Cine mai crede in Moș Crăciun? Fiecare din noi are dreptul să creadă in el.

Cine mai crede in Mos Craciun? Fiecare din noi are dreptul sa creada in el.

Cine mai crede in Moș Crăciun? Fiecare din noi are dreptul să creadă in el.

Cel mai frumos Craciun din viaţa mea este de fapt primul de care îmi aduc aminte. Aveam trei sau patru ani, puţin peste o jumătate de metru în înălţime şi nu reuşeam să învăţ cum trebuie nici o poezie, pentru că aveam o problemă serioasă cu pronunţarea consoanei “r”.

N-am să uit niciodată bradul din acel an. Mi se părea că tavanul camerei se sprijinea pe vârful lui de sticlă roşie, iar la poalele bradului, mama pusese beteală - atât de fină şi de strălucitoare, încât aproape că mă temeam să o ating, de frică să nu dispară...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Dar cine e Moş Craciun?
Cum să fie mama, Moş? Cum să fie tata, Moş?
Fiecare din noi are dreptul să creadă în Moş Craciun
Orice grădiniţă care se respectă face o serbare de Craciun ...
E luat în primire de la uşă
Este rândul meu să vă spun că Moş Craciun există!

Dar cine e Moş Craciun? 

Iata ce spun copiii de la o gradiniţă din Bucureşti:

“Un bătrân care stă la Polul Nord. El vine noaptea când dorm copiii...
“Un moş care se gândeşte la toţi copiii fără posibilităţi şi care le aduce cadouri seara când dorm...
“Are o barbă albă, nişte cizme roşii, îmbrăcăminte roşie, vine cu săniuţa...” 

În luna decembrie a clasei a treia de şcoală elementară, am aflat că nu există Moş Craciun. Mama şi tata sunt Moş Craciun. Discuţii aprinse... Argumente pro şi contra:

Cum să fie mama, Moş? Cum să fie tata, Moş?

Cum să fie mama, Moş? Tata e prea tânăr, când îi creşte barba albă? Şi întrebarea tremurată, pusă celor de acasă cu ochii înceţoşaţi: Tată, tu eşti Moş Craciun? Nu mai ştiu ce răspuns am primit atunci. Dar i-am întrebat pe câţiva dintre cei ce ştiu deja cum stă treaba cu Moşul, cum a fost când ei au aflat că ... nu există Moş Craciun.

A fost urât, cred că aveam cam zece ani...La şcoală colegii spuneau că Moş Craciun sunt mama şi tata şi am plâns, m-am bătut cu colegii la şcoală, acum îmi vine să râd când îmi aduc aminte dar ăsta este adevărul, cred că m-am bătut cu cel puţin jumătate din clasă. Cred totuşi că în inima fiecăruia există un Moş Craciun.  E bine să credem indiferent de vârsta pe care o avem...” (Anca, studenta, 20 de ani.)

“Era în decembrie 1989, eu eram la ţară la bunici şi părinţii mei erau în Bucureşti, era Revoluţie şi nu au putut să vină să mi-aducă vreun cadou: Atunci, chiar în seara de Craciun am văzut că Moş Craciun nu e ... eu cred că totuşi mai există.  (Călin, student, 21 de ani)

“Am descoperit că Moş Craciun nu există când eram în clasa 1, m-am trezit dimineaţă, nici nu se luminase afară şi am prins-o pe mama când îmi punea sub brad o păpuşă şi nişte cuburi. Ştiu că am luat cuburile şi am început să arunc în mama, supărată tare...Mi-a zis că l-a speriat pe Moş Craciun şi ca să nu mă supăr eu, îmi pune ea sub brad jucăriile pe care mi le adusese Moş Craciun...” (Melania, economist, 28 de ani)

Mos Craciun exista

Fiecare din noi are dreptul să creadă în Moş Craciun

Cei mai mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă despre acest subiect ...sensibil, oameni în toată firea, dar în suflet tot copii, afirmă cu îndârjire că Moş Craciun există. În fond, fiecare din noi are dreptul să creadă ce vrea. Şi cum să nu crezi în Moş Craciun, când în luna decembrie, la tot pasul, pe marile bulevarde, îl vezi: fie pe afişe colorate, fie în vitrine, fie mergând pe lângă tine şi oferindu-ţi fluturaşi de reclamă. Moş Craciun vinde bilete de loterie şi bingo, băuturi răcoritoare şi maşini scumpe, stă atârnat de balcoanele hotelurilor sau pur şi simplu clopoţeşte de zor ca să-ţi atragă atenţia, să intri măcar câteva minute în magazinul X.

Orice grădiniţă care se respectă face o serbare de Craciun ...

... şi invariabil, unul dintre tătici primeşte sarcina de a se îmbrăca în costumul lui Moş Craciun şi de a-şi juca rolul. Cele mai răsărite dintre grădiniţe apelează la Moşi profesionişti, care pentru câţiva dolari iau pe genunchi câte 50 de copii şi le ascultă poeziile şi cântecelele. Ziarele abundă în oferte de acest gen. Am mers în vizită la una dintre firmele care “închiriază Moşi Craciuni”. Ioanid Apostol, Moş Craciunul şef,  mi-a spus că există două feluri de Moşi: “Există un Moş Craciun European, care are o mantie lungă şi roşie şi un Moş Craciun american care are pantaloni şi o mantie mai scurtă - e mai dinamic, mai voinic. Moş Craciun European are o barbă mai lungă şi este mai sfătos. Moş Craciun American e un tip vioi, care tot timpul fuge de colo, colo...Probabil că în America sunt mai mulţi copii...”

L-am întrebat pe Ioanid Apostol cât de grea este “meseria” de Moş Craciun şi care îi sunt responsabilităţile: “Înainte să ajungă la copilaş, Moşul află mai multe despre el - ce a făcut bine, ce a făcut rău, discută cu părinţii lui şi apoi e destul de simplu: îl ia în braţe şi stă de vorbă cu el - îl laudă dacă a făcut lucruri bune - şi sigur a făcut şi lucruri bune, dar îl şi ceartă dacă n-a fost cuminte, dacă nu a mâncat, dacă s-a certat cu bunica şi îl sfătuieşte să fie cuminte şi cum trebuie...Noi nu măsurăm bucuria unui copil în timp, stăm cu el cât e nevoie. Avem clienţi vechi care ne sună în fiecare an, şi când copiii cresc. Mi s-a întâmplat să fiu tras de barbă, dar era destul de bine “ancorată”...Am fost la un copil de 12 ani care avea mari dubii - auzise la şcoală că nu mai există Moş Craciun. Dar l-am făcut să mai creadă cel puţin încă un an, că Moş Craciun există.”

E luat în primire de la uşă

În casele cu mulţi copii, nici nu apucă să se aşeze, că princhindeii îi sar în braţe. Unul spune poezia, celălalt cântă cântecelul sau agită pe sub nasul moşului desenul pregătit special pentru această ocazie. Adevărate vernisaje de pictură vede Moşul... Însă, cum duce mâna către sac să scoată cadoul, se face linişte, expoziţiile ajung pe undeva pe covor şi începe ... târguiala: o faptă bună, un cadou. Apoi moşul pleacă la casa altui copil, dus cu alai până la uşa de întreaga familie, pentru că aţi ghicit...şi părinţilor le e drag moşul.

Ce simte “Moş Craciun” când ajunge acasă la el în seara de Ajun?: “Simte bucuria că a dăruit cadouri...dar şi un soi de tristeţe că la el nu vine Moş Craciun... Ar trebui să se uite în oglindă şi să spună: uite, un cadou şi pentru tine. Mă duc acasă şi mă uit sub brad şi în cel mai bun caz îmi las decuseară un cadou şi îmi zic, asta o să fie pentru tine...”.

Este rândul meu să vă spun că Moş Craciun există!

În cazul meu, Moş Craciun e Tata şi deci, există. Alexandra, nepoţica mea de cinci ani nu are nici un dubiu în această privinţă. Ştiu asta pentru că... mai ieri se fâţâia prin faţa oglinzii şi repeta pentru “serbare” un soi de incantaţie care m-a convins definitiv: “Când voi fi şi eu mămică, pe copiii mei şi eu îi voi învăţa să creadă-n Moş Craciun şi-n Dumnezeu...”

Un Craciun memorabil pentru copilul tau: 11 sfaturi pe care trebuie sa le aplici

Este cea mai frumoasă perioada a anului! Daca lasam la o parte agitatia de dinainte, oboseala acumulata intr-un an de munca, migala activitatilor de curatenie generala a casei, orele de truda culinara in bucatarie pentru a crea cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta... citeste mai departe

Despre Mos Craciun citeste si

5 intrebari pentru orice copil fericit care asteapta Craciunul

Primul Craciun al bebelusului tau: lucruri care au acum o alta semnificatie

Stresul de Decembrie : 10 dileme despre cadourile pentru copii 

autor: Andreea Demirgian, in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2017-2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 9 comentarii

  1. Alex
    Alextrimis la 23/12/2014

    Am 10 ani si inca cred in Mos Craciun ! De ce nu as crede ? Mosul este darnic si bun cu totii copii ...Chiar daca nu aduce ce ne dorim totusi aduce ceva ce ne place

    Raspunde la acest comentariu
  2. Munteanu Maria Loredana
    Munteanu Maria Loredanatrimis la 6/12/2012

    Chear daca am crescut (am 13ani) si stiu si eu adevarul tot continui sa cred in acest lucru minunat!Si acum imi amintesc cum imi ziceau bunicii sa fiu cuminte pentru ca daca nu sunt Mos Neculai imi va aduce o nuielusa! In fiecare an aveam o lista un plic si niste bilute albe si negre si nu vroiam sa adun bile negre ca imi era frica sa nu primesc o nuielusa si bunicii lasau plicul in cizmulite iar eu ma sculam noaptea si scoteam bilele negre! AMINTIRI CE DOAR RAMAN!Pacat ca timpul nu se poate da inapoi!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Dana M.
    Dana M.trimis la 15/12/2011

    corectez: autoarea, nu autorul, in mod cert, am sarit ultimul pasaj din graba de a posta comentariul :)

    Raspunde la acest comentariu
  4. lupu georgiana
    lupu georgianatrimis la 17/10/2011

    eu am 11 ani si 9 luni si tot cred in mosu pentru ca daca nu as mai crede sarbatoarea de mos craciun nu ar mai avea niki un farmec este foarte frumoas ca toti copii de la 1 pana la 15 ani sa creada in mosu pentru ca inca sunt copii si cand va sosi mos craciun o sa va dati seama ca numai are niki un farmec acea sarbatoarea va poop si sarbatori fericite!! Georgiana

    Raspunde la acest comentariu
  5. cosmina
    cosminatrimis la 25/12/2010

    Foarte frumos!Mi-a placut fiecare cuvant. Sa stiti ca MOS CRACIUN exista!!! Ca sa ii puteti vedea traseul in fiecare Ajun de Craciun dai site-ul este

    Raspunde la acest comentariu
  6. alin soltan
    alin soltantrimis la 22/11/2008

    draga mos craciun vrau sa te ajut la datu cadourilor te rogggggggggggggg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  7. cristina
    cristinatrimis la 26/12/2007

    Sunt intr-adevar foarte placute aceste aduceri aminte. Pe vremea mea nu era moda ca in fiecare casa sa se imbrace cineva in mos, dar oricum ne duceam cu nerabdare dimineata si ne uitam sub brad dupa cadourile de la Mos. Daca exista sau nu... fiecare cu parerea lui, dar eu cred ca da: in toata aceasta agitatie care te cuprinde cand se apropie Craciunul, in toata dragostea care te face sa fii impreuna cu familia in aceste zile sfinte, in dorinta de a le oferi si altora o bucurie cat de mica dupa posibilitati, in zambetele obosite alte colegilor de munca sau a trecatorilor de pe strada si in miile de luminite care se aprind de sarbatori si in toate lucrurile marunte care te inconjoara. Sarbatori fericite tuturor!

    Raspunde la acest comentariu
  8. marius
    mariustrimis la 26/12/2007

    toti trebuie sa credem in mos craciun

    Raspunde la acest comentariu
  9. Dana M.
    Dana M.trimis la 23/12/2007

    E relaxant sa citesti amintirile altora despre Craciun, despre primul lor Craciun sau despre cel mai frumos Craciun din viata lor ! Te face sa-ti aduci aminte de propriile senzatii de sarbatori, de la cele de cand aveai cativa anisori pana la cele cu prima noapte de dragoste :) (da, de sarbatori...). Un articol placut, totusi ceva m-a frapat la inceputul lui: trag nadejde ca autorul/autoarea avea mult mai mult de juma de metru la 3-4 ani, totusi te nasti cu o lungime in jur de juma` de metru, nu? :))) A fost amuzant ! ...Craciun Fericit si un An Nou plin de bucurie, impreuna cu familiile noastre !

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII