ziua!doresc sa stiu cat timp poate ramane in corp samonella?mentionez ca am avut simptomele acum mai bine de trei luni!este posibil sa mai fiu suspecta si acum desi ma simt f bine?

    Raspunde la acest comentariu
  6. tb
    tbtrimis la 26/3/2012

    Eu nu doresc nimanui asa cv. iubiti sanatatea cai mai buna decat toate!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  7. toma
    tomatrimis la 5/10/2010

    doresc sa stiu daca salmonela shigella cum se trateaza la un bebel de 1.8 luni?va multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII