Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul la copii: semne precoce de recunoastere

Autismul la copii: semne precoce de recunoaștere

Autismul este o gamă de dizabilitati de dezvoltare cauzată de diferențe de perceptie la nivelul creierului. Persoanele cu autism au adesea probleme cu comunicarea și interacțiunea socială, precum și comportamente sau interese restrictive sau repetitive. Copiii cu autism pot avea, de asemenea, moduri diferite de a învăța, de a se mișca sau de a acorda atenție.
Exista semne precoce de recunoastere ale autismului?

Ar putea avea bebelusul semne de autism? Cat de devreme poate fi depistat autismul la copil? Iata intrebari si raspunsuri de care trebuie sa stii.

Autismul, semne precoce de recunoastere - veti citi:
Teoretic, nu poate fi diagnosticat inainte de 3 ani
Posibile simptome ale autismului
Informatii despre autism 

Ar putea avea bebelusul tau autism?

Autismul este o gama de dizabilitati de dezvoltare cauzată de diferențele la nivelul creierului. Persoanele cu autism au adesea probleme cu comunicarea și interacțiunea socială, precum și comportamente sau interese restrictive sau repetitive. Copiii cu autism pot avea, de asemenea, moduri diferite de a învăța, de a se mișca sau de a acorda atenție.

Desigur, nimeni nu isi doreste un raspuns afirmativ la aceasta intrebare, insa probabilitatea ca anumite semne ingrijoratoare din comportamentul unui bebelus sa fie simptome ale autismului, este din ce in ce mai mare in zilele noastre. Statisticile arata ca unul din 150 de copii este diagnosticat cu autism, iar baietii prezinta un risc de 4 ori mai mare decat fetele in aceasta privinta.

De aceea, teama parintilor in aceasta privinta nu trebuie judecata ca o exagerare, ci ca o consecinta fireasca a faptului ca autismul pare sa fie una dintre maladiile secolului nostru.

Teoretic, autismul nu poate fi diagnosticat inainte de 3 ani

Desi, teoretic, nu poate fi diagnosticat inaintea varstei de 3 ani, autismul prezinta anumite simptome inca din primele luni de viata, expertii sustinand ca multe dintre ele pot fi identificate inca din jurul varstei de 6 luni. Acesta este un lucru pozitiv, intrucat se stie ca autismul poate fi ameliorat cu atat mai mult cu cat este diagnosticat mai repede.

Pe de alta parte insa acesta este un stres in plus pentru parinti, care pot incepe sa isi faca griji inca de la o varsta atat de mica a copiilor lor.

/Images/bebe-autism.jpg

Posibile simptome ale autismului

Iata o lista cu posibile simptome ale autismului, despre care medicul pediatru te va intreba in cazul in care ai suspiciuni in legatura cu comportamentul bebelusului tau. Nu uita totusi ca este vorba de niste semne relative, care pot fi alarme false, asa ca nu intra in panica, ci mai degraba incearca sa vezi toate aspectele problemei.

2 - 3 luni - nu are un contact vizual frecvent cu persoanele din jur
3 luni - nu zambeste cand te vede sau cand te aude
6 luni - nu rade si nu are expresii faciale care sa exprime bucuria
8 luni - nu intoarce capul in directia in care il intorci tu atunci cand te uiti dupa altceva in timp ce vorbesti cu el.
9 luni - nu silabiseste cuvinte.
1 an - nu isi intoarce privirea spre tine atunci cand il strigi pe nume
1 an - desi nu silabiseste, este iritat de sunetele din jur
1 an - nu leaga deloc asa-zise conversatii cu vocale si consoane cu tine
1 an - nu spune inca ”pa”
1 an - nu este capabil sa se uite intr-un punct anume pe care i-l arati
16 luni - nu rosteste constient niciun cuvant
18 luni - nu arata cu degetul lucruri care il intereseaza
24 luni - nu rosteste nicio propozitie din 2 cuvinte

Daca aceste simptome sunt sporadice, nu ar trebui sa te ingrijoreze. Daca, in schimb, ele persista si sunt din ce in ce mai numeroase, atunci ar trebui sa te gandesti serios sa consulti un medic specialist. De asemenea, orice pierdere a unei deprinderi deja capatate este un motiv de ingrijorare.

Autismul copilului incepe din burta mamei: cauze si semnale

Cercetatorii americani sugereaza faptul ca autismul isi poate avea originea din perioada in care fatul se afla in uter si nu in perioada de alaptare asa cum s-a crezut o lunga perioada de timp. Astfel s-a descoperit ca  - copiii cu autism au cu circa 67% mai multe celule nervoase in cortexul prefrontal (o parte a creierului care este implicata in procesarea limbajului, comportamentului social, si a luarii deciziilor).

In acest studiu preliminar, cercetatorii au analizat post mortem tesutul cerebral al unui numar de 7 baieti care au avut autism si al altor 6 care au decedat din alte cauze (inec sau alte accidente) pentru a determina numarul de neuroni pe care creierul acestora l-a avut - lucru care este posibil doar dupa deces.

Cercetatorii au fost surprinsi de numarul excesiv de neuroni gasiti, avand in vedere ca aptitudinile sociale deficitare, in special cele ale copiilor cu autism, sunt in stransa legatura cu insuficienta tesutului nervos citeste in continuare aici. 

Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!

Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania. 

Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:

De ce atatia copii cu autism in Romania?

Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala

Sa vorbim despre autism

Autism la 7 ani?

Mi-e teama sa nu aiba autism

Autismul si oxigenarea hiperbara

ABA - cine mai are copii care fac terapia ?

Grup de suport pentru parinti cu copii autisti

Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte

Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti. Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului unui copil autist. De aceea, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Va sti insa pediatrul sa le recunoasca?

Informatiile arata ca rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme.  Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism.  Iata cateva informatii care ne fac sa intelegem ce este autismul si sfatul de la Desprecopii.com

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Sunt mama unui copil autist. M-am tot gandit o vreme cum si cand ar fi cazul sa discut cu copilul meu despre autism. Am amanat deliberat acest moment de multe ori desi am gasit cel putin alte cateva argumente care ma indeamnau sa aduc acest subiect de discutie... ca de la mama la fiu.

Dar, cu toate dragostea si grija pe care i-o port, ma temeam ca nu cumva acea discutie sa il faca sa simta autismul ... ca un fel de boala care sa il inspaimante si sa il faca mai putin increzator in propriile sale forte. Si desigur nu vroiam sa creada ca avaand autism, este un copil mai putim valoros ... Ei bine am tot framantat acest subiect in capul meu si nu am vrut sa fac din el o varza infricosatoare in mintea lui citeste mai departe cand si cum spunem copilulu ica este autist.

Despre autism mai citeste:

Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.

Forumul special despre Autism

Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism. 

 autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII