Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi

Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi

Boli pe care le pot lua copiii de la cainii maidanezi

Medicii spitalelor din Romania se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intestinali din cauza animalelor. Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei mici cat si de caini, sunt principalele zone declarate suspecte pentru astfel de imbolnaviri.

Iata ce boli pot lua copiii de la cainii maidanezi si cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari.

Cum se pot imbolnavi copiii de la cainii maidanezi?
Ca cauzeaza aceste boli?
Cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari?

Viermi intestinali din cauza animalelor

Medicii spitalelor din toata tara se confrunta zilnic cu zeci de cazuri de copii, dar si de adulti care au viermi intenstinali din cauza animalelor. Statisticile arată că lunar - numai in Bucuresti - sunt muşcate in jur de 300 de persoane. In luna august 2017, au fost muscate de caini  296 de persoane, din care 58 de copii, potrivit datelor de la Matei Balş.

Cum se pot pot imbolnavi copiii de la cainii maidanezi?

Parcurile si locurile de joaca, frecventate atat de cei mici cat si de caini, sunt principalele zone declarate suspecte pentru astfel de imbolnaviri.

La nici 2 ani, un baietel a fost diagnosticat cu o boala numita toxocaroza provocata de un vierme parazitar al cainelui.

/Images/Toxocara-Canis-vierme-parazitar.jpg

De altfel, numai la Spitalul Colentina din Capitala 30 de pacienti, adulti si copii vin cu astfel de semne de boala, iar la 80 la suta dintre ei se confirma fie toxocaroza fie chistul hidatic sau amandoua.

Ca cauzeaza aceste boli?

Aceste doua boli sunt cauzate de niste viermi parazitari care se localizeaza in tractul digestiv. Femelele pot depune intre 20.000 si 200.000 de oua pe zi, care sunt eliminate prin fecalele cainelui.

Ouale pot ajunge si in tractul digestiv al omului, prin contact cu solul contaminat. In organismul uman afecteaza ficatul, plamanii si alte organe interne. In cazul chistului hidatic se impune operatie.

"In fecalele cainelui nedeparazitat exista oua de troxocara. Ouale ajung pe sol si pot fi preluate de om, odata cu praful de pe strada. In pericol mai mare sunt copii, ajung mai usor in gurita lor, manute murdare, praf ajuns pe gura", explica Dr. Suzana Elena Cilievici, medic primar boli parazitare.

/Images/Toxocara-Canis-ciclu-de-viata.jpg
Iata cum se transmit parazitii si ajung la om

Din fericire, cele doua boli nu se transmit de la om la om

Un studiu realizat in America a aratat ca aproximativ 20% dintre caini elimina Toxocara Canis. La randul lor, englezii au constatat, prin esantioane de sol recoltate din parcurile pentru copii, ca 24% dintre acestea contineau oua de Toxocara Canis. In Romania, nu s-au efectuat inca studii epidemiologice care sa precizeze gradul de contaminare al locurilor de joaca sau prevalenta infectiei in randul copiilor.

Cum se poate detecta prezenta viermilor parazitari?

Prezenta viermilor parazitari se poate detecta printr-o analiza de sange. Ca sa stam departe de aceste boli este foarte important sa ne spalam mainile sa ducem animalele de companie la deparazitare si sa evitam cainii comunitari.

Despre paraziti si sanatatea copilului, merita citit si:

Cum sa iti cureti casa de paraziti fara chimicale?
Joaca la laditele cu nisip: riscurile de sanatate de care trebuie sa stie orice parinte
Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Parazitii intestinali
Alegerea unui animal de casa: factori esentiali de luat in considerare

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

Șocul anafilactic și reacția anafilactică: ce trebuie știut și cum se procedează de urgență

Șocul anafilactic și reacția anafilactică: ce trebuie știut și cum se procedează de urgență

Socul anafilactic si reactia anafilactica este o problema care poate pune viata unui copil sau adult in pericol major. Exista multi alergeni diferiti – factori care pot declansa o reactie…

Teniaza (Panglica) - Simptome si preventie

Teniaza (Panglica) - Simptome si preventie

Teniaza este determinata de doua specii de tenii: Saginata si Solium.  Transmiterea Teniei se realizeaza prin ingestia de carne de vita cruda sau insuficient preparata termic (cruda) - care…

Ce e de facut cand copilul are paduchi

Ce e de facut cand copilul are paduchi

Chiar si in zilele noastre, paduchii pot veni invitati in casa noastra. Paduchii sunt insecte mici, fara aripi, parazitare care se hranesc cu sange. Se raspandesc usor - in special de catre…

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. mama
    mamatrimis la 2/7/2014

    Nu sint singurele boli care se pot transmite de la caini la om. Mai este si rabia (in Romania se moare inca de rabie- exemplul fetitei de acum cativa ani), boala Lyme si multe altele. Si nu se spune nimic de traumele la nivel psihologic ale persoanelor atacate si mutilate de caini si cit de greu sa convietuiesti cu frica cainilor care te ataca pe strazi.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Vlad Craioveanu
    Vlad Craioveanutrimis la 5/5/2014

    Nu "din cauza animalelor ", ci din cauza igienei precare si a lipsei totale de supraveghere. PS: asta e articol platit sau l-ati scos din pura... inteligenta?!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Mihnea Columbeanu
    Mihnea Columbeanutrimis la 5/5/2014

    Asteptam o pagina despre ROLUL EDUCATIV AL CAINILOR in viata copiilor, despre RELATIILE ARMONIOASE DINTRE COPII SI CAINI (de orice fel - cu sau fara stapan), despre EFECTELE BENEFICE ALE CAINILOR DE COMPANIE (mai ales in cazul familiilor cu copii), si care sa includa si recomandarile educative necesare copiilor pentru a-i invata CUM SA SE IMPRIETENEASCA RAPID CU ORICE CAINE, inclusiv maidanez, pentru a preveni incidentele nedorite ce au la origine exclusiv salbaticia si iresponsabilitatea OAMENILOR.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Laura
    Lauratrimis la 5/5/2014

    Articolul nu prezinta si un alineat cu "metode de prevenire ". In societatea romaneasca, mai grav decat orice este lipsa aproape totala de igiena, in aceeasi masura lipsa educatiei in ceea ce priveste igiena corporala cat si importanta ei pentru sanatatea noastra.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII