Beneficii de sanatate pentru donatorii de sange

Beneficii de sanatate pentru donatorii de sange

Beneficii de sanatate pentru donatorii de sange

  • Donarea de sange este un gest nobil si poate salva alte vieti.  Vestea buna si suprinzatoarea este ca studii recente demonstraza ca donarea de sange are beneficii si pentru donatorii de sange de care e bine sa stii.

Beneficiile de sanatate ale donatorilor de sange
Donarea de sange in Romania
Cat sange se ofera la o donare de sange
De ce aceste beneficii de sanatate daca donezi sange
Caravana Desprecopii Doneaza Viata

 

Ce beneficii de sanatate au donatorii de sange

Cercetari in Marea Britanie au aratat ca donand sange - donatorii isi reduc riscul de a avea atacuri cardiovasculare (atac de cord) si de asemeni, isi micsoreaza riscul de a face cancer.
De asemeni, o donare de sange inseamna si pierdere de calorii. Pentru fiecare 250 ml de sange, se consuma 700 de calorii.

Stirile aceastea ar trebui desigur sa fie foarte cunoscute romanilor - potentiali donatori de sange, pentru ca in Romania este in permanenta mare nevoie de sange donat.

Donarea de sange in Romania

In anul 2012, in Romania doar 1,7% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, sau 4% in Ungaria. Astfel, in tara noastra se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 65% din totalul necesar.

Donarea de sange in scopuri terapeutice este un gest umanitar, benevol, neremunerat si anonim. Recoltarea si conservarea de sange si de plasma se fac conform instructiunilor Ministerului Sanatatii, numai sub supraveghere si responsabilitate medicala.
În schimbul sângelui (450 ml la o donare, cantitate care se reface ca vomul în câteva ore), donatorii vor primi şapte tichete de masă (o valoare de aproape 70 lei, în total), o zi liberă de la locul de muncă şi o reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună.
 

Regulile pentru acceptarea unei persoane sa doneze sange sunt stricte: fara piercinguri, fara tatuaje cu cel putin sase saptamani inainte de donare, sa nu aiba relatii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, sa nu fi intretinut relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex, sa nu fi avut relatii sexuale cu parteneri platiti, deoarece piercingul, tatuajul, precum si tratamentul stomatologic sunt posibile surse de infectare cu HIV sau hepatita C.

Cu acordul donatorului sangele va fi testat pentru a afla grupa sanguina si se face screening pentru infectii. Daca testele reveleaza o problema de sanatate, donatorul va fi informat si indrumat spre consult de specialitate.

Cat sange se ofera la o donare de sange

Dupa donarea de sange, se recomanda mentinerea pozitiei orizontale pentru inca 10-15 de minute, pentru a evita aparitia efectelor adverse postdonare. Se recomanda evitarea efortului fizic si consumul de alcool dupa donare. Se va suplimenta consumul de lichide timp de 2-3 zile dupa donare, iar regimul alimentar va fi bogat in proteine animale (oua, carne).

In Romania exista un numar mic de donatori raportat la cei din celelalte tari ale U.E. numai 1,7% dintre romani doneaza sange, sub jumatate din cat este necesar.

De ce aceste beneficii de sanatate daca donezi sange

Beneficiile donarii de sange par sa provina din reducrea nivelului de fier din sange. Fierul din sange influenteaza cat de gros sau lipicioasa este textura sangelui. Nivele mari de fier duc la ingrasarea sangelui cae circula astfel mai greu prin artere. De asemeni, un nivel ridicat de fier din sange oxidarea sa si producerea colesterolului. Cu cat vascozitatea sangelului este mai mare, depunerile pe artere cresc si acest lucru duce firesc la boli cardiovasculare. Asadar, prin donarea de sange, se pierde o cantitate de fier din sange insa acest lucru are un efect protector si benefic daca donarea de sange are loc periodic si nu incidental.

Conform unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association din USA, oamenii cu varste intre 43 si 61 au o rata mult mai mica de incidente cardiace daca sunt donatori de sange periodici. In plus, un studiu facut in FInlanda pe un grup de peste 3000 de barbati - a demonstrat ca barbatii si-au redus cu 88% sansa unui incident cardiovascular. , researchers found that those aged 43 to 61 had fewer heart attacks an

Un studiu publicat in Journal of the National cancer Institute din Marea Britanie a demonstrat de asemeni ca exista o legatura intre cantitatea de fier din sange si riscul de cancer, crescand numarul de radicali-liberi din corp. In linie cu aceasta teorie, un alt studiu de 5 ani facut pe 2300 de oameni a descoperit ca persoanele care doneaza sange de 2 ori pe an - au o rata mai mica de cancer si mortalitate decat cei care nu doneaza sange. E de notat insa ca aceste beneficii apar datorita donatiilor de sange la intervale regulate si nu incidentale.

Un alt efect notabil este pierderea de calorii care se face prin donarea de sange

Dupa donarea de sange, corpul produce la loc tot volumul de sange pierdut, iar intr-o perioada intre 4-8 saptamani, toate celulele albe pierdute. Cercetatorii de la Universitatea California din San Diego, SUA, sunt de parere ca pentru fiecare 250 de grame de sange donat, sunt consumate in jur de 600 de calorii.

Caravana Desprecopii doneaza viata

 



Ce tine de noi si sta in puterea noastra sa facem? Din vorba in vorba, prietena noastra, Eleni - o membra a comunitatii Desprecopii ne-a povestit ca a donat de curand sange...si ca a realizat cat de important poate fi un asemenea gest. Bulgarasul s-a rostogolit si in scurt timp intr-o actiune frumoasa si altruista de donare de sange. 

Ne-am si amuzat promovand ideea campaniei intr-un fel in care...nu ar fi putut trece neobservata: "atentie vampiri...se lasa cu varsare de sange ".

Cititi:
Caravana Inimosilor Comunitatii Desprecopii si Caravana Inimosilor Comunitatii Desprecopii editia a 2-a

Gestul in sine, dincolo de faptul ca este genul de ajutor concret şi anonim care poate salva vieti, reprezinta cel mai puternic exemplu pe care un parinte il poate oferi propriului copil  - de educatie civica, responsabilitate sociala si de implicare in viata comunitătii. Afla care este ghidul donatorului si care sunt drepturile donatorului de sange - aici.
 

Mai cititi si urmatoarele:

Grupele sanguine si Rh-ul

Grupele sanguine si Rh-ul

Prima transfuzie de sange la om a fost efectuata cu sange de oaie, in anul 1667, de catre Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar efectul ei a fost de-a dreptul catastrofal pentru…

Calendar de circulatie al virusurilor

Calendar de circulatie al virusurilor

Toamna este anotimpul in care virusurile incep sa devina extrem de activi si sa calatoareasca.Daca nu ati stiut, si virusii au un calendar de calatorie. Vin si pleaca provocand viroze, epidemii si…

10 lucruri importante despre tensiunea arteriala pe care trebuie sa le stii

10 lucruri importante despre tensiunea arteriala pe care trebuie sa le stii

Hipertensiunea arteriala este o amenintare la adresa sanatatii si ar trebui sa stii si tu aceste lucruri esentiale despre tensiunea arteriala.

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Antin
    Antintrimis la 30/9/2014

    1. Discriminare impotriva homosexualilor de ambele sexe?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII