Am încercat să-mi alăptez bebelușul și am plâns mult pentru că nu am reușit - apoi am aflat că am o afecțiune care afectează multe femei

Am incercat sa imi alaptez bebelusul si am plans mult pentru ca nu am reusit - apoi am aflat ca am o afectiune care afecteaza multe femei

Am încercat să-mi alăptez bebelușul și am plâns mult pentru că nu am reușit - apoi am aflat că am o afecțiune care afectează multe femei

Insuficiența glandei lactate (IGL) este o condiție medicală care poate afecta capacitatea unei mame de a produce suficient lapte matern pentru a hrăni corespunzător bebelușul. Multe mame nu sunt conștiente de această afecțiune și pot întâmpina dificultăți în alăptare fără să înțeleagă cauza subiacentă. IGL poate fi o experiență frustrantă și dezamăgitoare pentru mamele care se străduiesc să ofere cel mai bun start în viață pentru bebelușii lor, iar conștientizarea acestei condiții este esențială pentru a asigura sprijinul și îndrumarea adecvate în procesul de alăptare.

Iata povestea mamicii Ariana - pentru care alaptarea lui bebe Luca a fost un chin... si care ar fi trebuit sa stie despre aceasta conditie - pentru a o feri de un stres inutil.Incă din ultimele luni de sarcină informează-te despre alăptare. Citește sectiunea de alaptare de la Desprecopii.

Ariana s-a simțit ca o mama proastă și a plâns timp de patru luni pentru că nu și-a putut alăpta copilul... dar s-a dovedit că are o afecțiune care afectează mii de femei fără ca acestea să-și dea seama.

Pentru multe proaspete mămici, lunile magice de alaptare - si timpul petrecut cu bebe in aceasta perioada, oricât de dificil sau obositor ar fi, este o experiență unică și pretioasa. Iar aceasta mama de bebe, Ariana -  prețuiește fiecare secundă pe care o hrănește fiul ei, în vârstă de 13 săptămâni, Alin, pentru că fiecare picătură de lapte pe care o produce se simte ca o realizare remarcabilă.

Asta pentru că Ariana, în vârstă de 31 de ani, are o afecțiune puțin cunoscută care afectează mii de femei care se luptă cu alăptarea. De fapt, există atât de puțină conștientizare despre asta încât mulți profesioniști din domeniul sănătății nu au auzit de ea.

Alăptarea poate fi o problemă pentru unele femei. Unele viitoare mamici spun că nu doresc să alăpteze, dar simt presiunea să facă acest lucru din cauza mesajului „sânul este cel mai bun”; altele vor din tot sufletul - dar se confrunta cu multe probleme iar pentru ca nu au ajutorul corect - cedeaza. Apoi simt că au „eșuat”.

Romania  are una dintre cele mai scăzute rate de alăptare la nivel mondial, doar 11% dintre femei încă alăptează până la vârsta de 12 luni; aceasta se compară cu 35% în Norvegia și 16% în Suedia.

Citeste: România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa. Creșterea ratei de alăptare ar putea evita anual 20.000 de decese provocate de cancerul la sân - sfatul medicului |

Uneori, cu toata dorinta de a-si alapta bebelusului, pur si simplu nu este posibil

Cu toate acestea, în unele cazuri, pur și simplu nu este posibil din punct de vedere fizic - totuși, multe din mamicile afectate nu realizeaza care este cauza.

Dar sentimentul acestor mame - de eșec poate dura ani de zile. „Sănătatea mintală a mamei și impactul durerii legate de alăptare pot avea un impact asupra următoarei generații”. - spune dna medic pediatru Stefana Zamfir

Pe forumul Desprecopii - poti citi mesaje de la mame de peste 40 de ani care povestesc  despre cât de greu le-a fost să-și alăpteze bebelușii – și cum sunt încă afectate de acest lucru. De asemenea, nu au cunoștințele necesare pe care să le transmită fiicelor lor...

După cum explică ea, „marea majoritate a proaspetelor mame sunt capabile să produca lapte cu sprijinul potrivit. Dar „desigur, orice funcție umană normală nu funcționează 100% din timp”.

Problema este o insuficiență a glandei lactate (IGL)

IGL poate fi o problemă pentru aproximativ 5% dintre femei si este o tulburare a țesutului de producere a laptelui al sânului.

Dar ea explică: „Este important să recunoaștem că, cu sprijin timpuriu calificat, majoritatea femeilor cu IGL pot încă alăpta și pot face lapte, poate fi doar într-un mod diferit de cum se așteptau. Problema este că obținerea unui diagnostic și a sfatului potrivit este greșită.

„De multe ori femeilor li se spune doar că sânii lor au un aspect neobișnuit și că „s-ar putea să aibă probleme cu tesutul mamar in perioada alaptarii. DIn acel moment - încrederea lor este scăzută, pot să alăpteze mai puțin și să confunde comportamentul normal nestabilit al sugarului cu o cantitate scăzută de lapte, să înceapă să suplimenteze devreme cu lapte de formulă și, la rândul lor, să înceapă să le efortul natural de producere a laptelui matern. Problema este ca - daca o mama de bebe chiar stie ca are IGL - s-ar putea să nu primească sfatul potrivit.

Majoritatea proaspetelor mame vor produce lapte chiar înainte de a încerca să alăpteze, datorită modificărilor hormonale după ce placenta este eliminata: aceasta înseamnă să-și aducă copilul lângă sân sau să-i mângâie pielea, de exemplu, va stimula hormonul oxitocina, care provoacă eliberarea laptelui din tesutul mamar.

După această schimbare hormonală inițială, producția de lapte devine mai dependentă de „feedback negativ” – adică cu cât este mai mult lapte eliminat, cu atât producția este mai stimulată și invers, ceea ce face ca primele patru până la șase săptămâni să fie cruciale.

Pentru ca laptele să fie eliminat bine, bebelușul trebuie să fie poziționat pentru a se prinde la sân (nu doar la mamelon), să poată forma un vid și să facă o mișcare „undă” cu limba.

Multe mamici ajung acasa, dupa nastere - fara sa aiba notiuni corecte despre cum se pozitioneaza bebe la san

Multe mamici ajung acasa, dupa nastere - fara sa aiba notiuni corecte despre cum se pozitioneaza bebe la san. Pentru unele mamici, o pompă electrică poate fi un înlocuitor adecvat pentru a ajuta la reglarea în creștere a producției în acest timp.

„Cu toate acestea, de multe ori pompele nu sunt montate corect, setările trebuie ajustate sau cineva pur și simplu nu răspunde la o mașină la fel de bine ca și la copilul lor”, spune xxxx

Când Ariana a fost diagnosticată cu această problemă la 22 de ani, nu a fost „exagerat de îngrijorată”, spune ea. Principala ei îngrijorare a fost aspectul sânilor ei: în timp ce ea și-a dezvoltat sânii în același timp cu semenii ei, ai lor au crescut, dar ai ei au rămas 32AA.

„Am crezut că este pentru că eram mică și am tot sperat ca sanii sa mai creasca dar nu au mai crescut. Sânii ei erau, de asemenea, „foarte distanțați unul de celălalt”. „În acel moment, eram îngrijorată de estetică, nu de modul în care funcționează”

Caracteristicile IGL includ distanța mare a sânilor, o areola mare proporțională cu dimensiunea sânului și majoritatea țesutului mamar se află în spatele areolei, spre deosebire de a fi distribuit uniform.

„Nu este atât dimensiunea sânului - poate apărea atât la sânii mari, cât și la cei mici -, ci forma, spune Adriana Ursu, consultanta in alaptare din Cluj.

Femeile care au IGL au adesea modificări minime ale sânilor în timpul sarcinii și perioade neregulate în timpul pubertății. De asemeni s-a constatat ca exista  o legătură între IGL și a fi subponderal sau supraponderal la pubertate. În timpul pubertății, țesutul glandular al sânului (partea sânului care produce laptele) este depus în timpul fiecărui ciclu menstrual și „lipsa sau perioadele neregulate în acest timp poate duce la hipoplazie mamară [lipsa țesutului glandular], care poate fi o cauză pentru producția scăzută de lapte - conform WEBMD.

Este, de asemenea, legat de sindromul ovarului polichistic - se crede că nivelurile ridicate de hormoni masculini și feminini cauzate de această afecțiune pot inhiba creșterea și dezvoltarea normală a țesutului mamar glandular și a laptelui.

Dar IGL nu este diagnosticat doar pe baza aspectului, spuneMedic pediatru Stefana Zamfir. De fapt, este rar diagnosticat, cu excepția cazului în care o femeie are probleme cu alăptarea.

„Adesea, copilul nu ia in greutate - in ciuda atașamentului bun la sân și a alăptării active", dna medic pediatru Stefana Zamfir

La doi ani după ce Ariana s-a căsătorit cu Alex s-a născut primul lor copil, Luca.

Amintindu-și ce spusese chirurgul despre sanii ei - a cautat sfaturile unei consultante in alaptare chiar in spitalul local în timpul sarcinii și a plătit, de asemenea, în privat pentru a vedea un consultant în alăptare.

„Întotdeauna a fost planul meu să alăptez", spune Ariana.

„Chiar din ziua nasterii, am reușit să-l fac pe Luca să se prindă și a ieșit mult colostru primul lapte al mamei, care este plin de anticorpi]. Am fost atât de ușurată.

Dar în câteva zile asta s-a schimbat. „Se prindea, dar nu iesea nimic și s-ar simți frustrat”, spune ea. „O asistentă îmi tot spunea să mă hrănesc cu biberonul, dar eram hotărâtă să încerc”.

Când Luca nu se îngrășa așa cum era de așteptat, Ariana a început să pompeze cu o pompă de sân pentru spital. Dar ea stătea ore în șir și producea doar cantități mici - nicăieri aproape de ceea ce bea de obicei un nou-născut.

Ariana spune că a devenit „fixată” să încerce să alăpteze. Zilele si noptile au fost grele - un ciclu de încercare de a alapta, de pompare, de a oferi fără tragere de inimă o sticlă de formulă, apoi de a încerca din nou. Plângea tot timpul și se simțea vinovată.

„De asemenea, nimeni nu părea să știe despre IGL când am sugerat că ar putea fi problema”, spune ea. „M-am simțit răvășită și plină de durere”.

Când Luca a implinit patru luni și jumătate, Ariana a luat cu lacrimi in ochi decizia să înceteze cu totul alăptarea. Ea spune: „M-am simțit ca un eșec. Știam că nu era vina mea, dar de ce ar putea corpul meu să nu facă ceea ce pot face al altor femei?

Motive pentru care bebelusul refuza sanul

Bebelusul refuza sanul? Poate ca nu ii place ce ai mancat

Bebelusul refuza sanul? O cauza ar putea fi reflexul lent de ejectie al laptelui matern

Bebelusul refuza sanul? Poate are o raceala si nu poate respira bine - iata ce ai de facut

Bebelusul refuza sanul? Eruptia dentara ar putea fi cauza

Bebelusul refuza sanul? Ar putea fi din cauza unor afte care fac suptul dureros

Bebelusul refuza sanul? Durerile de urechi ar putea fi cauza

Bebelusul refuza sanul? Modificarile hormonale ale mamei pot fi cauza

 Forumul de ajutor ale mamicilor care alapteaza

Alaptarea bebelusului - forum de suport.

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com,
in consultare cu dna medic pediatru Stefana Zamfir si dna Adriana Ursu, consultant in alaptare.
In exclusivitate pentru Desprecopii -
autor: Desprecopii.com,Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII