Stadii de imbatranire ale placentei

Stadii de imbatranire ale placentei

Stadii de imbatranire ale placentei

Stadiile de imbatranire sau maturare ale placentei sunt definite ecografic, adica aspectul ecourilor returnate de placenta in cadrul acestei investigatii este cel ce contureaza un anumit grad al maturitatii placentare.

Care sunt stadiile de maturare ale placentei?
Stadiul de imbatranire a placentei la 24-25 saptamani de sarcina
Diferenta intre stadiul 3 si stadiul 1 este semnificativa
Cazuri speciale in sarcina
Sustinere si suport pentru femeile insarcinate

Intrebare din comunitatea desprecopii

"Sunt insarcinata in 25 saptamani, la 24 am facut o eco de morfologie la dr. Pop si mi-a spus ca gradul de imbatranire al placentei este 2-3 cu grosimea max 3cm. Cand doctorita cu care urmeaza sa nasc a vazut rezultatul s-a mirat deoarece mi-a zis ca la nastere ar trebui sa am gradul 2-3 iar acum 0."

Care sunt stadiile de maturare ale placentei?

Raspunsul medicului ginecolog:

Stadiile de imbatranire sau maturare ale placentei sunt definite ecografic, adica aspectul ecourilor returnate de placenta in cadrul acestei investigatii este cel ce contureaza un anumit grad al maturitatii placentare. Nu cred ca ti-ar folosi la ceva sa-ti spun care sunt elementele de diagnostic ecografic care definesc fiecare stadiu de imbatranire placentara. Cred ca ceea ce iti este util tie ar fi sa stii ca exista 4 astfel de stadii, notate de la 0 la 3. Stadiul 3 este caracteristic perioadei termenului si semnifica iminenta acestuia, stadiul 2 apare putin inaintea termenului si anunta apropierea lui, iar stadiile 0 si 1 se intalnesc in restul sarcinii (stadiul 1 numai in cea de-a doua jumatate a sarcinii).

asa arata Placenta

Stadiul de imbatranire a placentei la 24-25 saptamani de sarcina

La 24-25 saptamani placenta ar trebui sa se gaseasca in stadiul 0, cel mult 1 de maturare. Prezenta unor stadii ecografice avansate evidentiaza o imbatranire precoce a placentei, cu formare de mici trombi care eventual sufera si un proces de calcifiere (care dealtfel sunt responsabili de aparitia ecourilor specifice vazute la ecografie). Aceasta presupune o reducere a schimburilor transplacentare intre mama si fat, si deci la un anumit grad de suferinta fetala in utero.

Diferenta intre stadiul 3 si stadiul 1 este semnificativa

Tinand cont de explicatiile sumare de mai sus, putem concluziona totusi ca daca nu exista semne de suferinta fetala, este vorba probabil de o interpretare eronata a gradului de maturare al placentei. Acest lucru este perfect posibil, dat fiind faptul ca diferentele intre aspectele ecografice ale celor 4 stadii de maturare sunt relativ mici si deci pot fi usor confundate. Este drept, diferenta intre stadiul 3 si stadiul 1 este semnificativa, dar erori date de artefacte ecografice apar relativ frecvent. Eu as sugera investigarea unei eventuale suferinte fetale, dupa reefectuarea ecografiei de sarcina cu restabilirea gradului de maturare placentara.

Nu te agita prea tare deocamdata, sansele majore sunt ca rezultatul ecografic sa fie eronat.

Mai cititi despre alte cazuri speciale in sarcina aici:

Sarcina extrauterină: factori de risc și tratament- sfatul medicului

Sarcina extrauterină: factori de risc și tratament- sfatul medicului

Sarcina extrauterină (sarcina ectopică) se intamplă cand ovulul fecundat se stabilește in afara uterului, determinand astfel dezvoltarea unei sarcini extrauterine (sau…

Fenilcetonuria si sarcina

Fenilcetonuria si sarcina

Daca sunteti la varsta la care puteti avea copii si aveti fenilcetonurie, discutati cu medicul pentru a fi sigura ca aveti dieta potrivita, cu un nivel destul de scazut al fenilalaninei. Acest lucru…

Dezlipirea de placentă: ce trebuie să știi

Dezlipirea de placentă: ce trebuie să știi

Dezlipirea de placentă în timpul sarcinii se întâmplă rar. Aproximativ 1% dintre toate femeile însărcinate fac dezlipire de placentă.…


Cazuri speciale in sarcina

7 Sfaturi pentru femeile cu diabet
Sarcina extrauterina:cauze, factori de risc si tratament
Hernia ombilicala in timpul sarcinii
Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii
Prevenirea in timpul sarcinii a infectiei cu herpes la nou-nascuti
Diabetul de sarcina
Amanarea maternitatii si riscul de cancer

Sustinere si suport pentru burtici 

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

O amintire speciala pentru mai tarziu :) S crieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina.com. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII