Muzica si dansul stimuleaza dezvoltarea copiilor

Muzica si dansul stimuleaza dezvoltarea copiilor

Muzica si dansul stimuleaza dezvoltarea copiilor

  • Muzica si dansul sunt doua dintre activitatile care atrag atentia copiilor inca de la varste foarte mici. Bebelusilor le place sa asculte muzica si sa se miste in ritmul ei si acest lucru nu este deloc intamplator, pentru ca familiarizarea lor cu ritmuri diverse incepe inca din perioada intrauterina, cand sunetele din exterior isi pun amprenta asupra perceptiei.

Copiii adora sa cante si sa danseze...
Cantecele de leagan - izvor de sanatate pentru premature
Muzica clasica are si ea virtuti deosebite...
In ceea ce priveste dansul, lucrurile nu sunt foarte diferite 
 
Muzica si dansul sunt doua dintre activitatile care atrag atentia copiilor inca de la varste foarte mici. Bebelusilor le place sa asculte muzica si sa se miste in ritmul ei si acest lucru nu este deloc intamplator, pentru ca familiarizarea lor cu ritmuri diverse incepe inca din perioada intrauterina, cand sunetele din exterior isi pun amprenta asupra perceptiei.

Copiii adora sa cante si sa danseze...

... si expertii sustin ca muzica si dansul contribuie la dezvoltarea lor cognitiva. Cercetari mai noi arata insa ca muzica si dansul nu ajuta doar in terapia comportamentala, ci contribuie efectiv la mentinerea starii de sanatate a copiilor.

Cantecele de leagan - izvor de sanatate pentru prematuri

Cantecele de leagan, spre exemplu, sunt un adevarat izvor de sanatate pentru bebelusii prematuri, a caror energie este adesea consumata de diversi factori de stres. Un studiu realizat de catre Utah Bally Regional Medical Center, a relevat faptul ca 20 de minute de cantec de leagan cu voce pe zi ajuta la incetinirea ritmului cardiac si la oxigenarea organismului. De asemenea, orice cantec lent, poate calma colicile si durerile de crestere a dintilor, sustine Rosalie Pratt, profesor de muzica la Brigham Young University. Muzica instrumentala este foarte linistitoare, insa prezenta unei voci umane in melodie ii da bebelusului sentimentul de siguranta. Vocea unuia dintre parinti este ideala pentru ca efectele muzicii sa fie resismtite pe deplin. Nu conteaza daca parintele are sau nu voce sau daca inventeaza versurile.


 

Muzica clasica are si ea virtuti deosebite...

... in ceea ce priveste starea de sanatate a copiilor. Aceiasi cercetatori de la Brigham Young au ajuns la concluzia ca atunci cand un grup de copii cu ADHD, cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani asculta 40 de minute muzica clasica pe saptamna, creierul lor reactioneaza in sensul ca se focalizeaza mai intens asupra anumitor sarcini ce trebuie rezolvate in timp ce este ascultata muzica. Dupa sase luni de auditii, copiii au aratat imbunatatiri semnificative in acest sens.

Muzica ritmata, precum cea a lui Mozart sau Haydn, poate ajuta si copiii fara ADHD. Este recomandata ascultarea fragmentelor de muzica clasica imediat dupa scoala sau inainte de masa de seara sau in orice moment al zilei in care copiii se simt obositi. Trebuie, de asemenea, avut in vedere faptul ca unii copii isi fac temele mai bine ascultand muzica, in timp ce altii nu se pot concentra decat in liniste deplina. Un lucru inedit, in ceea ce priveste muzica, este faptul ca ea ajuta la invatarea anumitor lucruri mult mai usor. Atunci cand anumite indicatii sunt spuse pe muzica, ritmul este perceput diferit de creier si copiii sunt mult mai atenti, retinand mai usor anumite lucruri.

In ceea ce priveste dansul, lucrurile nu sunt foarte diferite

Copiii simt in mod natural ritmul si de aceea reactiile la sunete sunt imediate - la inceput zambete, apoi miscari din cap, apoi batai din palme si treptat miscari de dans. Ca si muzica, miscarile ritmice sunt simtite inca din perioada in care bebelusul se afla in uter. Bataile inimii mamei sunt primele sunete ritmice care ii capteaza atentia. Intre varsta de 1 an si cea de 2 ani, copiii incep sa se miste in ritmul muzicii, acompaniind adesea miscarile cu propria voce. Simplul fapt ca asculta muzica si reusesc sa isi coordoneze miscarile in functie de ritmul ei, ajuta la functionarea creierului, stimulandu-le extraordinar creativitatea. Incurajarea copiilor in practicarea dansului este un factor care stimuleaza exprimarea creativa, precum si o stare generala de bine prielnica unei dezvoltari armonioase si cel mai bun mod de a face acest lucru este propriul exemplu. De altfel, copiii adora sa aiba un partener atunci cand danseaza. Asa ca lasati-va din cand in cand luati de val, luati-va copiii de mana si pierdeti-va in ritmul muzicii!

Va recomandam sa cititi si urmatoarele:

Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an

Cum putem contribui la dezvoltarea inteligentei copilului inca de la varsta de 1 an

Imediat ce trece ziua de aniversare a primului anisor de viașă (Ura!), putem începe mai serios misiunea de educare a copilului nostru.Copiii care au trecut de stadiul de bebeluși…

Când copilul nu vorbește: cauze și evaluari. Iată cum ne ajutăm copilul să-și dezvolte abilitățile de comunicare

Când copilul nu vorbește: cauze și evaluari. Iată cum ne ajutăm copilul să-și dezvolte abilitățile de comunicare

Unii copii vorbesc mai devreme decat altii. Psihologii gasesc explicatia in faptul ca uneori, abilitatea unui copil de a intelege limbajul este mult mai dezvoltata decit abilitatea sa de a se…

Jucariile muzicale pot afecta auzul copiilor

Jucariile muzicale pot afecta auzul copiilor

In varietatea lor de forme si culori, jucariile reprezinta mereu un punct de atractie pentru cei mici. Chiar daca adesea se plictisesc rapid de o jucarie, copiii sunt fascinati de tot ce este nou…

   Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online

 

autor: redactor A.G. - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII