3 soluții simple pentru a comunica cu un copil tăcut

3 solutii simple pentru a comunica cu un copil tacut

3 soluții simple pentru a comunica cu un copil tăcut

Comunicarea este esențială în relația dintre părinți și copii. Ni se spune asta încă de când suntem copii, iar atunci când ajungem să fim părinți, devine o axioma a fiecărei zile în care încercăm să ne creștem frumos copiii. Da, comunicarea este esențială, însă drumul până la o comunicare reală, eficientă și armonioasă este adesea lung și uneori întrerupt brusc de factori care ne fac să ne simțim neputincioși în fața capriciilor destinului.

În relația părinți-copii, comunicarea este unul dintre cele mai importante instrumente pentru a asigura o legătură sănătoasă și armonioasă. Prin comunicare, părinții pot încuraja copiii să-și exprime gândurile, sentimentele și preocupările, să învețe să ia decizii și să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale.

Vei citi:
Schimba-ti scopul!
Renunta la intrebari!
Tacerea e de aur

Comunicarea este esentiala in relatia dintre parinti si copii

Ni se spune asta inca de cand suntem noi insine copii, iar atunci cand ajungem sa fim parinti, devine o axioma a fiecarei zile in care incercam sa ne crestem frumos copiii. Da, comunicarea este esentiala, insa drumul pana la o comunicare reala, eficienta si armonioasa este adesea lung si uneori intrerupt brusc de factori care ne fac sa ne simtim neputinciosi in fata capriciilor destinului.

Ti s-a intamplat, poate, macar o data, sa vrei sa comunici cu propriul copil si sa nu reusesti? Iata 3 solutii simple pe care le poti incerca data viitoare cand mai treci prin acest impas…

Daca copilul nu vorbeste si este tacut, schimba-ti scopul!

Majoritatea parintilor considera ca a comunica cu propriul copil implica neaparat conversatia. Si de aceea isi doresc sa vorbeasca mult, chiar si atunci cand copilul refuza categoric dialogul verbal. Comunicarea nu se face insa doar prin cuvinte. Renunta la ideea ca a comunica inseamna a vorbi! Cultivarea unei relatii frumoase cu propriul copil poate fi facuta, de altfel, in deplina tacere. O mangaiere pe crestet, un film vazut impreuna, mancarea preferata servita la cina sunt lucruri care mentin comunicarea cu copiii mai mult decat ar face-o orice discurs. Cu toate acestea, trebuie sa admitem ca majoritatea oamenilor au nevoie de cuvinte pentru a comunica. Iar daca te numeri printre acestia, atunci nu uita ca alti oameni nu au nevoie de atat de multe cuvinte pentru a comunica, iar copiii cu atat mai putin.

Daca simti nevoia de a stabili o comunicare prin intermediul cuvintelor, incearca sa pornesti de la teme care il intereseaza pe copilul tau si nu pe tine. Copiii sunt destul de egocentrici si e mult mai usor sa comunici cu ei daca vorbesti despre lucruri care ii pasioneaza.

/Images/copil-tacut-la-masa.jpg

Daca copilul nu vorbeste si este tacut, renunta la intrebari!

Adesea parintii se pierd in prea multe intrebari: Ce ai facut azi la scoala? Ce-au zis prietenii tai despre bicicleta cea noua? Ai teme de facut? Ti-a placut pranzul? etc.  Aceste intrebari, desi par inocente si politicoase pentru a lega o conversatie, nu sunt percepute intotdeauna asa de catre copii. Ei le considera adesea indiscrete si deranjante. Copiilor le place sa aiba sentimentul ca vorbesc atunci cand au ei chef sa vorbeasca.

Acesta este motivul pentru care aceste intrebari considerate sacaitoare primesc de obicei raspunsuri monosilabice, aruncate in graba peste umar. Parintii se supara si se simt adesea ofensati din cauza lor si de aici comunicarea incepe sa esueze. Problema este insa a parintilor… Ei detin cheia comunicarii perfecte, care ar putea incepe cu inlocuirea intrebarilor prin afirmatii sau exclamatii. Incearca sa spui intr-o zi in loc de „Ce ai facut azi la scoala?” o fraza de genul „Bine ai venit acasa, ma bucur sa te vad!” si vezi ce se intampla…

Daca copilul nu vorbeste si este tacut, atunci... tacerea - din partea ta - e de aur

Exista copii care pur si simplu detesta sa vorbeasca. Daca ai un astfel de copil, nu il forta sa vorbeasca. Apreciaza-l pentru ceea ce este si nu incerca sa il transformi in functie de nevoile tale de comunicare. Nu uita ca parintele este cel care trebuie sa isi adapteze comportamentul in functie de copil si nu invers. In loc sa il fortezi sa vorbeasca, arata-i ca il iubesti prin gesturi si fapte concrete. Daca stii sa il intelegi, sa il apreciezi pentru ceea ce este si sa renunti la intrebari si la frustraile pe care ti le creeaza lipsa unei comunicari verbale, atunci vei vedea ca relatia pe care o vei construi este mult mai durabila si mai eficienta.

empatie

Empatia: de ce este necesara copilului si cum il ajutam sa o dezvolte

Empatia este capacitatea de a intelege sentimentele si emotiile celor din jur. Empatia este o componenta esentiala a inteligentei emotionale. Iata cateva sfaturi esentiale si docile care ajuta copiii sa obtina fericire de durata si succes - prin intermediul empatiei... citeste mai departe AICI

 

Despre emotii si sentimentele copilului merita citit si

Invata-ti copilul sa isi exprime sentimentele
6 obiceiuri ale parintilor care cresc un copil echilibrat si pregatit pentru a reusi
Cum poti incuraja dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor?
Inteligenta emotionala si sociala la copii – cum le dezvoltam?
nteligenta emotionala, inteligenta emotiilor
Invata sa cresti stima de sine a copilului tau
Ce complimente facem copiilor
3 Sfaturi pentru cultivarea inteligentei emotionale a copilului 
6 sentimente pe care un copil trebuie sa le invete pentru a fi inteligent emotional

Va recomandam sa cititi:  Mai multe despre psihologia copilului aici >

Cabinetul Psi - Psihologie

Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta 

autor: Redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII