Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus

Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus

Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus

Obiceiul de a adormi copilul cu biberonul in gura sau faptul ca ii lasati pe cei mici sa bea toata ziua bauturi dulci, sunt moduri mai mult decat sigure de a mari riscul de aparitie a cariilor. Dar alaptatul are vreo legatura cu riscul de a face carii? Din fericire, studiile asigura din nou mamele care alapteaza ca nu expun copiii la riscul de carii prin alaptare. Iata sfatul de la Desprecopii:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Alaptarea nu mareste riscul de carii
O privire mai atenta asupra cariilor la copiii mici
Ce trebuie sa faceti?
Iata ce puteti face pentru a reduce la minim cariile pe masura ce cresc copiii

Alaptarea nu mareste riscul de carii

Alaptarea (chiar si o lunga perioada de timp) nu expune bebelusii riscului de carii ale dintilor de lapte (numiti si dinti temporari) sau ale dintilor permanenti. Iata ce au descoperit cercetatorii cand au analizat datele oferite de Centrele de Control al Bolilor din SUA (CDC) despre peste 1500 de copii intre 2 si 5 ani.

Desi unii specialisti au sugerat ca alaptarea pe perioade mai lungi decat 12 luni poate expune copiii la riscul de carii dentare, studiul mentionat nu a gasit vreo dovada ca alaptatul prelungit are vreun efect asupra cariilor dintilor de lapte sau ale dintilor permanenti.

Toate organizatiile medicale importante recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni si continuarea alaptarii pana la 12 luni – si chiar dupa 12 luni – daca si mama si bebelusul doresc asta.

bebelus alaptat

O privire mai atenta asupra cariilor la copiii mici

Medicii stiu ca bebelusii si copiii mici pot avea probleme grave de sanatate a danturii provocate de ceea ce se numeste caria de biberon (sau gura deformata de biberon). Problema apare cand in gura copilului se afla lichide dulci (ca sucurile de fructe, laptele, sau chiar laptele de mama) pentru perioade indelungate (in timpul noptii, in timpul somnului de zi, sau in cazul in care cei mici sorb tot timpul bauturile dulci).

Deci, desi alaptarea in sine nu pare sa provoace carii, faptul ca ii culcati pe cei mici sau ii lasati sa tot soarba dintr-un biberon cu laptele dumneavoastra muls este la fel de nerecomandat ca a face acest lucru cu laptele obisnuit sau cu un suc dulce.
In cazul in care bacteriile si zaharul din bauturi sau alimente nu sunt indepartate prin perierea dintilor, pe dinti se aduna acizi, ce erodeaza smaltul dintilor pana cand formeaza gauri (numite carii).
 

De regula, nu este nevoie de un dentist pentru a detecta semnele grave ale inceperii formarii cariilor – dintii din fata ai bebelusului sunt de obicei patati, au cavitati sau sunt decolorati. In cazurile grave, este posibil ca micutii nu numai sa aiba carii, ci chiar sa fie necesara scoaterea dintilor lor din fata pana la aparitia celor permanenti.

Ce trebuie sa faceti pentru reducerea cariilor la copii?

Doar fiindca incep sa cada dintii copilului (de obicei pe la 6 ani) nu inseamna ca nu mai pot afecta sanatatea celor permanenti care le iau locul – pentru ca au influenta. Iata de ce ingrijirea dintilor copiilor trebuie sa inceapa de timpuriu – chiar inainte de aparitia primului dinte, moment demn de imortalizat in fotografii.

Iata ce puteti face pentru a reduce la minim cariile pe masura ce cresc copiii:

  • Masati in fiecare zi gingiile copilului cu o compresa textila a umeda.
  • Folositi o periuta de dinti pentru copii sau un tifon pentru a curata dintii copilului pe masura ce apar. Folositi apa fara pasta de dinti sau folositi pasta de dinti pentru copii, fara fluoruri.
  • Nu culcati copilul, nici nu-l lasati sa se plimbe toata ziua cu biberonul in gura sau cu o cana de suc, lapte formula sau lapte muls de la san.
  • Invatati copilul de mic cum sa-si perieze dintii corect (de exemplu, ca perierea corecta a dintilor si a gingiilor se face de jos in sus si de sus in jos in locul miscarii orizontale). Lasati copilul sa exerseze perierea dintilor, dar asigurati-va - periindu-i chiar dumneavoastra – ca dintii raman foarte curati.
  • Lasati copilul sa foloseasca la spalatul pe dinti o cantitate de pasta de dinti cu fluoruri de dimensiunea unui bob de mazare, cam pe la 2-3 ani. Dar este important ca intotdeauna sa il supravegheati cand se spala pe dinti si sa aveti grija ca micutul sa scuipe pasta dupa periaj, nu sa o inghita.
  • Limitati consumul sau evitati sa-i dati suc de fructe si bauturi dulci.
  • Cereti sfatul medicului despre suplimentele de fluoruri (dropsuri, tablete sau vitamine) daca folositi apa de izvor sau locuiti intr-o zona in care apa de la robinet nu contine fluoruri.
  • Programati prima vizita la stomatolog la circa 3 ani (sau mai devreme daca sunteti ingrijorati).
  • Nu fumati – studiile recente arata ca mamele care fumeaza in timpul sarcinii sau in preajma bebelusilor expun copiii unui risc crescut de carii, fara a mai mentiona intreaga gama de probleme de sanatate cauzate de fumat

 

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII