Suzeta – intre necesitate si comoditate: avantaje si dezavantaje

Suzeta – intre necesitate si comoditate: avantaje si dezavantaje

Suzeta – intre necesitate si comoditate: avantaje si dezavantaje

Folosirea suzetei este inca una dintre controversele legate de cresterea bebelusului . Cu siguranta, ca parinte, te-ai intrebat de multe ori daca este bine si sanatos sa dai o suzeta bebelusului/bebelusei tale. De fapt, e in regula sa-i dati bebelusului suzeta, daca o folositi in mod inteligent – spre binele copilului, nu al dumneavoastra, nicidecum pentru a inlocui ingrijirea si atentia. Cititi in continuare despe suzeta – intre necesitate si comoditate, avantaje si dezavantaje.

- despre suzeta, pro si contra, veti citi:
Folosirea suzetei de catre bebelus este o alegere a parintilor sai
Avantajele si dezavantajele suzetei
Sfaturi de folosire a suzetei
Exista momente cand nu trebuie sa-i dau suzeta?
Dezvoltarea danturii copilului va fi afectata de suzeta?
Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii
Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Folosirea suzetei de catre bebelus este o alegere a parintilor sai

La fel ca multe alte decizii legate de cresterea copilului, faptul ca tu ca parinte vei hotara sa oferi o suzeta bebelusului tau - este o decizie pe care va trebui sa o iei dupa ce vei cantari avantajele si dezavantajele suzetei.

Este adevarat ca bebelusul tau va avea multe de spus despre aceasta decizie – multi bebelusi se simt bine sa suga numai cand sunt hraniti si activitatile ca leganatul si cuibarirea in bratele mamei ii linistesc, iar altii par sa nu se mai sature de supt, chiar daca nu le este foame.

Avantajele si dezavantajele suzetei

Avantajele suzetei

Suzeta poate satisface nevoia de supt a bebelusului si il poate ajuta sa se linisteasca. Este perfect natural ca bebelusul sa vrea sa suga chiar si dupa ce a mancat pe saturate de la san sau din biberonul cu lapte praf. '

Suzeta nu este un substitut pentru ingrijire si hrana, desigur, dar daca l-ati hranit, l-ati tinut sa ragaie, l-ati tinut in brate, l-ati leganat si v-ati jucat cu bebelusul, iar el inca mai este agitat, ar trebui sa vedeti daca nu cumva suzeta l-ar multumi.

Suzeta poate reduce riscul sindromului de moarte subita al sugarului (SMSS). Studiile au aratat ca bebelusii care folosesc suzeta inainte de culcare si in somn au un risc redus de SMSS. Aceste studii nu arata ca suzeta previne SMSS, ci numai ca exista o asociere statistica puternica intre suzeta si riscul redus de SMSS.

La suzeta este mai usor de renuntat decat la obiceiul de a suge degetul. Pana la urma, suzeta poate fi aruncata. 

Dezavantajele suzetei

Daca incepeti sa folositi suzeta prea devreme, poate afecta alaptatul. Suptul din suzeta si din san sunt dierite, iar bebelusii carora li se da suzeta inainte sa ajunga sa le placa alaptarea pot confunda mamelonul cu tetina. Din acest motiv, Academia Americana de Pediatrie sugereaza sa asteptati pana cand bebelusul invata sa suga bine, iar lactatia sa fie bine instalata, adica pana spre varsta de o luna.

Folosirea suzetei este foarte probabil sa devina un obicei. Unii parinti nu doresc sa o foloseasca deoarece nu vor sa se confrunte cu situatia de a trebui sa determine copilul sa renunte la ea la un moment dat.

Studiile arata ca folosirea suzetei mareste riscul de infectii ale urechii medii la bebelusi si la copii.

Unii parinti nu pot suporta ideea de a vedea un copil de 3 ani umbland de colo-colo cu suzeta in gura. Totusi, daca este folosita judicios, numai cand bebelusul are intr-adevar nevoie de ea, este putin probabil ca micutul sa devina foarte dependent de ea.

Daca bebelusul se leagana singur in timp ce suge din suzeta, probabil ca se va trezi imediat ce ii cade din gura. Pana cand este destul de mare ca sa o ia din nou si sa si-o bage in gura (pe la 6 luni), asta este treaba dumneavoastra.

Sfaturi de folosire a suzetei

► Daca va decideti sa-i dati suzeta, tineti cont de urmatoarele sfaturi:

► Lasati bebelusul sa ghideze decizia. Daca pare sa-i placa suzeta din primul moment, bine. Dar daca se opune, nu-l fortati. Puteti incerca din nou alta data daca doriti, sau puteti sa-i respectati decizia si sa-l lasati in pace.

► Nu folositi suzeta pentru a amana masa sau a inlocui atentia dumneavoastra. Dati-i suzeta intre mese, cand stiti ca nu ii este foame. Si incercati intotdeauna sa linistiti bebelusul mai intai in alt mod, luandu-l in brate, leganandu-l sau cantandu-i.

► Nu legati niciodata suzeta in jurul gatului copilului sau de patutul lui. S-ar putea sugruma din cauza cordonului sau a siretului suzetei. Insa puteti sa atasati suzeta de hainele bebelusului cu o agrafa special creata pentru acest scop.

► Aveti grija de suzeta. Alegeti un model care este sigur si potrivit pentru bebelus si pastrati-o curata. Inlocuiti-o imediat ce pare sa se uzeze.

Exista momente cand nu trebuie sa-i dau suzeta?

Unui bebelus care ia lent in greutate nu ar trebui sa i se dea suzeta. Daca este alaptat si aveti dificultati de alaptare – sau daca va este greu sa mentineti secretia lactata – va trebui sa va descurcati fara suzeta, cel putin deocamdata. Va trebui si sa aveti in vedere sa nu folositi suzeta si in cazul in care face infectii repetate ale urechilor.

Daca nu doriti ca nou-nascutul sa aiba suzeta la spital, avertizati din timp personalul medical – mai ales daca aveti de gand sa alaptati. Desi folosirea suzetei timp de o zi sau doua in spital nu il va face dependent de suzeta, este logic sa nu vreti sa-i dati nici la spital ceva ce nu va primi nici acasa. (In general, in maternitatile din Romania nou-nascutilor nu li se da suzeta)'.

Dezvoltarea danturii copilului va fi afectata de suzeta?

Folosirea intensa a suzetei in anii copilariei poate ameninta dezvoltarea corespunzatoare a danturii, dar este improbabil ca va fi folosita un timp atat de indelungat.

In timpul anilor in care copilul probabil ca va folosi suzeta, are numai dentitie de lapte. (Dantura permanenta incepe sa apara in general dupa 4-6 ani.)

Daca va preocupa aceasta problema, solicitati medicului de familie sau stomatologului sa verifice daca maxilarul si dintii copilului sunt in regula.

suge degetul

Cand copilul isi suge degetul dupa varsta de 12 luni: ce trebuie sa stie parintii

Multe mamici pun intrebari pe forumul Desprecopii despre obiceiurile si deprinderile copilasului dupa varsta de 12 luni. Una dintre intrebarile frecvente este despre suptul degetelului:  Este prea mare un copilas de peste 12 luni sa isi mai suga degetelul?

Suptul degetului este un obicei foarte raspundit in lumea bebelusilor si a copiilor mici. Insa Academia Americana de Pediatrie spune ca majoritatea bebelusilor ar trebui sa piarda aceast obicei in jurul varstei de 7-8 luni. Alti pediatri insa sunt de parere ca atata vreme cat suptul degetelului este o modelitate de calmare pe care o practiva bebelusul - nu trebuie sa ne ingrijiram foarte tare. Insa, daca ii ascultam pe medicii stomatologi, trebuie sa ne ingrijoram pentru ca acest lucru poate perturba procesul si estetica cresterii dintilor in gura copilului.  citeste mai departe aici >

 Pentru intrebari si raspunsuri despre sanatatea dintilor copilului - va asteptam pe forumul Cabinet stomatologic pentru copii 

Dintii de lapte: de ce sunt importanti si cum se ingrijesc

Chiar daca ti se pare ca e prea devreme, este bine sa incepi ingrijirea dintilor copilului cat mai curand.

Asta inseamna chiar dupa aparitia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dintii de lapte sunt la fel de importanti ca si cei permanenti.

Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drepti in interiorul gingiei. Iata sfatul medicilor de la Desprecopii.com

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate Desprecopii 2020

referinte: Stomatologia Pediatrica SUA 2014, WEBMD, Oudersonline.nl

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Luminita
    Luminitatrimis la 13/12/2011

    Eu la el meu, dupa ce a implinit 18 luni, am inceput sa ii dau suzeta doar inainte de culcare sau daca era suparat. In rest, cnd se juca, o puneam de comun acord intr-un cosulet. La 30 luni a renuntat singur la ea, fara sa il fortez eu. Avea dintisori, a gaurit-o, alta nu i-am luat si asta a fst tot. La al 2lea as proceda la fel, ptr ca il poti dezobisnui mult mai usor de suzeta decat de deget. Vad copii de 3-4 ani (chiar si mai mult) cu degetelul in gura... Eu personal mi-am supt degetul pana la 5 ani, si imi aduc aminte cate au incercat parintii mei, ca sa ma faca sa reununt la el. Sigur daca as fi fost invatata cu suzeta as fi renuntat la o varsta mult mai mica la ea.

    Raspunde la acest comentariu
  2. DanaR
    DanaRtrimis la 2/10/2007

    Bun articol. Eu am folosit suzeta la ambii mei copii. La cel mare a fost foarte usor sa il dezvat. A luat-o pur si simplu Mos Craciun si a dus-o la alt bebelus. Asta se intampla pe la 1 an si jumatate. La cel mic inca o mai folosesc si pot sa spun ca a fost de mare folos la inceput cand plangea intre mesele de supt la san si suzeta il alina. Atunci cand am fost plecati de acasa pentru cateva zile suzeta era ceva foarte familial care il linistea. Cand i-au dat dintii nu a ros jucarelele pentru ros dar suzeta a fost o forma de alint, si jucarie de ros in acelasi timp. Recent l-am intarcat si nu stiu ce ne-am fi facut fara suzeta si sticla cu laptic. Pot sa spun ca avand acesta se linistea repede. Deci noua ne-a fost de folos suzeta.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII