9 idei fixe despre olita, la care mamicile ar trebui sa renunte

9 idei fixe despre olita, la care mamicile ar trebui sa renunte

9 idei fixe despre olita, la care mamicile ar trebui sa renunte

După alăptat, utilizarea olitei devine, în foarte multe cazuri, un subiect care devine o adevărată obsesie pentru mămici. Presiunea sfaturilor din jur, opiniile diferiților specialiști și dorința de a trece mai repede peste această etapă, provoacă adesea un stres inutil, care nu face decât să încetinească procesul natural prin care bebelușul învață să folosească olita.

Iată câteva idei fixe pe care multe mămici le au atunci când devin stresate de faptul că nu reușesc să introducă olita în viața bebelușilor lor... idei negative, pe care ar trebui să le lăsați imediat deoparte, dacă doriți ca șansele de reușită să crească. 😊

9 idei fixe despre olita, la care trebuie sa renunti imediat! - veti citi:
Obsesia varstei
Nerespectarea ritmului propriu de dezvoltare
Insistenta de a-l face sa stea pe olita
Alegerea unei olite sofisticate
Utilizarea olitei drept pedeapsa
Folosirea scutecelor pana la capatarea totala a deprinderii de a folosi olita
Fortarea baieteilor sa faca pipi asezat
Trezirea in timpul noptii
Dramatizarea esecului temporar

Exista atat de multe mituri si legende despre olite...

Iata cateva idei fixe pe care multe mamici le au in momentul in care devin stresate de faptul ca nu reusesc sa introduca olita in viata bebelusilor lor… idei negative, la care ar trebui sa renuntati imediat, daca vreti ca sansele de reusita sa creasca.

Obsesia varstei

Olita este introdusa, in general, in viata unui bebelus cam la varsta de 2 ani. Dar daca un copil invata sa foloseasca olita la 2 ani si jumatate nu e o tragedie. Presiunea este inutila si nu va face decat sa amane si mai mult momentul renuntarii la scutece. Trebuie retinut ca fiecare copil are propriul calendar.

Nerespectarea ritmului propriu de dezvoltare

Daca un copil are probleme de adaptare (spre exemplu, se adapteaza greu la cresa), daca viata sa afectiva este tulburata de ceva anume, atunci si obisnuirea cu olita va fi dificila. In acest caz este recomandat ca momentul sa fie amanat, pana cand copilul capata incredere in sine.

Insistenta de a-l face sa stea pe olita

Este bine ca olita sa fie oferita cat mai des si, pe cat posibil, regulat (dupa fiecare masa, de exemplu), insa daca dupa cateva minute nu se intampla nimic, atunci nu trebuie insistat pentru ca exista riscul de a provoca un blocaj in acest sens.

/Images/olita-ideif-ixe-poza1.jpg

Alegerea unei olite sofisticate

Producatorii de obiecte pentru bebelusi se intrec in a scoate pe piata tot felul de exemplare care mai de care mai sofisticate, de la olite cu beculete, cantecele sau cine stie ce forme si culori, la olite cu suport pentru tableta. Ideal este ca olita sa fie cat mai simpla si daca se poate, sa fie un model special care se poate pune pe toaleta. De asemenea, ideal este ca olita sa fie cat mai curand inlocuita cu un reductor pentru WC.

Utilizarea olitei drept pedeapsa

Este o greseala fatala, pe care, din pacate, unii parinti o mai practica inca. In niciun caz olita nu trebuie sa fie o pedeapsa sau o amenintare si nici nu trebuie utilizata ca o modalitate de a-l face pe copil sa stea linistit intr-un colt.

Folosirea scutecelor pana la capatarea totala a deprinderii de a folosi olita

Odata inceput procesul de educare in privinta folosirii oliteti, este recomandat sa se renunte cat mai repede la scutece. Atunci cand se va simti ud, copilul va reactiona pozitiv, in sensul ca asta ii va stimula capacitatea de a-si constientiza nevoile fiziologice.

olita bebe

Fortarea baieteilor sa faca pipi asezat

Dupa 2 sau 3 ani, un baietel poate sa faca pipi din picioare, asa ca nu exista niciun motiv sa fie impiedicat, ci, dimpotriva, trebuie incurajat in acest sens, pentru a-l face sa capete mai usor aceasta deprindere.

Trezirea in timpul noptii

Este absolut inutil sa fortezi un bebelus sa se trezeasca noaptea pentru a face pipi. Acest lucru nu il va ajuta in niciun caz sa se obisnuiasca mai repede cu olita si, in plus, ii va deregla somnul.

Dramatizarea esecului temporar

Uneori, exact in momentul in care parintii au impresia ca minunea s-a produs si ca se poate renunta definitiv la scutece, copilul pare sa uite tot ce a invatat legat de olita. Revenirea la scutece nu este, cu siguranta, placuta pentru parinti, insa ea nu trebuie dramatizara. Este vorba doar de un esec temporar ce va fi depasit cu rabdare.

Cum devin pampersii o amintire: despre rabdare si psihologie

Cum devin pampersii o amintire? Ei bine, nu vei mai cumpara pampersi ... cand tu ca parinte vei trece examenul de rabdare si iti vei descoperi aptidudinile de psiholog. Iar copilul va fi de acord cu rutina oliteI.

Antrenamentul pentru olita, sau Operatiunea Olita -este un subiect foarte popular si disputat pe forumul Desprecopii. Unele mamici se intreaba la ce varsta sa inceapa antrenamentul, alte mamici se lauda cat de repede a renuntat la scutece copilasul, altele se mira si nu cred, altele cer sfaturi si altele sustin ca Operatiunea Olita cere aptitudini psihologice din partea parintilor citeste in continuare aici.

Tot despre olite, mai cititi:

Prima oara la olita: ce crede copilul si cum procedam
Olita: cand e timpul potrivit pentru a scapa de scutece
Cat de devreme poate incepe copilul antrenamentul pentru olita: semnale si sfaturi
Cand scapam de scutecul de noapte: despre rabdare, calm si eventual Enurezis
iPotty, olita cu tableta incorporata
Folosirea olitei de catre fete si baieti – diferente si asemanari

   Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Olita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. pricope ginela
    pricope ginelatrimis la 6/1/2014

    As vrea sa va impartasesc experienta noastra cu olitza...totul a inceput de la 2luni cand se tot oparea...d l scutece mi-a spus un pediatru...am schimbat pampers cu happy...astea au mai mers dar l cel putin o luna jumate iar se oparea...are o piele mai sensibila...si l 6 luni am cumparat olita,una mica sa se potriveasca pt funduletul ei mic,mic...si am inceput sa o pun imbracata p olita sa se obijnuiasca cu sezutul ca asta e cel mai greu.apoi am inceput sa o tin si dezbracata p ea si l 9luni a facut prima oara caca l olita...dupa o luna am inceput cu pipi si nu ii mai puneam scutec deloc toata ziua...decat noaptea...si astazi are 1an si 3luni si face numai l olitza cand ii vine se duce si trage de ea sa faca...cu perseverenta si rabdare reusim...dar trebuie luat copilul de mic...cand realizeaza ca face pipi sa ii aratam si unde sa faca si cum...l2ani e fff tarziu,e deja obijnuit sa faca p el k va fi schimbat.olita o va folosi cand va constientiza ca nu e bine..si totul trebuie facut in joaca!!!bafta mamicilor care or sa citeasca si vor incerca sa puna metoda mea in aplicare!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII