Ce complimente facem copiilor

Ce complimente facem copiilor

Ce complimente facem copiilor

Adultii au, in general, o placere deosebita de a face complimente copiilor. Uneori le exprima zgomotos, gesticuland si strambandu-se caraghios, alteori o fac cu tact si cu seriozitate. De cele mai multe ori, aceste complimente sunt cat se poate de sincere, pentru ca, in fond, dragalasenia unui copil  nu are cum sa te lase rece, oricat de insensibil ai fi ca persoana.

De ce facem mai multe complimente fetitelor?
Cum complimentam corect un copil?
Complimentele trebuie sa vina de la mama sau de la tata?
 

Adultii au, in general, o placere deosebita de a face complimente copiilor. Uneori le exprima zgomotos, gesticuland si strambandu-se caraghios, alteori o fac cu tact si cu seriozitate. De cele mai multe ori, aceste complimente sunt cat se poate de sincere, pentru ca, in fond, dragalasenia unui copil  nu are cum sa te lase rece, oricat de insensibil ai fi ca persoana.

Cat de des trebuie facute complimentele? Ce fel de complimente este bine sa facem? Exista diferente intre complimentele facute baieteilor si cele facute fetitelor? La prima vedere pot parea intrebari inutile, insa, privind indeaproape lucrurile, se pare ca subiectul se complica.

In cazul fetitelor, lucrurile devin de obicei si mai sensibile. Adultii nu rezista, de obicei, in fata tentatiei de a face astfel de complimente, mai ales daca fetita in cauza poarta si o rochita de printesa si bijuterii pe masura, care o fac sa semene cu o femeie in miniatura. Este insa bine sa remarcam mereu aceste detalii si sa facem multe complimente fetitelor si copiilor in general? Se pare ca niciuna dintre extreme nu este benefica. A face complimente prea multe unui copil este la fel de rau ca a nu-i face deloc. Cel putin asta sustin psihologii.

/Images/mama-si-copilasii.jpg

De ce facem mai multe complimente fetitelor?

Fetitele sunt, dupa spusele specialistilor, mai sensibile la complimentele care li se fac, acestea putand avea consecinte serioase asupra comportamentului lor. A-i spune unei fetite ca este dragalasa, ca are un chip de inger si o figura de papusa poate parea banal. Complimentele sunt, in fond, o chestiune de cultura si de societate. Traim intr-o epoca in care societatea idolatrizeaza in primul rand corpul femeii, punand in valoare instinctele primare ale fiintei umane. Asa incat, complimentele pe care le primesc fetitele, au legatura, in mod indirect, cu acest curent al societatii in care traim si de aceea este extreme de importanta maniera in care aceste complimente sunt facute.

Cum complimentam corect un copil?

Ideal este ca un compliment sa aiba legatura cu ceea ce face, cu ceea ce spune un copil, astfel incat el sa valorizeze o actiune, o atitudine, un mod de a gandi. Complimentele  reprezinta unul dintre elementele fundamentale ale stimei de sine si de aceea sunt extrem de importante in educatia si in dezvoltarea armonioasa a unui copil. De aceea este important ca atunci cand facem un compliment sa ne referim la faptele copilului si nu la persoana sa. Complimentele care se refera la fizicul unui copil sunt cele mai riscante.

Prea multe astfel de complimente exercita o presiune foarte mare asupra psihicului unui copil si acest lucru poate afecta ireversibil stima de sine
. Spre exemplu, mai ales fetitele se pot simti complexate din cauza fizicului, mergand pana la a se simti iubite sau neglijate din cauza anumitor trasaturi fizice.

Complexele fizice pot duce la cazuri patologice
, atunci cand copilul isi creeaza o falsa idee despre iubire, crezand ca este iubit sau nu in functie de anumite trasaturi fizice pe care le are. Dereglarile alimentare ale adolescentilor au adesea si ele legatura cu aceste complexe legate de fizic, cauzate, la randul lor, de observatiile negative si eventual de lipsa complimentelor celor din jur. De aceea, este indicat ca atunci cand facem complimente legate de felul in care arata un copil sau un adolescent sa ne focalizam asupra detaliilor vestimentare sau asupra altor lucruri, care nu au o legatura directa cu fizicul. In plus, n-ar fi rau ca, din cand in cand, pe langa complimente sa facem si observatii mai critice, dar fara a jigni.

/Images/fetita-trista.jpg

Ce se intampla insa daca un copil nu primeste deloc complimente legate de felul cum arata? Nu exista oare acelasi risc de a crea complexe? Totul tine de dozaj, subliniaza psihologii. Intr-adevar, atunci cand complimentele legate de fizic lipsesc cu desavarsire, adolescentii, mai ales fetitele, au tendinta de a capata complexe de inferioritate care, la randul lor, determina tot felul de reactii negative pe plan emotional. De aceea, este indicat ca, din cand in cand, complimentele referitoare la fizic sa nu lipseasca totusi, cu atat mai mult cu cat traim intr-o epoca in care fizicul este mereu pus in valoare in diverse moduri.

Complimentele trebuie sa vina de la mama sau de la tata?

Mai ales pentru fetite, complimentele facute de mama si de tata au un rol diferit in stimularea stimei de sine. Complimentele care vin de la mama ajuta o fetita sa isi construiasca stima de sine ca viitoare femeie si sa isi dezvolte ideea de feminitate. In schimb, complimentele venite de la tata, care subliniaza aceleasi aspecte feminine, ii permit sa isi constientizeze pozitia in societate ca fetita (rolul social), ceea ce este la fel de important.

Asadar, nu ezitati sa va complimentati copiii, insa aveti grija cum o faceti! Si nu uitati ca ca ceea ce este important, in legatura cu complimentele, nu este cantitatea lor, ci natura lor. De aceea, complimentele nu sunt niciodata prea multe, daca sunt bine formulate.

Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:

La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Comunitate si grupuri de suport

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

autor: redactor Anamaria Ghiban -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.