Masturbarea la copii, un subiect tabu

Masturbarea la copii, un subiect tabu

Masturbarea la copii, un subiect tabu

  • Masturbarea este inca unul dintre subiectele tabu, considerat mult timp drept un fenomen cauzat de o dereglare mentala si simptom al unor afectiuni psihiatrice. Onanismul a constituit un subiect tabu chiar si in societatea occidentala, pana dupa al doilea razboi mondial, cand, in sfarsit, a fost scos din sfera psihiatrica. Cu toate acestea, viziunea negativa asupra acestui fenomen, asociat inca din vechime cu practicile neortodoxe, a lasat urme adanci in inconstientul colectiv

Masturbarea este inca unul dintre subiectele tabu...
Cum ar trebui sa reactioneze parintii?
Cum ar trebui sa vorbeasca parintii?
Educatia sexuala nu se refera doar la igiena intima
Masturbarea este un fenomen firesc

Masturbarea este inca unul dintre subiectele tabu, considerat mult timp drept un fenomen cauzat de o dereglare mentala si simptom al unor afectiuni psihiatrice. Onanismul a constituit un subiect tabu chiar si in societatea occidentala, pana dupa al doilea razboi mondial, cand, in sfarsit, a fost scos din sfera psihiatrica. Cu toate acestea, viziunea negativa asupra acestui fenomen, asociat inca din vechime cu practicile neortodoxe, a lasat urme adanci in inconstientul colectiv

Cu toate acestea, viziunea negativa asupra acestui fenomen, asociat inca din vechime cu practicile neortodoxe, a lasat urme adanci in inconstientul colectiv, fapt ce explica jena cu care se vorbeste despre el, indiferent de context.

Masturbarea este inca unul dintre subiectele tabu...

Ca parinti suntem adesea luati prin surprindere de rapiditatea cu care copiii se transforma in oameni mari cu fiecare zi care trece, sub ochii nostri. Suntem pusi adesea in situatii limita din care nu stim pe moment cum sa iesim fara sa afectam in mod negativ dezvoltarea armonioasa a copiilor, iar masturbarea este inca unul dintre subiectele tabu din acest punct de vedere, fiind, in acelasi timp, un fenomen foarte frecvent intalnit la adolescenti. Cum se explica, asadar, jena pe care o resimt parintii atunci cand isi surprind copiii masturbandu-se?

Cum ar trebui sa reactioneze parintii?

Cum ar trebui sa reactionam, ca parinti, in momentul in care suntem pusi in fata unei astfel de intamplari? Specialistii considera ca parintii ar trebui sa nu mai dramatizeze acest fenomen si sa il considere ca pe ceva banal si firesc pana la un punct. Ideea de baza este sa le explicam copiilor fara nicio jena diferenta dintre sfera privata si cea publica, precizandu-le ce anume este permis in public si ce trebuie sa ramana in zona privata. Singurul lucru care ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti este posibilitatea ca masturbarea sa se transforme intr-un obicei permanent, practicat pentru a genera placere in mod obsesiv. In acest caz, ar trebui luata in considerarte si o discutie cu un psiholog.

Cum ar trebui sa vorbeasca parintii?

A vorbi despre masturbare unui copil, presupune, inevitabil, a-i evoca sexualitatea, pe care el o cunoaste din doua puncte de vedere - pe de o parte, descoperindu-si propriul corp, pe de alta parte, dezvoltandu-si imaginatia, pentru ca, este bine de stiut, sexualitatea incepe in imaginatia fiecaruia dintre noi.

Masturbarea face parte si ea din suita de fenomene prin intermediul carora un copil incepe sa fie constient de propria sexualitate
. Iar parintii sunt cei care trebuie sa dirijeze din umbra felul in care un copil trece prin aceste experiente noi pentru el, explicandu-i lucrurile pe care are nevoie sa le stie.

/Images/discutie-copil-parinte.jpg

Educatia sexuala nu se refera doar la igiena intima

Educatia sexuala nu ar trebui sa se limiteze, de altfel, la discutii legate de igiena intima si de modul in care se fac copiii, ci ar trebui sa se refere la tot ceea ce tine de sexualitate. Educatia sexuala incepe, de fapt, foarte devreme, odata cu constientizarea si explicarea motivelor in virtutea carora mami si tati dorm impreuna.

De aceea este important ca un copil sa doarma in camera proprie inca de la varsta foarte mica. A-l invata sa distinga intre propriul corp si cel al parintilor este o modalitate de a-l face sa inteleaga ce este intimitatea. Acest lucru implica deopotriva o anumita precautie in ceea ce priveste diverse practici cum ar fi sarutarea pe gura a copiilor mici sau facutul baii impreuna cu copilul care nu mai este bebelus, obiceiuri care ar putea deruta copilul, deformandu-i perceptia asupra sexualitatii proprii. Totul depinde, desigur si de varsta copilului...

Masturbarea este un fenomen firesc

Masturbarea se numara, asadar, printre fenomenele firesti, prin care un copil isi descopera sexualitatea. Parintii ar trebui sa stie inaintea tuturor acest lucru pentru ca, in fond, au fost ei insisi adolescenti, inainte de toate, si ar trebui sa discute deschis, fara inhibitii si pudoare inutila despre acest fenomen, atunci cand isi suprind copiii practicandu-l.

Tratarea masturbarii ca pe ceva rusinos si adoptarea une atitudini negative din partea parintelui fata de copilul surprins in aceasta ipostaza, nu face decat sa isi puna amprenta in mod la fel de negativ asupra psihicului acestuia.  

Cititi mai multe despre dezvoltarea copilului intre 4-12 ani:

Copilul de 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Copilul de 5 ani: Dezvoltarea fizica si personalitatea

Dupa implinirea celui de al cincilea anisor, copilul iese treptat din perioada de criza si isi gaseste lent un nou echilibru. Va face progrese remarcabile pe toate planurile, fizice si psihice si de…

Balbaiala copilului: cauze, comportament si tratament

Balbaiala copilului: cauze, comportament si tratament

Balbaiala este un fenomen despre care toata lumea a auzit si cu care foarte multe persoane s-au confruntat. Fiecare dintre noi cunoaste cel putin o persoana cu aceasta dificultate.Este insa balbaiala…

Tulburarile de crestere ale copiilor

Tulburarile de crestere ale copiilor

Dezvoltarea fizica a copiilor, cresterea in greutate si in inaltime, reprezinta o problema complexa, care trebuie tratata cu maxima seriozitate de catre parinti. Mai ales atunci cand copilul ajunge la…


 

Pentru a intilni alti parinti cu copii intre 4-12 ani, participati la sectiune speciala a forumului Desprecopii.com

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate


autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013 

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 180.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Masturbarea la copii, un subiect tabu.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

In floarea copilariei (4-12 ani)

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
La bucatarie

La bucatarie

Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
PARENTING - sau despre meseria de parinte

PARENTING - sau despre meseria de parinte

Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII