7 cauze ale menopauzei premature

7 cauze ale menopauzei premature

7 cauze ale menopauzei premature

Menopauza prematură (sau insuficiența ovariană prematură) este definită ca apariția prematură a menopauzei, înainte de vârsta de 40 de ani, în condițiile în care aceasta nu se instalează în mod normal mai devreme de 45-50 de ani.

7 cauze ale menopauzei premature - Probleme congenitale, Anomalii cromozomiale, Probleme genetice, Prezenta anticorpilor ovarieni, Situatii in care ovarele sunt afectate de infectii, tratamente impotriva cancerului, extirparea ovarelor.

Ce este menopauza prematura
Cauzele menopauzei premature
1. Probleme congenitale
2. Anomalii cromozomiale
3. Probleme genetice
4. Boli autoimune
5. Infectii care afecteaza ovarele
6. Tratamente impotriva cancerului
7.  Extirparea ovarelor
Menopauza prematura si infertilitatea
Cat de comuna este menopauza prematura
Simptome ale menopauzei premature
Tratamente naturiste pentru tulburarile menopauzei premature
Despre menopauza
Forum recomandat - comunitati de suport si prietenie
Despre sanatea femeii
 

Ce este menopauza prematura

Menopauza prematura (sau insuficienta ovariana prematura) este definita ca aparitia prematura a menopauzei, inainte de 40 de ani, in conditiile in care aceasta nu se instaleaza in mod normal mai devreme de 45 - 50 de ani.

Cauzele menopauzei premature

In majoritatea cazurilor nu se cunoaste o cauza precisa. Totusi, printre cele mai raspandite cauze ale menopauzei premature se numara aceste 7 cauze.

1. Probleme congenitale

Probleme congenitale, atunci cand ovarele nu se dezvolta normal sau lipsesc la nastere;

2. Anomalii cromozomiale

Anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Turner, atunci cand ovarele contin doar cativa foliculi;

3. Probleme genetice

Probleme genetice, atunci cand ovarele nu mai produc ovule inainte de varsta mijlocie, fenomen datorat disparitiei treptate a foliculilor. Frecventa transmiterii ereditare a insuficientei ovariene premature variaza de la 4% la 30%. Riscul unei femei de a avea menopauza prematura in cazul in care in istoricul familiei exista alte cazuri, variaza de la 1% la 100%; Citeste neaparat: Calculeaza-ti fertilitatea in functie de varsta la care mama ta a intrat la menopauza

4. Boli autoimune

Prezenta anticorpilor ovarieni care actioneaza impotriva ovarelor;

5. Infectii care afecteaza ovarele

Situatii in care ovarele sunt afectate de infectii cum ar fi oreionul.

6. Tratamente impotriva cancerului

Menopauza prematura poate fi cauzata de tratamente impotriva cancerului (radioterapia sau chimioterapia). Aceasta ultima cauza este din ce in ce mai des intalnita, avand in vedere progresele pe care medicina le - a facut in depistarea si tratarea cancerului;

7.  Extirparea ovarelor

Menopauza prematura si infertilitatea

Menopauza prematura se poate instala la varste diferite si poate avea forme variate. Instalarea ei inainte de pubertate presupune lipsa evolutiei sexuale si a ciclului menstrual. Daca menopauza prematura se instaleaza dupa pubertate, femeia va suferi de amenoree si de infertilitate. De aceea un astfel de diagnostic poate constitui o adevarata tragedie pentru orice femeie si pentru familia ei.

Cat de comuna este menopauza prematura

In principiu, aproximativ 1- 3% dintre femei au menopauza inainte de 40 de ani. Insuficienta ovariana prematura constituie o cauza relativ raspandita pentru amenoree (aproximativ in 10% dintre cazuri). De asemenea, ea constituie cauza a 1% dintre cazurile de infertilitate.

Simptome ale menopauzei premature

Cel mai frecvent simptom este apariţia ,,bufeurilor’’ sau a valurilor de căldură. Aproape 80% dintre femeile care intră în menopauză prezintă acest simptom, iar dintre acestea 30-40% îl consideră o manifestare greu de suportat.
În majoritatea cazurilor, bufeurile încep ca o senzaţie de presiune asupra craniului, asemănătoare cu o cefalee, care creşte progresiv în intensitate. Apoi se instalează o senzaţie de caldură sau de arsură localizată la gât, torace şi cap. Se pot asocia şi palpitaţii, furnicături şi ameţeli. Uneori, valurile de caldură sunt precedate de o aură, care trezeşte femeia din somn, iar daca se repetă astfel de episoade în cursul nopţii pot apărea insomnie, oboseală şi iritabilitate. Durata unui episod variaza de la 1-2 min pâna la 10 min, în medie fiind de 4 min. Frecvenţa episoadelor variază de la 1-2 pe oră pâna la 1-2 pe săptămână, cel mai adesea fiind de 8-10 în decurs de 24 de ore.

Apariţia bufeurilor şi a simptomelor de însoţire ale acestora se datorează modificării vasodilataţiei cutanate, a reducerii temperaturii centrale şi a creşterii frecvenţei cardiace.
Alte simptome care pot apărea în menopauză sunt: parestezii, ameţeli, scotoame. Pe lângă acestea mai pot fi întalnite: greaţă, vărsături, flatulenţă, anorexie, constipaţie, diaree.

Tratamente naturiste pentru tulburarile menopauzei premature

În fitoterapie nu există un tratament specific al menopauzei, ci tratamentul tulburărilor aferente.

Cele mai multe femei prezintă combinaţii variabile de manifestări genitale (între care menoragiile prelungite sunt cele mai semnificative), cardiovasculare şi psihice. De aceea, majoritatea formulelor terapeutice vor include combinaţii de plante cu tropism genital (traista ciobanului, urzica, creţişoara, etc), antihemoragice (coada şoricelului, coada caluluii, coada racului), cardiac şi psihic (păducel, talpa gâştii, roiniţa, lavanda, sunătoare, etc)

Despre menopauza, mai cititi

Menopauza prematură: simptome și cauze. Care sunt opțiunile de a concepe un copil?

Menopauza prematură: simptome și cauze. Care sunt opțiunile de a concepe un copil?

Menopauza prematură  (sau insuficiența ovariana prematură) este definită ca apariția prematură a menopauzei, inainte de 40 de ani, in conditiile in care aceasta nu…

Bufeurile de menopauză pot dura și 10 ani

Bufeurile de menopauză pot dura și 10 ani

Bufeurile reprezinta una dintre cele mai neplacute manifestari ale menopauzei. Fie ca apar inainte de instalarea acesteia sau in timpul ei, bufeurile dureaza uneori ani in sir.

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Barbatii sunt vinovati de menopauza femeilor?

Desi ar putea parea o intrebare cel putin bizara, se pare ca nu e deloc asa, daca ar fi sa ne luam dupa ultimele cercetari pe marginea unui subiect pe cat de controversat pe atat de studiat de catre…


Forum recomandat - comunitati de suport si prietenie

 /Images/intim.jpgFemina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime
.

Despre sanatea femeii, mai cititi

Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste

autor: desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII