Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature

  • Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate.
Cauze ale nasterii premature
Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate
Cum putem preveni o nastere prematura
Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri
Tot despre prematuri mai cititi

Cauze ale nasterii premature

Nasterea prematura este nasterea care are loc inainte implinirea a 37 de saptamani complete de sarcina.

Printre cauzele nasterii premature putem enumera:

Factori socio-economici - sarcina ne-urmarita medical, educatia redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool;
Patologia materna - patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectie urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate. in 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal.

Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica.

Conform statisticilor, in fiecare an, in Romania se nasc prematur intre 20.000 si 24.000 de copii. In 2012, din 192.000 nasteri, 15% au fost premature.

Cea mai frecventa cauza de mortalitate:  sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara.

In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.

Tratamentul prematurilor

Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. In conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de saptamani, insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap.

Pentru a schimba aceasta situatie, este nevoie de echipamente performante, care sa ne ajute in special in ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti in primele zile de viata, moment delicat in care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior, afirma Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, sef Sectie, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie  Prof Dr. Panait Sarbu (Giulesti).

Ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi. La nastere, bebelusii prematuri sunt pusi direct in ingrijire speciala. De obicei sunt tinuti in incubatoare. Ei necesita o ingrijire stricta.

Cum putem preveni o nastere prematura?

Sunt lucruri pe care femeile le pot face pentru a-si imbunatati sanatatea, reduce riscul de a avea un copil prematur, si de a-si ajuta copilul sa fie sanatos. Acestea includ:

renuntarea la tigari
control regulat la medicul ginecolog, inainte si in timpul sarcinii
vorbeste cu mediul tau despre diabet, o dieta sanatoasa, griji si nelamuriri despre sarcina, etc.
atentie la semnele unui travaliu prematur: contractii la 10 minute, scurgeri vaginale sau sange, presiuni in zona pelvina,dureri de spate, crampe abdominale cu sau fara diaree - contacteaza medicul imediat daca esti ingrijorata.

Copiii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste!

Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri

Prematurii: Esentele tari
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC.


Tot despre prematuri mai cititi:

Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat

Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat

O nastere prematura este intotdeauna insotita de multe emotii. Puteti simti un soc, apoi o mare suferinta, tristete apoi speranta, panica si vina, poate chiar furie. Sentimentele pozitive, totusi,…

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

In Romania, in fiecare an, se inregistreaza peste 20.000 de copii nascuti prematur si de nou-nascuti cu greutate mica la nastere. Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult…

Bebelusul nascut prematur: ce trebuie sa stie parintii lui

Bebelusul nascut prematur: ce trebuie sa stie parintii lui

Un bebelus prematur este un bebelus nascut in intervalul dintre 24 si 37 de saptamani de sarcina. Sansele de supravietuire a unui bebelus nascut inainte de 24 de saptamani sunt extrem de mici.…autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2013

Comunitatea Desprecopii

Toate Forumurile

Peste 160.000 de membri inregistrati!

Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature.

intrebari

Intrebari si raspunsuri

Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

Forumuri Recomandate

Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori

Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori

Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Alaptarea

Alaptarea

Cel mai bun cadou pentru bebelus: alaptarea. Probleme, bucurii si povesti de succes din timpul acestui timp special.
Discutii generale

Discutii generale

LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
Clubul scutecelor (1-4 ani)

Clubul scutecelor (1-4 ani)

Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 1 la 4 ani.

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII