Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook

Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook

Vaccinarea: intre stiinta, mituri, ne-adevaruri si conspiratii sharuite pe Facebook

Desi exista informatii contradictorii, in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. La fel ca toti parintii, si dumneavoastra doriti sa faceti tot ce puteti pentru a mentine sanatatea copilului.

Desi stiti ca imunizarea completa a copilului la momentul potrivit este o metoda importanta de a atinge acest scop, poate aveti indoieli despre siguranta si eficienta vaccinurilor. Iata sfatul autorizat de la Desprecopii.com:

In principiu, vaccinurile recomandate in copilarie sunt sigure si eficiente

Inainte de a intra in orice discutie contradictorie despre vaccinuri, orice parinte trebuie sa stie de la inceput ca in principiu, vaccinurile recomandate uzual in copilarie sunt sigure si eficiente. Mai mult, riscurile de probleme serioase in urma imunizarii sunt mult mai mici decat cele pe care le au bolile respective pentru copil. Totusi, va veti simti mai bine daca aveti toate informatiile atunci cand vaccinati copilul si daca puteti distinge miturile de realitate in privinta vaccinurilor. Fiti pregatiti sa cititi si conspiratii aberante despre cum vor bogatii lumii sa scape de cei saraci si de asta ii vaccineaza ...

Pe cine asculti medicii si site-urile serioase sau 'specialistele in orice'?

Acum, in era digitala, a conspiratiilor ce inunda Facebookul cu ajutorul voluntar de share al oricarei cumetre ce crede in teoriile cele mai hilare - dialogul rational despre vaccinare poate lua sensuri si directii socante. Si e foarte normal ca tinerii parinti sa fie dezorientati cand vine vorba despre vaccinarea copilului lor.

Insa pentru ca vaccinarea este esentiala pentru sanatatea copilului si pentru viata lui ... e nevoie ca parintii sa se informeze serios - din surse serioase. Din pacate, in aceasta categorie nu intra blogurile hobbyiste, site-urile divelor confuze ce cauta atentie sau ale celor care cred ca vaccinarea e o consipiratie a lui Bill Gates de a imbolnavi si termina lumea :) ...(Hei Bill asa e cu facerea de bine...)

Tabara anti-vaccinare nu are argmente stiintifice insa controleaza Facebook-ul. Da share la orice aberatie. Si este usor de convins cu ipoteze fara logica. Din aceeasi categorie fac parte cei care cred ca boli grele precum cancerul se poate vindeca fara doctori...

Recent, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a postat pe contul lui o poza prin care arata care isi duce copilul la vaccinare...Si el si sotia lui, absolventi de Harvard. DIn fericire, el nu crede in conspiratiile de coafor.

Internetul e plin de mituri despre vaccine si imunizare

Vom discuta acum despre unele dintre cele mai comune mituri pe care este posibil sa le auziti in general despre imunizare, precum si cele despre anumite vaccinuri.

Bolile disparusera inainte sa apara vaccinurile pentru ele = FALS

Se considera ca multe boli infectioase comune incepusera sa dispara inainte de introducerea vaccinurilor corespunzatoare lor, ca urmare a masurilor vizand sanatatea publica, de imbunatatire a conditiilor de viata, a igienei, a salubritatii si a nutritiei.

Realitatea:
Masurile generale de sanatate publica reduc posibilitatea ca un copil sa fie expus unui microb ce provoaca o astfel de boala. Totusi, ele nu vor proteja copilul impotriva imbolnavirii daca este expus la agentii patogeni, in timp ce vaccinurile ofera aceasta protectie.

Acest mit este bazat pe observatia ca masurile de sanatate publica precum conditiile mai bune de viata, igiena, salubritatea si nutritia au ajutat la reducerea incidentei bolilor infectioase inainte de inceperea unor programe de vaccinare in masa.

Incontestabil, igiena si salubritatea – mai ales folosirea apei potabile si spalarea mainilor – sunt metode extrem de eficiente pentru reducerea raspandirii multor infectii. In mod similar, nutritia de calitate si conditiile de viata, in mediile mai putin aglomerate sunt si ele moduri valoroase de a reduce astfel de riscuri.

Totusi, niciunul dintre acesti pasi nu pot proteja la fel de sigur un copil impotriva unei anumite infectii precum vaccinul corespunzator acelei infectii. In cazul in care copilul nu a fost imunizat si este expus unui germen care provoaca o boala, cum ar fi pojarul, pertussis, poliomielita sau difteria, poate face boala.

Si indiferent cata grija aveti, copilul va fi expus germenilor care provoaca boala. Ii veti aduce acasa de la serviciu sau de la piata, fratii si surorile lui ii vor aduce acasa de la scoala, de la locul de joaca sau de la cinema, iar prietenii si rudele bine-intentionate il vor infecta cand il iau in brate si se joaca. 

Exista multe exemple care arata ca imbunatatirile din punctul de vedere al igienei si alte masuri privind sanatatea publica nu au functionat pe post de programe de imunizare pentru a reduce bolile respective. De exemplu, nicio imbunatatire a sanatatii publice in Statele Unite din ultima decada nu poate explica reducerea cu 99 de procente a bolii grave cauzate de Haemophilus influenzae de tip b (Hib) (ce include o forma foarte grava de meningita bacteriana), pe care le-a avut campania de vaccinare impotriva Hib cu circa 10 ani in urma. 

Vaccinarea este esentiala pentru sanatatea copilului.

Vaccinurile nu au efect = FALS

Se crede ca vaccinurile nu au efect si este numai o coincidenta faptul ca incidenta anumitor boli a scazut dupa inceperea campaniilor de vaccinare.

Realitatea:
Vaccinurile au efect. S-a demonstrat in mod incontestabil ca scaderea reala si durabila a cazurilor de boli care puteau fi prevenite prin vaccin din Statele Unite s-a produs numai dupa programele de vaccinare in intreaga tara.
Chiar si fara programele de vaccinare, numarul de cazuri ale celor mai infectioase boli variaza in mod natural de la an la an.

Deci, chiar daca s-a inregistrat o scadere in rata infectiilor ce a urmat introducerea unui vaccin, unii oameni ar putea sustine ca este vorba despre o fluctuatie normala, nu despre rezultatul unui program eficient de imunizare. Este usor de inteles un astfel de argument. Totusi, daca aceasta reducere ar fi numai o coincidenta, ea ar fi temporara – nu ar persista, asa cum se intampla in urma programelor de imunizare.

Programele de imunizare mentin nivelul redus al bolilor

Example ale impactului dramatic si durabil ale programelor de imunizare derulate cu succes includ vaccinurile impotriva bolilor ca variola, poliomielita, pojarul, rubeola (pojarul german), pertussis (tusea convulsiva), tetanosul si difteria.
Cea mai recenta poveste de succes din Statele Unite se refera la cazurile de boala potential mortala cauzata de Haemophilus influenzae de tip b (Hib). Pana in anul 1985, Hib a cauzat infectii grave la circa 20000 de copii anual. Acestea includ 12000 de cazuri de meningita si peste 400 de decese.

Dupa inceperea programului de imunizare, incidenta bolii provocate de Hib a scazut cu 99 de procente si s-a mentinut la nivel scazut timp de peste un deceniu.

Ratele scazute de vaccinare duc la rate marite ale bolii

Alta dovada ca vaccinurile, nu alti factori, sunt responsabile de reducerea incidentei bolilor este faptul ca imediat ce sunt reduse programele de vaccinare, creste rapid numarul de cazuri ale bolii. De exemplu, cand Marea Britanie, Suedia si Japonia au redus folosirea vaccinului anti-pertussis, efectul a fost dramatic si imediat. In Marea Britanie, rata vaccinarilor anti-pertussis a scazut in anul 1974, iar pana in anul 1978 s-a inregistrat o epidemie de peste 100000 de cazuri de pertussis si 36 de decese. Suedia si Japonia au avut experiente similare.

De asemenea, in fosta Uniune Sovietica, cand a scazut rata vaccinarilor impotriva difteriei, numarul de cazuri ale bolii a crescut de la 839 in anul 1989 la aproape 50000 in anul 1994 – inregistrandu-se si 1700 de decese. Mai mult, cateva cazuri de difterie au fost exportate catre Europa si Statele Unite.

Copilul meu nu are nevoie de imunizare = FALS

Sunt parinti care gandesc astfel: „Copilul meu nu are nevoie de vaccinare deoarece bolile pe care le previn vaccinurile au fost eradicate si nu va mai fi vreodata expus la ele.“

Realitatea:
Cata vreme acele boli mai exista undeva in lume, orice copil este expus riscului daca nu este vaccinat.
Este indiscutabil ca in tarile cu rate ridicate de imunizare, copiii nevaccinati au riscuri mai mici de a face boli ca tetanos, pojar sau poliomielita decat copiii nevaccinati din tarile in curs de dezvoltare cu rate reduse de imunizare. Totusi, asta nu inseamna ca astfel de copii nu se vor infecta. Realitatea este ca pur si simplu daca este expus germenului patogen si nu a fost imunizat, risca sa faca boala si toate complicatiile acesteia.

Vaccinul confera un sentiment fals de siguranta = FALS

Multi parinti din tari ca Statele Unite au un fals sentiment de siguranta cand afla ca in tara in care locuiesc, ratele de imunizare au valori ridicate si cazurile de boli care pot fi prevenite prin vacinare sunt in numar redus. Ei cred ca le este copilul in siguranta deoarece astfel nu va mai fi expus germenilor care produc bolile respective.

Din pacate, exista si in Statele Unite multi copii, care altfel pareau sanatosi, apoi imbolnavindu-se, au suferit urmari permanente si chiar au murit din cauza unor boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinuri. Parintii credeau ca asa ceva nu li se poate intampla copiilor lor.

Daca va ganditi sa nu vaccinati copilul, ar trebui sa cititi comentariile oferite de parintii ai caror copii au suferit de boli care pot fi prevenite prin vaccinuri pe site-ul Immunization Action Coalition (IAC), la adresa www.immunize.org. Comentariile lor va pot ajuta sa luati decizia finala avand mai multe informatii.

Bolile infectioase se raspandesc usor = ADEVARAT

Multi parinti nu-si dau seama cat de usor si de rapid se pot raspandi aceste boli. De exemplu, dar un caz de pojar poate declansa o epidemie intr-o comunitate. Un adult cu o tuse persistenta cauzata de pertussis poate infecta multi bebelusi si copii mai mari, care se pot imbolnavi foarte rau, chiar pot muri din cauza unei infectii cu pertussis.

Hepatita B este raspandita prin expunerea la sangele infectat, deci un copil ar putea fi expus daca unul dintre tovarasii sai de joaca ce are hepatita B se taie in timpul jocului. De asemenea, chiar daca intr-o tara ca Statele Unite nu au mai fost de mult timp inregistrate cazuri de poliomielita, este intotdeauna posibil ca o persoana sa contracteze aceasta boala foarte contagioasa in alta tara si sa o aduca acasa. Iar din anii 2000 si 2001, exista o epidemie de poliomielita in Haiti si in Republica Dominicana.

Copiii alaptati nu au nevoie de vaccinuri  = FALS

Alta parere este aceea conform careia copiii alaptati nu au nevoie de vaccinuri deoarece laptele de san ii protejeaza contra infectiilor. In afara de asta, vaccinurile nu prea au efect la un copil alaptat.

Realitatea:
Doar laptele mamei nu poate proteja bebelusii impotriva tuturor bolilor acoperite de programele obisnuite de imunizare a bebelusilor. Iar vaccinurile functioneaza foarte bine si asupra copiilor alaptati.

Acest mit este bazat pe adevarul dovedit ca laptele mamei poate oferi protectie impotriva anumitor tipuri de infectii. Intr-adevar, alaptarea este una dintre metodele cele mai importante prin care mamele isi pot proteja bebelusii impotriva infectiilor, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare in care nu este disponibila apa potabila pentru prepararea laptelui praf.

Totusi, exista multe motive pentru care laptele mamei nu poate preveni o anumita infectie a bebelusului.

4 lucruri esentiale despe vaccinuri pe care trebuie sa le stie parintii

Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 11 intrebari frecvente si raspunsurile lor
De ce este bine sa ne vaccinam copiii: mituri si argumente
Reactii adverse dupa vaccin
De ce sa ne vaccinam copiii - 15 argumente

Schema vaccinurilor in 2018: calendarul de imunizare a copiilor in Romania

Vaccinarea bebelusului este de o importanta majora pentru sanatatea si viata lui. Vaccinurile determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. In Romania, vaccinarea nu este ogligatorie insa pe internet circula o multime de informatii anti-vaccinare - complet iresponsabile. Orice parinte trebuie sa se informeze din surse sigure inainte de a lua o decizie de renuntare la vaccinarea copilului. Iata schema vaccinurilor: calendarul de imunizare a copiilor in Romania 2018.

Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici

Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com - Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2018 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 17:

  1. Liliana
    Lilianatrimis la 30/8/2016

    Citind intamplator ingredientele din vaccinuri, ma sperie foarte tare aluminiul (care ramane ani de zile in creier - vezi cercetarile profesorului Gherardi din Franta) si ma sperie formaldehida (cancerigena) si ma sperie tesuturile fetale din vaccinuri, proteinele animale, precum si glutamatul si antibioticele. Exista oare studii de siguranta pentru fiecare din aceste substante, ce efecte are injectarea la bebelusi, fiecare substanta in parte si apoi toate la un loc, de 4-5 ori in primul an de viata?

    Raspunde la acest comentariu
  2. Anca
    Ancatrimis la 19/8/2015

    Baietelului meu i s-a administrat vaccinul impotriva Rotavirus. Contine agentii vii care pot provoca boala. Nu este adevarat ca vaccinurile nu pot declansa boala. M-am chinuit aproape 1 luna de zile pt ca a dezvoltat boala si facut diaree severa. Facea si de cate 15 ori pe zi

    Raspunde la acest comentariu
  3. Andreea
    Andreeatrimis la 20/5/2015

    Din pacate, articolul contine o serie de inadvertente. Tot din pacate, ritmul vietii cotidiene ii impiedica pe multi parinti sa consulte literatura de specialitate, din care ar putea afla si pericolele prezentate de diferite vaccinuri. Cred ca cel mai firesc ar fi sa cunoastem: 1. lista ingredientelor vaccinului respectiv (si sa le evitam pe cele care contin mercur sau aluminiu, mai ales cele care sint administrate la varste mici), 2. mediul de cultura (de exemplu, pentru copiii ai caror parinti au alergii, riscul este crescut ca cei mici sa dezvolte reactii la diverse proteine), 3. istoria vaccinului respectiv - cazurile mai putin fericite, care s-au soldat cu procese si scandaluri publice de-a lungul anilor, i-au determinat de multe ori pe producatorii de vaccinuri sa treaca avertizarea, cu litere cat mai mici, pe prospectul vaccinului.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Maria
    Mariatrimis la 17/9/2014

    Eu am avut un caine care a murit pentru ca nu a fost vaccinat si odata infectat nu s-a mai putut face nimic oricate tratamente i s-au facut. Nu vreau sa ma gandesc la o complicatie a copilului meu de la o boala a copilariei pentru care as fi putut sa il vaccinez.Cine seamana indoiala in sufletul parintilor cu privire la siguranta sau rostul vaccinurilor face o mare greseala care se reflecta asupra copiilor. Le recomand sa citeasca despre variola si cum a fost ea eradicata http://ro.wikipedia.org/wiki/Variol%C4%83 http://tendintein.ro/variola/Intrebati-i pe cei care se lupta cu ebola, daca nu le-ar fi prins bine un vaccin.

    Raspunde la acest comentariu
  5. larisa
    larisatrimis la 11/7/2014

    Atentie: COPILUL TREBUIE SA FIE PERFECT SANATOS! Daca copilul este bolnav, vaccinarea trebuie amanata. insa la noi cum se face? ii curge nasul- nu-i nimic strasnic, e alergic- ii dai pastile si poti sa-i pui si asa mai departe.....

    Raspunde la acest comentariu
  6. atol
    atoltrimis la 8/8/2013

    Exista posibilitatea ca un copil care a facut toate vaccinurile sa dezvolte un cancer la maturitate? Asta in conditiile in care este recunoscut ca in genomul uman sunt cel putin 30000 secvente genetice ale virusilor anihilati de evolutia umana. Ati citit cartea „Vaccinurile: Prevenție sau boală? O nouă patologie pediatrică”, scrisă de medicul clujean Christa Todea-Gross?Oare are dreptate? Eu zic ca da.

    Raspunde la acest comentariu
    • Gji
      Gjitrimis la 24/1/2020

      Explozia de cancere de unde?

  7. Tabita
    Tabitatrimis la 14/7/2013

    Nu exista lege care sa spuna ca vaccinurile sunt obligatorii.

    Raspunde la acest comentariu
  8. katy
    katytrimis la 26/4/2013

    tocmai am venit de la inmormantarea unui baietel de 8 luni. a fost nascut perfect sanatos, dar dupa vaccinarea de la 4 luni a inceput calvarul parintilor. dupa luni de spitalizare, teste si chinuri, a murit. e groaznic!

    Raspunde la acest comentariu
  9. Andrada
    Andradatrimis la 17/10/2012

    Nu este adevarat ca vaccinurile ar fi atat de inofensive! Sunt multe cazuri cu urmari grave asupra sanatatii copiilor vaccinati. Nu stiu de ce se insista ca varsta de vaccinare sa fie atat de mica de la 2 luni cand sistemul imunitar al copilului este atat de putin dezvoltat. Pe de alta parte, se scrie in prospectul vaccinului ca exista anumite contraindicatii care nici nu se pot verifica in cazul unui copilas atat de mic. Cine consulta din punct de vedere neurologic un copilas inainte de vaccinare?? Sau cine stabileste daca copilul este alergic la substantele din compozitia vaccinului ??? Daca se intampla ceva la administrarea vaccinului este pregatit medicul de familie/pediatru sa intervina in cazul unui soc anafilactic?? Are cu ce la nivelul cabinetului medical?? Se vorbeste in articol ca exista un risc foarte foarte mic de deces sau de urmari grave, dar EXISTA !

    Raspunde la acest comentariu
  10. triff adrian
    triff adriantrimis la 26/11/2011

    mam zapacit cu totul ,am de facut un referat despre vaccinare si nu mai stiu nimic ,adica nu mai anteleg .este bine sau nu sa ne vaccinamvreau un pic de ajutor.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  11. Carmen
    Carmentrimis la 5/11/2011

    Care e legea unde se specifica ce vaccinuri sunt obligatorii?

    Raspunde la acest comentariu
    • Adina
      Adinatrimis la 18/5/2016

      Nu este o lege.vaccinurile nu sunt obligatorii.

  12. Carmen
    Carmentrimis la 2/11/2011

    Se tot vorbeste de

    Raspunde la acest comentariu
  13. cleo
    cleotrimis la 8/6/2010

    laura, imi pare f. rau de drama ta. COndoleante, putere si seninatate!Nu stiu daca are sau nu legatura cu vaccinarile, dar trebuie sa alegem si sa citim si alte articole - pt ca informatia din ro este incompleta si exagerata. De ex. de cateva luni nu se mai face vaaccin BCG in maternitate. Nu au crescut nr de copii nou nascuti bolnavi. Nu se face in toata europa de Vest - romania ramanand insa locul 1 in europa la cazuri. Ei, cand am explicat dr de familie de astea, mi-a zis ca de fapt statisticile arata o imunizare doar de 60-70% acoperita - dar ea recomanda vaccinul anti TBC tocmai datorita numerosilor shobolani, caiini, pasari moarte /gunoaielor care zac in cartier.Un alt lucru care nu se zice, in vaccinurile combinate, cu cele 6 boli: pertursis (nu cunosc boala), hepatita B etc - iti ofera imunitate pt maxim 5-6 ani. Producatorii zic de maxim 8 ani, dar pediatrii care au vazur analize si rezulate pe copii spun ca media este mult mai mica.Mesajul meu este ca NU tre sa ne bazam pe vaccinuri. Imunitatea copilului se construieste prin alimentatie si prin igiena. Un copil bine educat, sa se spele periodic pe miini, sa manance echilibrat, cu multe fructe si legume, de calitate - va fi mai sanatos decat un copil supra vaccinat.

    Raspunde la acest comentariu
  14. laura
    lauratrimis la 17/7/2009

    bravo cleo! copii bolnavi de poliomelita sunt mai multi acum, cand se face acest vaccin! atentie la tinerii pana in 23 ani!!Eu am 42ani si nu-mi aduc aminte de nici un copil de varsta mea sa fi avut aceasta boala!? DE CE???? Ce alte teste se fac in spatele acestor vaccinari in masa? Eu am o situatie cumplita: mi-a decedat o fetita acum 2 ani, la varsta de 18ani si jumatate. Debutul a inceput cu vaccinul antipoliomelic,a fost internata la distrofici pana la 1 an(noroc de revolutie ca am vazut-o acasa),a fost normala pana la 16 ani, cand a facut candida, care nu a cedat la nici un tratament,la 18 ani ai ei am aflat ca are SIDA, a refuzat orice tratament, se saturase de medici si medicamente, iar in cateva luni a scapat de chin. S-a nascut pe 24.03.1989. Sfat: inainte de vacinare informati-va de pe internet, de ce se asunde in spatele oricarei campanii de vacinare. Va place acea lista, parca interminabila, de vaccinari pe care copii vostri, sau nepotii vostri trebuie sa le suporte???? SAU ESTE PREGATIREA PENTRU BOLILE PE CARE LE VOR AVEA LA MATURITATE, CAND ORGANISMUL ESTE TERMINAT IMUNITAR!!!! SANATATE TUROR.

    Raspunde la acest comentariu
  15. cleo
    cleotrimis la 24/6/2009

    poliomielita in romania, in ultimii 50 ani, au mai fost ctavea cazuri. Accidentale - doar de la vaccinare...TBC- unul din cele mai vechi vaccinuri. Si totusi Romania este pe locul 1 in europa la nr de cazuri de imbolnaviri. Uimitor, in germania nu este obligatoriu si totusi sunt pe locuri codashe la cazuri de imbolnavire. Sa nu imi ziceti ca vaccinurile sunt nemaipomenite, daca la o boala cea mai grava din schema de vaccinari, in 50ani nu s-a gasit un vaccin care sa aiba efect - vaccin care se aplica de zeci de ani la toti copiii din Romania nascuti in spital.Evolutia medicala a starii de sanatate a omenirii trebuie sa multumeasca antibioticelor, si apei/canalizarii. Nu vaccinurilor. Acolo unde nu se pot asigura minimum de conditii: alimentatie, spalat pe miini dupa baie, dush zilnic, acolo e nevoie de vaccinari - riscul e mai mare. Sa nu uitam, 1/2 din romania sta la tzara. Cei mai multi cu WC in curte....si ash mai adauga ceva.Vaccinurile nu sunt obligatorii. Sunt in schema de la stat, fara de care nu primesc copilul la gradinite de stat etc. Pe propria semnatura, pot sa refuz un vaccin. Cea mai buna imunitate: o alimentatie/ igiena sanatoasa - asta depinde numai de mamici.

    Raspunde la acest comentariu
  16. Farmacista
    Farmacistatrimis la 7/6/2009

    Orice mamica ar tb.sa se gandeasca ca vaccinurile nu imunizeazaq pe termen lung,ci doar pe o perioada de max 5 ani(este vorba de vaccinurile pt. bolile copilariei : pojar ,varicela....,pe care noi le-am facut).Este dificil de suportat o varicela la o femeie adulta-si periculoasa in per.fertila sau un oreion la un barbat.

    Raspunde la acest comentariu
  17. Antoine
    Antoinetrimis la 1/11/2007

    Articolul are un subtitlu:Bolile disparusera inainte sa apara vaccinurile pentru ele = FALSTotusi unele date tind sa demonstreze ca asa este.http://www.soilandhealth.org/02/0201hyglibcat/020132sinclair/020132vaccination-1.jpg

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII