Dereglarile de somn la adolescenti

Dereglarile de somn la adolescenti

Dereglarile de somn la adolescenti

  • Adolescentii au, in general, un program de somn prea scurt pentru varsta lor. Este un fapt general valabil si asta se datoreaza mai ales programului incarcat sau faptului ca petrec prea mult timp in fata computerului. Pe de alta parte exista tineri care au dereglari de somn in ciuda faptului ca merg la culcare devreme.

Dereglarile de somn la adolescent

Ce se intampla in timpul somnului?
De ce este indicat culcatul devreme?
Insomnia
Sindromul miscarii periodice a membrelor in somn (PLMD) si sindromul picioarelor nelinistite (RLS)
Apnea obstructiva
Refluxul gastrointestinal
Cosmarurile
Narcolepsia
Mersul prin somn
 
Adolescentii au, in general, un program de somn prea scurt pentru varsta lor. Este un fapt general valabil si asta se datoreaza mai ales programului incarcat sau faptului ca petrec prea mult timp in fata computerului. Pe de alta parte exista tineri care au dereglari de somn in ciuda faptului ca merg la culcare devreme.
 
In timp, lipsa orelor de somn necesare, indiferent de cauza care o provoaca, se poate transforma intr-un grav deficit de somn ce duce la lipsa de concentrare pe toate planurile si care poate sa provoace o serie de probleme emotionale, cum ar fi depresia.

Ce se intampla in timpul somnului?

In timp ce dormim, creierul nostru trece prin 5 stadii de somn ce formeaza un ciclu de somn complet, care dureaza intre 90 si 100 de minute, asa incat, teoretic, intr-o noapte o persoana are patru sau cinci astfel de cicluri. In primele 2 stadii, somnul este foarte instabil, persoana care se afla in aceste stadii putandu-se trezi foarte usor. In aceste stadii, miscarile ochilor devin mai lente sau dispar, ritmul cardiac si respiratia devin mai lente, iar temperatura corpului scade. Stadiile 3 si 4 sunt cele de somn profund, din care daca este trezita, o persoana este confuza pentru cateva minute. Aceste doua stadii sunt cele mai odihnitoare. Este somnul de care avem nevoie mai ales atunci cand suntem foarte obositi. Ultimul stadiu, al cincilea, este cel in care miscarile ochilor devin mai rapide, la fel ca si respiratia si bataile inimii. In acest stadiu apar, de regula, visele.

De ce este indicat culcatul devreme?

Studiile arata ca tinerii au nevoie de 8 - 9 ore de somn pe noapte. Prin urmare, un adolescent care se trezeste la ora 6 dimineata pentru a se pregati de scoala, la ora 9 seara ar trebui sa fie in pat, pentru a beneficia de cele 9 ore de somn. Tot studiile confirma insa faptul ca majoritatea tinerilor au o problema cu adormitul atat de devreme si asta nu pentru ca nu vor sa adoarma, ci pentru ca au creierul programat sa functioneze pana la ore tarzii. Pe perioada adolescentei, ritmul circadian, un ritm biochimic intern al organismului, pare sa fie astfel programat incat adolescentii resimt nevoia de a se culca tarziu si de a se trezi tarziu. Acest lucru se datoreaza faptului ca la tineri, melatonina, hormonul produs de creier, se elibereaza mai ales noaptea, spre deosebire de adulti si copii. De aceea, adolescentilor le este mult mai greu sa adoarma. Si uneori aceste dereglari devin atat de severe, incat dau nastere unui adevarat sindrom de intarziere a somnului. Si totusi, aceste dereglari hormonale nu sunt singurele cauze care determina dereglarile de somn ale adolescentilor...

/Images/insomnia.jpg

Insomnia

Este o afectiune cu care multi dintre noi se confrunta, cea mai comuna cauza a sa fiind stresul. Insomnia poate fi insa produsa de tot felul de factori, cum ar fi disconfortul fizic (nas infundat, durere de cap etc.), mediul inconjurator (temperatura prea ridicata sau prea scazuta, zgomotul, umezeala etc.). Insomnia este un lucru comun la adolescenti, dar daca ea dureaza mai mult de o luna de zile, atunci este considerata a fi cronica si trebuie tratata ca atare. Insomnia cronica poate avea cauze multiple, inclusiv legate de boli mintale sau de efecte secundare ale anumitor medicamente. Insomnia se poate accentua din cauza stresului provocat de ea insasi. O perioada scurta de insomnie poate provoca stres, iar anxietatea unei persoane cauzata de ideea ca nu poate dormi poate provoca, la randul ei, insomnie. Doctorii numesc acest tip de afectiune insomnie psihofiziologica.

Sindromul miscarii periodice a membrelor in somn (PLMD) si sindromul picioarelor nelinistite (RLS)

Adolescentii care sufera de aceste afectiuni, au tulburari de somn din cauza miscarii involuntare a membrelor, care le provoaca o iritabilitate accentuata, facandu-i sa-si piarda pofta de somn. In cazul PLMD, aceste miscari sunt involuntare, intrucat nu pot fi controlate. Adolescentii cu RSL resimt senzatii caudate in picioare, de la arsura, la furnicaturi si crampe. Singurul mod de a scapa de aceste senzatii neplacute este sa isi miste membrele si de aici si lipsa de somn. Ambele afectiuni pot fi tratate cu medicamente specifice, insa in cazul unora dintre adolescenti simpla tratare a deficientei de fier face ca simptomele sa dispara.

Apnea obstructiva

Aceasta afectiune face ca respiratia sa fie oprita temporar in timpul somnului. O cauza comuna a acestei probleme de respiratie este marirea tesuturilor localizate in canalul care face trecerea dintre nas si gat. De asemenea, apnea apare frecvent la persoanele obeze sau care au probleme cu mentinerea greutatii in parametri normali. Adolescentii care sufera de apnee obstructiva pot sa sforaie, au dificultati de respiratie si transpira mult in timpul somnului. Persoanele care sufera de apnee obstructiva sunt, de obicei, foarte iritabile in timpul zilei. Apnea se trateaza si de aceea este bine ca adolescentii sa se prezinte din timp la medic pentru a scapa de ea.

Refluxul gastrointestinal

Este un alt factor care determina adesea dereglari ale somnului. Practic, in timpul refluxului gastrointestinal, acizii din stomac urca inapoi in esofag, provocand o senzatie neplacuta de arsura. Aceasta se accentueaza atunci cand persoana in cauza sta intinsa. Chiar daca simptomele refluxului nu sunt resimtite constient in timpul somnului, ele afecteaza ciclul de somn, interferand cu stadiile acestuia. Refluxul gastrointestinal poate fi tratat cu medicamente, insa unele persoane sustin ca se simt mai bine daca dorm intr-o pozitie intermediara, intre orizontal si vertical. Pe termen lung insa este indicat un control riguros al dietei.

/Images/reflux-gastro.jpg

Cosmarurile

Cei mai multi adolescenti au cosmaruri ocazional. Daca insa cosmarurile sunt frecvente, ele intrerup ciclurile de somn pe parcursul noptii. Cosmarurile pot fi cauzate de diversi factori, printre care medicamentele, consumul de alcool, drogurile etc. De asemenea, lipsa somnului poate fi si ea o sursa a cosmarurilor. Stresul si anxietatea sunt insa cauzele cele mai frecvente ale cosmarurilor. Daca dereglarile de somn din cauza cosmarurilor persista, atunci trebuie neaparat consultat un medic.

Narcolepsia

Tinerii care sufera de aceasta afectiune sunt foarte somnorosi in timpul zilei, avand asa numite atacuri de somn care ii face sa adoarma instantaneu, sa isi piarda controlul muschilor sau sa aiba tot felul de viziuni asemanatoare viselor desi sunt treji. Somnul din timpul noptii este intrerupt frecvent de treziri repetate fara un  motiv anume. Narcolepsia este foarte periculoasa, pentru ca adolescentii pot adormi pe neasteptate in timpul unor activitati care presupun atentie maxima, cum ar fi mersul pe bicicleta, spre exemplu. In mod obisnuit, narcolepsia nu este o boala specifica adolescentilor, iar in multe cazuri ea trece neobservata. Primele simptome apar, de obicei, intre 10 si 25 de ani, insa diagnosticul corect este pus adesea abia 10 - 15 ani mai tarziu. Narcolepsia se trateaza cu medicamente si prin schimbarea stilului de viata.

Mersul prin somn

Este un lucru rar intalnit la adolescenti. Cel mai des, acest simptom se intalneste la copii si, adesea, este mostenit din familie. De obicei mersul prin somn se intampla atunci cand persoana respectiva are febra, este bolnava, este stresata sau nu a dormit suficient. Fiind un simptom care se produce rar, nu este tratat, de obicei, ca o problema serioasa. Persoanele care merg prin somn se intorc, de regula, singure in pat si isi amintesc acest lucru cand se trezesc. De obicei, mersul prin somn se produce in stadiile 3 si 4 ale ciclului de somn. Uneori insa, este nevoie ca cineva sa conduca persoana care merge prin somn inapoi in pat si sa o ajute sa ocoleasca obstacolele. Este de dorit ca acest lucru sa se intample cu blandete, astfel incat cel care merge prin somn sa nu fie trezit.

/Images/mersul-prin-somn.jpg

Daca un adolescent doarme suficient si totusi se simte obosit in timpul zilei, ar trebui sa faca o vizita la doctor. Oboseala excesiva poate fi cauzata de tot felul de probleme de sanatate si nu doar de dereglari ale somnului. Medicul va evalua starea de sanatate a adolescentului care sufera de dereglari ale somnului, facand appel deopotriva la tot felul de teste si analize si la isotricul medical al familiei. Este bine de stiut ca dereglarile de somn sunt produse de o varietate de factori si, pentru fiecare dintre ei, tratamentul este diferit. Unele cauze pot fi indepartate cu ajutorul medicamentelor, in timp ce altele pot fi tratate prin diverse tipuri de terapie. Stilul de viata al adolescentilor este, de asemenea, extrem de important in crearea unor obiceiuri sanatoase legate de somn. Inchiderea computerului si a telefonului mobil cu cel putin o ora inainte de a merge la culcare, eliminarea alimentelor ce contin cofeina, evitarea jocurilor violente si a filmelor pe timpul noptii, toate aceste reguli ajuta la formarea unor obiceiuri sanatoase ce vor stimula un somn normal.

Despre problemele adolescentilor mai cititi si:

Sinistrul cult emo: de ce nici un copil nu este la adapost de el

Sinistrul cult emo: de ce nici un copil nu este la adapost de el

Hannah era o fata fericita de 13 ani, din UK, cand a devenit o parte „emo“ a unei sinistre manii adolescentine ce vede moartea in mod romantic. Dupa trei luni s-a sinucis spanzurandu-se.…

14 ani, vârsta marilor provocări pentru părinții de fete - despre crize de personalitate și comunicare: sfatul psihologului

14 ani, vârsta marilor provocări pentru părinții de fete - despre crize de personalitate și comunicare: sfatul psihologului

E varsta de 14 ani varsta la care nu te mai poti intelege cu fiica ta? Ei bine ce repede a trecut timpul.Cand ati devenit parinti, v-ati retrait inca o data bebicia si copilaria prin ochii copilului…

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

De cativa ani buni ma tot intreb din cand in cand de ce lumea pare ca a luat-o pe o traiectorie anapoda, in ciuda descoperirilor uluitoare care se fac in foarte multe domenii, de ce oamenii, mai…

 Cititi si Presiunea de a fi perfect |  Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem

 Va recomandam sa cititi si:

Pentru a intilni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII