Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti

Cum se transmit genele de la parinti? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare? Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb? Afla in continuare cum se transmite mostenirea genetica.

Copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor
Genele recesive si gene dominante
Separarea
Incertitudinea
Exemple

Despre genetica, mai cititi

Care este procentul de mostenire a trasaturilor genetice ale parintilor? Putem sti raspunsul la aceasta intrebare?

Se spune ca sangele tatalui circula prin venele copilului. Este credibil acest proverb?

Copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor

Fiecare fiica are exact cate 50% din ADN-ul lor cromozomial provenind de la fiecare parinte.
Fiecare baiat se apropie de 50%, modificat numai prin mostenirea unui X de la mama si a unui Y de la tata.

Cromozomul X, fiind mult mai mare decat Y, are mai mult ADN, astfel incat un fiu are putin mai mult ADN de la mama, desi acest lucru nu este in general considerat semnificativ. Exista, de asemenea, ADN care nu se gaseste pe cromozomi, dar este purtat in celulele numite mitocondrii, mtDNA. Ambii copii, si fiii si fiicele mostenesc exclusiv ADN-ul mitocondrial al mamelor lor provenit din ovulul care a fost fecundat pentru a-i crea. Sperma are foarte putine mitocondrii, chiar si cele care ajung in ovul sunt distruse dupa conceptie, deci copiii nu mostenesc mtDNA-ul patern.

 

Dat fiind faptul ca am facut aceste doua precizari, sunt sigura ca si in cursurile de genetica de la colegiu, lectorii nostri vor vorbi despre procente egale de 50% de la mama si tata; cu exceptia cazurilor speciale ale unor afectiuni care sunt legate direct de cromozomii sexuali sau mitocondrii.

Raspunsul final al procentului mostenit de la fiecare dintre parinti este de 50%


Exista multi factori care intervin, cauzati de alelele dominante si recesive, iar alte trasaturi sunt controlate de un numar enorm de gene (cum ar fi culoarea pielii). Deci copiii au 50% din fiecare din ADN-ul parintilor lor, doar ca acest procent nu se traduce prin 50% din trasaturile lor. Este la voia intamplarii, in principiu, cu care dintre parinti seamana copilul, desi genetic, acesta are o contributie egala atat de la mama, cat si de la tata.

Genele recesive si gene dominante

Celulele contin cromozomi compusi din ADN, care, la randul lui este alcatuit din fire de gene. Unele gene sunt denumite in continuare dominante, altele recesive. Daca un copil mosteneste o gena dominanta pentru o anumita trasatura de la un parinte, si o gena recesiva pentru trasatura de la celalalt parinte, copilul va expune trasatura dominanta. Deci, in cazul in care un copil primeste o gena dominanta de par castaniu de la mama, si o gena recesiva de par blond de la tata, copilul va avea par castaniu. Uneori, genele sunt co-dominante. In acest caz, niciuna dintre gene nu este mai puternica decat cealalta, astfel incat copilul se va expune unui amestec de caracteristici. De exemplu, genele co-dominante pot duce la un amestec de ambele tonuri de culoare ale pielii.

Separarea

In momentul in care un spermatozoid si ovul se intalnesc, creeaza un nou amestec de gene care determina modul in care copilul se va dezvolta. Celulele de sex - celulele spermatice si ovulele - au doar 23 de cromozomi. Cand 23 de cromozomi de la ou se alatura celor 23 de cromozomi de la sperma, se formeaza o noua celula completa cu 46 de cromozomi.

Incertitudinea

Desi caracteristicile asociate cu gena dominanta sunt cele de fapt expuse, un copil mosteneste atat gene de la mama, cat si de la tata. Daca o femeie mosteneste o gena dominanta pentru par saten, si una recesiva pentru par blond, parul va fi saten, dar ea va avea si gena de par blond. Daca ea va concepe un copil cu un barbat care, deasemenea, poarta o gena recesiva pentru par blond, copilul va avea par blond. Acest proces lasa putin loc pentru incertitudini in mostenirea si expresia genelor, deoarece cei doi parinti nu au pur si simplu doua gene, care vor trece automat la urmasi, ci mai multe combinatii posibile. Mai mult decat atat, unele trasaturi sunt influentate de mai multe gene diferite, asadar, nu toate trasaturile sunt usor de prezis sau intelese pe deplin.

Exemple

Unele trasaturi sunt usor de inteles si de identificat. De exemplu, unii oameni au fire de par la mijlocul degetelor, iar altii nu. Daca aveti aceasta trasatura, inseamna ca aveti gena dominanta pentru trasatura si ca ati primit gene de la cel putin un parinte. Deasemenea, exista persoane care pot sa isi duca degetul stang peste dreptul, acest lucru se datoreaza unei gene dominante; tot astfel de trasaturi includ si culoarea ochilor, cat si vartecusurile din varful capului. 

Despre genetica, mai cititi


Atotputernicul arbore genealogic
Testele genetice in timpul sarcinii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului
Cauzele genetice ale depresiei
Personalitatea copilului: genetica versus educatia parintilor
13 lucruri care influenteaza sexul viitorul bebelus

Mai cititi si urmatoarele:

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate
 • In unul sau n doi, mergem ai departe
  In unul sau in doi... mergem mai departe!

  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

 • La Bucatarie
  La Bucatarie

  Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

 • Ajutor umanitar

  Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

 • Forumul General

  Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

 • Clinica Virtuala DC

  Consultanta medicala online.


Comentarii la articol

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga tu un comentariu si poti castiga un tricou Desprecopii.com

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.