Eneagrama si cele 9 tipuri de personalitate

Eneagrama si cele 9 tipuri de personalitate

Eneagrama si cele 9 tipuri de personalitate

Ce eneagrama ai tu? Eneagrama te va descrie mai bine decat te-ai putea descrie chiar tu. Aproape incredibil, poate, dar dupa 20 de ani de lucru cu eneagrama, in multe si variate imprejurari, am vazut prea des oamenii avand indoieli. Te invitam sa te descoperi. Incepe cu un simbol care seamana cu o stea cu noua colturi asezata intr-un cerc. Simbolul identifica noua tipuri de personalitate – noua moduri de a exista. Fircare tip este diferit, avand asociate alte parti de geniu si intuneric. Iar adevarul interesant este ca si tu esti unul dintre cele noua tipuri.

Care este personalitatea ta?
Ce este eneagrama?
Eneagrama: Primul portret, revolutionara
Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta
Eneagrama: Al treilea portret, Castigatoarea
Eneagrama: Al patrulea portret, Individualista
Eneagrama: Al cincilea portret, Detectiva
Eneagrama: Al saselea portret, Loiala
Eneagrama: Al saptelea portret: Entuziasta
Eneagrama: Al optulea portret: Concurenta
Eneagrama: Al noulea portret: Pacifista

Imi amintesc ca am vazut cu mai multi ani in urma filmul Omul cu masca de fier - si imi amintesc cat de tulburator mi s-a parut. Aceasta poveste celebra scrisa de Alexandre Dumas este construita in jurul unei ipoteze fascinante: aceea ca adevaratul rege al tarii este legat si inchis intr-un castel, in timp ce nedemnul sau frate conduce regatul in locul lui. Adevaratul rege traieste departe de lumina soarelui, fara onoare si fara sa aiba dreptul de a vorbi - in timp ce tara sufera in absenta lui. Eu consider ca aceasta este o metafora foarte buna a modului in care fiecare dintre noi ne traim viata.


Adanc ingropat in fiecare dintre noi se afla adevaratul nostru eu - tinut captiv de personalitatea noastra exterioara cea falsa. Aceasta falsa personalitate nu este doar fata pe care o aratam celorlalti, ci este si fata pe care ne-o aratam noua insine si pe care o consideram adevarata. Dar este numai un uzurpator.

Eneagrama ar putea debloca usile catre psihicul tau interior, ar putea indeparta masca de fier si ar dezvalui eul tau interior. Dar care este personalitatea ta?

Pentru a intra in castelul psihicului tau, a dezama paznicii, a descuia usa celulei, a scoate masca de fier si a elibera adevarata ta identitate - ei bine, asta presupune mult curaj. Totusi, presupune mai mult decat curaj: cere onestitate.

Este ceva ce ai si tu? Eu cred ca da - iar asta ar putea face ca eneagrama sa fie un prieten si mai bun pentru tine. Este un cuvand neobisnuit, dar denumeste un mod confirmat prin traditii indelungate de a intelege psihicul uman, care este in acelasi timp antic si modern.

Ce este eneagrama?

Dezvoltata cu peste 1500 de ani in urma de catre misticii sufisti si crestini, a fost revizuita in secolul 20 folosind disciplinele psihologie occidentale.

Incepe cu un simbol care seamana cu o stea cu noua colturi asezata intr-un cerc. Simbolul identifica noua tipuri de personalitate – noua moduri de a exista. Fircare tip este diferit, avand asociate alte parti de geniu si intuneric. Iar adevarul interesant este ca si tu esti unul dintre cele noua tipuri.

Pe scurt, vom descrie aceste noua tipuri de existenta. In aceasta galerie de portrete, vei descoperi pe oricine care a trai vreodata – in trecut, prezent si viitor: prim-ministri, papi, presedinti si parinti; pungasi, criminali si tirani; sefi, celebritati sportive si mondene; frati si surori, profesori si prieteni. Este fascinant sa privesti intr-un mod atat de diferit pe toata lumea din jur. Insa mai presus de toate, te vei redescoperi pe tine – iar aceasta este redescoperirea pe care o meriti.

Eneagrama te va descrie mai bine decat te-ai putea descrie chiar tu. Aproape incredibil, poate, dar dupa 20 de ani de lucru cu eneagrama, in multe si variate imprejurari, am vazut prea des oamenii avand indoieli. Insa de data asta iti vei regasi adevarata identitate, poate pentru prima data in viata. Deoarece in mod ciudat, ceea ce stim despre propria persoana este adesea ultima comoara pe care o extragem din mina experientei personale – iar unii dintre noi nu o cauta niciodata.

Procesul nu este usor. Eneagrama are de spus adevaruri incomode despre impulsurile si temerile carora le permitem sa ne guverneze viata. Atata timp cat suntem condusi de aceste obiceiuri nesabuite, inseamna ca falsul rege se afla pe tron. Dar eneagrama ne permite si sa aducem la lumina lucirea partii celei mai bune din noi insine – si ne invita sa eliberam adevaratul eu interior.

Descrierile ce urmeaza sunt scurte - doar porti catre spatiile mai largi ale intelegerii - insa reprezinta un inceput. Citeste fara graba, fara sa judeci, cantareste toate lucrurile si nu te pripi cu concluziile. Dar in timp ce te plimbi prin aceasta galerie de portrete si studiezi aceste noua fete ale humanitatii, te recunosti si pe tine in vreunul dintre ele?


Eneagrama: Primul portret, revolutionara ...citeste mai departe
Eneagrama: Al doilea portret, Cea care ajuta  ...citeste mai departe
Eneagrama: Al treilea portret, Castigatoarea  ...citeste mai departe

Eneagrama: Al patrulea portret, Individualista  ...citeste mai departe

Eneagrama: Al cincilea portret, Detectiva  ...citeste mai departe

Eneagrama: Al saselea portret, Loiala  ...citeste mai departe

Eneagrama: Al saptelea portret: Entuziasta  ...citeste mai departe
Eneagrama: Al optulea portret: Concurenta  ...citeste mai departe

Eneagrama: Al noulea portret: Pacifista  ...citeste mai departe
 Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele

Ora nasterii si temperamentul

Este adevarat ca ora la care ne-am nascut are o mare influenta asupra destinului nostru? In functie de ora la care ne-am nascut ne impartim in 2 categorii: extravertiti, adica cei nascuti ziua si… ... citeste mai departeComunitate, Forumuri recomandate

 /Images/intim.jpgFemina intim
Intre noi femeile, cosmetic, diete, tampoane, dileme intime...


/Images/prieteni.pngPrieteni dintotdeauna
Fosti colegi de cresa, scoala, liceu, facultate, moldoveni, ardeleni, munteni, evrei cu suflet de romani, cluburi, secte... unitate in diversitate.

autor: desprecopi.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.