Fertilizarea in vitro (FIV) si embolia pulmonara

Fertilizarea in vitro (FIV) si embolia pulmonara

Fertilizarea in vitro (FIV) si embolia pulmonara

  • Cercetatorii avertizeaza ca femeile care raman insarcinate prin FIV ar putea fi supuse unui risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sange care le pot pune viata in pericol. Studiul, primul de acest gen, a constatat ca acest risc creste de cinci ori la inceputul sarcinii in comparatie cu femeile care au conceput sarcina in mod natural.

Legatura dintre FIV si embolia pulmonara
Efectele supra-stimularii
Sarcina naturala creste riscul cheagurilor de sange
Cum scad riscurile de a dezvolta embolism pulmonar?
Despre sanatatea femeii si FIV
Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii
Fertilizarea in vitro, povesti de succes
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

Cercetatorii avertizeaza ca femeile care raman insarcinate prin FIV ar putea fi supuse unui risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sange care le pot pune viata in pericol. Studiul, primul de acest gen, a constatat ca acest risc creste de cinci ori la inceputul sarcinii in comparatie cu femeile care au conceput sarcina in mod natural.

Legatura dintre FIV si embolia pulmonara

FIV este legat de mai multe cazuri de embolie pulmonara, situatie in care un cheag de sange cauzeaza un blocaj in artera principala a plamanului si tromboembolismul venos - cheaguri de sange care se formeaza in alta parte, dar, care prin rupere pot pune viata in pericol.

Cercetatorii, cred medicii, ar trebui sa fie constienti de prezenta acestui pericol, considerand ca, desi numarul de cazuri de acest gen ramane mic, cheagurile de sange la plamani sunt o cauza a decesului la femeile insarcinate. Ei sugereaza ca motivul ar putea fi cresterea  nivelului de estrogen declansat de tratamentul pentru FIV, cu efect diminuat mai tarziu, in timpul sarcinii. Medicamentele hormonale sunt utilizate pe scara larga in FIV pentru a stimula ovarele, permitand acestora sa aduca la maturitate si apoi sa elimine pana la 15 ovule in acelasi timp.

Efectele supra-stimularii

Supra-stimularea are efecte daunatoare asupra sanatatii femeilor insarcinate (uneori fatale), dar si asupra ovulelor. Mai mult de 45.000 de femei au beneficiat de tratamente de fertilitate in 2010 in Marea Britanie, iar aproximativ 13.000 de copii au fost nascuti ca rezultat al acestor tratamente.

In cel mai recent studiu, cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia au comparat riscurile de embolie pulmonara (PE) si de tromboembolism venos (TEV) la aproximativ 24.000 de femei insarcinate prin FIV si 117.000 de femei cu sarcina normala. Media de varsta a fost de 33 de ani.

Sarcina creste riscul cheagurilor de sange

Este bine cunoscut faptul ca riscul de formare a cheagurilor de sange este mai mare in timpul sarcinii naturale, dar nu se cunoaste inca procentul de crestere al acestuia la femeile care raman insarcinate prin FIV. Studiul a constatat ca, in cazul sarcinilor obtinute prin FIV, procentul este de 4,2 la 1000 de cazuri, in comparatie cu 2,5 la sarcinile naturale. Diferenta este si mai mare in primele trei luni de sarcina: 1,5 la 1000 fata de 0,3. In schimb, inainte si dupa nastere, nu a fost semnalata nicio diferenta de risc intre cele doua categorii.

Cercetatorii au identificat 19 femei cu potential de blocaj al arterelor (un procent de 0,08 %) in cazurile de FIV, fata de 70 de femei (0,05%) cu sarcina naturala. Riscul e mare pe tot parcursul sarcinii la FIV, dar in special, in primul trimestru al acesteia.

Cum scad riscurile de a dezvolta embolism pulmonar?

Studiul arata ca riscurile de a dezvolta embolism pulmonar scad cu suplimentarea cazurilor de FIV la un numar de 10.000 femei insarcinate. Dar cercetatorii cred ca aceasta afectiune este greu de diagnosticat.  Liderul studiului, prof. Peter Henriksson a declarat ca nu se cunoaste inca motivul pentru care riscul este mai mare in sarcinile obtinute prin FIV, dar medicamentele hormonale sunt o cauza plauzibila. El a spus: "In timpul procedurii FIV, medicamentele hormonale sunt administrate pentru a stimula foliculii ovulelor sa produca mai multe ovule. Nivelul de estrogen din organism creste intre 10 si 100 de ori, proces care duce la formarea de cheaguri de sange, afectand coagularea sangelui. Riscul este mare in primul trimestru al sarcinii, se micsoreaza odata cu inaintarea in sarcina, ajungand sa fie acelasi cu cel al unei sarcini obtinute natural..

Despre sanatatea femeii si FIV cititi si urmatoarele:

Stilul de viata si cancerul de san

Stilul de viata si cancerul de san

O statistica alarmanta pune pe jar specialistii: una din opt femei dezvolta cancer la san. Cauza? Specialistii considera ca obezitatea, consumul de alcool si maternitatea intarziata sunt…

Testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid

Testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid

Indiferent de varsta femeii, testul Babes-Papanicolau trebuie sa faca parte din controlul anual, deoarece, datorita diagnosticarii precoce a eventualelor modificari ale celulelor cervicale, scade cu…

Stimularea ovariana creste riscul aparitiei cancerului ovarian

Stimularea ovariana creste riscul aparitiei cancerului ovarian

Stimulare ovariana pentru fertilizarea in vitro poate creste riscul de afectiuni maligne ovariene, in special al tumorilor ovariene borderline. Procentul de copii nascuti in lumea occidentala prin…


 

Grupuri de suport si intelegere pe tema fertilitatii

Suportul si intelegerea sunt foarte importante atunci cand iti doresti sa devii mamica. Poti afla multe sfaturi de la alte mamici fericite care au trecut deja prin experienta ta. Este important sa stiti ca pe acest drum, nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.
 

Fertilizarea in vitro, povesti de succes

Vedete care au castigat lupta cu infertilitatea
Cand visul de a fi mama se implineste
Acum imi pot privi puiul si sunt o mamica fericita
O alta poveste FIV cu happy end ...
Am fost aspiranta pe Desprecopii si acum avem gemeni
Povestea noastra de succes in lupta cu infertilitatea
Lupta mea cu infertilitatea
Asteptam cu emotii marea intalnire
Acum sunt o mamica fericita si implinita
Ultima noastra sansa la fericire

Comunitati de sustinere si support

  Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII