Dieta alcalina – ce e bine de stiut inainte de a o incerca

Dieta alcalina – ce e bine de stiut inainte de a o incerca

Dieta alcalina – ce e bine de stiut inainte de a o incerca

  • Printre atatea diete minune care ne propun nu doar sa scapam de kilograme in plus, ci si sa avem un stil de viata sanatos, care sa ne influenteze organismul in mod pozitiv, pe termen lung, dieta alcalina pare sa fie una dintre ultimele inovatii in domeniu, fiind sustinuta si recomandata de numerosi specialisti nutristionisti.

Ce este dieta alcalina?
Ce alimente sunt permise in dieta alcalina?
Potentialele avantaje ale dietei alcaline
Metode de "alcalinizare" a dietei
 

Printre atatea diete minune care ne propun nu doar sa scapam de kilograme in plus, ci si sa avem un stil de viata sanatos, care sa ne influenteze organismul in mod pozitiv, pe termen lung, dieta alcalina pare sa fie una dintre ultimele inovatii in domeniu, fiind sustinuta si recomandata de numerosi specialisti nutristionisti.

Ce este dieta alcalina?

Dierta alcalina a fost teoretizata pentru prima data in 1907, de catre doctorul William Howard Hay, la New York.  Acesta considera ca acumularea acizilor in organism este cea catre contribuie la cresterea in greutate si la aparitia unor boli cornice. Teoria dietei alcaline este sa consumam anumite alimente ce ajuta la mentinerea echilibrului pH-ului ideal in corpul nostru pentru a ne imbunatati in intregime sanatatea. Cu toate acestea, e bine de stiut ca organismul isi mentine pH-ul sau indiferent de dieta tinuta. De exemplu, dieta poate afecta nivelul pH-ului din urina. Dar ceea ce consumam nu poate influenta nivelul pH-ului din sange. Principiul general pe care se bazeaza dieta alcalina este acela ca in timp ce fructele si legumele alcalinizeaza corpul, proteinele (precum carnea, semintele, mancarea procesata) produc acizi care fac rau organismului, iar pentru a ne mentine un sistem alcalin, ar trebui sa alegem mancarurile astfel incat 80% dintre ele sa fie alcaline. Un lucru de care tine cont acest tip de dieta este acela ca nu conteaza doar ceea ce consumam zilnic, ci si ceea ce trebuie sa eliminam din alimentatie.

Inainte de toate este necesara cunoasterea unor informatii de fond. pH-ul nostru masoara mediul nostru acid sau alcalin. Valoarea de pH 0 reprezinta un mediu complet acid respectiv cea de pH 14 complet alcalin. Valoarea pH 7 reprezinta pH-ul neutru. Trebuie retinut ca organismul uman nu are parte de doar un singur nivel al pH-ului. De exemplu, stomacul are un mediu acid cu valori cuprinse intre pH 1.35 -3,5 si trebuie sa fie astfel pentru a ajuta digestia. Cu toate acestea, sangele trebuie sa fie usor alcalin, cu o valoare pH cuprinsa intre 7,35 - 7,45.

Ce alimente sunt permise in dieta alcalina?

Dieta alcalina este cu precadere vegetariana. Pe langa legume si cateva fructe proaspete, mancarurile promovate ca si alcaline includ produse din soia, unele produse oleaginoase, cereale si legume. Site-urile care promoveaza dieta alcalina descurajeaza consumul produselor producatoare de acid, care sunt carnea rosie, pestele, carnea de pui, produse procesate industrial, zahar alb, faina alba si cofeina. Dieta alcalina este sanatoasa, sustine Marjorie Nolan, purtatoarea de cuvant a American Dietetic Association: "Este o dieta cu fructe si legume proapete, suficienta apa, eliminand mancarea procesata industrial, cafeaua si alcoolul, acestea fiind oricum recomndarile pentru o dieta sanatoasa". Pe de alta parte, spune Nolan, corpul nostru regleaza nivelul ph-ului intre 7,35 si 7,45 indiferent de ceea ce consumam.

Potentialele avantaje ale dietei alcaline

Dietele care includ o multime de proteine animale pot reduce pH-ul din urina si pot creste riscul de pietre la rinichi. Deci, o dieta bogata in legume, ca și cu o dieta alcalina, pot crește pH-ul din urina, reducand riscul de pietre la rinichi, spune John Asplin, specialist nefrolog, membru al Societatii Americane de Nefrologie. Cercetatorii considera ca o dieta alcalina ar putea incetini pierderea de masa osoasa si a masei musculare, putand, de asemenea, influenta cresterea hormonului de crestere si reduce aparitia anumitor boli cronice. De asemenea, dieta alcalina ar ameliora durerile de spate. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste efecte benefice ale dietei inca nu a fost dovedit.

Nu exista de asemenea nicio dovada concreta ca o dieta alcalina sau vegetariana poate preveni cancerul. Unele studii au aratat ca vegetarienii sunt mai putin predispusi la cancer, in special la cancerul de colon, potrivit American Cancer Society. Pe de alta parte, trebuie tinut cont si de faptul ca vegetarienii, de multe ori, au alte obiceiuri sanatoase, cum ar fi practicarea regulata de exercitii fizice si abtinerea de la alcool și de la fumat, ea ce face sa fie dificil de a determina efectele dietei luate separat.

Studiile clinice au dovedit ca oamenii care mananca mai multe fructe si legume proaspete si se hidrateaza in mod corespunzator sunt mai putin predispusi la cancer si alte boli, ceea ce nu are, probabil, nimic de-a face cu pH-ul sanguin.

Metode de "alcalinizare" a dietei

Pe langa cautarea unui echilibru alimentar, care sa include deopotriva consumul moderat de alimente ce produc acizi si alimente alcaline, exista cateva metode care ar putea imbunatati "alcalinizarea" organismului:

- Adaugati lamaie in mancaruri! – In ciuda ideii ca lamaia este un aliment acid, ea este, de fapt, cel mai alcalin dintre alimente si este sanatoasa daca se adauga in orice mancare.
- Consumati multa apa! – Apa ajuta la alcalinizarea organismului prin eliminarea acizilor in exces.
- Eliminati alimentele acide! – Exista mai multe alimente care cresc aciditatea in organism si care ar trebui eliminate: bauturile ce contin cofeina ciocolata si dulciurile, mancarea de tip fast-food, bauturile carbogazoase, alcoolul, branzeturile grase, carbohidratii rafinati, carnea grasa etc.
- Consumati mai multe alimente alcaline! – Introducerea in dieta a unor alimente cu potential alcalin poate influenta benefic organismul: ceaiul verde, laptele de soia, mierea neprocesata, sucurile de fructe, pepenele galben, kiwi, grapefruit, legume, uleiul de masline etc. 

Despre diete mai cititi si urmatoarele:

10 riscuri ale dietelor

10 riscuri ale dietelor

Din nefericire, multe dintre dietele populare in prezent implica riscuri ascunse pentru sanatate, despre care se vorbeste prea putin si din cauza carora urmarea lor devine evident,…

Viva Mayr – arta de a tine dieta

Viva Mayr – arta de a tine dieta

Felul in care ne alimentam este unul dintre elementele cele mai importante ale unei vieti sanatoase. Preocupate adesea de aspectul exterior si de kilogramele de care vrem sa scapam, uitam ca o…

Dieta armatei israeliane

Dieta armatei israeliane

Dieta armatei israeliene a fost creata in anii 1970. Dieta a fost promovata ca fiind bazata pe dieta folosita de catre Fortele de Aparare israeliene pentru noii recruti. Dieta dureaza opt zile si se…


 

 Forumuri si grupuri de suport pentru cele care vor sa slabeasca: 

 Femina Intim ...
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII